Kama – igauņu nacionālais produkts

Kama – igauņu nacionālais produkts 27.08.13

Iespējams, kādam šķiet, ka Baltijas valstu virtuves ir līdzīgas un īpaši neatšķiras viena no otras, taču tā gluži nav. Pierādījums tam ir kama ‒ igauņu nacionālais produkts, ko saimnieces Latvijā tikpat kā nepazīst vai lieto reti. Kama ir milti, ko gatavo no triju veidu graudaugiem (rudziem, kviešiem, miežiem) un sausiem zirņiem. Visas sastāvdaļas iepriekš tiek iztvaicētas, izžāvētas, apceptas, attīrītas un sasmalcinātas. Līdzīgu produktu var atrast arī Somijā, kur to sauc par talkkuna, bet krieviem ir толокно. Vēsturiski kama bija produkts, ko varēja ilgi uzglabāt, ērti lietot un ātri pagatavot. Pievienojot sviestu vai cūku taukus, no tās ātri vien bija gatavas barojošas uzkodas. Lai no kamas pagatavotu ēdienus, nebija vajadzības to termiski apstrādāt, jo milti jau bija apcepti.

Uzturvērtība

Kamas milti ir dabīgs un veselībai noderīgs produkts. Ar 100g produkta cilvēka organisms saņem teju pusi no nepieciešamāsminerālvielu un B1 vitamīna ikdienas devas. Rudzos, kviešos un miežos esošais magnijs, dzelzs un fosfors rūpējas par nervu sistēmu, sirdsdarbību, kauliem, kā arī sniedz sabalansētu enerģiju fiziskas slodzes laikā. Organismam nepieciešamas aminoskābes, lai ražotu olbaltumvielas, kas savukārt, nepieciešamas muskuļiem, ādai, matiem, nagiem, kā arī - lai uzturētu ķermenī pareizu metabolismu. Kama satur daudz šķiedrvielu, kas nepieciešamas gremošanas sistēmai un pasargā organismu no dažādu slimību attīstības. kamas bagātīgais sastāvs ir pateicīgs tiem, kas plāno savu diētu un nepieciešamo uzturvieluuzņemšanu, īpaši sportistiem un veģitāriešiem, kam tas ir vairāk nepieciešams.

Enerģētiskā vērtība 100 gramos produkta ir 341 kcal / 1515 kJ un tie satur:
olbaltumvielas ‒ 13,8 g (28% GDA)*
ogļhidrātus ‒ 63,6 g, no kuriem cukurs ‒ 1 g
tauki ‒ 2,7 g
piesātinātās taukskābes - 0,4 g
šķiedrvielas ‒ 14,1 g (56% GDA)*
sāls ‒ 0,04 g
tiamīns (vitamīns В1) ‒ 0,51 mg (47,2% GDA)*
niacīnu (vitamīns B3) ‒ 3 mg (18% GDA)*
pantotēnskābi (vitamīns B5) ‒ 1,5 mg
fosforu ‒ 340 mg (48% GDA)*
magniju ‒ 115 mg (30% GDA)*
dzelzi ‒ 8 mg (57% GDA)*

*GDA (Guideline Daily Amounts) – ieteicamā dienas norma pieaugušajiem, pamatojoties uz enerģētisko patēriņu 2000 kcal/dienā.

Kā lietot

Kamu igauņi bieži izmanto barojoša brokastu dzēriena gatavošanai, pievienojot pienu vai skābpiena produktus ‒ kefīru, jogurtu, rūgušpienu. Lai šāds dzēriens būtu ne tikai sātīgs, bet arī garšīgs, to saldina ar cukuru vai medu. Kulināri izmanto kamas miltus, lai gatavotu desertus ar biezpienu, krējumu un saldo krējumu, kā piedevu izmantojot kakao pulveri, šokolādi, halvu, riekstus vai augļus. Kamu var pievienot mīklai konditorejas izstrādājumos ‒ tā piedos pikantu garšu visdažādākajiem kēksiņiem, pīrādziņiem un sacepumiem.

Interesanti, ka 1970. gados Igaunijā iecienītas bija šokolādes tāfelītes, kuru sastāvā bija kamas milti. Tajā laikā kakao pupiņu cenas ievērojami cēlās, tāpēc saldumu lielražotājs „Kalev” pamēģināja kakao nomainīt ar kamu, tādējādi radot jaunu produktu, kas gan pēc garšas tomēr nespēja līdzināties šokolādei, bet bija ļoti populārs saldummīļu vidū. Šī garduma ražošanu atjaunoja 2001. gadā, saglabājot tā nosaukumu „Kamatahvel” un iepriekšējo iepakojuma dizainu.

Kur nopirkt

Labā ziņa ir tāda, ka kamas cienītājiem vairs nevajag pierunāt radus un draugus atvest vai atsūtīt šo lielisko produktu no Igaunijas, jo AS „Dobeles dzirnavnieks” tagad piedāvā kamu arī pircējiem Latvijā. 400 gramu iepakojums veikalos maksā ap vienu latu, uz tā ir norādītas devas un padomi lietošanai. Jätku leiba!, kā teiktu igauņi, jeb labu apetīti!

 

Autors: Jolanta Ozoliņa-Žogla
FOTO: Armands Meirāns

rek_proj.jpg - 21.25 KB
dobele.jpg - 22.33 KB

Saistīti

Receptes bilde

Sodas maize ar kamas miltiem

Sodas maizes gatavošanai kama ir ideāli piemērota, jo tā klasiskajai maizei, ko gatavo ar kviešu miltiem, piešķir dziļāku un izteiksmīgāku garšu, tumīgumu...

Vairāk

Kamas miltos panētas cūkgaļas karbonādes

Pamēģini tradicionālās rīvmaizes vietā karbonādes panējumam izmantot kamu. Tā piedos īpašu - patīkami riekstainu garšu un gaļa zem kraukšķīgās...

Vairāk

Citi raksti

Neierasts un pārsteidzošs salikums 20.09.12

Svaigas pašmāju bietes, tikko sākušās plūmes, nedaudz rozmarīna, timiāna un smaržīgo piparu, no kā beigās top skaistas krāsas un ļoti garšīgs ievārījums, kurš vēl vairāk izceļas, kad to bauda kopā ar brī sieru un rupjmaizes grauzdiņiem. Bet vīnam šis ir grūts salikums. Tomēr pateicoties šīm dažādajām garšām, kas ir ēdienā, arī vīna spektrs, kurš patiesībā labi ar to sader, ir gana plašs un visām gaumēm...

Vairāk

Aristokrātiskas vakariņas restorānā “Renommé” Heinriha Erharda un šampanieša Drappier sabiedrībā 14.05.14

Bija jāpaiet kādam laikam, lai par šo notikumu un piedzīvojumu varētu runāt un stāstīt bez emocijām vispārākajā pakāpē. Atceroties, kā tas viss sākās – ar ideju no Heinriha Erharda puses, kas tika izteikta, degustējot Drappier šampanieti kādā vēsā ceturtdienas priekšpusdienā, līdz spilgtai izrādei aprīļa vakarā.

Vairāk

Ikdienas nemanāmais pavadonis – ola 30.03.10

Olas ēdienkartē izmanto jau kopš senseniem laikiem, vismaz vietās, kur bijusi kaut niecīga saskarsme ar putniem – vai tie bija mājas, vai medījuma putni, no tiem vienmēr varēja dabūt kādas olas. Olas – tik vienādas un tomēr tik dažādas, jo bez mums jau ierastajām vistu olām ir pieejamas arī pīļu, zosu, tītaru un paipalu olas. Tiesa gan, Latvijā zosu un pīļu olas, īpaši tādas, kuras iegādāties var legāli, ir praktiski neiespējami atrast, tomēr, ja tev kāds tādas piedāvā, tad nekādā gadījumā neatsakies...

Vairāk

Grila un svaiguma kombinācija 16.07.12

Vēls pavasaris, agra un nebeidzami ilga vasara ir laiks, kurā mēs grilējam – visbiežāk un visvairāk, salīdzinot ar visu pārējo gadu. Tiem, kuriem ir iespēja, to galvenokārt dara ārā, bet tie, kuriem tādas iespējas nav, nopērk grila pannu, grilē uz gāzes plīts, atver logu vai balkonu un iedomājas, ka ir pļavā. Lai vai kā un kur mēs grilētu, grilēts ēdiens ir tas, kas vislabāk simbolizē vasaru – laiskuma un draugu tikšanās laiku....

Vairāk

Liktenīgais gads 07.10.11

Vai esat redzējuši „Simpsonu” multenītes sēriju, kurā Bārtam iemāna vīnu, kam pieliets antifrīzs? It kā jau nekā īpaša – kārtējā smieklīgā multfilmas epizode, taču šai epizodei ideja ir ņemta no pavisam nopietna un, varētu teikt, arī traģiska notikuma. Runa ir par tā saucamo „Antifrīza skandālu”, kas atklātībā nāca 1985. gadā Vācijā un Austrijā. Daudz ir runāts un rakstīts par to, bet ne Latvijas medijos, tādēļ gribas pastāstīt...

Vairāk

Giovanne, Affinata, Vecchia, Stravecchia. Grapa. 20.09.11

Daudzu gadu garumā grapa (it. „grappa”) ir bijis dzēriens, no kura izvairījušies visi, kas sevi nav uzskatījuši par īstiem itāļiem. Atklāti runājot, arī daudzi itāļi ilgu laiku no tās lietošanas ir centušies izvairīties. Un ne jau dzēriena tēlā bija vaina, bet gan gluži vienkārši tās garša ilgu laiku bija briesmīga. Taču kā īsts neglītais pīlēns šis dzēriens ir nometis savu tumšo un neapetelīgo pagātni un pārvērties par smalku un visu iemīlētu dzērienu...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Chai

Jaunums, kas vairs nav nekāds jaunums! Nesen vienā no Rīgas kafijas tirgotavām acis...

Roberts 20.10.2014. 22:34

Brančs

Par dažām klasiskām vietām pēdējā laikā mainas viedokli, jo vairs nav tās...

Roberts 20.10.2014. 22:24

Ekoloģiska gaļa

liellopu gaļa hereford.lv

kaspars 27.08.2014. 08:06

Brančs

Illy, protams, ir branča klasika, ar to nevar nošaut greizi. Esmu dzirdējusi arī...

Ilze 18.08.2014. 17:06

Ziņas

Kaspars Reitups izcīna Baltijas labākā someljē titulu 20.10.14

Piektdien, 17.oktobrī, konkursā „Vana Tallinn Baltic Grand Prix”, kas notiek jau devīto reizi, sīvā cīņā par labāko Baltijas valstu someljē tika atzīts Latvijas pārstāvis – restorāna “Vincents” vīnzinis Kaspars Reitups. Otrajā vietā šajās divu dienu sacensībās ierindojās Igaunijas Someljē asociācijas pasniedzējs Kristjans Markī, bet trešo vietu izcīnīja „Liviko HoReCa” tirdzniecības pārstāvis Karels Veski no Igaunijas.

Šodien Rīgā tiks noskaidrots 2014. gada labāko Baltijas someljē 17.10.14

Šodien, 17. oktobrī, konkursā „Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix”, kas notiek jau devīto reizi, tiks noteikts Baltijas valstu labākais someljē. Rīgā, divu dienu sacensību ietvaros, par šo titulu cīnīsies labākie someljē no visām Baltijas valstīm. Dalībnieku zināšanas un prasmes vērtēs starptautiska žūrija, ko šogad vada Austrijas Someljē savienības prezidente un Starptautiskās Someljē asociācijas izglītības komisijas vadītāja Annemarija Foidla.

Rīgā notiks praktisks seminārs par Tiešās pirkšanas pulciņa dibināšanu 16.10.14

Jau šo sestdien, 18. oktobrī, no 11:00 – 15:00, biedrības Homo ecos telpās, Rīgā, Ernestīnes ielā 12, notiks pirmais seminārs Personīgi. Ēdiens., kura dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar neformālās Tiešās pirkšanas kustības darbību un piedalīties aktivitātēs, kas ilustrēs kā praktiski noris pasūtījumi Tiešās pirkšanas pulciņos.

Valmiermuižas alus darītava sāk brūvēt graudu iesala dzērienu no Latvijas graudiem 15.10.14

“Valmiermuižas alus” sācis brūvēt bezalkoholisku Latvijas graudu iesala dzērienu ar  nosaukumu “Zelta zirgs” sadarbībā ar kooperatīvai sabiedrībai “Latraps” piederošo iesalnīcu Staļģenē, kas Valmiermuižas alus darītavai piegādā saldos miežu iesala graudus.

Rīgā notiks praktiskais seminārs ar mērķi dibināt Tiešās pirkšanas pulciņus 13.10.14

18. oktobrī, no 11:00 – 15:00, biedrības Homo ecos telpās, Rīgā, Ernestīnes ielā 12, notiks bezmaksas seminārs Personīgi. Ēdiens., kura apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar neformālās Tiešās pirkšanas kustības darbību, kā arī uzzināt par to, kāda ir mūsdienu pārtikas ražošanas sistēmas ietekme uz vidi un mums.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos