Konservēšanas padomi Kā vārīt ievārījumu

Konservēšanas padomi
Kā vārīt ievārījumu 18.07.12

Daži padomi, kas jāievēro, lai izdotos lielisks ievārījums vai džems.

1. Atlasi ogas, kurām nav nekādu bojājumu.
2. Tālākai rīcībai ir iespējami divi veidi:

  • Vienā gadījumā ogas liec katlā un tās uzreiz vāri. Ja tu gatavo vieglas ogas, kā zemenes, avenes, mellenes, tad cukuru pievieno uzreiz. Ja gatavo cietākas ogas, kā ērkšķogas, upenes, jāņogas, brūklenes, dzērvenes, tad tās no sākuma apmēram 10–20 minūtes pavāri bez cukura un tikai tad pievieno cukuru.
  • Otrā gadījumā sagriez un sagatavo produktus, apber ar nepieciešamo daudzumu cukura un ļauj pastāvēt bļodā ar vāku. Ilgums atkarīgs no receptes – no 2 h līdz 24 h.
  • Jebkurā gadījumā, daži iesaka ogas vienmēr pirms vārīšanas saspaidīt, kas palīdz ātrāk izdalīties dabīgajam pektīnam.

3. Liec vārīties uz vidējas liesmas un visu laiku maisi, līdz cukurs pilnībā izkusis, apmēram 7 minūtes. Kad cukurs izkusis, pievieno citrona sulu, pektīnu vai abus, kas nepieciešams receptē. Samaisi.
4. Kad cukurs izkusis, citrona sula vai pektīns (ja to izmanto) pievienots, uzgriez lielu liesmu un ļauj, lai masa vārās. Redzēsi, ka masa katlā kāps uz augšu un tad lēnām noplaks. Vāri tik ilgi, cik noteikts receptē.
5. Kad ievārījums vārās, ar putu karoti noņem visas putas.
6. Pārbaudi gatavību, uzliekot nelielu ievārījuma daudzumu uz trauka, kurš pirms tam pabijis saldētavā. Ieliec trauku saldētavā atpakaļ uz minūti un tad paskaties, vai ievārījums ir stingrs vai vēl šķidrs. Tam nevajadzētu tecēt, bet būt stingram.
7. Tu redzēsi, ka tuvu gatavībai masa katlā nevis vārīsies, bet burbuļi it kā lēkās, un var gadīties, ka, ja katls atrodas tuvu sienai, visa siena būs netīra. Arī ievērosi, ka ap malām masa kļūs biezāka un samazināsies. Ja pārbaudot liekas, ka tā ir par šķidru, tad liec atkal vārīties un pārbaudi pēc vēl 5 minūtēm.
8. Kad masa ir stingra, pildi sterilizētās burkās un aizvāko.

Autors: Signe Meirāne

Citi raksti

Bushmills Irish Honey - jaunums no The Old Bushmills Distillery 26.09.13

Kādā attālā Ziemeļīrijas nostūrī, Entrimas grāfistē, atrodas The Old Bushmills Distillery, kas savu sākotnējo nosaukumu Bushmills reģistrēja 1743. gadā, bet tolaik darītava piederēja kontrabandistiem.

Vairāk

Kazas siera maizītes un četri vīni 23.07.12

Pašcepta maizīte, pasniegta ar vasarīgajiem arugulas salātiem, svaigo kazas sieru, lazdu riekstiem un avenēm. Tas ir vasaras svaigums, kas piepilda, sēžot terasē un baudot mirkli. Šoreiz Latvijas mēneša ietvaros galvenais uzdevums bija pagatavot ēdienu no cik vien iespējams latviskām sastāvdaļām, kādas vien varu iedomāties...

Vairāk

Sāc saldēt jeb gatavojies ziemai 18.07.12

Vasara ir laiks, kad vajadzētu ne tikai ogas, augļus un dārzeņus ēst, uzņemot maksimāli daudz vitamīnu sezonā, bet arī sākt saldēt visu šo ziemai. Lai gan mums ļoti garšo ievārījumi, tomēr tas ir našķis, piedeva, kas papildināta ar daudz cukura, bet svaigi saldēti produkti saglabā daļu vitamīnu, atrodoties arī saldētavā un priecējot mūs visu ziemu. Un tiem, kuriem dārzā viss kas aug vairāk, nekā spēj apēst, šis ir viens no veidiem, kā neko nemest ārā un visu saglabāt pēc iespējas labākā un veselīgākā stāvoklī...

Vairāk

Padomi, kombinējot vīnu un sieru 16.03.12

Ideālāku partneri vīnam kā sieru ir grūti iedomāties. Aromātisko un samtaino vīnu tik patīkami papildina maigā siera struktūra. Tā ir klasika, kas nekad nepieviļ, bet ne katrs vīns ideāli saderēs ar katru sieru. Pastāv daži noteikumi un rekomendācijas, kā šo savienību padarīt interesantāku, lai viena produkta garša nenomāktu otru, bet uzlabotu kopējo garšas iespaidu. Jebkura ideāla vīna un siera pāra meklējumi notiek ar mēģinājumu...

Vairāk

Glābiņš karstā vasarā – Andalūzijas gaspačo 19.04.12

Gaspačo ir tomātu aukstā zupa. To noteikti zinās ikviens, kurš jelkad ir pakavējies pie kādas žurnālā vai grāmatā piedāvātas gaspačo receptes un koši sarkana zupas šķīvja bildes. Un recepšu patiešām ir daudz. Bet vai jūs zināt, kāds ir tradicionāls gaspačo un kā tas radies? No kurienes cēlies vārds gazpacho (portugāļiem gaspacho), nav vienotas versijas – daži to saista ar portugāļu gaspacho...

Vairāk

Laiks sēt! (2. daļa) 27.04.12

Laiks iet, un var turpināt sēšanas darbus, jo nekas jau nebeidzas ar to, ka pirms pāris nedēļām tika iesētas pirmās sēklas. Par to, ko un kā sēt aprīlī, vēl arvien ar mums savās pārbaudītajās zināšanās dalās Anna Šmite, kuras zaļumus vari iegādāties „Slow Food” tirdziņos vai arī viņai piezvanot.

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Ekoloģiska gaļa

liellopu gaļa hereford.lv

kaspars 27.08.2014. 08:06

Brančs

Illy, protams, ir branča klasika, ar to nevar nošaut greizi. Esmu dzirdējusi arī...

Ilze 18.08.2014. 17:06

Ekoloģiska gaļa

Sveiki!
Vēlos noskaidrot, kur jūs pērkat ekoloģisku un pārbaudīti labu gaļu no...

Ilze 13.08.2014. 12:58

Brančs

Vai Fazendā ir brančs? Neesmu par to dzirdējusi. Vai arī ir īpaša brokastu...

Samanta 16.07.2014. 11:45

Ziņas

„Riga Food 2014” medaļas sadalītas! 05.09.14

Pārtikas ražotāji un meistari starptautiskās pārtikas izstādes „Riga Food 2014” laikā sacentās par “Riga Food” medaļām izcilas kvalitātes pārtikas produktu konkursos – šogad tika vērtēti maizes, medus un piena produkti. Konkursu uzvarētāji tika apbalvoti „Riga Food 2014” atklāšanas ceremonijā 4. septembrī.

Par konkursa "Latvijas Gada vīns 2014" tituliem cīnīsies 450 vīni no visas pasaules 04.09.14

Konkursam „Latvijas Gada vīns 2014”, kas pirmoreiz noteiks labākos Latvijā pieejamos pasaules vīnus, pieteikti 450 vīni. Lai noteiktu Top 50, kā arī piešķirtu „Zelta”, „Sudraba”, „Bronzas” un „Vērts nogaršot” medaļas, starptautiska žūrija no 4.-6. septembrim Rīgā restorānā „Bibliotēka N˚1” ar aizklātām etiķetēm degustēs un vērtēs konkursam iesniegtos dzirkstošos, baltos, sarkanos, deserta un stiprinātos vīnus.

GODĪGĀ TIRDZNIECĪBA IZSTĀDĒ RIGA FOOD 2014
Biedrība “Zaļā Brīvība” aicina apmeklēt Godīgās tirdzniecības stendu
04.09.14

Godīgā tirdzniecība ir alternatīva tirdzniecības sistēma, kuras ietvaros attīstības valstu ražotāji var saņemt godīgu samaksu par savu darbu – izaudzēto kakao, tēju, banāniem, izgatavotajiem priekšmetiem un izejmateriāliem – kopā vairāk kā 1000 dažādiem produktiem. Par produktu, kurš ir sertificēts Godīgās tirdzniecības sistēmā, tā ražotājs vai audzētājs saņem stabilu samaksu, jo ir samazināts starpnieku skaits un noslēgti ilgtermiņa līgumi. Biedrība “Zaļā Brīvība” izstādē Riga Food 2014 iepazīstinās ar Godīgās tirdzniecības sistēmu un Godīgās tirdzniecības produktiem, kuri pieejami Latvijā. Tāpat šogad Baltijas valstīs norisināsies informatīva un izglītojoša kampaņa par Godīgo Tirdzniecību, par kuru arī varēs uzzināt izstādē.

Pavāri cīnās par Reaton zelta pavārnīcu un titulu „Latvijas 2014.gada pavārs” 04.09.14

Šo piektdien, 5.septembrī pavāri no visas Latvijas rādīs savu meistarību ikgadējā pavārmākslas konkursā „Latvijas 2014. gada pavārs” izstādes Riga Food 2014 laikā. Konkursa mērķis ir popularizēt un attīstīt pavārmākslu Latvijā, balstoties uz ”Mūsdienu Latvijas virtuves manifestu”.

Daumants Kalniņš un Ieva Kemlere ļaujas garšas baudām Gastronomijas festivālā! 04.09.14

Talantīgais džeza dziedātājs Daumants Kalniņš kopā ar šarmanto dejotāju Ievu Kemleri Gastronomijas festivālu atklāja restorānā „Čarlstons” un atzina, ka tā ir ideāla vieta vakariņām divvientulībā.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos