Rudens iepirkumi

Rudens iepirkumi 21.09.12

Rudens nenāk viens – tas līdzi nes aukstāku laiku, drēgnumu, kādu dienu pa siltam saules staram un cilvēkiem vēlmi organismu palutināt ar ko sātīgāku, uzturvielām bagātu, piesātinātu un treknu. Neviļus, esot veikalā pie plaukta, mēs vairs neskrienam garām graudaugiem, apstājamies pie treknāka siera, arī dārzeņu stendā pazūd vēlme pēc svaigas salātlapas, bet rodas vēlme pēc kā spēcīgāka. Varbūt kāda kastaņa. Tāpēc šomēnes mūsu piepildītais „Maxima atradumu grozs” (kur izvēli izdaru es, Signe Meirāne) ir sātīgāks un rudenīgāks.

Tiem, kuri pabijuši zemēs, kur aug ēdamie kastaņi, noteikti atmiņā palikuši skati ar skaistajiem kastaņkokiem un ēdieniem, kuros tiek gatavoti kastaņi. Lai gan īstā kastaņu sezona nav sākusies, mēs gribam nošmaukties un tos ēst, tāpēc viens no rudens pirkumiem ir „Marrons cuits a la valeur” – vārīti kastaņi vakuumā. Tiem ir vairāki labumi – pievilcīgā „Maxima” veikala cena (nedaudz zem Ls 4), ērtais iepakojums un, pats galvenais, vieglais pielietojums ēdiena gatavošanā. Te fantāzijai ļauts izpausties. Sākot no vienkāršas, bet tik krēmīgas un kūstošas pastas, kurā garšas dala sēnes un kastaņi ar maskarpones sieru (ak, cik garšīgi), turpinot ar kastaņiem, kas sacepti un pasniegti uz brusketām, sajaukti ar turku zirņiem zupā vai sautējumā un pat sacepti lieliskos mafinos un kūkās. Tas ir pirkums, bez kā rudeni nevajag palaist garām, jo kastanis apvij ar savu maigo, saldeni drupano garšu.

Īsts iepirkumu grozs nav īsts, ja tajā nav laba siera un šajā gadījumā – „President Comte le Montalier AOC”, kas ir riekstaini saldens, maigs, krēmīgs un baudāms gan salātos, gan pierīvējot klāt suflē, uzbērts uz maizītēm vai vēl labāk – siera platē ar citiem sieriem un gardiem džemiem. Šis autentiski gatavotais siers ar AOC zīmi ir pirkums, kuru vienreiz nopērkot, to atkārtosi – ja ne katru nedēļu, tad bieži.

Ir viens ļoti vitāls produkts, bez kura rudenī un ziemā (patiesībā visu gadu) nevar iztikt. Tie ir rieksti. Lai nebūtu jāpērk daudzas mazas paciņas ar dažādiem riekstiem, tad ir vērts nopirkt “Seedberger” riekstu maisījumu kurā ir indijas, lazdu, brazīlijas un valrieksti. Kopā ar sieru, brokastīs pie pārslām, ar musli vai putrās, salātos un kūkās. Vai kā mazs našķis.

Tāpat iepriekšminētais siers skaisti iederas salātos ar vēl vienu rudens produktu –  vitāli nepieciešamo un veselīgo „Bio Greno” 6 graudu maisījumu, kura sastāvā ir prosa, kvieši, rudzi, mieži, auzas, griķi. Šāds maisījums pabaros un piepildīs tavu organismu ar uzturvielām ne tikai salātos, bet sautējumos, sacepumos, zupās un pat pareizi izceptā maizē. Labums ir tāds, ka šajā maisījumā visi graudi ir bioloģiski un arī to dažādība palīdz tev saņemt maksimāli daudz uzturvielu.

Un šis ir laiks, kad ievārījumi ir katras mājas sastāvdaļa. Kādam – zemeņu no omes, kādam – aveņu no veikala, un tiem, kam patīk apelsīni, – apelsīnu ievārījumi, kas gatavoti plašajā pasaulē. Šoreiz viens nedaudz rūgtens, bet salds un aromātisks ievārījums no itāļu kompānijas „Villa Reale”. Tas nav tīrs apelsīnu, bet gan apelsīnu un mandarīnu. Labākais ir tas, ka šo var izmantot gan kā uzkodu kopā ar iepriekšminēto Comte sieru, gan kopā ar kruasānu, svaigu maizi un pats labākais – izcepot vieglu, bet tik neticami labu pudiņu ar melno šokolādi un tostermaizi. Pat izcepot pudiņu, tev vēl paliks pāri vairāk nekā puse burciņas, jo garša ir tik pilnīga un intensīva, ka receptē nepieciešams ļoti maz.

Un kā gan tas viss bez glāzes laba vīna. Šoreiz vīna izvēle no nama, kuru apmeklēju, esot Douru ielejā, tur paliekot pa nakti un baudot ne vienu vien vīnu. „Quinta do Pego” portvīns no neaprakstāmi skaistās Douru ielejas būs tieši tas, kas nepieciešams, lai papildinātu apelsīnu un šokolādes maizes pudiņu, pacienātu pie siera plates, kopā ar zilajiem sieriem un arī Comte sieru.

Jā, rudens ražas laiks nenāk tikai ar aukstumu un drēgnumu. Tas nāk ar jaunām piesātinātām garšām, no kurām daudzas es jau esmu izvēlējusies un salikusi grozā. Izdari izvēli arī tu!

Autors: Signe Meirāne
FOTO: Armands Meirāns
rek_proj.jpg - 21.25 KB
maxima_uzbalta.jpg - 31.37 KB

Saistīti

Receptes bilde

Quinta do Pégo, Late Bottled Vintage 2005

„Quinta do Pégo” vīna ražotne atrodas starp Regvas (Regua) un Piņau (Pinhao) pilsētiņām Douru ielejā Portugālē. No vēsturiskiem avotiem zināms, ka vīnu...

Vairāk

Receptes bilde

„President Comté le Montarlier”

„President Comté le Montarlier” ir Francijā izgatavots Comté siers, ko ražo uzņēmums „Lactalis”. Tradicionāli šis cietais siers tiek gatavots no...

Vairāk

Receptes bilde

Apelsīnu ievārījuma un šokolādes pudiņš

Ir reizes, kad gadās divējādi. Nenormāli gribas apēst maigo, poraino tostermaizi – vienu šķēli, bet pārējo nav kur likt. Vai arī ir mājās tostermaize un...

Vairāk

Sešu graudu salāti ar sieru un dārzeņiem

Graudaugi mūsu ēdienkartē ir vitāli svarīgi – gan ziemā, gan vasarā, gan visos pārējos gadalaikos. Laikā, kad sāk beigties svaigie dārzeņi un to cenas...

Vairāk

Pasta ar kastaņiem un sēnēm

Rudens ir laiks, kad arvien vairāk gribas izmantot kastaņus, sēnes (gan pašmāju meža, gan audzētās), pastas mērcēs pielikt saldu krējumu vai kādu krēmīgu...

Vairāk

Citi raksti

Muša vai muskuss? Muscat vīns. 14.08.12

Muskata vīns – no vienas puses, šis nosaukums mums jau ir sen pazīstams, un liekas, ka ir labi zināms – tas ir kaut kas salds un sīvs, zeltainā krāsā. Daļēji tā tiešām arī ir, bet, no otras puses, muskata vīns var būt gan sauss, gan salds un pat dzirkstošs. Tad kāds gan patiesībā ir šis vīns? Par muskata vīnu sauc vīnu, ko ražo no Muscat šķirnes vīnogām, precīzāk – no muskatvīnogu sugas vīnogām...

Vairāk

Kādas garšas! 07.11.13

Ir grūti citādi raksturot katru no šiem dzērieniem, jo tie visi ir tik labi, ka lieliskākais veids, kā tev to saprast, ir – nogaršot. Sākot no sulas, kas dos veselību, līdz sīrupam – kas arī saprātīgā devā dod veselību, un ļoti daudz citu garšu, un tad nu līdz vīniem, kas dod neticamu piedzīvojumu degunam un garšas kārpiņām.

Vairāk

Mazliet par latviešiem un Ziemassvētkiem 21.12.11

Katrai tautai ir savi Ziemassvētku ēdieni, ko galdā cenšas celt ikviens, kuram tas iemācīts vai vienkārši garšo. Arī mums, latviešiem, Ziemassvētku vakars – vienalga, vai svinams 24. decembrī vai janvāra sākumā (kāda nu kuram ticība)...

Vairāk

Padomi sarkanvīna izvēlē 13.01.12

Ja esi dzimis valstī, kurā vīns tiek darīts, – vīna izvēle ir dabīgs un viegli saprotams process, kurš nav jāiemācās, bet gan tas nāk dabīgi. Tomēr ne visiem ir tāda laime, un tāpēc bieži vien jautājums par to, kas ir katrā pudelē (te es nerunāju par niansēm, kuras apskata vīnziņi un vīna zināšanu apsēsti cilvēki), ir nedaudz jāiemācās, lai veikalā nesanāk „gribēju kā labāk, bet sanāca kā vienmēr”. Šo ceļu var veikt dažādi...

Vairāk

Austrāliešu Shiraz 10.05.12

Biezs un tumšs vīns ar purpura nokrāsu un piesātinātu melno ogu un augļu buķeti, ar džema, garšvielu un lakricas notīm, pilnmiesīgs, spēcīgs un staipīgs. Tieši tā var raksturot austrāliešu sarkanvīnu no Shiraz šķirnes vīnogām. Shiraz ir tā pati franču Syrah šķirne. Tās dzimtene ir Francijas dienvidi. Pastāv vairākas šīs šķirnes izcelsmes versijas. Viena no leģendām vēsta, ka Syrah atvesta uz Franciju, uz Ronas upes ieleju...

Vairāk

Ko ēd korejieši? 1.daļa 29.02.12

Pirms ķeramies klāt īstena korejieša ēdienkartes analīzei, būtu vietā pavisam īss ieskats šīs zemes vēsturē, jo tā parāda, kā laika gaitā veidojies tas, ko šodien pasaule pazīst kā korejiešu virtuvi. Aizvēsturiskie laiki (senākās liecības par homo sapiens klātbūtni mūsdienu Korejas teritorijā saglabājušās no paleolīta, apm. 10 000 gadu p.m.ē.) aizritējuši bez īpašām atšķirībām no vairuma citu zemju – tālie senči nodarbojušies ar medībām, zveju, augu vākšanu...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Sieru šķirnes

Gorgonzola dolce ir viens no maigākajiem. Tikai nevajag to sajaukt ar Gorgonzola...

Normunds 14.04.2014. 20:29

Sieru šķirnes

Piekrītu, zilie sieri mēdz būt tik dažādi, ka tomēr ir jāzina - kas labāk derēs...

Zane 31.03.2014. 13:55

Sieru šķirnes

Labdien! Lūdzu kāds iesakiet vismaigāko no zilā vai zaļā pelējuma sieriem....

Velga 28.03.2014. 08:46

Mājās cepta maize

Man šķiet, ka jebkuru maizi var cept cepeškrāsnī. Tikai iepriekš mīkla jāsagatavo...

amanda 17.03.2014. 14:48

Ziņas

Starptautiskais modes preču zīmols H&M paziņo par veikala atvēršanu modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” Rīgā, Mūkusalas ielā 71 š. g. 26.04. plkst. 11.00. Pirmie 50 rindā stāvošie klienti saņems H&M dāvanu karti EUR 20 vērtībā (LVL 14,06). 15.04.14

„Līdz ar jaunā H&M veikala atvēršanu „Rīga Plaza”, lepojos, ka savus klientus Latvijā vienlaikus iepazīstinām arī ar H&M Home mājas preču līniju. Tagad mūsu klientiem ir vēl labākas iespējas izvēlēties sev ērtāko un tuvāko veikalu, lai iegādātos modi un kvalitāti par vislabāko cenu. Ļoti lepojamies arī ar izveidoto komandu, ko veido gan mūsu pieredzējušie, gan jaunie darbinieki,” teic H&M Baltijas valstu un Somijas vadītāja Marika Pīko.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos