Rudens iepirkumi

Rudens iepirkumi 21.09.12

Rudens nenāk viens – tas līdzi nes aukstāku laiku, drēgnumu, kādu dienu pa siltam saules staram un cilvēkiem vēlmi organismu palutināt ar ko sātīgāku, uzturvielām bagātu, piesātinātu un treknu. Neviļus, esot veikalā pie plaukta, mēs vairs neskrienam garām graudaugiem, apstājamies pie treknāka siera, arī dārzeņu stendā pazūd vēlme pēc svaigas salātlapas, bet rodas vēlme pēc kā spēcīgāka. Varbūt kāda kastaņa. Tāpēc šomēnes mūsu piepildītais „Maxima atradumu grozs” (kur izvēli izdaru es, Signe Meirāne) ir sātīgāks un rudenīgāks.

Tiem, kuri pabijuši zemēs, kur aug ēdamie kastaņi, noteikti atmiņā palikuši skati ar skaistajiem kastaņkokiem un ēdieniem, kuros tiek gatavoti kastaņi. Lai gan īstā kastaņu sezona nav sākusies, mēs gribam nošmaukties un tos ēst, tāpēc viens no rudens pirkumiem ir „Marrons cuits a la valeur” – vārīti kastaņi vakuumā. Tiem ir vairāki labumi – pievilcīgā „Maxima” veikala cena (nedaudz zem Ls 4), ērtais iepakojums un, pats galvenais, vieglais pielietojums ēdiena gatavošanā. Te fantāzijai ļauts izpausties. Sākot no vienkāršas, bet tik krēmīgas un kūstošas pastas, kurā garšas dala sēnes un kastaņi ar maskarpones sieru (ak, cik garšīgi), turpinot ar kastaņiem, kas sacepti un pasniegti uz brusketām, sajaukti ar turku zirņiem zupā vai sautējumā un pat sacepti lieliskos mafinos un kūkās. Tas ir pirkums, bez kā rudeni nevajag palaist garām, jo kastanis apvij ar savu maigo, saldeni drupano garšu.

Īsts iepirkumu grozs nav īsts, ja tajā nav laba siera un šajā gadījumā – „President Comte le Montalier AOC”, kas ir riekstaini saldens, maigs, krēmīgs un baudāms gan salātos, gan pierīvējot klāt suflē, uzbērts uz maizītēm vai vēl labāk – siera platē ar citiem sieriem un gardiem džemiem. Šis autentiski gatavotais siers ar AOC zīmi ir pirkums, kuru vienreiz nopērkot, to atkārtosi – ja ne katru nedēļu, tad bieži.

Ir viens ļoti vitāls produkts, bez kura rudenī un ziemā (patiesībā visu gadu) nevar iztikt. Tie ir rieksti. Lai nebūtu jāpērk daudzas mazas paciņas ar dažādiem riekstiem, tad ir vērts nopirkt “Seedberger” riekstu maisījumu kurā ir indijas, lazdu, brazīlijas un valrieksti. Kopā ar sieru, brokastīs pie pārslām, ar musli vai putrās, salātos un kūkās. Vai kā mazs našķis.

Tāpat iepriekšminētais siers skaisti iederas salātos ar vēl vienu rudens produktu –  vitāli nepieciešamo un veselīgo „Bio Greno” 6 graudu maisījumu, kura sastāvā ir prosa, kvieši, rudzi, mieži, auzas, griķi. Šāds maisījums pabaros un piepildīs tavu organismu ar uzturvielām ne tikai salātos, bet sautējumos, sacepumos, zupās un pat pareizi izceptā maizē. Labums ir tāds, ka šajā maisījumā visi graudi ir bioloģiski un arī to dažādība palīdz tev saņemt maksimāli daudz uzturvielu.

Un šis ir laiks, kad ievārījumi ir katras mājas sastāvdaļa. Kādam – zemeņu no omes, kādam – aveņu no veikala, un tiem, kam patīk apelsīni, – apelsīnu ievārījumi, kas gatavoti plašajā pasaulē. Šoreiz viens nedaudz rūgtens, bet salds un aromātisks ievārījums no itāļu kompānijas „Villa Reale”. Tas nav tīrs apelsīnu, bet gan apelsīnu un mandarīnu. Labākais ir tas, ka šo var izmantot gan kā uzkodu kopā ar iepriekšminēto Comte sieru, gan kopā ar kruasānu, svaigu maizi un pats labākais – izcepot vieglu, bet tik neticami labu pudiņu ar melno šokolādi un tostermaizi. Pat izcepot pudiņu, tev vēl paliks pāri vairāk nekā puse burciņas, jo garša ir tik pilnīga un intensīva, ka receptē nepieciešams ļoti maz.

Un kā gan tas viss bez glāzes laba vīna. Šoreiz vīna izvēle no nama, kuru apmeklēju, esot Douru ielejā, tur paliekot pa nakti un baudot ne vienu vien vīnu. „Quinta do Pego” portvīns no neaprakstāmi skaistās Douru ielejas būs tieši tas, kas nepieciešams, lai papildinātu apelsīnu un šokolādes maizes pudiņu, pacienātu pie siera plates, kopā ar zilajiem sieriem un arī Comte sieru.

Jā, rudens ražas laiks nenāk tikai ar aukstumu un drēgnumu. Tas nāk ar jaunām piesātinātām garšām, no kurām daudzas es jau esmu izvēlējusies un salikusi grozā. Izdari izvēli arī tu!

Autors: Signe Meirāne
FOTO: Armands Meirāns
rek_proj.jpg - 21.25 KB
maxima_uzbalta.jpg - 31.37 KB

Saistīti

Receptes bilde

Quinta do Pégo, Late Bottled Vintage 2005

„Quinta do Pégo” vīna ražotne atrodas starp Regvas (Regua) un Piņau (Pinhao) pilsētiņām Douru ielejā Portugālē. No vēsturiskiem avotiem zināms, ka vīnu...

Vairāk

Receptes bilde

„President Comté le Montarlier”

„President Comté le Montarlier” ir Francijā izgatavots Comté siers, ko ražo uzņēmums „Lactalis”. Tradicionāli šis cietais siers tiek gatavots no...

Vairāk

Receptes bilde

Apelsīnu ievārījuma un šokolādes pudiņš

Ir reizes, kad gadās divējādi. Nenormāli gribas apēst maigo, poraino tostermaizi – vienu šķēli, bet pārējo nav kur likt. Vai arī ir mājās tostermaize un...

Vairāk

Sešu graudu salāti ar sieru un dārzeņiem

Graudaugi mūsu ēdienkartē ir vitāli svarīgi – gan ziemā, gan vasarā, gan visos pārējos gadalaikos. Laikā, kad sāk beigties svaigie dārzeņi un to cenas...

Vairāk

Pasta ar kastaņiem un sēnēm

Rudens ir laiks, kad arvien vairāk gribas izmantot kastaņus, sēnes (gan pašmāju meža, gan audzētās), pastas mērcēs pielikt saldu krējumu vai kādu krēmīgu...

Vairāk

Citi raksti

Liktenīgais gads 07.10.11

Vai esat redzējuši „Simpsonu” multenītes sēriju, kurā Bārtam iemāna vīnu, kam pieliets antifrīzs? It kā jau nekā īpaša – kārtējā smieklīgā multfilmas epizode, taču šai epizodei ideja ir ņemta no pavisam nopietna un, varētu teikt, arī traģiska notikuma. Runa ir par tā saucamo „Antifrīza skandālu”, kas atklātībā nāca 1985. gadā Vācijā un Austrijā. Daudz ir runāts un rakstīts par to, bet ne Latvijas medijos, tādēļ gribas pastāstīt...

Vairāk

Katrs mirklis ir garšīgs 29.07.14

Tver katru mirkli bagātākajās krāsās un smalkākajās detaļās. Samsung SMART CAMERA NX30 piedāvā jaunākās paaudzes hibrīdautofokusa sistēmu un jaudīgu 20.3 megapikseļu APS-C CMOS sensoru.

Vairāk

Katrs mirklis ir garšīgs 30.09.14

Tver katru mirkli bagātākajās krāsās un smalkākajās detaļās. Samsung SMART CAMERA NX30 piedāvā jaunākās paaudzes hibrīdautofokusa sistēmu un jaudīgu 20.3 megapikseļu APS-C CMOS sensoru.

Vairāk

Portvīns 07.03.13

Stiprināts vīns ar bagātu vēsturi un plašu garšas paleti – no viegla baltvīna līdz piesātinātam, vecam vintāžas/izturētam portvīnam. Šis dzēriens sagādājis slavu Portugālei visā pasaulē. Tā senās gatavošanas tradīcijas padara šo dzērienu par valsts bagātību. Portvīns, porto jeb vinho do Porto, kā to sauc pašā Portugālē, savu nosaukumu ieguvis nevis no vietas, kur ražots, bet no ostas (pazīstamas arī kā Oporto), kurā senāk stipro vīnu krāva kuģos un sūtīja uz citām valstīm.

Vairāk

„Umbrijas zelts” – olīveļļa 21.09.12

Mūsdienās laba extra virgin olīveļļa ir iegūstama tikai ar modernām tehnoloģijām. Kopš seniem laikiem extra virgin olīveļļa ir krasi mainījusies, un labi teikt, ka uz labo pusi, jo satur mazāk ūdens un vairāk eļļas, kas arī nozīmē, ka mazāk skābes. Modernās tehnoloģijas nepieciešamas tāpēc, lai no samaltās olīvu pastas izžmiegtu maksimāli daudz ūdens. Umbrija Itālijā tiek uzskatīta par vienu no spēcīgākajiem olīveļļas...

Vairāk

Austrāliešu Shiraz 10.05.12

Biezs un tumšs vīns ar purpura nokrāsu un piesātinātu melno ogu un augļu buķeti, ar džema, garšvielu un lakricas notīm, pilnmiesīgs, spēcīgs un staipīgs. Tieši tā var raksturot austrāliešu sarkanvīnu no Shiraz šķirnes vīnogām. Shiraz ir tā pati franču Syrah šķirne. Tās dzimtene ir Francijas dienvidi. Pastāv vairākas šīs šķirnes izcelsmes versijas. Viena no leģendām vēsta, ka Syrah atvesta uz Franciju, uz Ronas upes ieleju...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst

Vīns dāmai!

Mēs ar draudzenēm esam iecienījušas dažadus rozā vīnus. Tieši šī vidusceļa...

Ilze 30.12.2014. 11:16

Vīns dāmai!

Svarīgākais, ko vajadzētu mēģināt noskaidrot iepriekš, vai dāmai labāk patīk...

amanda 30.12.2014. 10:27

Vīns dāmai!

Sveiki!
Neesmu vīna eksperts, tāpēc jautāju pēc padoma.
Ir kāds universāls...

Kārlis 29.12.2014. 11:14

Ekoloģiska gaļa

Es arī šad tad no hereford,bet man tie komplekti šķiet pārāk lieli un...

Andis 18.12.2014. 19:09

Ziņas

Iittala Ruutu vāžu un Aito plauktu kolekcijas saņem iF dizaina balvas 11.02.15

Iittala ir lepna paziņot, ka kompānijas nesen tirgū laistie produkti ir saņēmuši starptautisku atzinību. Ronana un Ervana Buruleku (Ronan un Erwan Bouroullec) veidotā Ruutu vāžu kolekcija un Sesīlijas Mancas (Cecilie Manz) radītā Aitio plauktu un priekšmetu uzglabāšanas kolekcija ieguvušas 2015.gada iF dizaina balvas. Šie apbalvojumi papildina garo Iittala dizaina atzinības vēsturi.

Latvijas iedzīvotāji neizprot, kas ir bioloģiska pārtika 20.01.15

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija kampaņas BioLoģiski! ietvaros pagājušā gada nogalē veica iedzīvotāju aptauju, lai noskaidrotu, kāda ir Latvijas iedzīvotāju izpratne par bioloģisko pārtiku un tās lietošanas paradumi. Aptauja, kurā piedalījās vairāk kā 1000 respondenti, atklāja, ka lielākajai daļai ir nepilnīga izpratne par bioloģisko pārtiku, tajā pašā laikā cilvēki uzskata, ka tādu lieto. Tāpat aptauja parādīja, ka cilvēki Latvijā maz pazīst Eiropas Savienības ekomarķējumu – zaļo ekolapiņu, kas ir vienīgais marķējums, kurš garantē bioloģiskās lauksaimniecības principu ievērošanu produkta audzēšanā un ražošanā.

Ievieš atpazīstamības zīmi „100% Latvijā audzēts dzīvnieks”  13.01.15

Lai Latvijas iedzīvotāji veikalu plauktos varētu atpazīt vietējo vistas gaļas produkciju, kas izgatavota tikai no Latvijā audzētu vistu gaļas, Latvijas vadošie putnu gaļas ražotāji AS “Putnu fabrika Ķekava” (PF “Ķekava”) un SIA “Lielzeltiņi” ieviesuši atpazīstamības zīmi “100% Latvijā audzēts dzīvnieks”. Tā apliecinās, ka vistas gaļa ir vietējas izcelsmes - dzīvnieks audzēts Latvijā, ievērojot Eiropas Savienības regulas un Latvijas likumdošanas prasības.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos