Kama – igauņu nacionālais produkts

Kama – igauņu nacionālais produkts 27.08.13

Iespējams, kādam šķiet, ka Baltijas valstu virtuves ir līdzīgas un īpaši neatšķiras viena no otras, taču tā gluži nav. Pierādījums tam ir kama ‒ igauņu nacionālais produkts, ko saimnieces Latvijā tikpat kā nepazīst vai lieto reti. Kama ir milti, ko gatavo no triju veidu graudaugiem (rudziem, kviešiem, miežiem) un sausiem zirņiem. Visas sastāvdaļas iepriekš tiek iztvaicētas, izžāvētas, apceptas, attīrītas un sasmalcinātas. Līdzīgu produktu var atrast arī Somijā, kur to sauc par talkkuna, bet krieviem ir толокно. Vēsturiski kama bija produkts, ko varēja ilgi uzglabāt, ērti lietot un ātri pagatavot. Pievienojot sviestu vai cūku taukus, no tās ātri vien bija gatavas barojošas uzkodas. Lai no kamas pagatavotu ēdienus, nebija vajadzības to termiski apstrādāt, jo milti jau bija apcepti.

Uzturvērtība

Kamas milti ir dabīgs un veselībai noderīgs produkts. Ar 100g produkta cilvēka organisms saņem teju pusi no nepieciešamāsminerālvielu un B1 vitamīna ikdienas devas. Rudzos, kviešos un miežos esošais magnijs, dzelzs un fosfors rūpējas par nervu sistēmu, sirdsdarbību, kauliem, kā arī sniedz sabalansētu enerģiju fiziskas slodzes laikā. Organismam nepieciešamas aminoskābes, lai ražotu olbaltumvielas, kas savukārt, nepieciešamas muskuļiem, ādai, matiem, nagiem, kā arī - lai uzturētu ķermenī pareizu metabolismu. Kama satur daudz šķiedrvielu, kas nepieciešamas gremošanas sistēmai un pasargā organismu no dažādu slimību attīstības. kamas bagātīgais sastāvs ir pateicīgs tiem, kas plāno savu diētu un nepieciešamo uzturvieluuzņemšanu, īpaši sportistiem un veģitāriešiem, kam tas ir vairāk nepieciešams.

Enerģētiskā vērtība 100 gramos produkta ir 341 kcal / 1515 kJ un tie satur:
olbaltumvielas ‒ 13,8 g (28% GDA)*
ogļhidrātus ‒ 63,6 g, no kuriem cukurs ‒ 1 g
tauki ‒ 2,7 g
piesātinātās taukskābes - 0,4 g
šķiedrvielas ‒ 14,1 g (56% GDA)*
sāls ‒ 0,04 g
tiamīns (vitamīns В1) ‒ 0,51 mg (47,2% GDA)*
niacīnu (vitamīns B3) ‒ 3 mg (18% GDA)*
pantotēnskābi (vitamīns B5) ‒ 1,5 mg
fosforu ‒ 340 mg (48% GDA)*
magniju ‒ 115 mg (30% GDA)*
dzelzi ‒ 8 mg (57% GDA)*

*GDA (Guideline Daily Amounts) – ieteicamā dienas norma pieaugušajiem, pamatojoties uz enerģētisko patēriņu 2000 kcal/dienā.

Kā lietot

Kamu igauņi bieži izmanto barojoša brokastu dzēriena gatavošanai, pievienojot pienu vai skābpiena produktus ‒ kefīru, jogurtu, rūgušpienu. Lai šāds dzēriens būtu ne tikai sātīgs, bet arī garšīgs, to saldina ar cukuru vai medu. Kulināri izmanto kamas miltus, lai gatavotu desertus ar biezpienu, krējumu un saldo krējumu, kā piedevu izmantojot kakao pulveri, šokolādi, halvu, riekstus vai augļus. Kamu var pievienot mīklai konditorejas izstrādājumos ‒ tā piedos pikantu garšu visdažādākajiem kēksiņiem, pīrādziņiem un sacepumiem.

Interesanti, ka 1970. gados Igaunijā iecienītas bija šokolādes tāfelītes, kuru sastāvā bija kamas milti. Tajā laikā kakao pupiņu cenas ievērojami cēlās, tāpēc saldumu lielražotājs „Kalev” pamēģināja kakao nomainīt ar kamu, tādējādi radot jaunu produktu, kas gan pēc garšas tomēr nespēja līdzināties šokolādei, bet bija ļoti populārs saldummīļu vidū. Šī garduma ražošanu atjaunoja 2001. gadā, saglabājot tā nosaukumu „Kamatahvel” un iepriekšējo iepakojuma dizainu.

Kur nopirkt

Labā ziņa ir tāda, ka kamas cienītājiem vairs nevajag pierunāt radus un draugus atvest vai atsūtīt šo lielisko produktu no Igaunijas, jo AS „Dobeles dzirnavnieks” tagad piedāvā kamu arī pircējiem Latvijā. 400 gramu iepakojums veikalos maksā ap vienu latu, uz tā ir norādītas devas un padomi lietošanai. Jätku leiba!, kā teiktu igauņi, jeb labu apetīti!

 

Autors: Jolanta Ozoliņa-Žogla
FOTO: Armands Meirāns

rek_proj.jpg - 21.25 KB
dobele.jpg - 22.33 KB

Saistīti

Receptes bilde

Sodas maize ar kamas miltiem

Sodas maizes gatavošanai kama ir ideāli piemērota, jo tā klasiskajai maizei, ko gatavo ar kviešu miltiem, piešķir dziļāku un izteiksmīgāku garšu, tumīgumu...

Vairāk

Kamas miltos panētas cūkgaļas karbonādes

Pamēģini tradicionālās rīvmaizes vietā karbonādes panējumam izmantot kamu. Tā piedos īpašu - patīkami riekstainu garšu un gaļa zem kraukšķīgās...

Vairāk

Citi raksti

Kas bija pirmais – vista vai ola? 28.03.11

Mājas vista jeb vienkārši vista (latīniski: Gallus gallus domesticus) ir fazānu dzimtas (Phasianidae) sarkanās savvaļas vistas (Gallus gallus) viena no pasugām. Vista ir viens no visizplatītākajiem mājdzīvniekiem pasaulē, kā arī visdaudzskaitlīgākais putns pasaulē. Pēc statistikas datiem, pasaulē 2003. gadā bija 24 miljardi vistu. Pasaulē ir apmēram 250 vistu šķirņu. Vistas tiek galvenokārt audzētas, lai cilvēks iegūtu pārtikas produktus...

Vairāk

Grilēts ēdiens tiešām garšo labāk 12.07.11

Grilētai gaļai, zivij, dārzeņiem vai jebkuram citam ēdienam vienmēr bijusi kaut kāda sava veida burvība. Vai tas ir tāpēc, ka šādu ēdienu neēdam bieži, vai tāpēc, ka tas prasa vairāk nekā ierastā mājas plīts virsma un cepeškrāsns? Vai arī tāpēc, ka iznākums ir tik atšķirīgs, apburot ar savu īpašo aromātu un garšu. Un, protams, process. Bet, lai uz grila varētu ne tikai pagatavot ātri gatavojamus un ierastus gabalus...

Vairāk

Pavasara džezs: vīns un dārzeņi 24.04.10

Atnākot siltajām pavasara dienām, kad mūsu organisms pamostas pēc ilgā ziemas miega, mēs savā uzturā arvien vairāk un vairāk lietojam sezonas dārzeņus un zaļumus. Cik tas ir lieliski – palutināt sevi ar koši zaļiem salātiem, papildinātiem ar olīveļļu un citronu. Un, ja to pasniedz ar krevetēm vai viegli apceptu vistas fileju, tad šis ēdiens var aizstāt pilnvērtīgu maltīti. Bet kas tās par dzīrēm bez vīna? Šajā rakstā mēs runāsim par to, kādus vīnus pasniedz kopā ar dārzeņiem un salātiem un kam jāpievērš uzmanība.

Vairāk

Saule – vai tikai, lai sauļotos? 17.08.12

Karstās vasaras dienās, staigājot pa saules apspīdētu pilsētu, guļot dārza saulē, reti iedomājamies par to, ka saule kā dabas līdzeklis ir domāts ne tikai mūsu ķermeņa iedegumam vai D vitamīna uztveršanai, bet var darboties arī kā dabīga cepeškrāsns zemā režīmā. Saule ir kā milzu instruments, kuru var un vajag izmantot tā saucamajā SUN OVEN jeb SAULES CEPEŠKRĀSNĪ, kas ir viens no interesantākajiem saules siltuma izmantošanas veidiem...

Vairāk

Melnais ķiploks Latvijas gardēžiem! 02.06.14

Melnais ķiploks ir “novecojis” ķiploks, kas tiek gatavots, izmantojot fermentācijas procesu. Vispirms apmēram viena mēneša garumā ķiploku pakļauj karstas temperatūras iedarbībai.

Vairāk

Tā tēju dzer Krievijā 30.01.12

Krievijā tējas dzeršana ir daļa no nacionālās kultūras jau daudzu gadsimtu garumā. Senākos laikos tēja iekaroja iedzīvotāju sirdis ar savu daudzveidīgo iedarbību – tā uzmundrināja un sasildīja, aizdzina nogurumu un uzlaboja garastāvokli, tā sasildīja aukstā ziemā un atveldzēja pēc karstas siena vākšanas vai pēršanās pirtī, tēja noņēma smaguma sajūtu vēderā pēc sātīgas maltītes, nomierināja kuņģi, kad neko citu kā sausiņus un tēju...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Brančs

Vai Fazendā ir brančs? Neesmu par to dzirdējusi. Vai arī ir īpaša brokastu...

Samanta 16.07.2014. 11:45

Brančs

Man ļoti patīk atmosfēra un ēdiens Fazendā. Omēm un opjiem noteikti arī patiks...

Kristīna 16.07.2014. 11:04

Brančs

Gribu ar ģimeni (bērni, vecvecāki) nosvinēt svētkus kādā foršā vietā ar...

Samanta 15.07.2014. 13:08

Ideāla karamele

Domāju tas ir atkarīgs no pannas kādu izmantojat ,temperatūras ,un ilguma .......

Jānis 10.05.2014. 01:46

Ziņas

12 lietas par elektroierīcēm, kas vecākiem jāņem vērā mājās bērnu drošībai 22.07.14

Lai mājas apstākļos pasargātu bērnu no nevēlamām situācijām, kas var rasties nepareizi lietojot elektroierīces vai neesot pietiekami piesardzīgiem ar tām ikdienā, mājas ierīču zīmola „Electrolux” eksperti atgādina būtiskākās lietas, kas jāņem vērā vecākiem bērnu drošībai.

Rītiņš un Sirmais Rīgas svētkos aicina uz lielāko restorānu Rīgā 22.07.14

Sestdien, 16.augustā, Rīgas svētku ietvaros Spīķeru centrālajā laukumā tiks atvērts “Rīgas svētku restorāns”, kurā vienlaicīgi darbosies 15 Rīgas labākie restorāni un kafejnīcas. Apmeklētājus ar savu meistarību pārsteigs tādi populāri Latvijas šefpavāri kā Mārtiņš Rītiņš, Mārtiņš Sirmais, Ingmārs Ladigs, Māris Astičs, Valters Zirdziņš un citi.

Jauni RASA krēmsieri ar citronu un olīvām 22.07.14

Piena produktu zīmolam RASA klajā nākuši krēmsieri ar divām jaunām garšām – ar citronu un ar olīvām. RASA krēmsieru pamatā ir īsts, dabīgs saldais krējums un piens, kas rada krēmsiera īpaši maigi krēmīgo garšu un vienmērīgo struktūru. Tagad RASA krēmsieru klāstu papildina šī gada populārākā desertu garša – citrons, kā arī tradicionāli iecienītās izteiksmīgās melnās un zaļās olīvas.

Vēsturiskajā „RĪGAS” dzirkstošo vīnu līnijā radīts jauns zīmols – „RĪGAS Prestige Cuvée 21.07.14

Sekojot alkoholisko dzērienu inovācijām un tendencēm pasaulē, vēsturiskajam dzirkstošā vīna zīmolam “RĪGAS’’, kas uzņēmumā “Latvijas balzams’’ tiek ražots jau kopš 1952. gada, tehnologi radījuši jaunu līnijas paplašinājumu – „RĪGAS Prestige Cuvée’’.

Šefpavārs Raimonds Zommers radījis savu alus šķirni 21.07.14

Populārā raidījuma Mūsdienu Latvijas garša uzvarētājs un restorāna Kaļķu vārti šefpavārs Raimonds Zommers kopā ar alus darītavas Aldaris galveno alus meistaru Valdi Čunku radījis jaunu gaišā alus šķirni – Zommer’s. Jaunais alus brūvēts Aldara vēsturiskajā alus darītavā un būs pieejams ierobežotā daudzumā – pārdošanā būs vien 10 000 pudeļu, kuras varēs iegādāties tikai Rimi veikalu tīklā un restorānā Kaļķu vārti. Tas ir pirmais kāda šefpavāra alus Latvijā.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos