Cepeškrāsns ar tvaiku gardai maltītei

Cepeškrāsns ar tvaiku gardai maltītei

01 / 02 / 2018

Mēdz teikt – ja jums ir laba cepeškrāsns, tad pagatavot gardu maltīti ir pavisam vienkārši. Tā tas patiešām ir, taču, lai ko jūs gatavotu, tvaiks ikvienai maltītei piešķirs īpašu un neatkārtojamu garšu!

Saglabā ēdiena krāsu, garšu un vērtīgos vitamīnus

Mēdz teikt, ka cilvēks vispirms bauda maltīti ar acīm. Nenoliedzami, lai maltīte būtu garda, tai jābūt arī acij tīkamai. Pārāk ilgi vārot vai cepot dārzeņus, tie zaudē savu košo krāsu, savukārt tvaiks palīdz šo košo krāsu saglabāt – dārzeņi izskatās svaigāki un lieliski papildina jebkuru maltīti. Dārzeņi, tāpat kā zivis un gaļa, ir arī veselīgs vitamīnu un minerālvielu avots, taču to gatavošanas veids nosaka, cik daudz vērtīgo vielu patiesībā nonāk līdz mūsu šķīvim. Vārot un cepot, zaudējam lielu daļu vērtīgo vitamīnu un minerālvielu, turpretī, gatavojot ar tvaiku, 90% šo vērtīgo uzturvielu tiek saglabātas.

Tvaiks gardiem desertiem un sulīgiem gaļas ēdieniem

Dārzeņi nebūt nav vienīgais ēdiens, ko iespējams pagatavot ar tvaiku, – pievienojiet mazliet tvaika sulīgam gaļas cepetim, savai iecienītākajai siera kūkai vai citrona pīrāgam ar bezē un iegūstiet izcili gardu rezultātu. Gaļa būs kraukšķīga no ārpuses, bet sulīga iekšpusē, siera kūka – garda, sātīga, taču vienlaikus stingra, savukārt bezē kļūs viegls un gaisīgs.

Kā zināt, cik daudz tvaika nepieciešams konkrētajai maltītei? Dārzeņiem iesakām izmantot 100% tvaika jeb tvaicēšanu bez cepšanas – tā saglabāsiet dārzeņiem raksturīgo tekstūru, vērtīgo sastāvu un izteiksmīgo garšu. Savukārt sulīgam gaļas cepetim ar kraukšķīgu garoziņu piemērotas būs tvaika un karsēšanas funkcijas ar 25% tvaika – tas izcels gaļas maigo tekstūru, vienlaikus saglabājot to sulīgu. Arī miltu izstrādājumiem vispiemērotākā būs funkcija ar 25% tvaika un 75% karsēšanas – ēdiena garoziņa būs zeltaina un kraukšķīga, savukārt iekšpuse mīksta un gaisīga. Produktus ar augstu mitruma saturu, piemēram, zivi, vistas gaļu un lazanju, ieteicams gatavot ar 50% tvaika.

Sous Vide cepeškrāsnis aprīkotas ar mitruma sensoru, kas automātiski iestata ēdienam atbilstošo tvaika daudzumu un to kontrolē. Varioguide funkcija CombiSteam Pro tvaika cepeškrāsnī piedāvā aptuveni 220 dažādas receptes, paskaidrojot, kā jāgatavo konkrētā maltīte, kā arī automātiski iestatot pareizo temperatūru, mitrumu un laiku atbilstošajai receptei.

Kā tīrīt tvaika cepeškrāsni?

Tvaika cepeškrāsnīm ir īpaša programma, kas atvieglo tīrīšanas procesu. Tā gan neattīra cepeškrāsni pilnībā, taču atmiekšķē netīrumus, lai tos vieglāk varētu iztīrīt. Turklāt tvaika cepeškrāsns pati atgādina, kad pienācis laiks krāsns uzkopšanai – cepeškrāsns displejā parādās atgādinājums, kad jāieslēdz programma. Labākam rezultātam iesakām cepeškrāsns ūdens uzpildes tvertnē kopā ar ūdeni pievienot 2 tējk. etiķa. Tā panāksiet, ka krāsns ir izcili tīra un spodra.

Savukārt pirolītiskā pašattīrīšanās funkcija cepeškrāsnīs ir pilnīgs cepeškrāsns pašattīrīšanās veids, kad visi netīrumi tiek sadedzināti. Pirolīzes procesā 480 grādu temperatūrā visi netīrumi un tauki tiek pārvērsti smalkos pelnos. Cikla beigās atliek vien ar lupatiņu tos izslaucīt no cepeškrāsns. Drošības nolūkos pirolīzes cikla laikā cepeškrāsns durvis tiek automātiski bloķētas. Svarīgi atcerēties, ka pirms pirolīzes visi piederumi no cepeškrāsns jāizņem ārā, tajā skaitā arī sānu vadotnes.

Izmanto papildu priekšrocības!

-    Mūsdienās pieejami piederumi, kas palīdz izcelt tvaikā gatavotas maltītes garšu, – Electrolux īpaši veidotās cepeškrāsns režģu paplātes ar perforētām atverēm uzlabo tvaika jaudu, ļaujot tvaikam vienmērīgi cirkulēt. Tā ēdiens būs pasargāts no pārmērīga ūdens daudzuma, un jūs vienmēr varēsiet baudīt izcili pagatavotu maltīti.
-    Izmantojot termozondi, maltīti iespējams pagatavot precīzi ar tādu produkta iekšējo temperatūru, kā to vēlaties. Iestatiet atbilstošu gatavošanas līmeni, piemēram, viegli cepts vai vidēji cepts, un termozonde signalizēs, kad ēdiens būs gatavs.
-    Neaizmirstiet par Sous Vide funkciju! Gatavojot maltīti ar šo metodi, pilnībā saglabāsiet ēdiena aromātu un izbaudīsiet tā nepārspējamo garšu un tekstūru.

Visas Electrolux receptes skatīt šeit: