Rudens iepirkumi

Rudens iepirkumi 21.09.12

Rudens nenāk viens – tas līdzi nes aukstāku laiku, drēgnumu, kādu dienu pa siltam saules staram un cilvēkiem vēlmi organismu palutināt ar ko sātīgāku, uzturvielām bagātu, piesātinātu un treknu. Neviļus, esot veikalā pie plaukta, mēs vairs neskrienam garām graudaugiem, apstājamies pie treknāka siera, arī dārzeņu stendā pazūd vēlme pēc svaigas salātlapas, bet rodas vēlme pēc kā spēcīgāka. Varbūt kāda kastaņa. Tāpēc šomēnes mūsu piepildītais „Maxima atradumu grozs” (kur izvēli izdaru es, Signe Meirāne) ir sātīgāks un rudenīgāks.

Tiem, kuri pabijuši zemēs, kur aug ēdamie kastaņi, noteikti atmiņā palikuši skati ar skaistajiem kastaņkokiem un ēdieniem, kuros tiek gatavoti kastaņi. Lai gan īstā kastaņu sezona nav sākusies, mēs gribam nošmaukties un tos ēst, tāpēc viens no rudens pirkumiem ir „Marrons cuits a la valeur” – vārīti kastaņi vakuumā. Tiem ir vairāki labumi – pievilcīgā „Maxima” veikala cena (nedaudz zem Ls 4), ērtais iepakojums un, pats galvenais, vieglais pielietojums ēdiena gatavošanā. Te fantāzijai ļauts izpausties. Sākot no vienkāršas, bet tik krēmīgas un kūstošas pastas, kurā garšas dala sēnes un kastaņi ar maskarpones sieru (ak, cik garšīgi), turpinot ar kastaņiem, kas sacepti un pasniegti uz brusketām, sajaukti ar turku zirņiem zupā vai sautējumā un pat sacepti lieliskos mafinos un kūkās. Tas ir pirkums, bez kā rudeni nevajag palaist garām, jo kastanis apvij ar savu maigo, saldeni drupano garšu.

Īsts iepirkumu grozs nav īsts, ja tajā nav laba siera un šajā gadījumā – „President Comte le Montalier AOC”, kas ir riekstaini saldens, maigs, krēmīgs un baudāms gan salātos, gan pierīvējot klāt suflē, uzbērts uz maizītēm vai vēl labāk – siera platē ar citiem sieriem un gardiem džemiem. Šis autentiski gatavotais siers ar AOC zīmi ir pirkums, kuru vienreiz nopērkot, to atkārtosi – ja ne katru nedēļu, tad bieži.

Ir viens ļoti vitāls produkts, bez kura rudenī un ziemā (patiesībā visu gadu) nevar iztikt. Tie ir rieksti. Lai nebūtu jāpērk daudzas mazas paciņas ar dažādiem riekstiem, tad ir vērts nopirkt “Seedberger” riekstu maisījumu kurā ir indijas, lazdu, brazīlijas un valrieksti. Kopā ar sieru, brokastīs pie pārslām, ar musli vai putrās, salātos un kūkās. Vai kā mazs našķis.

Tāpat iepriekšminētais siers skaisti iederas salātos ar vēl vienu rudens produktu –  vitāli nepieciešamo un veselīgo „Bio Greno” 6 graudu maisījumu, kura sastāvā ir prosa, kvieši, rudzi, mieži, auzas, griķi. Šāds maisījums pabaros un piepildīs tavu organismu ar uzturvielām ne tikai salātos, bet sautējumos, sacepumos, zupās un pat pareizi izceptā maizē. Labums ir tāds, ka šajā maisījumā visi graudi ir bioloģiski un arī to dažādība palīdz tev saņemt maksimāli daudz uzturvielu.

Un šis ir laiks, kad ievārījumi ir katras mājas sastāvdaļa. Kādam – zemeņu no omes, kādam – aveņu no veikala, un tiem, kam patīk apelsīni, – apelsīnu ievārījumi, kas gatavoti plašajā pasaulē. Šoreiz viens nedaudz rūgtens, bet salds un aromātisks ievārījums no itāļu kompānijas „Villa Reale”. Tas nav tīrs apelsīnu, bet gan apelsīnu un mandarīnu. Labākais ir tas, ka šo var izmantot gan kā uzkodu kopā ar iepriekšminēto Comte sieru, gan kopā ar kruasānu, svaigu maizi un pats labākais – izcepot vieglu, bet tik neticami labu pudiņu ar melno šokolādi un tostermaizi. Pat izcepot pudiņu, tev vēl paliks pāri vairāk nekā puse burciņas, jo garša ir tik pilnīga un intensīva, ka receptē nepieciešams ļoti maz.

Un kā gan tas viss bez glāzes laba vīna. Šoreiz vīna izvēle no nama, kuru apmeklēju, esot Douru ielejā, tur paliekot pa nakti un baudot ne vienu vien vīnu. „Quinta do Pego” portvīns no neaprakstāmi skaistās Douru ielejas būs tieši tas, kas nepieciešams, lai papildinātu apelsīnu un šokolādes maizes pudiņu, pacienātu pie siera plates, kopā ar zilajiem sieriem un arī Comte sieru.

Jā, rudens ražas laiks nenāk tikai ar aukstumu un drēgnumu. Tas nāk ar jaunām piesātinātām garšām, no kurām daudzas es jau esmu izvēlējusies un salikusi grozā. Izdari izvēli arī tu!

Autors: Signe Meirāne
FOTO: Armands Meirāns
rek_proj.jpg - 21.25 KB
maxima_uzbalta.jpg - 31.37 KB

Saistīti

Receptes bilde

Quinta do Pégo, Late Bottled Vintage 2005

„Quinta do Pégo” vīna ražotne atrodas starp Regvas (Regua) un Piņau (Pinhao) pilsētiņām Douru ielejā Portugālē. No vēsturiskiem avotiem zināms, ka vīnu...

Vairāk

Receptes bilde

„President Comté le Montarlier”

„President Comté le Montarlier” ir Francijā izgatavots Comté siers, ko ražo uzņēmums „Lactalis”. Tradicionāli šis cietais siers tiek gatavots no...

Vairāk

Receptes bilde

Apelsīnu ievārījuma un šokolādes pudiņš

Ir reizes, kad gadās divējādi. Nenormāli gribas apēst maigo, poraino tostermaizi – vienu šķēli, bet pārējo nav kur likt. Vai arī ir mājās tostermaize un...

Vairāk

Sešu graudu salāti ar sieru un dārzeņiem

Graudaugi mūsu ēdienkartē ir vitāli svarīgi – gan ziemā, gan vasarā, gan visos pārējos gadalaikos. Laikā, kad sāk beigties svaigie dārzeņi un to cenas...

Vairāk

Pasta ar kastaņiem un sēnēm

Rudens ir laiks, kad arvien vairāk gribas izmantot kastaņus, sēnes (gan pašmāju meža, gan audzētās), pastas mērcēs pielikt saldu krējumu vai kādu krēmīgu...

Vairāk

Citi raksti

Aristokrātiskas vakariņas restorānā “Renommé” Heinriha Erharda un šampanieša Drappier sabiedrībā 14.05.14

Bija jāpaiet kādam laikam, lai par šo notikumu un piedzīvojumu varētu runāt un stāstīt bez emocijām vispārākajā pakāpē. Atceroties, kā tas viss sākās – ar ideju no Heinriha Erharda puses, kas tika izteikta, degustējot Drappier šampanieti kādā vēsā ceturtdienas priekšpusdienā, līdz spilgtai izrādei aprīļa vakarā.

Vairāk

Ko nozīmē bioloģisko produktu marķējumi 03.03.13

Sabiedrībā arvien biežāk izskan vārdi „ekoloģisks” un „bioloģisks”. Pērkot šādu produktu, ir skaidrs, ka tas ir labs, tīrs, bet bieži, ieraugot uz paciņas dažādu veidu marķējumus, aizdomājamies – ko gan tie nozīmē un kāda tiem ir jēga. Bioloģiskā sertifikāta iegūšana katrā valstī notiek pēc atšķirīgiem noteikumiem, bet kopumā tas nozīmē noteiktus standartus ražošanai, audzēšanai, glabāšanai, pārstrādei, iepakošanai un transportēšanai...

Vairāk

Stringozzi, casareccio un siera maize 24.03.11

Ne tikai olīveļļa, trifeles un lēcas ir tipiskas Umbrijas veltes, bet arī daudz kas cits. Piemēram, trīs lietas, kuru vārdus var izlasīt bieži, ir stringozzi, casareccio un Pizza di Pasqua.

Vairāk

Franču vīni 04.04.11

Daudziem vīns sākas ar Franciju, lai gan Eiropas teritorijā vīnu sākotnēji sāka taisīt Grieķijā un Itālijā, taču franču vīns šodien ražotājiem visā pasaulē ir etalons, bet patiesiem vīna cienītājiem – vīna gardums. Gribētos atzīmēt, ka franču vīnogu šķirnes audzē un izmanto visā pasaulē, bet augstvērtīgie Bordo un Burgundijas vīni ir paši vērtīgākie un dārgākie paraugi vīnu tirgū. Francijas vīni ir franču tautas kultūras, vēstures un tradīciju iemiesojums.

Vairāk

Unikāla dabas dāvana cilvēcei – „CucuCoco” 01.09.14

Jaunie, zaļie „CucuCoco” kokosrieksti, kas atšķiras no jau zināmajiem brūnajiem un spalvainajiem augļiem, ir pilni gardas sulas (bet atceries, ka sula nav tas pats, kas kokosriekstu piens), to mīkstums ir maigs un krēmīgs. Kamēr Latvijā tas ir jaunums, citviet pasaulē šis labums burtiski tiek izķerts no veikalu plauktiem, jo tas ir 100% dabīgs un neticami veselīgs produkts. Iespējams, pats veselīgākais enerģijas dzēriens pasaulē, varētu pat teikt – jaunās paaudzes „superdzēriens” tiem, kuriem apnicis viss ķepīgais.

Vairāk

Melnais ķiploks Latvijas gardēžiem! 02.06.14

Melnais ķiploks ir “novecojis” ķiploks, kas tiek gatavots, izmantojot fermentācijas procesu. Vispirms apmēram viena mēneša garumā ķiploku pakļauj karstas temperatūras iedarbībai.

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst

Vīns dāmai!

Mēs ar draudzenēm esam iecienījušas dažadus rozā vīnus. Tieši šī vidusceļa...

Ilze 30.12.2014. 11:16

Vīns dāmai!

Svarīgākais, ko vajadzētu mēģināt noskaidrot iepriekš, vai dāmai labāk patīk...

amanda 30.12.2014. 10:27

Vīns dāmai!

Sveiki!
Neesmu vīna eksperts, tāpēc jautāju pēc padoma.
Ir kāds universāls...

Kārlis 29.12.2014. 11:14

Ekoloģiska gaļa

Es arī šad tad no hereford,bet man tie komplekti šķiet pārāk lieli un...

Andis 18.12.2014. 19:09

Ziņas

Miera ielas svētkos atklās Laima ražotnes atjaunoto sienu 22.05.15

Par godu saldumu fabrikas Laima 145. jubilejas gadam, Miera ielas svētku ietvaros tiks atklāta Laimas ražotnes atjaunotā siena, kas ieguvusi jaunu dizainu un funkcionalitāti. Ražotnes atjaunotā siena ir uzņēmuma dāvinājums Rīgas pilsētai, atzīmējot Laimas jubilejas gadu.

Dobeles Ceriņu svētki - bauda acīm, dvēselei un sajūtām 15.05.15

23.maijā plkst. 16.00 Dobeles Ceriņu dārzā notiks tradicionālais klasiskās mūzikas koncerts. Šogad koncertā „Ceriņu tango” skanēs jaunklasikas žanrs - tango mūzika. Programmas pirmajā daļā būs fragmenti no mūzikas un sajūtu izrādes ,,Cantando y amando" - Astora Pjacollas tango Ilonas Bageles izpildījumā. Koncerta otrajā daļā Karinas Tatarinovas un Andra Daņiļenko izpildījumā skanēs Argentīniešu tango, Oskara Stroka, Raimonda Paula, Alfrēda Vintera u.c. komponistu tango mūzika. Koncerta rīkotāji sola, ka kaislīgā tango mūzika savienojumā ar ceriņu krāšņo burvību neatstās vienaldzīgu nevienu apmeklētāju.

Santa Maria papildina BBQ produktu klāstu un uzlabo iepakojuma dizainu 30.04.15

Santa Maria uzlabotais BBQ produktu klāsts sniedz iespēju baudīt lielāku vasaras ēdienu dažādību un ātri pagatavot gardas maltītes bez īpašiem sagatavošanās darbiem. Ņemot vērā klientu izpētes rezultātus, BBQ mērču plastmasas pudeles ir nomainītas pret stikla pudelēm, piešķirot tām autentiskāku un augstvērtīgāku izskatu.

Par 11,5% pieaudzis pieprasījums pēc Staburadzes tortēm 29.04.15

Šī gada pirmajā ceturksnī būtiski pieaudzis SIA “Staburadze konditoreja” (turpmāk – Staburadze) piedāvāto tradicionālo toršu un jauno produktu noiets, liecina uzņēmuma pārdošanas rezultāti. Šī gada pirmajos trīs mēnešos ieņēmumi no toršu pārdošanas pieauguši par 11,5% salīdzinājumā ar to pašu periodu pērn.

Gardums no Spānijas - tapas 17.04.15

Noraksturot to, kas tieši ir tapas, ir ļoti sarežģīti, jo tās ir pieejamas daudz un dažādos veidos. Tomēr ikviens, kurš apmeklējis Spāniju vai kādu no Centrālamerikas valstīm, noteikti būs baudījis kādu no tapu variācijām. Lai arī Latvijā šī Spānijā populārākā uzkoda, bez kuras nav iedomājams neviens vakars pie vīna glāzes, nav plaši pieejama un labi zināma, to pagatavošana un pasniegšana ir pietiekami vienkārša, lai tapas varētu kļūt par izsmalcinātu un neierastu uzkodu arī ikvienā Latvijas mājas ballītē.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos