100+1

Kūku svētki 3 dienu garumā

Kūku svētki 3 dienu garumā

03 / 10 / 2017

Kad bijām saēdušies (lasīt – nodegustējuši) kūkas visos četros Latvijas novados un burtiski izgaršojuši Kurzemes, Vidzemes, Latgales un Zemgales viesmīlību, pienāca kārta mums pašiem uzņemt ciemiņus. Šajā gadījumā – 18 kūkas un to cepējus no Rīgas, kuru vidū mūsdienu dinamiskās ikdienas dēļ bija iemaldījušies arī pāris cepēji no citiem reģioniem. Veselas trīs dienas mūsu studiju piepildīja dažādu biskvītu, griljāžas, ogu, augļu, šokolādes, karameles un citi aromāti, kuriem pretoties ir teju vai neiespējami. Lieki teikt, ka mēs nemaz nemēģinājām.
Zemgales čaklās saimnieces

Zemgales čaklās saimnieces

03 / 10 / 2017

Pēdējā reģionālās kūku tūres pietura (pēc tam kūkas brauca ciemos pie mums uz Rīgu) Zemgale sagaidīja mūs ar pirmo šīgada vasaras svelmi, pirmo spēcīgo negaisu un pērkona dārdiem un gleznainiem, spilgti dzelteni ziedošiem rapšu laukiem. Visam tam skaistumam pa vidu septiņas Zemgales kūku cepējas, desmit kūkas un mēs, „Četru Sezonu” komanda, satikāmies Tērvetē, restorānā „Zoltners” – vietā, kurā ierodoties laika plūdums pēkšņi vairs nešķiet nozīmīgs. Miers un atmosfēra, ko veido apkārtnes ainava un pārdomātā arhitektūra, ir brīnišķīga vide, kur paslēpties no ikdienas steigas, bet ne tikai. Tā ir arī brīnišķīga vide, kur nogaršot Zemgales kūku cepēju meistardarbus.
Elegantas un akurātas – Vidzemes kūkas

Elegantas un akurātas – Vidzemes kūkas

08 / 09 / 2017

Ir teiciens, ka katra diena esot jādzīvo kā mazi svētki, un šīs vasaras sākumā mums tieši tādas bija veselas trīs nedēļas. Galvenie priekšnoteikumi, lai svētki būtu izdevušies, ir tos pavadīt labā kompānijā un ar gardiem ēdieniem, un tieši to mēs arī darījām – devāmies ciemos uz īpaši izmeklētām vietām katrā reģionā, iepazināmies ar dzīvesgudriem un aizrautīgiem cilvēkiem un, protams, nobaudījām visgaršīgākās kūkas visā Latvijā. Stāsts, protams, atkal ir par projektu „100 kūkas un 1 svecīte” un patīkamo ceļu līdz grāmatas tapšanai, kas pārsteidza ar jaunām garšu kombinācijām un sajūtām ik uz soļa. Varam apsolīt, ka nākamgad šī grāmata pārsteigs arī tevi.
Latgales kūku stāsti

Latgales kūku stāsti

07 / 08 / 2017

Par Zilo ezeru zemes Latgales viesmīlību un sirsnīgajiem iedzīvotājiem ir dzirdēts daudz, tāpēc otrajā braucienā soli tuvāk grāmatai devāmies uz Latgali. Tur mūs laipni uzņēma Latgales vēstniecība „GORS”, kur vienkopus tiek radīts un vēstīts Latgales stāsts, kur satek Latgales kultūras mantojums un senas vērtības, tradīcijas un jaunrade, valoda un notikumi, māksla un kultūra. Tur dzimst un dzīvo nebijušas un aizraujošas idejas, arī tādas kā projekts „100 kūkas un 1 svecīte”.
Pirmās no 100 - Kurzemes kūkas

Pirmās no 100 - Kurzemes kūkas

06 / 08 / 2017

Ceļojums uz grāmatas „100 kūkas un 1 svecīte” tapšanu mums patiešām ir svētki jau no paša sākuma līdz pat šim brīdim – ne tikai tāpēc, ka izdodas nogaršot tik daudz gardu kūku, bet arī tāpēc, ka satiekam tik daudz talantīgu un šarmantu kūku cepēju no visas Latvijas, atklājam pavisam jaunas, nebijušas garšas un sajūtas, kā arī viesojamies brīnišķīgās vietās katrā reģionā. Lai gan jau nepacietīgi gaidām 2018. gada maiju, kad grāmata „100 kūkas un 1 svecīte” būs nodrukāta un varēsim to šķirstīt un pārlapot atkal un atkal, nevarot izlemt, kuru no kūkām un tortēm gatavot šoreiz, nevar noliegt, ka tikpat lielu gandarījumu sagādā arī pats ceļš uz šīs skaistās un garšīgās dāvanas tapšanu.
Stāsts par biskvītu

Stāsts par biskvītu

05 / 08 / 2017

Ne viena vien ģimene mums piekritīs – svētki ir tad, kad visi sanāk kopā un uz galda ir kūka vai torte. Dažreiz pat neko vairāk nevajag, tikai to gabaliņu kūkas, lai būtu svētki. Lielai daļai no mums joprojām īsta svētku torte asociējas ar kārtīgām lauku biskvīta kārtām, kas pārklātas ar krēmīgu un treknu pašgatavotu krēmu un mājās vārītu ievārījumu. Daudziem noteikti ir siltas atmiņas par iemīļotāko dzimšanas dienas biskvīta torti, kuras neatkārtojamā garša vienmēr izraisīja tik daudz emociju un prieka. Un tortes izmērs bija tik iespaidīgs, ka varēja paēdināt vēl 20 kaimiņus.
Ziemeļu “olīveļļa”

Ziemeļu “olīveļļa”

04 / 08 / 2017

Latvijā neaug olīvkoku plantācijas, lai varētu saražot kvalitatīvu pašmāju olīveļļu, arī saulespuķu staltie kāti un lielie ziedi ir galvenokārt skaistumam, bet plašie rapšu lauki ir mūsu zelts. Kvalitatīva nerafinēta rapšu eļļa ir ļoti līdzīga olīveļļai, tāpēc ziemeļu reģionos tieši šī eļļa ir ekonomiski izdevīgāka izvēle, turklāt organismam piemērota un labvēlīgi ietekmējoša.
Caur ērkšķiem  uz zvaigznēm

Caur ērkšķiem uz zvaigznēm

03 / 08 / 2017

Lai gan gribētos domāt, ka smiltsērkšķis ir mūsu augs, patiesībā tā dzimtene ir Himalajos, Tibetā, Mongolijā un Altaja reģionā, to audzē arī Indijā, Pakistānā, bet Ķīnā ir pat valsts programmas šīs kultūras audzēšanai un pārstrādei. Vēl šodien 90% no visām mūsu ziemeļu zvaigznēm aug Ķīnā. Smiltsērkšķa nosaukums, tulkojot no latīņu valodas, nozīmē „spīdošais zirgs”, un tam ir pat sava sena leģenda, kas vēsta, ka Maķedonijas Aleksandra ievainotie un novārgušie zirgi, kas atgriezās no kara, ēdot smiltsērkšķu jaunos dzinumus, atkopušies mēneša laikā tā, ka pat spalva sākusi spīdēt.
„Zelta kūkas” jeb Ulmaņlaiku tortes

„Zelta kūkas” jeb Ulmaņlaiku tortes

02 / 08 / 2017

Kūkas ir bijušas īpašas visos laikos, un, lai vai kādas diētas šodien ir modē, kūkas nezaudē un, ir pamats domāt, nekad nezaudēs savu aktualitāti. Vienīgais, kas mainās, ir cilvēki, kuri kūkas gatavo un ēd, izmantotās sastāvdaļas, pagatavošanas tehnikas un vizuālais izskats. Jo, būsim godīgi, pati kūka savu karalienes titulu nezaudē joprojām. Katram noteikti ir sava īpašā, iemīļotā svētku torte, kas atsauc siltas atmiņas, vēsturiskus stāstus un garšas, ko citās kūkās nevar sajust, īpaši tajās, kas modernizētas tik ļoti, ka pat biskvīta vietā nākas ēst ko citu, piemēram, riekstu un dateļu masu. Tas gan nenozīmē, ka šīs kūkas nav gardas, taču tās nespēj atsaukt atmiņā tās sajūtas, ko iepazinām bērnībā.
„100 kūkas un 1 svecīte” Latvijas simtgadei

„100 kūkas un 1 svecīte” Latvijas simtgadei

01 / 08 / 2017

Pirms diviem gadiem „Četras Sezonas” sapulcē konstatējām, ka Latvijai drīz būs 100 gadu jubileja. Tie ir lieli svētki, tāpēc nolēmām, ka arī mēs vēlamies sagatavot dāvanu Latvijai. Kaut arī bija vēl šķietami daudz laika, sapratām, ka ilgi atlikt idejas uzsākšanu nevar. Domāšanas un plānošanas process vien aizņēma divus gadus. Ko dāvināt? Grūts jautājums, jo ar dāvanām jau nekad neko nevar zināt – vai nu trāpi desmitniekā, vai ne, bet, lai ko mēs saņemtu dāvanā, lai ko mēs ēstu, svinot svētkus, svētkos mūs vienmēr iepriecina kūka. Ja ir kūka, tad jubileja ir izdevusies (nu vismaz līdz brīdim, kad kūkas vairs nav).