Rudens iepirkumi

Rudens iepirkumi 21.09.12

Rudens nenāk viens – tas līdzi nes aukstāku laiku, drēgnumu, kādu dienu pa siltam saules staram un cilvēkiem vēlmi organismu palutināt ar ko sātīgāku, uzturvielām bagātu, piesātinātu un treknu. Neviļus, esot veikalā pie plaukta, mēs vairs neskrienam garām graudaugiem, apstājamies pie treknāka siera, arī dārzeņu stendā pazūd vēlme pēc svaigas salātlapas, bet rodas vēlme pēc kā spēcīgāka. Varbūt kāda kastaņa. Tāpēc šomēnes mūsu piepildītais „Maxima atradumu grozs” (kur izvēli izdaru es, Signe Meirāne) ir sātīgāks un rudenīgāks.

Tiem, kuri pabijuši zemēs, kur aug ēdamie kastaņi, noteikti atmiņā palikuši skati ar skaistajiem kastaņkokiem un ēdieniem, kuros tiek gatavoti kastaņi. Lai gan īstā kastaņu sezona nav sākusies, mēs gribam nošmaukties un tos ēst, tāpēc viens no rudens pirkumiem ir „Marrons cuits a la valeur” – vārīti kastaņi vakuumā. Tiem ir vairāki labumi – pievilcīgā „Maxima” veikala cena (nedaudz zem Ls 4), ērtais iepakojums un, pats galvenais, vieglais pielietojums ēdiena gatavošanā. Te fantāzijai ļauts izpausties. Sākot no vienkāršas, bet tik krēmīgas un kūstošas pastas, kurā garšas dala sēnes un kastaņi ar maskarpones sieru (ak, cik garšīgi), turpinot ar kastaņiem, kas sacepti un pasniegti uz brusketām, sajaukti ar turku zirņiem zupā vai sautējumā un pat sacepti lieliskos mafinos un kūkās. Tas ir pirkums, bez kā rudeni nevajag palaist garām, jo kastanis apvij ar savu maigo, saldeni drupano garšu.

Īsts iepirkumu grozs nav īsts, ja tajā nav laba siera un šajā gadījumā – „President Comte le Montalier AOC”, kas ir riekstaini saldens, maigs, krēmīgs un baudāms gan salātos, gan pierīvējot klāt suflē, uzbērts uz maizītēm vai vēl labāk – siera platē ar citiem sieriem un gardiem džemiem. Šis autentiski gatavotais siers ar AOC zīmi ir pirkums, kuru vienreiz nopērkot, to atkārtosi – ja ne katru nedēļu, tad bieži.

Ir viens ļoti vitāls produkts, bez kura rudenī un ziemā (patiesībā visu gadu) nevar iztikt. Tie ir rieksti. Lai nebūtu jāpērk daudzas mazas paciņas ar dažādiem riekstiem, tad ir vērts nopirkt “Seedberger” riekstu maisījumu kurā ir indijas, lazdu, brazīlijas un valrieksti. Kopā ar sieru, brokastīs pie pārslām, ar musli vai putrās, salātos un kūkās. Vai kā mazs našķis.

Tāpat iepriekšminētais siers skaisti iederas salātos ar vēl vienu rudens produktu –  vitāli nepieciešamo un veselīgo „Bio Greno” 6 graudu maisījumu, kura sastāvā ir prosa, kvieši, rudzi, mieži, auzas, griķi. Šāds maisījums pabaros un piepildīs tavu organismu ar uzturvielām ne tikai salātos, bet sautējumos, sacepumos, zupās un pat pareizi izceptā maizē. Labums ir tāds, ka šajā maisījumā visi graudi ir bioloģiski un arī to dažādība palīdz tev saņemt maksimāli daudz uzturvielu.

Un šis ir laiks, kad ievārījumi ir katras mājas sastāvdaļa. Kādam – zemeņu no omes, kādam – aveņu no veikala, un tiem, kam patīk apelsīni, – apelsīnu ievārījumi, kas gatavoti plašajā pasaulē. Šoreiz viens nedaudz rūgtens, bet salds un aromātisks ievārījums no itāļu kompānijas „Villa Reale”. Tas nav tīrs apelsīnu, bet gan apelsīnu un mandarīnu. Labākais ir tas, ka šo var izmantot gan kā uzkodu kopā ar iepriekšminēto Comte sieru, gan kopā ar kruasānu, svaigu maizi un pats labākais – izcepot vieglu, bet tik neticami labu pudiņu ar melno šokolādi un tostermaizi. Pat izcepot pudiņu, tev vēl paliks pāri vairāk nekā puse burciņas, jo garša ir tik pilnīga un intensīva, ka receptē nepieciešams ļoti maz.

Un kā gan tas viss bez glāzes laba vīna. Šoreiz vīna izvēle no nama, kuru apmeklēju, esot Douru ielejā, tur paliekot pa nakti un baudot ne vienu vien vīnu. „Quinta do Pego” portvīns no neaprakstāmi skaistās Douru ielejas būs tieši tas, kas nepieciešams, lai papildinātu apelsīnu un šokolādes maizes pudiņu, pacienātu pie siera plates, kopā ar zilajiem sieriem un arī Comte sieru.

Jā, rudens ražas laiks nenāk tikai ar aukstumu un drēgnumu. Tas nāk ar jaunām piesātinātām garšām, no kurām daudzas es jau esmu izvēlējusies un salikusi grozā. Izdari izvēli arī tu!

Autors: Signe Meirāne
FOTO: Armands Meirāns
rek_proj.jpg - 21.25 KB
maxima_uzbalta.jpg - 31.37 KB

Saistīti

Receptes bilde

Quinta do Pégo, Late Bottled Vintage 2005

„Quinta do Pégo” vīna ražotne atrodas starp Regvas (Regua) un Piņau (Pinhao) pilsētiņām Douru ielejā Portugālē. No vēsturiskiem avotiem zināms, ka vīnu...

Vairāk

Receptes bilde

„President Comté le Montarlier”

„President Comté le Montarlier” ir Francijā izgatavots Comté siers, ko ražo uzņēmums „Lactalis”. Tradicionāli šis cietais siers tiek gatavots no...

Vairāk

Receptes bilde

Apelsīnu ievārījuma un šokolādes pudiņš

Ir reizes, kad gadās divējādi. Nenormāli gribas apēst maigo, poraino tostermaizi – vienu šķēli, bet pārējo nav kur likt. Vai arī ir mājās tostermaize un...

Vairāk

Sešu graudu salāti ar sieru un dārzeņiem

Graudaugi mūsu ēdienkartē ir vitāli svarīgi – gan ziemā, gan vasarā, gan visos pārējos gadalaikos. Laikā, kad sāk beigties svaigie dārzeņi un to cenas...

Vairāk

Pasta ar kastaņiem un sēnēm

Rudens ir laiks, kad arvien vairāk gribas izmantot kastaņus, sēnes (gan pašmāju meža, gan audzētās), pastas mērcēs pielikt saldu krējumu vai kādu krēmīgu...

Vairāk

Citi raksti

Stringozzi, casareccio un siera maize 24.03.11

Ne tikai olīveļļa, trifeles un lēcas ir tipiskas Umbrijas veltes, bet arī daudz kas cits. Piemēram, trīs lietas, kuru vārdus var izlasīt bieži, ir stringozzi, casareccio un Pizza di Pasqua.

Vairāk

Simts tūkstoši sauļu 23.09.11

Runā, ka Amalfi iedzīvotāji nenokļūst paradīzē, jo viņi jau tajā dzīvo: caurspīdīgas jūras zilgme, saule, bugenvilejas un bezgalīgie citronu dārzi. Citroni šeit ir īstas laimes simboli un bagāts avots kulināriem eksperimentiem. Amalfi piekraste aptver salīdzinoši nelielu teritoriju. No Salerno provinces Vietri sul Mare pilsētiņas, kas ir slavena ar saviem rokām veidotajiem keramikas izstrādājumiem...

Vairāk

Spānijas galda karaliene – paelja! 31.05.12

Kā jau liela daļa mūsdienu izcilāko ēdienu, arī paelja, pirms kļūt par Spānijas galda karalieni,  bija parastu Valensijas darba cilvēku ēdiens. Par precīzu paeljas dzimteni tiek uzskatīts Albuferas lagūna – Vidusjūras piekrastes ezers Spānijas austrumu piekrastē, ko no jūras atdala vien šaura smilšu strēle. Šī vieta izrādījās ļoti izdevīga rīsu audzēšanai, ko šajā piekrastē aizsāka arābi. Kad 13. gs. arābus no Valensijas padzina, karaļi nolēma uzsākt cīņu pret rīsu audzēšanu...

Vairāk

Mūsdienu Latvijas virtuve 07.01.11

Kas ir mūsdienu Latvijas virtuve? Tā pati vecā labā karbonāde (fr. „carbonnade” – „ogļots”, lat. „carbo” – „ogle”) un kotlete (fr. „côtelette”, lat. „costa” – „riba”), tie paši ceptie kartupeļi (vācu „Kartoffel, no it. „tartufo”), tas pats sāls un labākajā gadījumā pipari? Nē. Sen vairs ne. Mūsdienu Latvijas virtuve ir pavisam kas cits, tā ir cieņa pret produktiem, ko gatavojam, ko ēdam un kas aug šeit un tiek pagatavoti apvienojumā ar ārvalstu produktiem...

Vairāk

Svētku gaļas meklējumos 10.12.13

Šie cilvēki ir cieņā visu gadu, bet tad pienāk gada skaistākās dienas ar gurkstošu sniegu, salu, kas kož degunā, smaidiem un priekiem. Dienas, kurās mēs tik ļoti gribam, lai viss sanāk pēc plāna. Tad nu palīgā nāk šie daži cilvēki, kas atrisina vismaz vienu problēmu – labas gaļas iegādi.

Vairāk

„Ko pirksi, to cepsi” – piparkūku mīklas 09.12.10

Brīnišķīgs ir tas laiks, kad mājās ienāk piparkūku aromāts, jo tad ikviens no mums zina, ka tuvojas Ziemassvētki. Dažādu saldu un iemīļotu smaržu laiks, kad domājam par dāvanām, cepam piparkūkas, ēdam mandarīnus un baudām ziemas baltumu un aukstumu. Jā, un viena no Ziemassvētku neatņemamām sastāvdaļām ir piparkūkas un to aromāts visā mājā. Protams, ne visiem ir laiks un vēlme cept pašiem un vēl jo vairāk...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Brančs

Vai Fazendā ir brančs? Neesmu par to dzirdējusi. Vai arī ir īpaša brokastu...

Samanta 16.07.2014. 11:45

Brančs

Man ļoti patīk atmosfēra un ēdiens Fazendā. Omēm un opjiem noteikti arī patiks...

Kristīna 16.07.2014. 11:04

Brančs

Gribu ar ģimeni (bērni, vecvecāki) nosvinēt svētkus kādā foršā vietā ar...

Samanta 15.07.2014. 13:08

Ideāla karamele

Domāju tas ir atkarīgs no pannas kādu izmantojat ,temperatūras ,un ilguma .......

Jānis 10.05.2014. 01:46

Ziņas

12 lietas par elektroierīcēm, kas vecākiem jāņem vērā mājās bērnu drošībai 22.07.14

Lai mājas apstākļos pasargātu bērnu no nevēlamām situācijām, kas var rasties nepareizi lietojot elektroierīces vai neesot pietiekami piesardzīgiem ar tām ikdienā, mājas ierīču zīmola „Electrolux” eksperti atgādina būtiskākās lietas, kas jāņem vērā vecākiem bērnu drošībai.

Rītiņš un Sirmais Rīgas svētkos aicina uz lielāko restorānu Rīgā 22.07.14

Sestdien, 16.augustā, Rīgas svētku ietvaros Spīķeru centrālajā laukumā tiks atvērts “Rīgas svētku restorāns”, kurā vienlaicīgi darbosies 15 Rīgas labākie restorāni un kafejnīcas. Apmeklētājus ar savu meistarību pārsteigs tādi populāri Latvijas šefpavāri kā Mārtiņš Rītiņš, Mārtiņš Sirmais, Ingmārs Ladigs, Māris Astičs, Valters Zirdziņš un citi.

Jauni RASA krēmsieri ar citronu un olīvām 22.07.14

Piena produktu zīmolam RASA klajā nākuši krēmsieri ar divām jaunām garšām – ar citronu un ar olīvām. RASA krēmsieru pamatā ir īsts, dabīgs saldais krējums un piens, kas rada krēmsiera īpaši maigi krēmīgo garšu un vienmērīgo struktūru. Tagad RASA krēmsieru klāstu papildina šī gada populārākā desertu garša – citrons, kā arī tradicionāli iecienītās izteiksmīgās melnās un zaļās olīvas.

Vēsturiskajā „RĪGAS” dzirkstošo vīnu līnijā radīts jauns zīmols – „RĪGAS Prestige Cuvée 21.07.14

Sekojot alkoholisko dzērienu inovācijām un tendencēm pasaulē, vēsturiskajam dzirkstošā vīna zīmolam “RĪGAS’’, kas uzņēmumā “Latvijas balzams’’ tiek ražots jau kopš 1952. gada, tehnologi radījuši jaunu līnijas paplašinājumu – „RĪGAS Prestige Cuvée’’.

Šefpavārs Raimonds Zommers radījis savu alus šķirni 21.07.14

Populārā raidījuma Mūsdienu Latvijas garša uzvarētājs un restorāna Kaļķu vārti šefpavārs Raimonds Zommers kopā ar alus darītavas Aldaris galveno alus meistaru Valdi Čunku radījis jaunu gaišā alus šķirni – Zommer’s. Jaunais alus brūvēts Aldara vēsturiskajā alus darītavā un būs pieejams ierobežotā daudzumā – pārdošanā būs vien 10 000 pudeļu, kuras varēs iegādāties tikai Rimi veikalu tīklā un restorānā Kaļķu vārti. Tas ir pirmais kāda šefpavāra alus Latvijā.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos