Sous Vide – perfekti pagatavota maltīte

Sous Vide – perfekti pagatavota maltīte

22 / 11 / 2017

Sous Vide tehnoloģija ir labi zināma ikvienam prasmīgam šefpavāram – ar to iespējams pagatavot ne vien gardus, dažādos garšaugos marinētus gaļas vai zivs ēdienus, bet arī krāsainus, vitamīniem bagātus dārzeņus un pat desertus! Lai gan nosaukums šķiet gana sarežģīts, tomēr tā nebūt nav sarežģīta metode – ar tās palīdzību varat gan ieekonomēt energoresursus, gan pārsteigt savus ģimenes locekļus, pagatavojot savā virtuvē maltīti, kādu līdz šim bijāt pieraduši baudīt vien smalkos restorānos.

Kas ir Sous Vide?

Sous Vide ir franču kulinārijas tehnika, kas tulkojumā no franču valodas nozīmē „gatavots vakuumā”. Gatavojot maltīti ar Sous Vide tehnoloģiju, tiek saglabāti teju visi produktā esošie vitamīni un vērtīgās uzturvielas, izcelta ēdiena smarža, garša, krāsa, kā arī netiek mainīta produkta struktūra. Sous Vide gatavošanas tehnoloģijai ir nepieciešami speciāli vakuuma maisiņi un vakuumēšanas atvilktne, kā arī tvaika cepeškrāsns.

Kā notiek maltītes gatavošanas process?

Vispirms visas maltītes sastāvdaļas tiek ievietotas vakuuma maisiņā. Pēc tam maisiņu ar sastāvdaļām nepieciešams ievietot vakuuma atvilktnē, izvēloties kādu no iestatītajām vakuuma programmām, piemēram, zems vakuums ir piemērots augļiem, vidējs – zivīm, savukārt augsts vakuums ieteicams gaļai. Hermetizējot un atbrīvojot maisiņu no gaisa, maltītes garša kļūs izteiktāka. Kad tas izdarīts, maisiņu ar sastāvdaļām nepieciešams ievietot tvaika cepeškrāsnī, kur maltīte tiks gatavota zemā, vienmērīgā temperatūrā ar 1°C precizitāti. Temperatūra arī ir viens no būtiskākajiem faktoriem, kas atšķir Sous Vide metodi no tradicionālās gatavošanas. Gatavojot tradicionālajā cepeškrāsnī vai uz plīts, gaiss, kas virmo ap ēdienu, pakāpeniski kļūst arvien karstāks, tādēļ svarīgi ir gatavošanas procesu pārtraukt īstajā brīdī. Gatavojot maltīti pārāk ilgi, ēdiens tiek pārcepts vai pārvārīts un būs zaudējis ne tikai savu garšu, bet arī konsistenci un visas vērtīgās uzturvielas. Savukārt, gatavojot maltīti ar Sous Vide, temperatūra būs nemainīgi zema un vienmērīga, tādēļ ēdiens nekļūs karstāks par tvaiku cepeškrāsnī arī tad, ja tas jau būs gatavs.

Sous Vide – perfekti pagatavota maltīte. Kas to padara tik īpašu?

Temperatūra un laiks. Gatavojot maltīti daudz zemākā temperatūrā, nekā ierasts, gaļas, dārzeņu un citu pārtikas produktu šūnu sieniņas nepārsprāgst un nemaina savu struktūru. Jāņem vērā arī tas, ka katru porciju ieteicams gatavot savā maisiņā, jo pretējā gadījumā gatavošanas laiks būs ilgs.

Kā izvēlēties maltītei piemērotu temperatūru?

Visbiežāk tā ir norādīta receptē un variē no 50°C līdz 85°C. Tā kā temperatūra, kurā tiek gatavots ēdiens, ir zema, arī maltītes gatavošanas laiks ir ilgāks, nekā ierasts. Ilgums gan atkarīgs ne tikai no produkta, bet arī receptes sarežģītības pakāpes, taču rezultāts nenoliedzami ir tā vērts – maltīte ir sulīga, maiga un garda.

Tvaiks.

Ir dārzeņi, kuru struktūra vārīšanas procesa laikā mēdz mainīties, piemēram, brokoļi vai ziedkāposti, – tos vārot pārāk ilgi, dārzeņi sašķīst, turklāt ūdenī izšķīst arī to garša un kļūst ūdeņaina. Tvaiks produkta struktūru nebojā un saglabā tā oriģinālo garšu un izskatu – dārzeņi ir perfekti pagatavoti, savukārt gaļa ir sulīga, mīksta, un no sīkstuma nav ne miņas. Tāpat lēna gatavošana vakuumā ar tvaiku saglabā lielāko daļu vērtīgo vitamīnu, minerālvielu un organismam nepieciešamo uzturvielu. Piemēram, tvaicēti brokoļi saglabā vairāk nekā 80% C vitamīna, savukārt ūdenī vārītie – tikai 30%.

Garšaugi bagātīgām garšas niansēm.

Lai īpaši izceltu gaļas un zivs ēdienu garšu, iesakām vakuuma maisiņā klāt pievienot garšaugus – tie nenomāks ēdiena dabisko garšu, bet izcels un bagātinās to. Ar Sous Vide tehnoloģiju iespējams pagatavot ne tikai sātīgas maltītes, bet arī vieglus un gaisīgus desertus.

Ideja ballītei

Sous Vide ir labs veids, kā neierasti izklaidēt viesus mājas ballītē. Sagatavojiet sastāvdaļu plati ar gaļu, zivīm un dārzeņiem, neaizmirstiet par dažādiem garšaugiem un ļaujiet saviem viesiem pašiem kombinēt garšas un radīt katram savu īpašo maltīti, izmantojot individuāli marķētus Sous Vide gatavošanas maisiņus. Ar Sous Vide metodi tvaika cepeškrāsnī iespējams pagatavot vairākus ēdienus vienā reizē, tādējādi ietaupot laiku, kā arī ūdens un elektroenerģijas resursus, neaizmirstot arī par baudu, ko rada jaunas un netradicionālas garšu kombinācijas. Svarīgi arī, ka, gatavojot maltīti, ēdiens neizdalīs tam raksturīgo, specifisko aromātu, tādējādi varat gatavot zivs un gaļas ēdienus kopā, nebaidoties par to aromātu sajaukšanos. Turklāt cepeškrāsns pēc maltītes pagatavošanas būs perfekti tīra, jo ēdiens ir iepakots hermētiskos vakuuma maisiņos.