Kama – igauņu nacionālais produkts

Kama – igauņu nacionālais produkts 27.08.13

Iespējams, kādam šķiet, ka Baltijas valstu virtuves ir līdzīgas un īpaši neatšķiras viena no otras, taču tā gluži nav. Pierādījums tam ir kama ‒ igauņu nacionālais produkts, ko saimnieces Latvijā tikpat kā nepazīst vai lieto reti. Kama ir milti, ko gatavo no triju veidu graudaugiem (rudziem, kviešiem, miežiem) un sausiem zirņiem. Visas sastāvdaļas iepriekš tiek iztvaicētas, izžāvētas, apceptas, attīrītas un sasmalcinātas. Līdzīgu produktu var atrast arī Somijā, kur to sauc par talkkuna, bet krieviem ir толокно. Vēsturiski kama bija produkts, ko varēja ilgi uzglabāt, ērti lietot un ātri pagatavot. Pievienojot sviestu vai cūku taukus, no tās ātri vien bija gatavas barojošas uzkodas. Lai no kamas pagatavotu ēdienus, nebija vajadzības to termiski apstrādāt, jo milti jau bija apcepti.

Uzturvērtība

Kamas milti ir dabīgs un veselībai noderīgs produkts. Ar 100g produkta cilvēka organisms saņem teju pusi no nepieciešamāsminerālvielu un B1 vitamīna ikdienas devas. Rudzos, kviešos un miežos esošais magnijs, dzelzs un fosfors rūpējas par nervu sistēmu, sirdsdarbību, kauliem, kā arī sniedz sabalansētu enerģiju fiziskas slodzes laikā. Organismam nepieciešamas aminoskābes, lai ražotu olbaltumvielas, kas savukārt, nepieciešamas muskuļiem, ādai, matiem, nagiem, kā arī - lai uzturētu ķermenī pareizu metabolismu. Kama satur daudz šķiedrvielu, kas nepieciešamas gremošanas sistēmai un pasargā organismu no dažādu slimību attīstības. kamas bagātīgais sastāvs ir pateicīgs tiem, kas plāno savu diētu un nepieciešamo uzturvieluuzņemšanu, īpaši sportistiem un veģitāriešiem, kam tas ir vairāk nepieciešams.

Enerģētiskā vērtība 100 gramos produkta ir 341 kcal / 1515 kJ un tie satur:
olbaltumvielas ‒ 13,8 g (28% GDA)*
ogļhidrātus ‒ 63,6 g, no kuriem cukurs ‒ 1 g
tauki ‒ 2,7 g
piesātinātās taukskābes - 0,4 g
šķiedrvielas ‒ 14,1 g (56% GDA)*
sāls ‒ 0,04 g
tiamīns (vitamīns В1) ‒ 0,51 mg (47,2% GDA)*
niacīnu (vitamīns B3) ‒ 3 mg (18% GDA)*
pantotēnskābi (vitamīns B5) ‒ 1,5 mg
fosforu ‒ 340 mg (48% GDA)*
magniju ‒ 115 mg (30% GDA)*
dzelzi ‒ 8 mg (57% GDA)*

*GDA (Guideline Daily Amounts) – ieteicamā dienas norma pieaugušajiem, pamatojoties uz enerģētisko patēriņu 2000 kcal/dienā.

Kā lietot

Kamu igauņi bieži izmanto barojoša brokastu dzēriena gatavošanai, pievienojot pienu vai skābpiena produktus ‒ kefīru, jogurtu, rūgušpienu. Lai šāds dzēriens būtu ne tikai sātīgs, bet arī garšīgs, to saldina ar cukuru vai medu. Kulināri izmanto kamas miltus, lai gatavotu desertus ar biezpienu, krējumu un saldo krējumu, kā piedevu izmantojot kakao pulveri, šokolādi, halvu, riekstus vai augļus. Kamu var pievienot mīklai konditorejas izstrādājumos ‒ tā piedos pikantu garšu visdažādākajiem kēksiņiem, pīrādziņiem un sacepumiem.

Interesanti, ka 1970. gados Igaunijā iecienītas bija šokolādes tāfelītes, kuru sastāvā bija kamas milti. Tajā laikā kakao pupiņu cenas ievērojami cēlās, tāpēc saldumu lielražotājs „Kalev” pamēģināja kakao nomainīt ar kamu, tādējādi radot jaunu produktu, kas gan pēc garšas tomēr nespēja līdzināties šokolādei, bet bija ļoti populārs saldummīļu vidū. Šī garduma ražošanu atjaunoja 2001. gadā, saglabājot tā nosaukumu „Kamatahvel” un iepriekšējo iepakojuma dizainu.

Kur nopirkt

Labā ziņa ir tāda, ka kamas cienītājiem vairs nevajag pierunāt radus un draugus atvest vai atsūtīt šo lielisko produktu no Igaunijas, jo AS „Dobeles dzirnavnieks” tagad piedāvā kamu arī pircējiem Latvijā. 400 gramu iepakojums veikalos maksā ap vienu latu, uz tā ir norādītas devas un padomi lietošanai. Jätku leiba!, kā teiktu igauņi, jeb labu apetīti!

 

Autors: Jolanta Ozoliņa-Žogla
FOTO: Armands Meirāns

rek_proj.jpg - 21.25 KB
dobele.jpg - 22.33 KB

Saistīti

Receptes bilde

Sodas maize ar kamas miltiem

Sodas maizes gatavošanai kama ir ideāli piemērota, jo tā klasiskajai maizei, ko gatavo ar kviešu miltiem, piešķir dziļāku un izteiksmīgāku garšu, tumīgumu...

Vairāk

Kamas miltos panētas cūkgaļas karbonādes

Pamēģini tradicionālās rīvmaizes vietā karbonādes panējumam izmantot kamu. Tā piedos īpašu - patīkami riekstainu garšu un gaļa zem kraukšķīgās...

Vairāk

Citi raksti

Vēlīnās ražas vīns 14.10.12

Biezs, ar zeltainu nokrāsu, ar medus, žāvētu augļu un riekstu aromātu un bagātu garšas paleti – gluži kā dievīgs nektārs mutē kūst saldais vīns. Šāds apraksts noder izmeklētam baltajam deserta vīnam, kas ir gatavots no vēlās vīnogu ražas. Kā zināms, dabīgie deserta vīni maksā ļoti dārgi. Atbilde uz jautājumu, kāpēc cenas ir tik augstas, slēpjas šo vīnu ražošanā. Tas ir sarežģīts un darbietilpīgs process, kas prasa lielus izdevumus...

Vairāk

Laiks sēt! (2. daļa) 27.04.12

Laiks iet, un var turpināt sēšanas darbus, jo nekas jau nebeidzas ar to, ka pirms pāris nedēļām tika iesētas pirmās sēklas. Par to, ko un kā sēt aprīlī, vēl arvien ar mums savās pārbaudītajās zināšanās dalās Anna Šmite, kuras zaļumus vari iegādāties „Slow Food” tirdziņos vai arī viņai piezvanot.

Vairāk

Tā tēju dzer Krievijā 30.01.12

Krievijā tējas dzeršana ir daļa no nacionālās kultūras jau daudzu gadsimtu garumā. Senākos laikos tēja iekaroja iedzīvotāju sirdis ar savu daudzveidīgo iedarbību – tā uzmundrināja un sasildīja, aizdzina nogurumu un uzlaboja garastāvokli, tā sasildīja aukstā ziemā un atveldzēja pēc karstas siena vākšanas vai pēršanās pirtī, tēja noņēma smaguma sajūtu vēderā pēc sātīgas maltītes, nomierināja kuņģi, kad neko citu kā sausiņus un tēju...

Vairāk

Laiks sēt! (3. daļa) 27.04.12

Nu jau ir laiks turpināt sēšanas darbus ar tiem augiem, kas savu kārtu tikt iesētiem gaida visilgāk, toties visilgāk mūs priecēs ar savu ražu un nodrošinās mums vitamīnus visa rudens un ziemas, un pat pavasara garumā. Tāpēc, lai tev šogad izdotos bagātīga raža, mēs tev piedāvājam padomus kā sēt, audzēt un lolot katru savas zemes gabaliņu un produktu, kas uz tās aug. Savos padomos par sēšanu un audzēšanu dalās Anna Šmite, bioloģisko zaļumu, dārzeņu un garšaugu audzētāja...

Vairāk

Konservēšanas padomi
Kā vārīt želeju
28.07.12

Daži padomi, kas jāievēro, lai izdotos lieliskas želejas – dzidras un stingras.

1. Atlasi ogas, kurām nav nekādu bojājumu.
2. Liec ogas katlā kopā ar receptē paredzēto ūdens daudzumu un uz lielas liesmas uzvāri. Līdzko burbuļo, nogriez mazāku liesmu un turpini vārīt.

  • 1.āboli + plūmes = 20–25 minūtes;
  • 2.ērkšķogas, vīnogas, upenes, jāņogas = 10 minūtes...

Vairāk

Suši 28.02.12

Nevienam vairs nav jāstāsta, kas ir suši. Arī tad, ja cilvēks to nav ēdis, viņš noteikti būs pamanījis vai nu receptēs kādos izdevumos, vai arī restorānu reklāmu piedāvājumos – kāds izskatās suši un no kā tas sastāv. Lai arī suši tradīciju vēsturei var izsekot līdz pat 4. gadsimtam pirms mūsu ēras, neliekuļojot ir jāsaka, ka tāda popularitāte pasaulē šim ēdienam, kāda ir tagad, nav bijusi nekad iepriekš vēsturē...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Brančs

Illy, protams, ir branča klasika, ar to nevar nošaut greizi. Esmu dzirdējusi arī...

Ilze 18.08.2014. 17:06

Ekoloģiska gaļa

Sveiki!
Vēlos noskaidrot, kur jūs pērkat ekoloģisku un pārbaudīti labu gaļu no...

Ilze 13.08.2014. 12:58

Brančs

Vai Fazendā ir brančs? Neesmu par to dzirdējusi. Vai arī ir īpaša brokastu...

Samanta 16.07.2014. 11:45

Brančs

Man ļoti patīk atmosfēra un ēdiens Fazendā. Omēm un opjiem noteikti arī patiks...

Kristīna 16.07.2014. 11:04

Ziņas

12 lietas par elektroierīcēm, kas vecākiem jāņem vērā mājās bērnu drošībai 22.07.14

Lai mājas apstākļos pasargātu bērnu no nevēlamām situācijām, kas var rasties nepareizi lietojot elektroierīces vai neesot pietiekami piesardzīgiem ar tām ikdienā, mājas ierīču zīmola „Electrolux” eksperti atgādina būtiskākās lietas, kas jāņem vērā vecākiem bērnu drošībai.

Jauni RASA krēmsieri ar citronu un olīvām 22.07.14

Piena produktu zīmolam RASA klajā nākuši krēmsieri ar divām jaunām garšām – ar citronu un ar olīvām. RASA krēmsieru pamatā ir īsts, dabīgs saldais krējums un piens, kas rada krēmsiera īpaši maigi krēmīgo garšu un vienmērīgo struktūru. Tagad RASA krēmsieru klāstu papildina šī gada populārākā desertu garša – citrons, kā arī tradicionāli iecienītās izteiksmīgās melnās un zaļās olīvas.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos