Rudens iepirkumi

Rudens iepirkumi 21.09.12

Rudens nenāk viens – tas līdzi nes aukstāku laiku, drēgnumu, kādu dienu pa siltam saules staram un cilvēkiem vēlmi organismu palutināt ar ko sātīgāku, uzturvielām bagātu, piesātinātu un treknu. Neviļus, esot veikalā pie plaukta, mēs vairs neskrienam garām graudaugiem, apstājamies pie treknāka siera, arī dārzeņu stendā pazūd vēlme pēc svaigas salātlapas, bet rodas vēlme pēc kā spēcīgāka. Varbūt kāda kastaņa. Tāpēc šomēnes mūsu piepildītais „Maxima atradumu grozs” (kur izvēli izdaru es, Signe Meirāne) ir sātīgāks un rudenīgāks.

Tiem, kuri pabijuši zemēs, kur aug ēdamie kastaņi, noteikti atmiņā palikuši skati ar skaistajiem kastaņkokiem un ēdieniem, kuros tiek gatavoti kastaņi. Lai gan īstā kastaņu sezona nav sākusies, mēs gribam nošmaukties un tos ēst, tāpēc viens no rudens pirkumiem ir „Marrons cuits a la valeur” – vārīti kastaņi vakuumā. Tiem ir vairāki labumi – pievilcīgā „Maxima” veikala cena (nedaudz zem Ls 4), ērtais iepakojums un, pats galvenais, vieglais pielietojums ēdiena gatavošanā. Te fantāzijai ļauts izpausties. Sākot no vienkāršas, bet tik krēmīgas un kūstošas pastas, kurā garšas dala sēnes un kastaņi ar maskarpones sieru (ak, cik garšīgi), turpinot ar kastaņiem, kas sacepti un pasniegti uz brusketām, sajaukti ar turku zirņiem zupā vai sautējumā un pat sacepti lieliskos mafinos un kūkās. Tas ir pirkums, bez kā rudeni nevajag palaist garām, jo kastanis apvij ar savu maigo, saldeni drupano garšu.

Īsts iepirkumu grozs nav īsts, ja tajā nav laba siera un šajā gadījumā – „President Comte le Montalier AOC”, kas ir riekstaini saldens, maigs, krēmīgs un baudāms gan salātos, gan pierīvējot klāt suflē, uzbērts uz maizītēm vai vēl labāk – siera platē ar citiem sieriem un gardiem džemiem. Šis autentiski gatavotais siers ar AOC zīmi ir pirkums, kuru vienreiz nopērkot, to atkārtosi – ja ne katru nedēļu, tad bieži.

Ir viens ļoti vitāls produkts, bez kura rudenī un ziemā (patiesībā visu gadu) nevar iztikt. Tie ir rieksti. Lai nebūtu jāpērk daudzas mazas paciņas ar dažādiem riekstiem, tad ir vērts nopirkt “Seedberger” riekstu maisījumu kurā ir indijas, lazdu, brazīlijas un valrieksti. Kopā ar sieru, brokastīs pie pārslām, ar musli vai putrās, salātos un kūkās. Vai kā mazs našķis.

Tāpat iepriekšminētais siers skaisti iederas salātos ar vēl vienu rudens produktu –  vitāli nepieciešamo un veselīgo „Bio Greno” 6 graudu maisījumu, kura sastāvā ir prosa, kvieši, rudzi, mieži, auzas, griķi. Šāds maisījums pabaros un piepildīs tavu organismu ar uzturvielām ne tikai salātos, bet sautējumos, sacepumos, zupās un pat pareizi izceptā maizē. Labums ir tāds, ka šajā maisījumā visi graudi ir bioloģiski un arī to dažādība palīdz tev saņemt maksimāli daudz uzturvielu.

Un šis ir laiks, kad ievārījumi ir katras mājas sastāvdaļa. Kādam – zemeņu no omes, kādam – aveņu no veikala, un tiem, kam patīk apelsīni, – apelsīnu ievārījumi, kas gatavoti plašajā pasaulē. Šoreiz viens nedaudz rūgtens, bet salds un aromātisks ievārījums no itāļu kompānijas „Villa Reale”. Tas nav tīrs apelsīnu, bet gan apelsīnu un mandarīnu. Labākais ir tas, ka šo var izmantot gan kā uzkodu kopā ar iepriekšminēto Comte sieru, gan kopā ar kruasānu, svaigu maizi un pats labākais – izcepot vieglu, bet tik neticami labu pudiņu ar melno šokolādi un tostermaizi. Pat izcepot pudiņu, tev vēl paliks pāri vairāk nekā puse burciņas, jo garša ir tik pilnīga un intensīva, ka receptē nepieciešams ļoti maz.

Un kā gan tas viss bez glāzes laba vīna. Šoreiz vīna izvēle no nama, kuru apmeklēju, esot Douru ielejā, tur paliekot pa nakti un baudot ne vienu vien vīnu. „Quinta do Pego” portvīns no neaprakstāmi skaistās Douru ielejas būs tieši tas, kas nepieciešams, lai papildinātu apelsīnu un šokolādes maizes pudiņu, pacienātu pie siera plates, kopā ar zilajiem sieriem un arī Comte sieru.

Jā, rudens ražas laiks nenāk tikai ar aukstumu un drēgnumu. Tas nāk ar jaunām piesātinātām garšām, no kurām daudzas es jau esmu izvēlējusies un salikusi grozā. Izdari izvēli arī tu!

Autors: Signe Meirāne
FOTO: Armands Meirāns
rek_proj.jpg - 21.25 KB
maxima_uzbalta.jpg - 31.37 KB

Saistīti

Receptes bilde

Quinta do Pégo, Late Bottled Vintage 2005

„Quinta do Pégo” vīna ražotne atrodas starp Regvas (Regua) un Piņau (Pinhao) pilsētiņām Douru ielejā Portugālē. No vēsturiskiem avotiem zināms, ka vīnu...

Vairāk

Receptes bilde

„President Comté le Montarlier”

„President Comté le Montarlier” ir Francijā izgatavots Comté siers, ko ražo uzņēmums „Lactalis”. Tradicionāli šis cietais siers tiek gatavots no...

Vairāk

Receptes bilde

Apelsīnu ievārījuma un šokolādes pudiņš

Ir reizes, kad gadās divējādi. Nenormāli gribas apēst maigo, poraino tostermaizi – vienu šķēli, bet pārējo nav kur likt. Vai arī ir mājās tostermaize un...

Vairāk

Sešu graudu salāti ar sieru un dārzeņiem

Graudaugi mūsu ēdienkartē ir vitāli svarīgi – gan ziemā, gan vasarā, gan visos pārējos gadalaikos. Laikā, kad sāk beigties svaigie dārzeņi un to cenas...

Vairāk

Pasta ar kastaņiem un sēnēm

Rudens ir laiks, kad arvien vairāk gribas izmantot kastaņus, sēnes (gan pašmāju meža, gan audzētās), pastas mērcēs pielikt saldu krējumu vai kādu krēmīgu...

Vairāk

Citi raksti

Mazliet par latviešiem un Ziemassvētkiem 21.12.11

Katrai tautai ir savi Ziemassvētku ēdieni, ko galdā cenšas celt ikviens, kuram tas iemācīts vai vienkārši garšo. Arī mums, latviešiem, Ziemassvētku vakars – vienalga, vai svinams 24. decembrī vai janvāra sākumā (kāda nu kuram ticība)...

Vairāk

Vīns un grila ēdieni 01.07.13


Viena no lielākajām vasaras priekšrocībām ir iespēja sarīkot pikniku brīvā dabā, satikties ar draugiem un sev tuviem cilvēkiem un kopīgi pagatavot ēdienus svaigā gaisā.

Vairāk

Par godu Annai Pavlovai. Kā gaisīgs mākonis 21.05.12

Ceļojot pa pasauli, bieži vien konditorejas veikalos vai restorānos var sastapties ar nosaukumu „Pavlova”. Tā ir pasaulslavena kūka, kuras galvenā sastāvdaļa ir olu baltumi, un, jā, tās nosaukums ir tieši tāds pats kā pasaulē slavenās krievu baletdejotājas Annas Pavlovas uzvārds, jo tieši par godu viņai šī kūka ieguvusi savu nosaukumu. Lai gan daudziem šī kūka liekas kā Austrālijas nacionālais ēdiens, jaunzēlandieši tam nepiekritīs...

Vairāk

Kaut kā saldi 13.06.13

Lai arī daudzi uzskata, ka vasarā jo īpaši jāpiedomā pie savas figūras ( pludmales sezona taču), tā nu ir sanācis, ka te visa lapa veltīta tieši saldumiem – saldākiem un mazāk saldiem, bet saldumiem. Un kāpēc ne, jo mēs pieturamies pie principa – labāk visu laiku, bet ar mēru un labas lietas. Tad viss ir kārtībā.

Vairāk

Čili – ugunīgais dienvidamerikānis tavā virtuvē 07.05.14

“Čili pipari ir lielisks ceļš uz aizraujošu garšas piedzīvojumu. Ar dažādiem čili piparu veidiem var panākt fantastisku ēdiena garšu, asuma, izskata un izmantošanas iespēju daudzveidību.”

Vairāk

Patiesība par vīna dekantēšanu 30.03.11

Man bieži jautā, ko nozīmē dekantēšana, kāpēc to dara un kādiem vīniem to veic. Var sniegt ļoti vienkāršu un īsu atbildi uz visiem šiem jautājumiem: tā ir vīna pārliešana dekanterā (t.i., karafē), bet aiz šī procesa slēpjas daudz nianšu un detaļu, un jebkuram someljē tā ir iespēja nodemonstrēt savu profesionālismu un zināšanas. Vēsturiski vienmēr augstu tika vērtēti vairāk nogatavināti sarkanie vīni, angļiem īpašā cieņā bija vecie portvīni...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Ekoloģiska gaļa

liellopu gaļa hereford.lv

kaspars 27.08.2014. 08:06

Brančs

Illy, protams, ir branča klasika, ar to nevar nošaut greizi. Esmu dzirdējusi arī...

Ilze 18.08.2014. 17:06

Ekoloģiska gaļa

Sveiki!
Vēlos noskaidrot, kur jūs pērkat ekoloģisku un pārbaudīti labu gaļu no...

Ilze 13.08.2014. 12:58

Brančs

Vai Fazendā ir brančs? Neesmu par to dzirdējusi. Vai arī ir īpaša brokastu...

Samanta 16.07.2014. 11:45

Ziņas

„Riga Food 2014” medaļas sadalītas! 05.09.14

Pārtikas ražotāji un meistari starptautiskās pārtikas izstādes „Riga Food 2014” laikā sacentās par “Riga Food” medaļām izcilas kvalitātes pārtikas produktu konkursos – šogad tika vērtēti maizes, medus un piena produkti. Konkursu uzvarētāji tika apbalvoti „Riga Food 2014” atklāšanas ceremonijā 4. septembrī.

Par konkursa "Latvijas Gada vīns 2014" tituliem cīnīsies 450 vīni no visas pasaules 04.09.14

Konkursam „Latvijas Gada vīns 2014”, kas pirmoreiz noteiks labākos Latvijā pieejamos pasaules vīnus, pieteikti 450 vīni. Lai noteiktu Top 50, kā arī piešķirtu „Zelta”, „Sudraba”, „Bronzas” un „Vērts nogaršot” medaļas, starptautiska žūrija no 4.-6. septembrim Rīgā restorānā „Bibliotēka N˚1” ar aizklātām etiķetēm degustēs un vērtēs konkursam iesniegtos dzirkstošos, baltos, sarkanos, deserta un stiprinātos vīnus.

GODĪGĀ TIRDZNIECĪBA IZSTĀDĒ RIGA FOOD 2014
Biedrība “Zaļā Brīvība” aicina apmeklēt Godīgās tirdzniecības stendu
04.09.14

Godīgā tirdzniecība ir alternatīva tirdzniecības sistēma, kuras ietvaros attīstības valstu ražotāji var saņemt godīgu samaksu par savu darbu – izaudzēto kakao, tēju, banāniem, izgatavotajiem priekšmetiem un izejmateriāliem – kopā vairāk kā 1000 dažādiem produktiem. Par produktu, kurš ir sertificēts Godīgās tirdzniecības sistēmā, tā ražotājs vai audzētājs saņem stabilu samaksu, jo ir samazināts starpnieku skaits un noslēgti ilgtermiņa līgumi. Biedrība “Zaļā Brīvība” izstādē Riga Food 2014 iepazīstinās ar Godīgās tirdzniecības sistēmu un Godīgās tirdzniecības produktiem, kuri pieejami Latvijā. Tāpat šogad Baltijas valstīs norisināsies informatīva un izglītojoša kampaņa par Godīgo Tirdzniecību, par kuru arī varēs uzzināt izstādē.

Pavāri cīnās par Reaton zelta pavārnīcu un titulu „Latvijas 2014.gada pavārs” 04.09.14

Šo piektdien, 5.septembrī pavāri no visas Latvijas rādīs savu meistarību ikgadējā pavārmākslas konkursā „Latvijas 2014. gada pavārs” izstādes Riga Food 2014 laikā. Konkursa mērķis ir popularizēt un attīstīt pavārmākslu Latvijā, balstoties uz ”Mūsdienu Latvijas virtuves manifestu”.

Daumants Kalniņš un Ieva Kemlere ļaujas garšas baudām Gastronomijas festivālā! 04.09.14

Talantīgais džeza dziedātājs Daumants Kalniņš kopā ar šarmanto dejotāju Ievu Kemleri Gastronomijas festivālu atklāja restorānā „Čarlstons” un atzina, ka tā ir ideāla vieta vakariņām divvientulībā.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos