Intervijas

<em>Talk Show</em> par dzīvi un vīnu – Djego Santana

Talk Show par dzīvi un vīnu – Djego Santana

05 / 12 / 2016

Djego Santana ir izbijis profesionāls regbija spēlētājs, kurš ilgi neko nezināja un neinteresējās par vīniem, taču dzimtās saknes vienā brīdī ņēma virsroku.

<em>Talk Show</em> par dzīvi un vīnu – Mārtiņš Barkāns

Talk Show par dzīvi un vīnu – Mārtiņš Barkāns

04 / 11 / 2016

Vīndaris un uzņēmējs Mārtiņš Barkāns ir cilvēks, kam komunikācija ir ļoti svarīga. Pirmais impulss vīndara lauciņā radās, kad Mārtiņš ar sievu aizbrauca kāzu ceļojumā uz Itāliju un daudz laika pavadīja lauku tūrisma vietās.

<em>Talk Show</em> par dzīvi un vīnu – Andrejs Žagars

Talk Show par dzīvi un vīnu – Andrejs Žagars

19 / 08 / 2016

Itāļi izšķir laimīgu sagadīšanos (la fortuna) un laimīgu attieksmi pret dzīvi (la felicita). Un pamatoti, jo laimīgu sagadīšanos neviens nevar ietekmēt, bet laimīgu attieksmi pret dzīvi gan. Tikpat viegla un pamatota ir šī Jāņa Jenža saruna ar režisoru un „Andreja Žagara kultūras atbalsta un attīstības fonda” dibinātāju Andreju Žagaru. Patiesi un viegli par dzīvi, kultūru, vīnu un ēdienu. Saruna, kas izved pa Andreja Žagara ikdienas un profesionālajām takām.

“Stirnu Buks” konkursa intervija ar Signi Meirāni

“Stirnu Buks” konkursa intervija ar Signi Meirāni

18 / 07 / 2016

“Stirnu Buks" savos rakstos jau ir stāstījis un turpinās stāstīt par sporta uzturu un tā nozīmi taku skrējēju treniņos un sacensībās. Bet, kas notiek un kam būtu jānotiek ar mūsu ikdienas uzturu, ja esam "Stirnu Buki", piekopjam aktīvu dzīvesveidu un piedalāmies taku skriešanas sacensībās? Sāksim ar māzākajiem, ar mūsu Susuriem, Vāverēniem  un Zaķiem, ar bērniem.

Šefpavārs – reāls cilvēks, nevis tikai vārds. Saruna ar „Le Dome” šefpavāru Sergeju Šiporovu

Šefpavārs – reāls cilvēks, nevis tikai vārds. Saruna ar „Le Dome” šefpavāru Sergeju Šiporovu

30 / 06 / 2016

Lai gan, pastaigājoties pa Vecrīgas ielām, nav iespējams sajust jūras smilšu dejošanu caur kāju pirkstiem un, arī ienākot zivju restorānā „Le Dome”, nav dzirdama jūras vai okeāna šalkoņa, ir skaidrs, ka viss pārējais gan atbildīs jūras tematikai un noskaņai – elegants interjers, izsmalcināti un patiesi ēdieni, gaišums un vieglums kopējā atmosfērā.

Ar mīlestību pret asumiņu

Ar mīlestību pret asumiņu

04 / 12 / 2015

Cilvēks, kurš pazīst garšu pasauli un mīl ēdienam piešķirt pikantumu precīzi tik, lai nebūtu ne par daudz, ne par maz. Gerijs Evanss (Gary Evans) ir šefpavārs, kurš pirms 13 gadiem atklāja savu mīlestību pret TABASCO® mērci. Kad viņš viesojās Latvijā, sarunājām interviju un palūdzām pagatavot receptes, kuras papildina delikāts asumiņš. Gerijs no sirds mīl savu darbu ar TABASCO® zīmolu, jo tas ļauj viņam eksperimentēt, izmēģināt dažādu valstu tradicionālos ēdienus un atklāt arvien jaunas receptes. Viņš ir no tiem šefpavāriem, kurš nevar nosaukt vienu savu firmas ēdienu, jo tas varot mainīties pat nedēļas laikā.

Galvenais dārznieks

Galvenais dārznieks

22 / 09 / 2015

Viņš ir viens no tiem cilvēkiem vīna pasaules olimpā, kuru reti piemin, bet bez kura nevar iztikt. Vienkārši nevar. Iepazīstieties – Jaunzēlandes vīndarītavas Ara vīna dārzu menedžeris jeb galvenais dārznieks Gass Straters (Gus Struthers). Mūsu sarunas sākumā viņš saka: „Es uzskatu, ka vīns piedzimst tieši vīna dārzā, taču visas uzslavas, protams, saņem vīndari. Manas profesijas tumšā puse ir tā, ka diemžēl arī slikts vīns nāk no vīna dārza. Bet nav divu domu – vīns piedzimst vīna dārzā.”

Jaunu garšu atklāšana

Jaunu garšu atklāšana

29 / 05 / 2014

Latviešiem alus ir nacionāla vērtība, tāpēc ik pa laikam vēlamies izbaudīt ko jaunu un neparastu, lai gūtu jaunu pieredzi un iepazītu dažādas alus šķirnes. Sortimenta papildināšanu katru gadu ar jaunām alus šķirnēm „Lielvārdes alus” meistars Uldis Vērsis skaidro kā tautas izslāpumu pēc jaunām garšām.

Iepazīsties ‒ Provansas <em>rosé</em>

Iepazīsties ‒ Provansas rosé

20 / 06 / 2013

Nekad nebiju domājusi, ka Provansas rosé vīni, salikti blakus, var būt tik dažādi, turklāt nevis no dažādiem ražotājiem, bet no viena.

Tradicionālu vērtību piekritējs - Skots Kenedijs

Tradicionālu vērtību piekritējs - Skots Kenedijs

19 / 03 / 2013

Ar Skotu nav viegli runāt, un tikai viena iemesla dēļ – viņa skotu akcents. Pārvarot to, jau sākas pavisam kas cits – atvērts un smaidīgs cilvēks ar labu humora un ne mazāk svarīgu garšas izjūtu. Skots Latvijā dzīvo kopš 2009. gada, kad šeit pārcēlās kopā ar sievu, kuru iepazina Skotijā. Šodien viņš pēc pamatīga darba labākajā Skotijas zivju restorānā un arī ēdināšanas kompānijā, kas apkalpoja augstākās klases banketus un viesnīcas, pavāra darbu Latvijā...

Galds runā, saime ēd

Galds runā, saime ēd

03 / 03 / 2013

Mazāk nekā pirms gada Guntu atklāju „Berga Bazāra” Slow Food organizētajos tirdziņos, un tas man sagādāja patiesu prieku, jo līdz tai dienai bija liela problēma iegādāties labu un kvalitatīvu lauku cūkgaļu (sevišķi tāpēc, ka laukos nebija paziņu), kas tiešām garšo pēc gaļas. Tāpēc jau rudenī zināju, ka braukšu ciemos pie Guntas Čepukas uz zemnieku saimniecību “Kraujas”, lai ar viņu parunātu un uzzinātu, kā iet cūkām, kuru gaļas garša ir tik dievīgi laba un īsta. Un vēl gribēju to darīt pirms grilēšanas sezonas...

Saruna vīna dārzā<br>Deivs Gafijs (Dave Guffy), „Hess Collection” vīna darītava

Saruna vīna dārzā
Deivs Gafijs (Dave Guffy), „Hess Collection” vīna darītava

20 / 12 / 2012

Sēžot viņa lielajā mašīnā, kurā jāiekāpj pa trīs pakāpieniem, es saprotu, kāpēc amerikāņiem ir tās lielās mašīnas. Braucot pa stāvajām Vīdera kalna (Mount Veeder) virsotnēm, kas apstādītas ar vīnogulājiem, mēs izbaudām Napas šarmu pašā kalnu galotnē, kurā valda viņš – „Hess” darītavas vīndaris Deivs Gafijs...

No divām pudelēm dienā līdz dažām glāzēm laba vīna

No divām pudelēm dienā līdz dažām glāzēm laba vīna

02 / 10 / 2012

Argentīnas eksporta tirgus sākās daudz vēlāk nekā Čīles, pavisam vienkārša iemesla dēļ – Argentīnai pietika ar pašmāju cilvēkiem, kas izdzēra visu vīnu. Vienalga kādu, galvenais – vīnu. 1980. gados viens cilvēks vidēji izdzēra vienu pudeli pusdienās. Šodien tas ir mainījies. Argentīna eksportē vīnus, kas vairs pat pasaules labākos vīnziņus neatstāj vienaldzīgus. Par to, kā un kāpēc tas notiek, zināja pastāstīt „Las Moras” nama eksporta vadītājs Pablo Bergada...

Likt Čīlei mainīties ir liels izaicinājums

Likt Čīlei mainīties ir liels izaicinājums

20 / 09 / 2012

Izrādās, ka Čīle, pateicoties tās izvietojumam un dabīgajām aizsargbarjerām, ir valsts, kura var lepoties ar salīdzinoši maz pesticīdu lietošanu, un to vajadzētu ņemt vērā arī, kad nākamreiz veikalā stāvēsi pie augļu stenda. Tomēr ne jau par augļiem un dārzeņiem ir šī saruna ar Latīņamerikas lielākā vīna ražotāja „Concha y Toro” pārstāvi Danielu Peresu (Daniela Perez), bet gan par izmaiņām Čīles vīna darīšanā un izpratnē. Jaunas robežas, jaunas ģeogrāfiskās atzīmes, smalkāks un plašāks skats uz vīnu. Tās ir tikai dažas lietas, kam šodien pievērš uzmanību vīna ražotāji Čīlē...

Esmu izraēlietis, un tā ir mana mentalitāte

Esmu izraēlietis, un tā ir mana mentalitāte

08 / 08 / 2012

Viņš nevis rada, bet strādā. Viņš gatavo ar mīlestību, un tas varbūt tāpēc, ka pavārmākslai pievērsies tikai 41 gada vecumā, pirms tam viņš bija lauksaimnieks. Pat ikdienas grafiks virtuvē neliedz viņam ar prieku un, galvenais, mīlestību gatavot ģimenei, jo viņš zina, ka mīlestība un piekļūšana cilvēkam notiek galvenokārt caur vēderu, un to pierāda viņa spēja visu ģimeni piektdienās sapulcināt pie viena galda, kā arī saviem draugiem jau 15 gadus gatavot dzimšanas dienas maltīti....

Vēsture, tirdzniecība, internets un izcils vīns

Vēsture, tirdzniecība, internets un izcils vīns

26 / 07 / 2012

„Hugel & Fils” vārds vīna mīļotāju pasaulē nav svešs, vismaz ne tiem, kuri pārzina labāko Francijas vīna darītāju vārdus, jo šis nams ir labāko sarakstā. Lai gan Latvijā šie vīni pieejami jau daudzus gadu, viena no tā atvasēm Etjēns Hugels te viesojās pirmo reizi. Atlidojis ideāli, pirms tam speciāli nekur nav lasījis, ko šeit sagaidīt, zina šo to no vēstures, jo vēsture ir viena no vairākām nodarbēm, kas viņu aizrauj....

Pavisam vienkārša brokastu saruna, kas pārvērtās intervijā

Pavisam vienkārša brokastu saruna, kas pārvērtās intervijā

04 / 07 / 2012

Pirms tikšanās ar Evanu Aleksandru zinu tikai to, ka viņš ir no biodinamiskās "Reyneke" darītavas Dienvidāfrikā, bet tas arī viss. Vēl nekādi nevaru saprast –  braukt uz Dienvidāfriku vai ne. Pēc sarunas ar Evanu  zinu – jābrauc, jo no viņa smiekliem, enerģiskās runāšanas, neticami vieglās runas plūsmas un vēstures stāstiem saprotu, ka Dienvidāfrika ir apskates vērta un ne jau tikai tādēļ, bet arī vīna dēļ. Savukārt saruna ar "Reyneke" vīna darītavas pārstāvi ir kā atvērts logs uz jaunu pasauli...

Stāsti, pavārmāksla un angļu valoda – Brižita Alegra

Stāsti, pavārmāksla un angļu valoda – Brižita Alegra

20 / 07 / 2011

Saruna ar aktīvo un šarmanto provansieti Brižitu Alegru (Brigitte Allègre) izvēršas kā īsta vēstures stunda ar lielu daļu kaislības, aizrautības un prieka par to, ko viņa dara. Blakus tam, ka viņa ir rakstniece un tikko izdevusi grāmatu „Senomagusas spoki” (nopērkama arī Latvijā), viņa kādā Provansas skolā ir angļu valodas skolotāja, kas uzskata, ka saviem audzēkņiem sapratni par attiecībām, dzīvi, uzticēšanos un atklāsmi...

Jau 26 gadus kopā ar šampanieti

Jau 26 gadus kopā ar šampanieti

29 / 06 / 2011

Viņš jau 26 gadus strādā „Moët & Chandon” namā par šefpavāru. Stalts un lepns kā jau īsts francūzis. Izsmalcināts un šarmants. Izmēģinājis ēdienus visā pasaulē un, uzņemot „Moët & Chandon” namā viesus, zina, ko katrs grib un ko viņam pasniegt. Viņš ir Bernārs Danss (Bernard Dance). Pavārs, kuram ir ko pastāstīt, kurš mīl savu darbu, apbur ikvienu ar savu runāšanu un spēj pārsteigt ar to, ko pasniedz uz šķīvja...

Šefpavārs, nevis karalis

Šefpavārs, nevis karalis

26 / 05 / 2011

Rui Paula savu darba dienu sāk, brokastojot kopā ar saviem restorāna darbiniekiem. Trīs dienas vienā restorānā, divas – otrā. Brīvdienās – kā sanāk. Viņš ar savu Mercedes AMG traucas no Portu uz Folgozu un otrādi. Viņa pakļautībā strādā 43 cilvēki. Viņam ir divi restorāni – viens Portu, otrs Douru ielejā (Folgosa). Abās pilsētās viņam ir pa mājai, tajās dzīvo visi viņa darbinieki, jo tikai tā ir iespējams nodrošināt labu apkalpošanu un labas attiecības...

„Toskānas lauva”

„Toskānas lauva”

30 / 01 / 2011

Izcilas, marķīzu kārtā ieceltas vīndaru ģimenes atvase 26. paaudzē, viens no itāļu vīna darīšanas revolūcijas aizsācējiem un dalībniekiem, vīna pasaules dzīvā leģenda un „Toskānas lauva” – tāds ir Pjēro Antinori. Antinori ģimenes vīnus pazīst visā pasaulē, ciena gan pazinēji, gan zinātāji, uztver par iedvesmotājiem un elkiem. Viņu vīni atrodami labākajos pasaules restorānos, īpaši – izcilākie un pazīstamākie vīni ar tādiem nosaukumiem...

Sieviete ar garšu - Žanna Gura

Sieviete ar garšu - Žanna Gura

05 / 11 / 2010

Viņa ir palīdzējusi izdot 28 ēdienu grāmatas, pati izdevusi vienu grāmatu, vada lielāko un svarīgāko ēdienu un vīna žurnālu Izraēlā „Uz galda”, piedalās brokastu un citos televīzijas raidījumos, kur stāsta par ēdienu un dzērienu kultūru. Dzimusi un pirmos 16 gadus nodzīvojusi Latvijā, Rīgā, pārcēlusies uz Izraēlu, kur tagad dzīvo kopā ar vīru un bērniem, atklājot un ietekmējot Izraēlas ēdienu kultūru. Spēcīga, harismātiska, cēla un gudra...

Mīļākajam pa pēdām

Mīļākajam pa pēdām

15 / 06 / 2010

Īslandes vulkāna un atcelto reisu dēļ daudziem laimīgajiem šampanieša baudītājiem nesanāca tikšanās un pusdienas kopā ar „Moët & Chandon” pārstāvi Stanislasu Rokofors de Vinjeru (Stanislas Rocoffort de Vinnière) kura asinīs arī ir neliela daļa Moetu ģimenes asiņu. Man bija tā iespēja ar Stanislass tikties telefoniski, lai uzzinātu daudzus un dažādus interesantus faktus par ēdiena un šampanieša saderību un lauztu ierasto pieņēmumu, ka šampanietis baudāms tikai viens pats kā aperitīvs...

Zemeņu laika kvalitātes zīme – „Mežmalu” zemenes

Zemeņu laika kvalitātes zīme – „Mežmalu” zemenes

31 / 05 / 2010

Jānis Grauds Vidzemes tirgū ir uz izķeršanu – ne jau viņš pats, bet gan viņa zemenes. Reti ir tā, ka, pulksten 16.00 ieskrienot tirgū, viņš vēl tur stāvēs ar savām skaistajām koka kastēm un nebūs iztirgojis visas ogas. Tas gadās tikai tad, kad līst lietus, vai brīvdienās, kad visi ir jūrmalā. Personīgi es zemnieku saimniecības „Mežmalas” zemenes pērku jau vairākus gadus, bet pazīstu vēl ilgāk, nekā pērku. Maģiskās rindas un apmierinātie pircēji jau pirms tam pievērsa manu uzmanību...

Garša astotajā paaudzē

Garša astotajā paaudzē

21 / 04 / 2010

Bija jāpaiet vairāk nekā desmit gadiem, lai beidzot mums būtu iespēja satikt cilvēku, kura ģimenes radīto dzērienu dievina gan Latvijā, gan visā pasaulē no Amerikas līdz Āzijai. Hennessy dibinātāja tiešais mantinieks astotajā paaudzē Moriss Rišārs Henesijs ir cilvēks ar savu garšu un ģimenes stāstu, vārdu ar karalisku auru un vēsturi, kas sniedzas pagātnē, kura sākas ar 1765. gadu. Dzimis Parīzē, savu bērnību pavadījis Konjakā, nelielu daļu dzīves pavadījis Londonā un mūžīgi ceļojis pa visu pasauli...

Laikam pa priekšu skriet nevajag

Laikam pa priekšu skriet nevajag

14 / 04 / 2010

Reti var sastapt produktu, kas tevi pārņem tā, ka visiem paziņām un draugiem, visiem, kurus pazīsti, kādu laiku stāsti tikai un vienīgi par to. Un šis ir viens no tiem produktiem, ar kuru iepazīstoties, to gribas ne tikai ēst, bet arī slavināt tuvu un tālu. Mainoties laikiem un ekonomiskajai situācijai Latvijā un pasaulē, ir apbrīnojami, ka ir cilvēki, kuri uzņemas vēl lielāku risku gan naudas, gan idejas ziņā. Šādu risku pirms nepilna gada uzņēmās arī Andis Vītolbergs kopā ar savu lielāko balstu – savu ģimeni – un izdomāja no piena pārstrādātājiem kļūt par Latvijā vēl nebijuša siera ražotājiem...

Ar zvaigžņu pieredzi

Ar zvaigžņu pieredzi

15 / 03 / 2010

Pateicoties tādam vispasaules gastronomijas projektam kā „Delice”, mūsu pašu „Pavāru klubam”, kā arī lielākajam atbalstītājam „Reaton”, septembra sākumā Latvijas pavāriem bija lieliska iespēja satikt dažādus interesantus un slavenus pasaules līmeņa pavārus. Viens no viņiem bija francūzis, restorāna “Daniel and Denise” Lionā īpašnieks Žozefs Viola (Joseph Viola). Francijā 2008. gadā ieguvis augstāko šīs profesijas titulu “Gada pavārs”...

Plūškoki un āboli ar auru

Plūškoki un āboli ar auru

23 / 02 / 2010

Intervija ar Eglonu Brūnu man sanāca pavisam neplānoti, jo biju ceļā pie kāda cita intervējamā, kurš bija aizmirsis man pateikt, ka mūsu sarunātā intervija nenotiks, lai gan biju jau ar vienu kāju norunātajā vietā, kas ir gandrīz 200 km no Rīgas. Tāpēc, lai glābtu savu iztērēto benzīnu un slikto garastāvokli, izdomāju sazvanīties ar Eglonu un pilnīgi negaidīti uzkrist viņam uz galvas kā sniegs vasarā.

Pagaidām vienīgais

Pagaidām vienīgais

23 / 10 / 2009

Vēl nav pagājis gads, un Sidrabjērs jau ir iekarojis patērētāju sirdis, jo piedāvā augstas kvalitātes un bioloģiskus jērus, kautus Latvijā vienīgajā mobilajā kautuvē, kas, samazinot kaujamo jēru stresu, veido labāku gaļu. Un vēl Nītaures saimniecībā viņiem aug caram veidotās jēra šķirnes „Romano” aitas, kuras ik pa laikam Imants Dzelme, tirgojoties zaļajos tirdziņos, piedāvā pircējiem. Ja vēlaties kādu no Sidrabjēra gardajām gaļām, tad uz tirdziņiem jādodas agri, jo pēc pircēju...