Citas garšas dimensijas

Citas garšas dimensijas 27.08.12

Tie, kas iecienījuši apmeklēt Četrassezonas.lv organizētās vakariņas, piekritīs, ka vienmēr ir interesanti spēlēties ar garšām, iepazīstot vīna un ēdiena saderību. Šoreiz šo iespēju sniedza Andreja Pumpura ielas gaumīgākais restorāns „Biscuit”, kurā svarīgākais ir pavāra meistarība un produktu izvēle – vienmēr zināt, no kurienes produkts nācis un, galvenais, lai tas ir svaigs un dabīgs. Par vīniem, kurus baudījām kopā ar šefpavāra Mihaila Markina radītajiem ēdieniem, parūpējās „Dylan Distributions” vīnu grupas menedžeris Einārs Lazdiņš. 29 gadus jaunais Mihails Markins no Maskavas, kur strādājis labākajos restorānos,  uz Rīgu pārcēlies tieši restorāna dēļ.

Restorāna “Biscuit” virtuvē dominē Itālija (bet ar to viss neapstājas), un arī telpās liela daļa interjera detaļu ir tieši no Itālijas, kā arī Francijas. Smalkās interjera detaļas īpaši atlasījusi pieredzējusi restorānu interjera dizainere Marija Birjukova no Maskavas. Un šis Francijas šarms un Itālijas burvība pavisam noteikti atspoguļojas arī atmosfērā – it kā vienkārši, bet šarmanti un eleganti. Viss kopā – telpas, ēdiens, atmosfēra – ir restorāns, kas sniedzas pēc izcilības.

Ja iepriekšējās Četrassezonas.lv vakariņās tika likts lielāks akcents uz sarkanās un putnu gaļas ēdieniem (toreiz apskatījām Austrālijas virtuvi), tad šoreiz pavisam citas sajūtas – jūra, jūra, jūra jeb astoņkājis, tuncis un jūras ķemmītes no Vidusjūras, bet no putniem – maigā un sulīgā paipala un pīle. Gribētos teikt – nedaudz vieglākas sajūtas un pavisam cits ceļojums. Ceļojums, kas sākas ar pārliecību izmēģināt jaunas garšas un to mainību. Un, kad katram no mums galda priekšā tika nolikta pirmā kārta, kas šoreiz bija pirmie trīs ēdieni, sākās ilgi gaidītā garšu spēle...

Esam raduši, ka vakariņās mums vispirms tiek pasniegts viens ēdiens un viens vīns. Ideāli, ja abi ir sapāroti tā, ka šaubas nerodas. Bet kas notiek tad, kad tiek pasniegts nevis viens, bet trīs ēdieni un trīs vīni uzreiz? Kaut gan arī katrs ar katru sapāroti, bet roka sniedzas nobaudīt, piemēram, pirmo ēdienu ar trešo vīnu. Kādam tas šķita grūti un mulsinoši – nav pierasts, ka baudot ir cītīgi jādomā līdzi, bet citi savukārt novērtē iespēju pašiem pastāvīgi meklēt un atrast, viņuprāt, atbilstošāku vīna pārinieku ēdienam vai varbūt pēc izmēģināšanas saprast, ka taisnība tomēr bijusi garšu saskaņu veidotājiem. Jebkurā gadījumā – veiksmīgi sākusies viedokļu apmaiņa, pēc kuras zinošāks kļūs ikviens.

Pirmā ēdienu kārta – trīs dažādas un atšķirīgi pagatavotas jūras veltes (astoņkājis, tuncis, jūras ķemmītes), no kurām, kā liek noprast sarunas ap galdu, katram ir savs favorīts. Savukārt, runājot par vīniem, domas dalās, bet secinājums viens – astoņkājis savas neitrālās garšas dēļ labi sader ar visiem trīs, šoreiz tiešām lieliskajiem, vīniem.

Otrā dimensija jeb otrā ēdienu plate – tās sastāvā atkal ir astoņkājis, bet šoreiz pavisam citā veidā – ceptā, paipala ar saldeno foie gras un klasika – pīles krūtiņa ar ne tik klasisku – karamelizētu ķirbi, kas gluži vai izkūst mutē. Iepazīšanās ar interesanto chablis, kas pildīts 17. gs. stila pudelēs un, kā apgalvoja restorāna vīnzinis Artūrs Zinovjevs mūsu pagrabos varētu droši stāvēt līdz pat 2025. gadam. Kopā ar astoņkāji – pasaka. Tam seko konservatīvāks Ronas baltvīns ar tikpat francisku, pieskaņotu ēdienu. Savukārt ar pīles krūtiņu sākam pāreju uz sarkanvīniem. Šajā kārtā ar vīniem „spēlēties” prasās mazāk, bet drīzāk bez iebildumiem baudīt jau piedāvāto salikumu.

Saldākais, kā pienākas, diemžēl liecina par vakara noslēgumu. Ābolu pīrāgs ar saldējumu, tik ļoti netipiski, bet patīkami gaisīgā siera kūka un maigais „milfejs”, kas, izrādās, ir ķiršu „Napoleons”. Lai arī sanāk neliela novirze vīnos – Vouvray Marc Bredif vietā tiek piedāvāts ne mazāk labais Tommasi Adorato Parziale Appassimento, kas jau izmēģināts pie tunča, vakars noslēdzas ar garšām bagātīgo un svaigo portu un laikam jau trešā seta favorītu – „milfeju”, kuru uz „Biscuit” solās nākt ēst vairāki vakariņu apmeklētāji.

Kopumā viens no lielākajiem vakariņu bonusiem ir iespēja iepazīties ar jaunu vietu. Šajā gadījumā – restorānu „Biscuit”, jo liela daļa vakariņotāju te bija pirmoreiz. Un vismaz man no pirmajām reizēm, kaut arī tās ir visinteresantākās, ir bail, bet tad, ja tas notiek lielā, drošā kompānijā, kopā ar stāstiem, un ir iespēja vienas pasūtītās porcijas vietā baudīt vairākas mazas, tas ir tas, kā gribētos vienmēr. Tas pats attiecas uz vīniem.

Starp citu, pēc oficiālās daļas vienmēr seko neoficiālā, kas ir sarunas ar pavāru, vīnzini, Četrām Sezonām un mūsu lasītājiem, kopā ar iespēju atkārtoti nogaršot vakara favorītvīnus. Un neoficiālā daļa šoreiz bja patīkami ilga...

Vakara ēdienkarte:
Pirmais trijnieks:

  • Astoņkāja karpačo, pasniegts ar vīnu „DOURTHE No. 1 Blanc”
  • Tunča tartars ar mango un sezama eļļu un „Tommasi Adorato Parziale Appassimento”
  • Jūras ķemmīšu salāti ar ingvera un burkānu mērci un „Gustave Lorentz Pinot Gris Reserve”

Otrais trijnieks:

  • Apcepts astoņkāja tausteklis ar rukolu un kartupeļiem, pasniegts ar Chablis
  • Paipala ar pate de foie gras un feihoa mērci, pasniegta ar „Jean-Luc Colombo La Redonne Blanc”
  • Pīles krūtiņa ar karamelizētiem ķirbjiem un ogu mērci kopā ar „Laurent Miquel Saint-Chinian Bardou”

Trešais trijnieks:

  • Ābolu pīrāgs ar pašmāju vaniļas saldējumu un „Vouvray Marc Bredif”
  • Siera kūka ar zemeņu un feihoa mērci kopā ar „Gustave Lorentz Pinot Noir Le Rose”
  • Gaisīgais un maigais „milfejs” ar ķiršiem un jaunumu – „Warre’s Otima 10 y.o. Tawny Port”


Autors: Laura Skudrīte
FOTO: IEVA SALMANE

Citi raksti

It kā vieni, bet tik dažādi. Saulē kaltēti tomāti 13.10.11

Saulē kaltēti tomāti. Ir cilvēki, kuriem tie uzdzen šermuļus, un ir cilvēki, kuri šādus tomātus teju vai mīl. Bet tas, ko par tiem domājam, atkarīgs no mūsu pirmās pieredzes. Valstīs, kur tos audzē un kaltē, tiem cena ir normāla un adekvāta un arī maza cena sola labus paraugus...

Vairāk

Dzēriens Lieldienām un ne tikai
Ruby port aklā degustācija
07.03.13

Ruby port pašā marta priekšvakarā degustēt izvēlējāmies tāpēc, ka tas ir viens no dzērieniem, kas lieliski sader ar saldajiem Lieldienu ēdieniem, piemēram, pashu vai kliņģeri. Un Lieldienas – tās vairs nemaz nav tālu, jo šogad ir jau marta beigās. Tāpēc gatavojies laicīgi, un, cerams, atradīsi arī savu labāko portvīnu.

Vairāk

"Uz aklo": labākā Cabarnet Sauvignon meklējumos 11.05.10

Kopā ar pavasari atnāk arī jaunas idejas un jauni projekti, un arī mēs nolēmām sākt jaunu degustāciju ciklu, „aklās” vīnu un dažādu produktu degustācijas, kas ļautu mums izveidot savu produktu reitingu. Pirmā tikšanās tika veltīta sarkano vīnogu šķirnes Cabernet Sauvignon vīnam un Latvijā pieejamam Emmentaler jeb Ementāles šķirnes sieram (par sieru degustācijas rezultātiem – nākamajā rakstā). Divkāršā degustācija noritēja omulīgā un vīna baudīšanu veicinošā vidē – „KID Wine Bar” ...

Vairāk

Grieķu “melnās pērles” – degustējam Kalamatas olīvas 15.08.14

Olīvas tiek uzskatītas par vienu no senākajām kultūrām – tās tikušas audzētas jau pirms 5000‒6000 gadiem. Senajā Grieķijā olīvkoks simbolizēja gudrību, pārticību un mieru, islāma pravietis Muhameds apgalvoja, ka olīvkoks esot svētīts. Olīvas daudzkārt minētas arī Bībelē, un par tām savos darbos rakstīja antīkie autori. Mūsdienās novērots, ka tajās kultūrās, kas savā ikdienas uzturā regulāri iekļauj olīvas un olīveļļu, ļaudis ir veselīgāki un dzīvo ilgāk. Spānijā, Itālijā un Grieķijā tās joprojām ir viena no galvenajām lauksaimniecības kultūrām ‒ šajās valstīs tiek audzētas dažādu šķirņu zaļās un melnās olīvas, kas atšķiras gan ar krāsu toņiem, gan garšu niansēm.

Vairāk

Spāņu nacionālais dārgums – degustējam čorizo desas 30.06.14

Tie, kuri pabijuši Spānijā, noteikti gandrīz katrā veikaliņā vai tirgus placī ievēroja iesarkano desu ar nosaukumu chorizo, jo tā ir gaļas delikatese, bez kuras Spānijas virtuve nav iedomājama.

Vairāk

Pikantais Čedaras siers 07.11.12

Kad pēc nupat degustētajiem kalvadosiem „Tallink Hotel” restorānā „Elements” sākām Četrassezonas.lv oktobra aklās degustācijas otro daļu – Čedaras sieru degustāciju –, laimīgi bija visi. Laimīgi, jo pēc tik spēcīgas un nepavisam ne vieglas degustācijas pirmās daļas kā šoreiz kaut ko sātīgu un ar garšām bagātu prasījās visiem. Nu tad arī bija lieliska izdevība nogaršot 9 Latvijā pieejamos Čedaras sierus...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Ekoloģiska gaļa

liellopu gaļa hereford.lv

kaspars 27.08.2014. 08:06

Brančs

Illy, protams, ir branča klasika, ar to nevar nošaut greizi. Esmu dzirdējusi arī...

Ilze 18.08.2014. 17:06

Ekoloģiska gaļa

Sveiki!
Vēlos noskaidrot, kur jūs pērkat ekoloģisku un pārbaudīti labu gaļu no...

Ilze 13.08.2014. 12:58

Brančs

Vai Fazendā ir brančs? Neesmu par to dzirdējusi. Vai arī ir īpaša brokastu...

Samanta 16.07.2014. 11:45

Ziņas

„Electrolux” turpina būt līderis mājas ierīču kategorijā „Dow Jones” ilgtspējas indeksā 22.09.14

Jau astoto gadu pēc kārtas ar ilgtspējīgu un atbildīgu uzņēmējdarbību mājas ierīču zīmols „Electrolux” saglabā savas līdera pozīcijas kategorijā „Mājas ierīces” „Dow Jones” pasaules ilgtspējas indeksa vērtējumā (Dow Jones Sustainability World Index).

Rīgas Valdorfskola būs pirmā pašvaldības izglītības iestāde, kurā bērni ēdīs bioloģisko pārtiku 22.09.14

Rīgas Valdorfskola, kurā apvienota gan pamatskola, gan pirmsskolas izglītības iestāde, no šī rudens saviem audzēkņiem nodrošinās ēdienu, kurš daļēji gatavots no bioloģiskiem produktiem. Skola sadarbībā ar vecākiem, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociāciju un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru šogad ir īstenojusi bioloģiskās pārtikas iepirkumu, un skolas un bērnudārza maltīšu gatavošanai tagad izmantos sezonālos bioloģiskos dārzeņus.

Pētījums: Cilvēkiem ir pārāk daudz virtuves piederumu – patiesībā ir nepieciešami tikai 15 22.09.14

Plaša pētījuma rezultāti liecina, ka lielākajai daļai cilvēku ikdienas maltītes gatavošanai ir nepieciešami tikai 15 virtuves piederumi. Tāpat pētījums, kuru veica Somijas vadošais mājsaimniecības, dārza un ārpustelpas produktu ražotājs Fiskars, apliecina, ka lielākajai daļai mājsaimniecību virtuvē trūkst vietas un harmonijas. Pamatojoties uz šo informāciju, Fiskars ir radījis jaunu virtuves piederumu kolekciju Functional Form, kas atvieglo ēdiena gatavošanas procesu.

Jaunais ES energomarķējums putekļusūcējiem ļaus izvēlēties augstvērtīgu ierīci, vienlaikus samazinot elektrības patēriņu 22.09.14

Putekļusūcēja veiktspēja slēpjas ne tikai ierīces jaudā, bet arī vairākos citos kritērijos. Jaunie Eiropas Savienības noteikumi par putekļusūcēju energomarķējumu, kas stājušies spēkā ar 2014. gada septembri, paredz, ka putekļusūcēju produktu grupai jābūt augstai veiktspējai, bet vienlaikus samērīgam elektroenerģijas patēriņam. Energomarķējuma ieviešana putekļusūcēju produktu grupai turpmāk ne vien pasargās patērētājus no nekvalitatīviem produktiem un ietaupīs izdevumus, bet vienlaikus arī samazinās elektroenerģijas patēriņu Eiropā.

„Riga Food 2014” medaļas sadalītas! 05.09.14

Pārtikas ražotāji un meistari starptautiskās pārtikas izstādes „Riga Food 2014” laikā sacentās par “Riga Food” medaļām izcilas kvalitātes pārtikas produktu konkursos – šogad tika vērtēti maizes, medus un piena produkti. Konkursu uzvarētāji tika apbalvoti „Riga Food 2014” atklāšanas ceremonijā 4. septembrī.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos