Kama – igauņu nacionālais produkts

Kama – igauņu nacionālais produkts 27.08.13

Iespējams, kādam šķiet, ka Baltijas valstu virtuves ir līdzīgas un īpaši neatšķiras viena no otras, taču tā gluži nav. Pierādījums tam ir kama ‒ igauņu nacionālais produkts, ko saimnieces Latvijā tikpat kā nepazīst vai lieto reti. Kama ir milti, ko gatavo no triju veidu graudaugiem (rudziem, kviešiem, miežiem) un sausiem zirņiem. Visas sastāvdaļas iepriekš tiek iztvaicētas, izžāvētas, apceptas, attīrītas un sasmalcinātas. Līdzīgu produktu var atrast arī Somijā, kur to sauc par talkkuna, bet krieviem ir толокно. Vēsturiski kama bija produkts, ko varēja ilgi uzglabāt, ērti lietot un ātri pagatavot. Pievienojot sviestu vai cūku taukus, no tās ātri vien bija gatavas barojošas uzkodas. Lai no kamas pagatavotu ēdienus, nebija vajadzības to termiski apstrādāt, jo milti jau bija apcepti.

Uzturvērtība

Kamas milti ir dabīgs un veselībai noderīgs produkts. Ar 100g produkta cilvēka organisms saņem teju pusi no nepieciešamāsminerālvielu un B1 vitamīna ikdienas devas. Rudzos, kviešos un miežos esošais magnijs, dzelzs un fosfors rūpējas par nervu sistēmu, sirdsdarbību, kauliem, kā arī sniedz sabalansētu enerģiju fiziskas slodzes laikā. Organismam nepieciešamas aminoskābes, lai ražotu olbaltumvielas, kas savukārt, nepieciešamas muskuļiem, ādai, matiem, nagiem, kā arī - lai uzturētu ķermenī pareizu metabolismu. Kama satur daudz šķiedrvielu, kas nepieciešamas gremošanas sistēmai un pasargā organismu no dažādu slimību attīstības. kamas bagātīgais sastāvs ir pateicīgs tiem, kas plāno savu diētu un nepieciešamo uzturvieluuzņemšanu, īpaši sportistiem un veģitāriešiem, kam tas ir vairāk nepieciešams.

Enerģētiskā vērtība 100 gramos produkta ir 341 kcal / 1515 kJ un tie satur:
olbaltumvielas ‒ 13,8 g (28% GDA)*
ogļhidrātus ‒ 63,6 g, no kuriem cukurs ‒ 1 g
tauki ‒ 2,7 g
piesātinātās taukskābes - 0,4 g
šķiedrvielas ‒ 14,1 g (56% GDA)*
sāls ‒ 0,04 g
tiamīns (vitamīns В1) ‒ 0,51 mg (47,2% GDA)*
niacīnu (vitamīns B3) ‒ 3 mg (18% GDA)*
pantotēnskābi (vitamīns B5) ‒ 1,5 mg
fosforu ‒ 340 mg (48% GDA)*
magniju ‒ 115 mg (30% GDA)*
dzelzi ‒ 8 mg (57% GDA)*

*GDA (Guideline Daily Amounts) – ieteicamā dienas norma pieaugušajiem, pamatojoties uz enerģētisko patēriņu 2000 kcal/dienā.

Kā lietot

Kamu igauņi bieži izmanto barojoša brokastu dzēriena gatavošanai, pievienojot pienu vai skābpiena produktus ‒ kefīru, jogurtu, rūgušpienu. Lai šāds dzēriens būtu ne tikai sātīgs, bet arī garšīgs, to saldina ar cukuru vai medu. Kulināri izmanto kamas miltus, lai gatavotu desertus ar biezpienu, krējumu un saldo krējumu, kā piedevu izmantojot kakao pulveri, šokolādi, halvu, riekstus vai augļus. Kamu var pievienot mīklai konditorejas izstrādājumos ‒ tā piedos pikantu garšu visdažādākajiem kēksiņiem, pīrādziņiem un sacepumiem.

Interesanti, ka 1970. gados Igaunijā iecienītas bija šokolādes tāfelītes, kuru sastāvā bija kamas milti. Tajā laikā kakao pupiņu cenas ievērojami cēlās, tāpēc saldumu lielražotājs „Kalev” pamēģināja kakao nomainīt ar kamu, tādējādi radot jaunu produktu, kas gan pēc garšas tomēr nespēja līdzināties šokolādei, bet bija ļoti populārs saldummīļu vidū. Šī garduma ražošanu atjaunoja 2001. gadā, saglabājot tā nosaukumu „Kamatahvel” un iepriekšējo iepakojuma dizainu.

Kur nopirkt

Labā ziņa ir tāda, ka kamas cienītājiem vairs nevajag pierunāt radus un draugus atvest vai atsūtīt šo lielisko produktu no Igaunijas, jo AS „Dobeles dzirnavnieks” tagad piedāvā kamu arī pircējiem Latvijā. 400 gramu iepakojums veikalos maksā ap vienu latu, uz tā ir norādītas devas un padomi lietošanai. Jätku leiba!, kā teiktu igauņi, jeb labu apetīti!

 

Autors: Jolanta Ozoliņa-Žogla
FOTO: Armands Meirāns

rek_proj.jpg - 21.25 KB
dobele.jpg - 22.33 KB

Saistīti

Receptes bilde

Sodas maize ar kamas miltiem

Sodas maizes gatavošanai kama ir ideāli piemērota, jo tā klasiskajai maizei, ko gatavo ar kviešu miltiem, piešķir dziļāku un izteiksmīgāku garšu, tumīgumu...

Vairāk

Kamas miltos panētas cūkgaļas karbonādes

Pamēģini tradicionālās rīvmaizes vietā karbonādes panējumam izmantot kamu. Tā piedos īpašu - patīkami riekstainu garšu un gaļa zem kraukšķīgās...

Vairāk

Citi raksti

Katrs mirklis ir garšīgs 29.07.14

Tver katru mirkli bagātākajās krāsās un smalkākajās detaļās. Samsung SMART CAMERA NX30 piedāvā jaunākās paaudzes hibrīdautofokusa sistēmu un jaudīgu 20.3 megapikseļu APS-C CMOS sensoru.

Vairāk

Kalvadoss 04.10.12

Ar šo dzērienu visu pasauli iepazīstinājis slavenais XX gadsimta vācu rakstnieks Ērihs Marija Remarks, gandrīz katrā viņa darbā grāmatas varonis mīlēja izdzert kādu mēriņu „sapņu dzēriena” – kalvadosa („Triumfa arka”). Daudziem šis nosaukums ir dzirdēts, bet ne katrs zina, no kā un kur šo dzērienu ražo. Kalvadoss ir alkoholisks dzēriens, kas tiek ražots no āboliem jeb, precīzāk sakot, destilējot sidru, Normandijā...

Vairāk

Vēlīnās ražas vīns 14.10.12

Biezs, ar zeltainu nokrāsu, ar medus, žāvētu augļu un riekstu aromātu un bagātu garšas paleti – gluži kā dievīgs nektārs mutē kūst saldais vīns. Šāds apraksts noder izmeklētam baltajam deserta vīnam, kas ir gatavots no vēlās vīnogu ražas. Kā zināms, dabīgie deserta vīni maksā ļoti dārgi. Atbilde uz jautājumu, kāpēc cenas ir tik augstas, slēpjas šo vīnu ražošanā. Tas ir sarežģīts un darbietilpīgs process, kas prasa lielus izdevumus...

Vairāk

Tējas laika etiķete un uzkodas 20.01.12

Kā stāstīts rakstā „Kā angļi iemīlējās tējā”, tējas laika tradīcija aizsākušās 19. gs. sākumā, pateicoties Lielbritānijas austrumu pilsētas Bedfordas hercogienei Annai. Tiek uzskatīts, ka tieši viņa izrādījusi vēlmi pēc nelielas tējas pauzes starp pusdienām un vakariņām. Šo tējas dzeršanu papildinājušas arī uzkodas – sāļie pīrāgi, sviestmaizes, cepumi un kūkas, no kurām daļa mūsdienās joprojām ir tikpat iecienītas kā pati tēja ar pienu...

Vairāk

Kā angļi iemīlējās tējā 18.01.12

Iedomājoties par tēju, uzreiz prātā nāk Anglija – aina no angļu rakstnieka Lūisa Kerola (Lewis Carroll) grāmatas „Alises piedzīvojumi brīnumzemē” kādā no ekranizējumiem, kur Alise piedalās dīvainā Cepurnieka kunga pēcpusdienas tējas dzeršanā. Šī ir tikai viena no daudzajām ainām, kas apliecina – tējas dzeršana ir populārs un zīmīgs rituāls. Ticību tam pastiprina arī pie mums Latvijā nopērkamās angļu tējas. Tām visām pāri – „Earl Gray”.

Vairāk

Svaigēšana (Raw Food) 03.03.13

Svaigēšana (Raw Food), iespējams, ir viena no ekstremālākajām diētām, kas šobrīd pasaulē gūst arvien lielāku popularitāti. To izmanto kā attīrīšanās programmu ķermeņa svara noregulēšanai, veselības nostiprināšanai un sakopšanai un vienkārši kā veselīga un dabiska dzīvesveida sastāvdaļu. Tās popularitāte aug līdz ar interesi un rūpēm par ekoloģiski tīru vidi un tai atbilstošu dzīvesveidu. Vadoties pēc savām interesēm, daži pievēršas tai periodiski uz neilgu laiku, citi savukārt iekļauj to savā ikdienā...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Ekoloģiska gaļa

liellopu gaļa hereford.lv

kaspars 27.08.2014. 08:06

Brančs

Illy, protams, ir branča klasika, ar to nevar nošaut greizi. Esmu dzirdējusi arī...

Ilze 18.08.2014. 17:06

Ekoloģiska gaļa

Sveiki!
Vēlos noskaidrot, kur jūs pērkat ekoloģisku un pārbaudīti labu gaļu no...

Ilze 13.08.2014. 12:58

Brančs

Vai Fazendā ir brančs? Neesmu par to dzirdējusi. Vai arī ir īpaša brokastu...

Samanta 16.07.2014. 11:45

Ziņas

„Riga Food 2014” medaļas sadalītas! 05.09.14

Pārtikas ražotāji un meistari starptautiskās pārtikas izstādes „Riga Food 2014” laikā sacentās par “Riga Food” medaļām izcilas kvalitātes pārtikas produktu konkursos – šogad tika vērtēti maizes, medus un piena produkti. Konkursu uzvarētāji tika apbalvoti „Riga Food 2014” atklāšanas ceremonijā 4. septembrī.

Par konkursa "Latvijas Gada vīns 2014" tituliem cīnīsies 450 vīni no visas pasaules 04.09.14

Konkursam „Latvijas Gada vīns 2014”, kas pirmoreiz noteiks labākos Latvijā pieejamos pasaules vīnus, pieteikti 450 vīni. Lai noteiktu Top 50, kā arī piešķirtu „Zelta”, „Sudraba”, „Bronzas” un „Vērts nogaršot” medaļas, starptautiska žūrija no 4.-6. septembrim Rīgā restorānā „Bibliotēka N˚1” ar aizklātām etiķetēm degustēs un vērtēs konkursam iesniegtos dzirkstošos, baltos, sarkanos, deserta un stiprinātos vīnus.

GODĪGĀ TIRDZNIECĪBA IZSTĀDĒ RIGA FOOD 2014
Biedrība “Zaļā Brīvība” aicina apmeklēt Godīgās tirdzniecības stendu
04.09.14

Godīgā tirdzniecība ir alternatīva tirdzniecības sistēma, kuras ietvaros attīstības valstu ražotāji var saņemt godīgu samaksu par savu darbu – izaudzēto kakao, tēju, banāniem, izgatavotajiem priekšmetiem un izejmateriāliem – kopā vairāk kā 1000 dažādiem produktiem. Par produktu, kurš ir sertificēts Godīgās tirdzniecības sistēmā, tā ražotājs vai audzētājs saņem stabilu samaksu, jo ir samazināts starpnieku skaits un noslēgti ilgtermiņa līgumi. Biedrība “Zaļā Brīvība” izstādē Riga Food 2014 iepazīstinās ar Godīgās tirdzniecības sistēmu un Godīgās tirdzniecības produktiem, kuri pieejami Latvijā. Tāpat šogad Baltijas valstīs norisināsies informatīva un izglītojoša kampaņa par Godīgo Tirdzniecību, par kuru arī varēs uzzināt izstādē.

Pavāri cīnās par Reaton zelta pavārnīcu un titulu „Latvijas 2014.gada pavārs” 04.09.14

Šo piektdien, 5.septembrī pavāri no visas Latvijas rādīs savu meistarību ikgadējā pavārmākslas konkursā „Latvijas 2014. gada pavārs” izstādes Riga Food 2014 laikā. Konkursa mērķis ir popularizēt un attīstīt pavārmākslu Latvijā, balstoties uz ”Mūsdienu Latvijas virtuves manifestu”.

Daumants Kalniņš un Ieva Kemlere ļaujas garšas baudām Gastronomijas festivālā! 04.09.14

Talantīgais džeza dziedātājs Daumants Kalniņš kopā ar šarmanto dejotāju Ievu Kemleri Gastronomijas festivālu atklāja restorānā „Čarlstons” un atzina, ka tā ir ideāla vieta vakariņām divvientulībā.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos