Zemesrieksti un sezams. HALVAS DEGUSTĀCIJA

Zemesrieksti un sezams. HALVAS DEGUSTĀCIJA 13.04.12

Halva ir pretrunīgs produkts. Tā teiktu novērotājs, kurš būtu ienācis zālē ar cilvēkiem, kas dievina halvu, un tiem, kuri to nevar ieēst. Tā ir. Ja, šokolādei vai kūkām pievienojot kādu sastāvdaļu, neēdājs pārvēršas par ēdāju, tad ar halvu tā nav – vai nu tā patīk, vai ne.

Uz mūsu degustāciju vinotēkā „VinoMetr” bija sanākuši tie, kuriem halva garšo (izņemot vienu cilvēku, kurš teicās, ka to ēd, pārvarot nepatiku, bet interese ir), bet kuri bieži vien pērk viena un tā paša zīmola vai ražotāja halvu, baidoties eksperimentēt vai nemaz nenojaušot, ka vispār ir pieejamas vēl kādas citas halvas. Lai gan halva lielākoties ir pieejama visos veikalos, sortiments tomēr atšķiras, un tad nu mēs, veicot plašu braucienu ciklu pa veikaliem, atradām tās maksimāli plašā piedāvājumā.

Halvas mēdz būt dažādas, un pamatā tās iedala divās grupās – miltu un riekstu. Starp riekstu halvām iekļaujas gan zemesriekstu, gan saulespuķu, gan sezama. Pie miltu – visbiežāk mannas, kukurūzas vai rīsu miltu. Pirmās trīs gatavo galvenokārt no riekstu sviesta (jau minētās saulespuķu, sezama un zemesriekstu) un cukura. Halvas uz miltu bāzes gatavo no dzidrināta sviesta, mannas vai rupjiem miltiem un cukura.

Pirmās trīs Latvijā plaši pieejamas, bet mannas teju nemaz, tomēr tā plaši pieejama Turcijā un dažādās Tuvo austrumu valstīs. Visas mēs pamēģināt nevarējām un arī vienā reizē nevajag, tāpēc izvēlējāmies divas populārākās – ZEMESRIEKSTU un SEZAMA. Tās atšķiras ne tikai pēc cenas, bet arī, pats galvenais, pēc garšas un tekstūras. Gāja saldi, bet ar labiem un skaidriem rezultātiem.

Degustējot neviens nezināja ne ražotāju, ne cenu, ne iepakojumu, tikai to, ka pirmie paraugi bija no zemesriekstiem, nākamie četri – no sezama.

ZEMESRIEKSTU HALVU PIRMAIS TRIJNIEKS

Vieta Nosaukums Sastāvs Valsts Ražotājs Importētājs/ izplatītājs Balles Cena/ kopējais tīrsvars Parauga nr.
1.
Zemesriekstu halva  Zemesrieksti (60%), glikozes sīrups, cukurs, lakricas sakņu ekstrakts, sāls, skābuma regulētājs citronskābe, aromatizētājs vanilīns  Lietuva   SIA „OLLIS GARDUMS” , pieejama „RIMI” veikalos  7,6  Ls 1.59  4
2. Zemesriekstu halva ar riekstiem
 Zemesriekstu masa (53%), glikozes sīrups, cukurs, zemesrieksti (6%), lakricas ekstrakts, aromatizētājs, vanilīns  Latvija    SIA „M.S. Group”, pieejama „RIMI” un „MAXIMA” veikal 7,23
 Ls 0.69 / 150g
 1
3. Zemesriekstu halva  Zemesrieksti (57%), glikozes sīrups, ziepju sakņu ekstrakts, vanilīns  Latvija  SIA „Bona Dea”  SIA „Bona Dea”, pieejama „RIMI” veikalos 6,73  Ls 0.55 / Apm. 170g
 2

1. VIETA
Zemesriekstu halva (Lietuva)


Krāsa – tumši rieksti. Tumšākā no zemesriekstu halvām.
Aromāts – viegls, riekstains.
Garša – intensīva. Cukurota karamele un rieksti.
Pēcgarša – maiga, neuzbāzīga zemesriekstu pēcgarša. Nedaudz rūgta.
Tekstūra – kūstoša, krēmīga, mīksta.
Kopējais iespaids – ļoti laba. Kūst mutē, nav pārāk salda. Labākā no zemesriekstu halvām.

2. VIETA
Zemesriekstu halva ar riekstiem (Latvija)


Krāsa – gaiši brūna, vidēji bēšīga.
Aromāts – svaigi cepumi, rieksti.
Garša – vidēji saldena. Visizteiktākā zemesriekstu garša. Līdzsvarotas garšas.
Pēcgarša – patīkama, neuzbāzīga, ilga. Zemesrieksti pielīp pie zobiem, halva – pie aukslējām.
Tekstūra – mutē drūpošs māls, nedaudz smilšaina, drūpoša.
Kopējais iespaids – vidēji salda. Laba, maiga, neitrāla.

3. VIETA
Zemesriekstu halva (Latvija)


Krāsa – rūsa, brūngana.
Aromāts – kā kondensēts piens.
Garša – ļoti salda, pat pārāk. Nepilnīga garša.
Pēcgarša – dūmaina, rūgtena.
Tekstūra – viegla, drūpoša.
Kopējais iespaids – ar paliekošu pēcgaršu. Eļļas piegarša. Beigās pazūd garšu buķete.

SEZAMA HALVU PIRMAIS TRIJNIEKS

Vieta Nosaukums Sastāvs Valsts Ražotājs Importētājs/ izplatītājs Balles Cena/ kopējais tīrsvars Parauga nr.
1. Halva vanille Sezama biezenis 55%, cukurs, glikoze, citronskābe (E330), emulgators, augu mono-diglicerīdi, vaniļas aromatizētājs Beļģija  
SIA „Rosi”
pieejama „Gastronome” veikalos
7 Ls 6.00 /kg 8
2. Sesam- Halvas AMIER Sezams 49%, glikozes fruktozes sīrups, pistācijas 7%, cietināta augu eļļa, aromātvielas Vācija   SIA „RSkorpions”, pieejama „SKY” lielveikalos 6,86  Ls 2.10/100g
7
 3. Chalwa E.Wedel  Sezama pasta (47%), glikozes sīrups, cukurs, augu tauki, sāls, olu baltums, aromatizētāji  Polija    SIA „Mega Baltic”,
pieejama „MAXIMA” veikalos
 6,68  Ls 0.29/ 50g  6

1. VIETA
Halva vanille (Beļģija)


Krāsa – gaiša, tofu siera krāsa, pelēcīga.
Aromāts – viegls.
Garša – iebiezināts piens, diezgan salda. Eļļaini lazdu rieksti.
Pēcgarša – pastila, olas dzeltenums.
Tekstūra – krēmīga, smalka, mazliet lipīga. Pilnīgi viengabalaina.
Kopējais iespaids – netipiska halva. Sajūta, ka pievienoti transgēnie tauki.

2. VIETA
Sesam- Halvas AMIER (Vācija)


Krāsa – pelēka, gaiša.
Aromāts – grauzdēts cukurs.
Garša – ļoti salda.
Pēcgarša – asa, sausa, nedaudz rūgtena, kā grauzdēta.
Tekstūra – labi kūstoša. Drūpoša un trausla, mazliet graudaina.
Kopējais iespaids – ļoti miltaina. Pistācijas.

3. VIETA
Chalwa E.Wedel (Polija)


Krāsa – tumša, bēšīga.
Aromāts – viegls halvas aromāts.
Garša – patīkams rūgtums, laba. Rieksti un cukurs.
Pēcgarša – karamele, salīdzinoši ilga, spēcīga.
Tekstūra – līp pie zobiem, smalka.
Kopējais iespaids – klasiska halva. Bērnībā tieši šādu vecāki veda no Ļeņingradas. Ļoti patīk.

Tālāk produkti tādā secībā, kā tika degustēti:

Nosaukums Sastāvs Valsts Ražotājs Importētājs/ izplatītājs Cena/ kopējais tīrsvars Nr.
Chalva Zemesrieksti (60%), glikozes sīrups, cukurs, lakricas sakņu ekstrakts, skābumu regulētājs – citronskābe, aromatizētājs – vanilīns Lietuva UAB „Granex” Pieejama „MAXIMA” veikalos Ls 0.89 / 250g 3
Helva Sasmalcinātas sezama sēkliņas (55%), cukurs, glikoze, citronskābe (E330), emulgators, augu mono-diglicerīdi, vaniļas aromatizētājs Beļģija   SIA „Rosi”,
pieejama „RIMI” veikalos
Ls 1.80/ 350g 5

Nr. 3. Chalva (Lietuva)

Krāsa – kafija ar pienu, brūna.
Aromāts – kafija, karamele, ļoti patīkams aromāts.
Garša – rieksti, vafeļu pildījums. Sabalansēta, salda. Mazliet pēc smilšu mīklas.
Pēcgarša – miltaina. Ilga pēcgarša. Zemesriekstu sviests.
Tekstūra – bieza, tumīga, sausa.
Kopējais iespaids – izcila. Vafeļu torte. Pazīstama, bērnības garša.

Nr. 5. Helva (Beļģija)

Krāsa – pelēkbalta, krīta krāsa.
Aromāts – sezama aromāts.
Garša – interesanta, ar ziedu piegaršu. Interesantāka, pikantāka.
Pēcgarša – sezama sēklas, cigoriņi.
Tekstūra – smalka, maiga, lipīga.
Kopējais iespaids – „bērnu variants”, zefīrs. Atklāj jaunu halvas garšu, „ar raksturu”. Piedzīvojums!

PAPILDUS TIKA DEGUSTĒTAS (bet neiederējās kopvērtējuma kategorijā)

Nosaukums Sastāvs Valsts Ražotājs Importētājs/
izplatītājs
Cena/ kopējais tīrsvars Nr.
Zemesriekstu halva ar šokolādi Zemesrieksti 55%, glikozes sīrups, cukurs, šokolāde 9% (kakao masa 58,4%, cukurs 41,6%, emulgators – lecitīns 0,5%), lakricas ekstrakts, vanilīns Latvija SIA „Bona Dea” Pieejama „RIMI” veikalos Apm. 170g/ Ls 0.55 9
Saulespuķu sēklu halva Saulespuķu sēklu masa 51%, glikozes sīrups, cukurs, lakricas ekstrakts, vaniļas aromatizētājs Latvija SIA „Bona Dea” Pieejama „RIMI” veikalos Apm. 170g/ Ls 0.55 10

Nr. 9. Zemesriekstu halva ar šokolādi (Latvija)

Krāsa – brūna, piesātināta.
Aromāts – vidēji intensīvs.
Garša – rieksti, šokolāde, kakao, intensīva, uzmācīga.
Pēcgarša – savelkoša, pazīstama garša.
Tekstūra – šķiedraina, lieliska.
Kopējais iespaids – ļoti salda. Šokolāde ir šokolāde, un halva ir halva – nevajag jaukt.

Nr. 10. Saulespuķu sēklu halva (Latvija)

Krāsa – pelēkbalta.
Aromāts – vidēji intensīvs.
Garša – pistācijas, saulespuķes.
Pēcgarša – saldena, saulespuķu eļļa.
Tekstūra – drūpoša, lipīga.
Kopējais iespaids – pazīstama garša. Ļoti labi.

Degustācija piedalījās: Lauris Kumpiņš, Alise Kumpiņa, Sandra Levita, Dace Salmane, Jūlija Jakovļeva, Zane Rukmane, Toms Circenis, Sandis Solims, Linda Solima, Laura Skudrīte, Toms Grēviņš, Einārs Elsts, Olga Elste, Guna Kudrjavceva, Normunds Šaumanis, Artūrs Veics, Mārtiņš Kaškins, Ineta Freidenfelde, Signija Aizpuriete, Sandija Iesalniece, Baiba Kaškina, Jānis Kaļķis, Kaspars Reitups, Viktorija Vinogradova, Vita Graudiņa, Egons Lavendelis, Rolands Rudāns, Artis Vārpiņš, Aigas Celms.

Autores: Signe Meirāne, Laura Skudrīte
FOTO: Armands Meirāns

Saistīti

Receptes bilde

Sezama halva „Al Amier” ar pistācijām

Šai sezama halvai ir gaiši dzeltenīga nokrāsa, trausla un viegli lūstoša konsistence, kas mutē viegli izkūst. Sezama halva ir ar pistācijām, kas veido arī...

Vairāk

Receptes bilde

„Bona Dea” zemesriekstu halva ar riekstu gabaliņiem

Austrumu saldumi tiek radīti pēc austrumu tautu receptēm, un, pateicoties izsmalcinātībai, kā arī īpašai garšai, tie ir iecienīti visā pasaulē. Viens no...

Vairāk

Citi raksti

No mīksta uz cietu, no blāva uz spilgtu
Vītināto desu pārsteigumi
12.05.11

Gan agrāk, gan šodien laba desa vienmēr ir bijusi īpašā cieņā, tās pagatavošanas māksla, tāpat kā daudz kam citam, bijis liels noslēpums. Un lai gan agrāk tas bija veids, kā gaļu saglabāt ilgāk, šodien tas jau ir iecienīts un dažviet pat moderns produkts. Vītināta desa vienmēr ir bijusi lielākā cieņā un arī dārgāka, un tikai tāpēc, ka te nevar, kā mūsdienās pierasts, desās iemalt...

Vairāk

Trīs kontinenti un deviņas garšas
Jaunzēlande, Austrālija, Dienvidāfrika
15.11.11

Trīs kontinenti, trīs vīna nami, astoņi dažādi vīni un kas īpašs – ingvera vīns. Tāds ieguvums bija ikvienam, kurš izlēma pirmdienas vakaru pavadīt nevis mājās vai lielajās darbu kaudzēs...

Vairāk

Smalkie franču burbulīši 09.12.10

Šogad „aklo degustāciju” ciklu mēs pabeidzām "Vīna Studijā" ar vienu no cēlākajiem dzērieniem – franču šampanieti. Apkārt šampanietim vienmēr virmo svētki un jautrība. Tieši tāpat sanāca arī mums, degustācijas beigās visi tās dalībnieki bija pacilātā garastāvoklī un ar smaidu sejā. Un  vēl ilgi neviens negribēja izklīst! Attiecībā pret paraugiem bija izvēlēti šādi kritēriji: franču šampanietis, Brut (t.i., sausais), baltais...

Vairāk

Mīksts un kūstošs – tādam tam būtu jābūt. Mocarella 15.08.11

Pasaulē pazīst dažādus mocarellas sierus, bet tikai vienu uzskata par īsto – tas ir no bifeļa piena un ražots Itālijā, Kampānijas un Lacio reģionos. Īsta un laba augstas kvalitātes mocarella, šeit domāts bifeļpiena, ir maiga, krēmīga, mīksta. Viegli graudaina un slāņaina. To pārgriežot, no vidus būtu jāiztek baltām, krēmīgām sūkalām. Tam jāgaršo kā labi izturētam pienam...

Vairāk

Kopā ar pasaules dārgāko 15.11.10

Mums patīk pārsteigt pašiem sevi un arī citus, īpaši tos speciālistus un entuziastus, zinātkāros, kuriem liekas interesanti ienirt ēdienu un garšu pasaulē un saprast atšķirības un nianses, kas saistās ar vienu no dzīves nepieciešamībām, kas pārvēršas arī par baudu. Tuvojoties ziemai un, protams, gada nogales svētkiem, ļoti aktuāls ir jautājums par to, kādas šokolādes izvēlēties, ko ievietot dāvanu grozos, aiznest ciemkukulī...

Vairāk

Degustējam stipro un sildošo rudens sabiedroto – brendiju 08.11.13

Ir tikai likumsakarīgi, ka, mūsu platuma grādos laikapstākļiem kļūstot arvien vēsākiem, izvēlamies stiprākus un sildošākus dzērienus, tāpēc „Četras Sezonas” oktobra degustācijā nolēmām noskaidrot, kāds ir dažādu iemeslu dēļ ar visai pretrunīgu slavu apveltīto brendiju piedāvājums Latvijas veikalu plauktos.

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Sieru šķirnes

Gorgonzola dolce ir viens no maigākajiem. Tikai nevajag to sajaukt ar Gorgonzola...

Normunds 14.04.2014. 20:29

Sieru šķirnes

Piekrītu, zilie sieri mēdz būt tik dažādi, ka tomēr ir jāzina - kas labāk derēs...

Zane 31.03.2014. 13:55

Sieru šķirnes

Labdien! Lūdzu kāds iesakiet vismaigāko no zilā vai zaļā pelējuma sieriem....

Velga 28.03.2014. 08:46

Mājās cepta maize

Man šķiet, ka jebkuru maizi var cept cepeškrāsnī. Tikai iepriekš mīkla jāsagatavo...

amanda 17.03.2014. 14:48

Ziņas

Starptautiskais modes preču zīmols H&M paziņo par veikala atvēršanu modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” Rīgā, Mūkusalas ielā 71 š. g. 26.04. plkst. 11.00. Pirmie 50 rindā stāvošie klienti saņems H&M dāvanu karti EUR 20 vērtībā (LVL 14,06). 15.04.14

„Līdz ar jaunā H&M veikala atvēršanu „Rīga Plaza”, lepojos, ka savus klientus Latvijā vienlaikus iepazīstinām arī ar H&M Home mājas preču līniju. Tagad mūsu klientiem ir vēl labākas iespējas izvēlēties sev ērtāko un tuvāko veikalu, lai iegādātos modi un kvalitāti par vislabāko cenu. Ļoti lepojamies arī ar izveidoto komandu, ko veido gan mūsu pieredzējušie, gan jaunie darbinieki,” teic H&M Baltijas valstu un Somijas vadītāja Marika Pīko.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos