Citas garšas dimensijas

Citas garšas dimensijas 27.08.12

Tie, kas iecienījuši apmeklēt Četrassezonas.lv organizētās vakariņas, piekritīs, ka vienmēr ir interesanti spēlēties ar garšām, iepazīstot vīna un ēdiena saderību. Šoreiz šo iespēju sniedza Andreja Pumpura ielas gaumīgākais restorāns „Biscuit”, kurā svarīgākais ir pavāra meistarība un produktu izvēle – vienmēr zināt, no kurienes produkts nācis un, galvenais, lai tas ir svaigs un dabīgs. Par vīniem, kurus baudījām kopā ar šefpavāra Mihaila Markina radītajiem ēdieniem, parūpējās „Dylan Distributions” vīnu grupas menedžeris Einārs Lazdiņš. 29 gadus jaunais Mihails Markins no Maskavas, kur strādājis labākajos restorānos,  uz Rīgu pārcēlies tieši restorāna dēļ.

Restorāna “Biscuit” virtuvē dominē Itālija (bet ar to viss neapstājas), un arī telpās liela daļa interjera detaļu ir tieši no Itālijas, kā arī Francijas. Smalkās interjera detaļas īpaši atlasījusi pieredzējusi restorānu interjera dizainere Marija Birjukova no Maskavas. Un šis Francijas šarms un Itālijas burvība pavisam noteikti atspoguļojas arī atmosfērā – it kā vienkārši, bet šarmanti un eleganti. Viss kopā – telpas, ēdiens, atmosfēra – ir restorāns, kas sniedzas pēc izcilības.

Ja iepriekšējās Četrassezonas.lv vakariņās tika likts lielāks akcents uz sarkanās un putnu gaļas ēdieniem (toreiz apskatījām Austrālijas virtuvi), tad šoreiz pavisam citas sajūtas – jūra, jūra, jūra jeb astoņkājis, tuncis un jūras ķemmītes no Vidusjūras, bet no putniem – maigā un sulīgā paipala un pīle. Gribētos teikt – nedaudz vieglākas sajūtas un pavisam cits ceļojums. Ceļojums, kas sākas ar pārliecību izmēģināt jaunas garšas un to mainību. Un, kad katram no mums galda priekšā tika nolikta pirmā kārta, kas šoreiz bija pirmie trīs ēdieni, sākās ilgi gaidītā garšu spēle...

Esam raduši, ka vakariņās mums vispirms tiek pasniegts viens ēdiens un viens vīns. Ideāli, ja abi ir sapāroti tā, ka šaubas nerodas. Bet kas notiek tad, kad tiek pasniegts nevis viens, bet trīs ēdieni un trīs vīni uzreiz? Kaut gan arī katrs ar katru sapāroti, bet roka sniedzas nobaudīt, piemēram, pirmo ēdienu ar trešo vīnu. Kādam tas šķita grūti un mulsinoši – nav pierasts, ka baudot ir cītīgi jādomā līdzi, bet citi savukārt novērtē iespēju pašiem pastāvīgi meklēt un atrast, viņuprāt, atbilstošāku vīna pārinieku ēdienam vai varbūt pēc izmēģināšanas saprast, ka taisnība tomēr bijusi garšu saskaņu veidotājiem. Jebkurā gadījumā – veiksmīgi sākusies viedokļu apmaiņa, pēc kuras zinošāks kļūs ikviens.

Pirmā ēdienu kārta – trīs dažādas un atšķirīgi pagatavotas jūras veltes (astoņkājis, tuncis, jūras ķemmītes), no kurām, kā liek noprast sarunas ap galdu, katram ir savs favorīts. Savukārt, runājot par vīniem, domas dalās, bet secinājums viens – astoņkājis savas neitrālās garšas dēļ labi sader ar visiem trīs, šoreiz tiešām lieliskajiem, vīniem.

Otrā dimensija jeb otrā ēdienu plate – tās sastāvā atkal ir astoņkājis, bet šoreiz pavisam citā veidā – ceptā, paipala ar saldeno foie gras un klasika – pīles krūtiņa ar ne tik klasisku – karamelizētu ķirbi, kas gluži vai izkūst mutē. Iepazīšanās ar interesanto chablis, kas pildīts 17. gs. stila pudelēs un, kā apgalvoja restorāna vīnzinis Artūrs Zinovjevs mūsu pagrabos varētu droši stāvēt līdz pat 2025. gadam. Kopā ar astoņkāji – pasaka. Tam seko konservatīvāks Ronas baltvīns ar tikpat francisku, pieskaņotu ēdienu. Savukārt ar pīles krūtiņu sākam pāreju uz sarkanvīniem. Šajā kārtā ar vīniem „spēlēties” prasās mazāk, bet drīzāk bez iebildumiem baudīt jau piedāvāto salikumu.

Saldākais, kā pienākas, diemžēl liecina par vakara noslēgumu. Ābolu pīrāgs ar saldējumu, tik ļoti netipiski, bet patīkami gaisīgā siera kūka un maigais „milfejs”, kas, izrādās, ir ķiršu „Napoleons”. Lai arī sanāk neliela novirze vīnos – Vouvray Marc Bredif vietā tiek piedāvāts ne mazāk labais Tommasi Adorato Parziale Appassimento, kas jau izmēģināts pie tunča, vakars noslēdzas ar garšām bagātīgo un svaigo portu un laikam jau trešā seta favorītu – „milfeju”, kuru uz „Biscuit” solās nākt ēst vairāki vakariņu apmeklētāji.

Kopumā viens no lielākajiem vakariņu bonusiem ir iespēja iepazīties ar jaunu vietu. Šajā gadījumā – restorānu „Biscuit”, jo liela daļa vakariņotāju te bija pirmoreiz. Un vismaz man no pirmajām reizēm, kaut arī tās ir visinteresantākās, ir bail, bet tad, ja tas notiek lielā, drošā kompānijā, kopā ar stāstiem, un ir iespēja vienas pasūtītās porcijas vietā baudīt vairākas mazas, tas ir tas, kā gribētos vienmēr. Tas pats attiecas uz vīniem.

Starp citu, pēc oficiālās daļas vienmēr seko neoficiālā, kas ir sarunas ar pavāru, vīnzini, Četrām Sezonām un mūsu lasītājiem, kopā ar iespēju atkārtoti nogaršot vakara favorītvīnus. Un neoficiālā daļa šoreiz bja patīkami ilga...

Vakara ēdienkarte:
Pirmais trijnieks:

  • Astoņkāja karpačo, pasniegts ar vīnu „DOURTHE No. 1 Blanc”
  • Tunča tartars ar mango un sezama eļļu un „Tommasi Adorato Parziale Appassimento”
  • Jūras ķemmīšu salāti ar ingvera un burkānu mērci un „Gustave Lorentz Pinot Gris Reserve”

Otrais trijnieks:

  • Apcepts astoņkāja tausteklis ar rukolu un kartupeļiem, pasniegts ar Chablis
  • Paipala ar pate de foie gras un feihoa mērci, pasniegta ar „Jean-Luc Colombo La Redonne Blanc”
  • Pīles krūtiņa ar karamelizētiem ķirbjiem un ogu mērci kopā ar „Laurent Miquel Saint-Chinian Bardou”

Trešais trijnieks:

  • Ābolu pīrāgs ar pašmāju vaniļas saldējumu un „Vouvray Marc Bredif”
  • Siera kūka ar zemeņu un feihoa mērci kopā ar „Gustave Lorentz Pinot Noir Le Rose”
  • Gaisīgais un maigais „milfejs” ar ķiršiem un jaunumu – „Warre’s Otima 10 y.o. Tawny Port”


Autors: Laura Skudrīte
FOTO: IEVA SALMANE

Citi raksti

Mazi un lieli, mīksti un cieti – degustējam konservētus zaļos zirnīšus 16.09.14

Tikko no pāksts izlobīti zirņi, protams, ir nepārspējami gardi un veselīgi, bet to sezona ir īsa, tādēļ nākas meklēt alternatīvus risinājumus. Daudzās receptēs var izlīdzēties ar saldētiem zirnīšiem, bet ir ēdieni, kuros iederas tieši konservētie zirņi, piemēram, rasols. Taču to piedāvājums ir ļoti plašs, tāpēc augusta degustācijā mēģinājām noskaidrot, kuri ir labākie.

Vairāk

Smalkie franču burbulīši 09.12.10

Šogad „aklo degustāciju” ciklu mēs pabeidzām "Vīna Studijā" ar vienu no cēlākajiem dzērieniem – franču šampanieti. Apkārt šampanietim vienmēr virmo svētki un jautrība. Tieši tāpat sanāca arī mums, degustācijas beigās visi tās dalībnieki bija pacilātā garastāvoklī un ar smaidu sejā. Un  vēl ilgi neviens negribēja izklīst! Attiecībā pret paraugiem bija izvēlēti šādi kritēriji: franču šampanietis, Brut (t.i., sausais), baltais...

Vairāk

Degustējam siļķes Matje 16.10.13

Rudens ir laiks, kad gribas piesiet dūšu ar ko sātīgu un spēcinošu, tādēļ nolēmām, ka “Četras Sezonas” oktobra degustācijai īsti labi piestāvēs siļķe. Tā iederas daudzos ēdienos, bet pirmais, kas nāk prātā, ir vienkāršs, latvisks un klasisks garšu salikums ‒ siļķe ar biezpienu un kūpošiem vārītiem kartupeļiem.

Vairāk

Chablis Latvijā – no pašiem pamatiem
Aklā degustācija
05.09.12

Chablis teritorija atrodas Burgundijas reģiona ziemeļos. Reģiona kaļķainā augsne ir perfekta tam, lai izdotos lieliski Chardonnay vīni. Daži teiks, ka Chablis ir lieliskākais vīns no Chardonnay vīnogām – maigs un sauss, pazīstams ar tīrību, svaigumu un nelielu mineralitāti garšā...

Vairāk

Premium klases degvīnu degustācija 12.02.14

Pēcsvētku mēnesī janvārī nolēmām iesildīties ar vienu no populārākajiem un pieejamākajiem alkoholiskajiem dzērieniem ‒ degvīnu.

Vairāk

No cigoriņu rūgtuma līdz karameles saldumam – tāds ir šokolādes saldējums
Šokolādes saldējuma aklā degustācija
16.08.12

Šķiet, ka šogad četrassezonas.lv šokolādes saldējuma aklajai degustācijai neapzināti veiksmīgi bijām izvēlējušies vienu no karstākajām vasaras dienām. Pašās jūlija beigās vēsās „Tallink” restorāna „Elements” telpas ir ideāla vieta, kur ne tikai paslēpties no āra tveices, bet tikpat labi arī degustēt. Un degustēt to, no kā šajā laikā neatteiksies ne tikai bērni, bet arī pieaugušie (vienmēr, protams, ir izņēmumi)...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst

Vīns dāmai!

Mēs ar draudzenēm esam iecienījušas dažadus rozā vīnus. Tieši šī vidusceļa...

Ilze 30.12.2014. 11:16

Vīns dāmai!

Svarīgākais, ko vajadzētu mēģināt noskaidrot iepriekš, vai dāmai labāk patīk...

amanda 30.12.2014. 10:27

Vīns dāmai!

Sveiki!
Neesmu vīna eksperts, tāpēc jautāju pēc padoma.
Ir kāds universāls...

Kārlis 29.12.2014. 11:14

Ekoloģiska gaļa

Es arī šad tad no hereford,bet man tie komplekti šķiet pārāk lieli un...

Andis 18.12.2014. 19:09

Ziņas

Iittala Ruutu vāžu un Aito plauktu kolekcijas saņem iF dizaina balvas 11.02.15

Iittala ir lepna paziņot, ka kompānijas nesen tirgū laistie produkti ir saņēmuši starptautisku atzinību. Ronana un Ervana Buruleku (Ronan un Erwan Bouroullec) veidotā Ruutu vāžu kolekcija un Sesīlijas Mancas (Cecilie Manz) radītā Aitio plauktu un priekšmetu uzglabāšanas kolekcija ieguvušas 2015.gada iF dizaina balvas. Šie apbalvojumi papildina garo Iittala dizaina atzinības vēsturi.

Latvijas iedzīvotāji neizprot, kas ir bioloģiska pārtika 20.01.15

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija kampaņas BioLoģiski! ietvaros pagājušā gada nogalē veica iedzīvotāju aptauju, lai noskaidrotu, kāda ir Latvijas iedzīvotāju izpratne par bioloģisko pārtiku un tās lietošanas paradumi. Aptauja, kurā piedalījās vairāk kā 1000 respondenti, atklāja, ka lielākajai daļai ir nepilnīga izpratne par bioloģisko pārtiku, tajā pašā laikā cilvēki uzskata, ka tādu lieto. Tāpat aptauja parādīja, ka cilvēki Latvijā maz pazīst Eiropas Savienības ekomarķējumu – zaļo ekolapiņu, kas ir vienīgais marķējums, kurš garantē bioloģiskās lauksaimniecības principu ievērošanu produkta audzēšanā un ražošanā.

Ievieš atpazīstamības zīmi „100% Latvijā audzēts dzīvnieks”  13.01.15

Lai Latvijas iedzīvotāji veikalu plauktos varētu atpazīt vietējo vistas gaļas produkciju, kas izgatavota tikai no Latvijā audzētu vistu gaļas, Latvijas vadošie putnu gaļas ražotāji AS “Putnu fabrika Ķekava” (PF “Ķekava”) un SIA “Lielzeltiņi” ieviesuši atpazīstamības zīmi “100% Latvijā audzēts dzīvnieks”. Tā apliecinās, ka vistas gaļa ir vietējas izcelsmes - dzīvnieks audzēts Latvijā, ievērojot Eiropas Savienības regulas un Latvijas likumdošanas prasības.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos