“Electrolux Design Lab 2014” seši finālisti

Jau pagājušajā gadā “Electrolux Design Lab” fināla pasākumā, kas notika Stokholmā, pieredzēju, ka šis nav kaut kāds konkurss, kurā kāds kaut ko ir iesūtījis, kāds kaut ko izvēlas un tad pasaka paldies. Nebūt ne, jo pati žūrija jau sākotnēji iedveš nelielas bailes finālistos un arī lielu cieņu tajos, kuri sēž zālē, lai uzmanīgi sekotu līdzi jautājumiem un atbildēm, kas noved tikai pie viena – pasaules labāka darba atrašanas, balstoties uz inovācijām, ērtumu, pielietojamību un reālām iespējām ko tādu uzražot.

No karameles līdz iepuvušu ābolu garšai – degustējam dabīgos sidrus

Pasaulē ar vārdu “sidrs” saprot dažāda veida dzērienus. Ir gan tādi sidri, kas tiek gatavoti no ābolu sulas, gan tādi, ko gatavo no sulas koncentrāta. Tie atšķiras arī ar dzidrumu/duļķainumu, gāzējumu un alkohola saturu. Sidru lielvalstī Francijā uzskata, ka īsts sidrs ir tāds, kas gatavots tikai no 100% ābolu sulas. Senāk tas tika uzskatīts par zemnieku dzērienu, bet kopš 17. gs. sidrs sāka parādīties arī uz aristokrātu galdiem, un, laikam ejot, šis viegli alkoholiskais dzēriens ar neuzkrītošo šampanieša raksturu kļuvis par iecienītu maltīšu sastāvdaļu un iekarojis gardēžu sirdis.

Teļa gaļa ar rīsiem, turku zirņiem un žāvētiem augļiem

Rudens un ziema ir laiks, kad sautējumiem mājās tiek dota lielāka vieta. Tos gribas ar gaļu, ar rīsiem, ar dārzeņiem, ar zivi, ar visu, kas patīk. Un tādus var arī pagatavot. Šis sautējums ar teļa gaļu un rīsiem ir kas neierastāks, bet ļoti spēcinošs un sildošs. Galvenais – laba teļa gaļa un rīsi, un, protams, beigās visu iecienītās sāļās pistācijas, kuras piedod ēdienam gan kraukšķīgumu, gan krāsu, gan garšu.

„BoConcept” šarms

Pirms nedaudz vairāk kā nedēļas u/v „Stockmann” ceturtais stāvs pēcpusdienā tika uz laiku aizslēgts, lai pārtaptu par vietu, kur vakarā ieradās uzticamākie pircēji, lai vienotā pacilātībā un ar interesi apskatītu jauno dāņu zīmola „BoConcept” kolekciju, ko piedāvā mēbeļu salons „Kate”, un lai satiktos ar galveno dizaineri Kirsten Steno, kura ir neticami pieredzējusi dāma, jo viņa, kā pati izteicās, „ir iekārtojusi mājas gan sievietēm, kurām nav naudas, bet ir 3 bērni, gan klientiem, kam pieder bagātākās kompānijas tuvējā apkārtnē”.

No veselīguma līdz ilgtspējai

Ir pagājis vēl viens gads “Electrolux Design Lab” konkursā, kurā piedalījās arī pārstāvji no Latvijas. Tikai pirms divām dienām tika paziņoti pasaules konkursa finālisti. Skaidrs ir viens – šī gada tendences ir vērstas uz ēdienu un tā gatavošanu, kas, protams, mani ļoti priecē, jo tas nozīmē, ka cilvēki arvien vairāk un vairāk domā par to, ko un kā ēd. Bet nedaudz biedējoši ir tas, ka jaunie cilvēki ir nedaudz aizrāvušies ar dažādu garšu sajaukšanu kopā laikā, kad to varbūt nemaz nevajag (taču tās ir tikai manas domas), jo, manuprāt, biete garšo lieliski pati par sevi un tai nav vajadzīga kartupeļu garša, tomāts ir tikpat ideāls kā gurķis un pupiņas neprasa, lai tām būtu burkānu nianses.

Auzu cepumi

Šādi auzu cepumi ir lielisks papildinājums pie dažādiem sieriem kopā ar siera plati. Vai arī kā našķis, īpaši bērniem, kad tie dodas ārā spēlēties, vai garākos pārbraucienos.

Ceptu ķirbju un ķiploku krēmzupa

Skaista, krēmīga un sildoša ķirbju zupa – kaut kas, no kā grūti atteikties. Tā ir sātīga, veselīga, garda. Mazajiem var pievienot maizes grauzdiņus, jo tie vienmēr pastiprina interesi par zupu...

Pekanriekstu kokteilis

Kokteilis, ko var baudīt gan brokastīs, gan pusdienās, gan desertā. Saldinātāja daudzums atkarīgs no tā, cik salds ir lazdu riekstu piens.

Zilā siera mērce

Zilā siera mērce ir ideāla kā mērce, kurā iemērkt dārzeņus, kartupeļu daiviņas, vistas spārniņus, un kā piedeva labam liellopa steikam. No mērces...

Vairāk

Receptes bilde

Grilēta vistiņa

"Četru Sezonu Virtuve"

Šajā receptē izmanto mazos pavasara vai kukurūzas cāļus. Ja nav iespējams iegādāties mazos cāļus, izmanto šo marinādi dažādiem citiem vistas gabaliem....

Vairāk

Receptes bilde

Melnās šokolādes un maskarpones groziņi

Ja tev paliek pāri neliels gabals mīklas, tad izmanto to groziņu pagatavošanai. Vari izcept groziņus jau dienu iepriekš un pildīt nākamajā dienā, tikai tad...

3Vairāk

Receptes bilde

Salds un veselīgs – Latvijas zefīrs

Ja tev palūgtu raksturot zefīru, kādus vārdus tu izvēlētos? Pufīgs? Salds? Maigs? Gaisīgs? Varbūt visus šos? Katrā ziņā zefīrs ir viens no tiem našķiem,...

Vairāk

Receptes bilde

Marinēts cāļa cepetis “Ķekava”

Šis ir unikāls produkts gan nevaļīgiem pavāriem - ātras, bet izcilas maltītes pagatavošanai, gan prasmīgām namamātēm - viesu pārsteigšanai ar vēl...

Vairāk

Receptes bilde

Drumstalu kūka

Vari izmantot jebkuras sezonas augļus, ogas, svaigas vai saldētas. Pasniedz ar vaniļas mērci vai saldējumu. Pusi no miltiem vari aizstāt ar samaltiem riekstiem,...

5Vairāk

Receptes bilde

Penne ar jēru un turku zirņiem

Lai šis ēdiens nebūtu jāgatavo ilgi, vislabāk izmanto mīkstāko no jēra gaļas gabaliem – piemēram, filejas gabalu. Ja ir pieejams. Var arī ko citu...

Vairāk

Āboli apvalkā

Atjaunotās receptes

Noderīga recepte, ja gribas dažādot ierastās kotletes. Šādā variantā var pasniegt arī aukstas, aukstajā galdā. Labi garšo ar svaigiem salātiem.

Vairāk

Receptes bilde

Rīsu nūdeles ar krāsainajiem dārzeņiem

AUSTRUMU GARŠAS

Ja gribas pikantākas – liec vairāk čili. Ja ne, mazāk. Bet kopumā rēķinies – te mijas svaigais mango ar kraukšķīgajiem dārzeņiem un saldeni skābeno...

Vairāk

„Kottbullar” – gaļas bumbiņas ar biezeni un brūkleņu ievārījumu

„Kottbullar” (no zviedru val. „gaļas bumbiņas”) – šajā gadījumā pasniegtas ar tradicionālo kartupeļu biezeni un krējuma mērci...

2Vairāk

Receptes bilde

Bocca Glögg

Ir izgatavots uz Tempranillo vīna bāzes. Sekojot senām un unikālām Skandināvijas receptēm, tas tika mantotas no 19. gadsimta vīnu lieltirgotājiem.

Vairāk

Receptes bilde

Kazas piena desertsiera tarte ar kļavu sīrupu

Šī ir neparasta kazas siera tarte, jo tiek izmantots gana rets desertsiers, ko ražo mūsu pašu z/s „Līvi”. Sieru nevar atrast veikalos, jo tam pilnīgi dabīgā...

Vairāk

Receptes bilde

Vistas un ķirbja WOK

Patiesībā, pirms biju izdomājusi gatavot šo recepti, biju nolēmusi, ka vista un ķirbis peldēs kokospienā, bet tapšanas gaitā man pa rokai pagadījās...

1Vairāk

Receptes bilde

Garšaugu panna cotta ar melnajiem ikriem

Kādu dienu, rakstot par vienu no senākajām ikru tirdzniecības kompānijām Vācijā un pat pasaulē – par „Aki” –,uzzināju, ka viņi paši iesaka bowfin...

Vairāk

Skatīt visas receptes

Mazliet par latviešiem un Ziemassvētkiem 21.12.11

Katrai tautai ir savi Ziemassvētku ēdieni, ko galdā cenšas celt ikviens, kuram tas iemācīts vai vienkārši garšo. Arī mums, latviešiem, Ziemassvētku vakars – vienalga, vai svinams 24. decembrī vai janvāra sākumā (kāda nu kuram ticība)...

Vairāk

Pakaļ sešām stundām Stokholmā 10.06.10

Kādu dienu mani iepriecināja ar ziņu, ka man ir pieejama prāmja biļete uz Stokholmu (par velti, divām personām). Cilvēkam, kam atrašanās jūras vidū uz kuģa, kas sver vairākas tonnas, liekas nedaudz biedējoša un satraukuma pilna, šī bija gan laba, gan slikta ziņa. Jo izrauties no ikdienas, aizbraukt uz citu valsti, pilsētu, kaut vai tikai uz sešām stundām ir lieliski, bet to darīt ar prāmi, hmm, nu kā lai saka, biedējoši. Sabiedējusi arī savu ceļa biedreni Irinu, kurai vēl stundu pirms izbraukšanas piezvanīja...

Vairāk

Kopā ar pasaules dārgāko 15.11.10

Mums patīk pārsteigt pašiem sevi un arī citus, īpaši tos speciālistus un entuziastus, zinātkāros, kuriem liekas interesanti ienirt ēdienu un garšu pasaulē un saprast atšķirības un nianses, kas saistās ar vienu no dzīves nepieciešamībām, kas pārvēršas arī par baudu. Tuvojoties ziemai un, protams, gada nogales svētkiem, ļoti aktuāls ir jautājums par to, kādas šokolādes izvēlēties, ko ievietot dāvanu grozos, aiznest ciemkukulī...

Vairāk

„Baking for Baby” 22.10.13

Liekas, ka apkārt vienam pēc otra tūdaļ dzims bērniņš un, lai gan ir forši uzdāvināt dāvanas, dažreiz viena kārba skaisti izceptu saldumu iedvesmos un pateiks vairāk nekā bezpersoniska dāvana, par kuru nezini, vai otram to vajag. Grāmata „Baking for Baby” ir bagāta ar idejām, kā pagatavot dažādus ar bērna piedzimšanu vai gaidīšanu dekorētus gardumus. Tie iederēsies nu jau lielāku slavu ieguvušajos baby shower pasākumos, kā arī, ejot ciemos, lai apsveiktu – gan pirms, gan pēc lielā notikuma. Un būs ideāla dāvana jaunajai mammai (pašai sev vai no draugiem), kur smelties iedvesmu pirmajām jubilejām...

Vairāk

3 miltu eksperiments 11.01.10

Šis ir neliels eksperiments, kas mums kā lieliem cepējiem un bioloģisku produktu piekritējiem likās gana interesants un saistošs. Kāpēc tā? Tāpēc, ka pavisam lēnām jau arī lielveikalos ir pieejami bioloģiski produkti, kas ļauj mums jau plašākā veidā izvērst kādus interesantus izmēģinājumus, jo beidzot varbūt pienāks tā diena, kad pēc bioloģiskiem produktiem nebūs jābrauc uz specializētajiem veikaliem, bet nelielā klāstā tos varēs dabūt arī lielveikalos...

Vairāk

Jauns skatījums uz aromātu un garšas pasauli 12.08.10

Cik patīkami, ka pēdējā laikā parādās arvien vairāk un vairāk grāmatu – pārtulkoti ārzemju autoru darbi latviešu valodā. Tagad vairs nevajag tērēt laiku internetā bestsellera meklējumos un gaidīt, kad kārotā grāmata tiks atsūtīta pa pastu, vai mēģināt tikt skaidrībā ar svešvalodu tekstiem, sēžot ar vārdnīcu. Viens no šādiem piemēriem ir izdevniecības „Zvaigzne ABC” grāmata „Vīni un ēdieni". Pirmām kārtām šī grāmata domāta tiem, kuri nolēmuši atklāt sev vīna un ēdiena pasauli, izzināt visus ēdienu un šī dzēriena saderības...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Jaunākie komentāri

Madeleines au chocolat

Klasiskajā madeleines receptē ir minēts raugs, bet šajā nav. Šeit atī nevajadzētu...

IlzeV 24.10.2014. 10:33

Pasta alla puttanesca

Ļoti garšīga pasta un galvenais, ka vienkārši un ātri pagatavojama

Karinite 23.10.2014. 23:16

Karamelizēti āboli (Candy apple)

Kur var nopirkt kukurūzas sīrupu?
Vai varbūt var izmantot cukurniedru?

ilzeilze 23.10.2014. 22:57

Lēcu sautējums ar pīles kājām

Ļoti aromātisks un ļoti garšīgs ēdiens. Gatavojam regulāri. Mūsu mājās no...

Karinite 19.10.2014. 00:00

Ziemassvētku dārzeņu zupa ar maskarponi

Pagatavoju visu liekot uz aci, tādēļ beigās pienu neprasījās, jo būtu bijis par...

Karinite 18.10.2014. 23:49

Ziņas

Kaspars Reitups izcīna Baltijas labākā someljē titulu 20.10.14

Piektdien, 17.oktobrī, konkursā „Vana Tallinn Baltic Grand Prix”, kas notiek jau devīto reizi, sīvā cīņā par labāko Baltijas valstu someljē tika atzīts Latvijas pārstāvis – restorāna “Vincents” vīnzinis Kaspars Reitups. Otrajā vietā šajās divu dienu sacensībās ierindojās Igaunijas Someljē asociācijas pasniedzējs Kristjans Markī, bet trešo vietu izcīnīja „Liviko HoReCa” tirdzniecības pārstāvis Karels Veski no Igaunijas.

Šodien Rīgā tiks noskaidrots 2014. gada labāko Baltijas someljē 17.10.14

Šodien, 17. oktobrī, konkursā „Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix”, kas notiek jau devīto reizi, tiks noteikts Baltijas valstu labākais someljē. Rīgā, divu dienu sacensību ietvaros, par šo titulu cīnīsies labākie someljē no visām Baltijas valstīm. Dalībnieku zināšanas un prasmes vērtēs starptautiska žūrija, ko šogad vada Austrijas Someljē savienības prezidente un Starptautiskās Someljē asociācijas izglītības komisijas vadītāja Annemarija Foidla.

Rīgā notiks praktisks seminārs par Tiešās pirkšanas pulciņa dibināšanu 16.10.14

Jau šo sestdien, 18. oktobrī, no 11:00 – 15:00, biedrības Homo ecos telpās, Rīgā, Ernestīnes ielā 12, notiks pirmais seminārs Personīgi. Ēdiens., kura dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar neformālās Tiešās pirkšanas kustības darbību un piedalīties aktivitātēs, kas ilustrēs kā praktiski noris pasūtījumi Tiešās pirkšanas pulciņos.

Valmiermuižas alus darītava sāk brūvēt graudu iesala dzērienu no Latvijas graudiem 15.10.14

“Valmiermuižas alus” sācis brūvēt bezalkoholisku Latvijas graudu iesala dzērienu ar  nosaukumu “Zelta zirgs” sadarbībā ar kooperatīvai sabiedrībai “Latraps” piederošo iesalnīcu Staļģenē, kas Valmiermuižas alus darītavai piegādā saldos miežu iesala graudus.

Rīgā notiks praktiskais seminārs ar mērķi dibināt Tiešās pirkšanas pulciņus 13.10.14

18. oktobrī, no 11:00 – 15:00, biedrības Homo ecos telpās, Rīgā, Ernestīnes ielā 12, notiks bezmaksas seminārs Personīgi. Ēdiens., kura apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar neformālās Tiešās pirkšanas kustības darbību, kā arī uzzināt par to, kāda ir mūsdienu pārtikas ražošanas sistēmas ietekme uz vidi un mums.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos