Citas garšas dimensijas

Citas garšas dimensijas 27.08.12

Tie, kas iecienījuši apmeklēt Četrassezonas.lv organizētās vakariņas, piekritīs, ka vienmēr ir interesanti spēlēties ar garšām, iepazīstot vīna un ēdiena saderību. Šoreiz šo iespēju sniedza Andreja Pumpura ielas gaumīgākais restorāns „Biscuit”, kurā svarīgākais ir pavāra meistarība un produktu izvēle – vienmēr zināt, no kurienes produkts nācis un, galvenais, lai tas ir svaigs un dabīgs. Par vīniem, kurus baudījām kopā ar šefpavāra Mihaila Markina radītajiem ēdieniem, parūpējās „Dylan Distributions” vīnu grupas menedžeris Einārs Lazdiņš. 29 gadus jaunais Mihails Markins no Maskavas, kur strādājis labākajos restorānos,  uz Rīgu pārcēlies tieši restorāna dēļ.

Restorāna “Biscuit” virtuvē dominē Itālija (bet ar to viss neapstājas), un arī telpās liela daļa interjera detaļu ir tieši no Itālijas, kā arī Francijas. Smalkās interjera detaļas īpaši atlasījusi pieredzējusi restorānu interjera dizainere Marija Birjukova no Maskavas. Un šis Francijas šarms un Itālijas burvība pavisam noteikti atspoguļojas arī atmosfērā – it kā vienkārši, bet šarmanti un eleganti. Viss kopā – telpas, ēdiens, atmosfēra – ir restorāns, kas sniedzas pēc izcilības.

Ja iepriekšējās Četrassezonas.lv vakariņās tika likts lielāks akcents uz sarkanās un putnu gaļas ēdieniem (toreiz apskatījām Austrālijas virtuvi), tad šoreiz pavisam citas sajūtas – jūra, jūra, jūra jeb astoņkājis, tuncis un jūras ķemmītes no Vidusjūras, bet no putniem – maigā un sulīgā paipala un pīle. Gribētos teikt – nedaudz vieglākas sajūtas un pavisam cits ceļojums. Ceļojums, kas sākas ar pārliecību izmēģināt jaunas garšas un to mainību. Un, kad katram no mums galda priekšā tika nolikta pirmā kārta, kas šoreiz bija pirmie trīs ēdieni, sākās ilgi gaidītā garšu spēle...

Esam raduši, ka vakariņās mums vispirms tiek pasniegts viens ēdiens un viens vīns. Ideāli, ja abi ir sapāroti tā, ka šaubas nerodas. Bet kas notiek tad, kad tiek pasniegts nevis viens, bet trīs ēdieni un trīs vīni uzreiz? Kaut gan arī katrs ar katru sapāroti, bet roka sniedzas nobaudīt, piemēram, pirmo ēdienu ar trešo vīnu. Kādam tas šķita grūti un mulsinoši – nav pierasts, ka baudot ir cītīgi jādomā līdzi, bet citi savukārt novērtē iespēju pašiem pastāvīgi meklēt un atrast, viņuprāt, atbilstošāku vīna pārinieku ēdienam vai varbūt pēc izmēģināšanas saprast, ka taisnība tomēr bijusi garšu saskaņu veidotājiem. Jebkurā gadījumā – veiksmīgi sākusies viedokļu apmaiņa, pēc kuras zinošāks kļūs ikviens.

Pirmā ēdienu kārta – trīs dažādas un atšķirīgi pagatavotas jūras veltes (astoņkājis, tuncis, jūras ķemmītes), no kurām, kā liek noprast sarunas ap galdu, katram ir savs favorīts. Savukārt, runājot par vīniem, domas dalās, bet secinājums viens – astoņkājis savas neitrālās garšas dēļ labi sader ar visiem trīs, šoreiz tiešām lieliskajiem, vīniem.

Otrā dimensija jeb otrā ēdienu plate – tās sastāvā atkal ir astoņkājis, bet šoreiz pavisam citā veidā – ceptā, paipala ar saldeno foie gras un klasika – pīles krūtiņa ar ne tik klasisku – karamelizētu ķirbi, kas gluži vai izkūst mutē. Iepazīšanās ar interesanto chablis, kas pildīts 17. gs. stila pudelēs un, kā apgalvoja restorāna vīnzinis Artūrs Zinovjevs mūsu pagrabos varētu droši stāvēt līdz pat 2025. gadam. Kopā ar astoņkāji – pasaka. Tam seko konservatīvāks Ronas baltvīns ar tikpat francisku, pieskaņotu ēdienu. Savukārt ar pīles krūtiņu sākam pāreju uz sarkanvīniem. Šajā kārtā ar vīniem „spēlēties” prasās mazāk, bet drīzāk bez iebildumiem baudīt jau piedāvāto salikumu.

Saldākais, kā pienākas, diemžēl liecina par vakara noslēgumu. Ābolu pīrāgs ar saldējumu, tik ļoti netipiski, bet patīkami gaisīgā siera kūka un maigais „milfejs”, kas, izrādās, ir ķiršu „Napoleons”. Lai arī sanāk neliela novirze vīnos – Vouvray Marc Bredif vietā tiek piedāvāts ne mazāk labais Tommasi Adorato Parziale Appassimento, kas jau izmēģināts pie tunča, vakars noslēdzas ar garšām bagātīgo un svaigo portu un laikam jau trešā seta favorītu – „milfeju”, kuru uz „Biscuit” solās nākt ēst vairāki vakariņu apmeklētāji.

Kopumā viens no lielākajiem vakariņu bonusiem ir iespēja iepazīties ar jaunu vietu. Šajā gadījumā – restorānu „Biscuit”, jo liela daļa vakariņotāju te bija pirmoreiz. Un vismaz man no pirmajām reizēm, kaut arī tās ir visinteresantākās, ir bail, bet tad, ja tas notiek lielā, drošā kompānijā, kopā ar stāstiem, un ir iespēja vienas pasūtītās porcijas vietā baudīt vairākas mazas, tas ir tas, kā gribētos vienmēr. Tas pats attiecas uz vīniem.

Starp citu, pēc oficiālās daļas vienmēr seko neoficiālā, kas ir sarunas ar pavāru, vīnzini, Četrām Sezonām un mūsu lasītājiem, kopā ar iespēju atkārtoti nogaršot vakara favorītvīnus. Un neoficiālā daļa šoreiz bja patīkami ilga...

Vakara ēdienkarte:
Pirmais trijnieks:

  • Astoņkāja karpačo, pasniegts ar vīnu „DOURTHE No. 1 Blanc”
  • Tunča tartars ar mango un sezama eļļu un „Tommasi Adorato Parziale Appassimento”
  • Jūras ķemmīšu salāti ar ingvera un burkānu mērci un „Gustave Lorentz Pinot Gris Reserve”

Otrais trijnieks:

  • Apcepts astoņkāja tausteklis ar rukolu un kartupeļiem, pasniegts ar Chablis
  • Paipala ar pate de foie gras un feihoa mērci, pasniegta ar „Jean-Luc Colombo La Redonne Blanc”
  • Pīles krūtiņa ar karamelizētiem ķirbjiem un ogu mērci kopā ar „Laurent Miquel Saint-Chinian Bardou”

Trešais trijnieks:

  • Ābolu pīrāgs ar pašmāju vaniļas saldējumu un „Vouvray Marc Bredif”
  • Siera kūka ar zemeņu un feihoa mērci kopā ar „Gustave Lorentz Pinot Noir Le Rose”
  • Gaisīgais un maigais „milfejs” ar ķiršiem un jaunumu – „Warre’s Otima 10 y.o. Tawny Port”


Autors: Laura Skudrīte
FOTO: IEVA SALMANE

Citi raksti

Ķirši un vīģes cukurā 25.10.10

Veidojot oktobra aklo degustāciju, gribējām degustatoriem dot iespēju pagaršot dažādus ievārījumus, jo, lai gan neviens veikalā pirktais ievārījums nav gardāks par paša, mammas, draudzenes vai vecmāmiņas gatavoto, tomēr ne visiem ir iespēja un vēlme pašiem gatavot, un arī mammas mūsdienās ne visas stāv pie katliem un vāra krājumus ziemai. Bet ievārījums ir tāda lieta, ko ik pa laikam gribas – vai nu pie pankūkām...

Vairāk

Mīksts un kūstošs – tādam tam būtu jābūt. Mocarella 15.08.11

Pasaulē pazīst dažādus mocarellas sierus, bet tikai vienu uzskata par īsto – tas ir no bifeļa piena un ražots Itālijā, Kampānijas un Lacio reģionos. Īsta un laba augstas kvalitātes mocarella, šeit domāts bifeļpiena, ir maiga, krēmīga, mīksta. Viegli graudaina un slāņaina. To pārgriežot, no vidus būtu jāiztek baltām, krēmīgām sūkalām. Tam jāgaršo kā labi izturētam pienam...

Vairāk

Austrālijas Shiraz vīnu aklā degustācija
Meklē Latvijas veikalu plauktos
08.05.12

Biezs un tumšs vīns ar purpura nokrāsu un piesātinātu melno ogu un augļu buķeti, ar džema, garšvielu un lakricas notīm, pilnmiesīgs, spēcīgs un staipīgs. Tā var raksturot austrāliešu sarkanvīnu no Shiraz šķirnes vīnogām...

Vairāk

Dienvidamerikas Chardonnay 20.08.10

Vasaras pēdējā mēnesī mēs nolēmām sarīkot tematisku balto vīnu degustāciju no pasaulē populārākās vīnogu šķirnes – Chardonnay. Kritērijs: vīnam ir jābūt no Dienvidamerikas, un tā aptuvenā cena veikala plauktā – 10 Ls. Jaunās Pasaules vīni pēc stila no Eiropas vīniem atšķiras ar savu augļainību, piesātinātību un spilgtu ozola toni. Bet, kā parādīja mūsu „aklā” degustācija, ražotāji no Čīles un Argentīnas,  jo tieši no šīm valstīm tika iesniegti paraugi, sākuši mērenāk gatavināt...

Vairāk

Rieksti un šokolāde 14.12.10

Tā varētu nosaukt mūsu šī gada priekšpēdējās degustācijas produktu paraugus – piena šokolāde ar riekstiem. Klasisks, ļoti iecienīts produkts, kuru bieži vien ikdienā iegādājamies, nemaz nezinot, kas zem iepakojuma slēpjas – gaiša vai tumša šokolāde, mazi vai lieli rieksti, daudz vai maz riekstu, salda vai mazāk salda šokolāde, kas tāds, kas kūst uz mēles vai ilgi jākošļā, lai norītu. Tieši tāpēc pirms svētkiem, laikā, kad šokolādes...

Vairāk

Vakariņas smalkā sabiedrībā. Moët & Chandon un “Riviera” 18.12.13

Tumšie rudens vakari tā vien aicina tos piepildīt ar svētkiem – vai tas būtu teātra, operas, iedvesmojoša koncerta apmeklējums, vai varbūt smalkas vakariņas.

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Sieru šķirnes

Gorgonzola dolce ir viens no maigākajiem. Tikai nevajag to sajaukt ar Gorgonzola...

Normunds 14.04.2014. 20:29

Sieru šķirnes

Piekrītu, zilie sieri mēdz būt tik dažādi, ka tomēr ir jāzina - kas labāk derēs...

Zane 31.03.2014. 13:55

Sieru šķirnes

Labdien! Lūdzu kāds iesakiet vismaigāko no zilā vai zaļā pelējuma sieriem....

Velga 28.03.2014. 08:46

Mājās cepta maize

Man šķiet, ka jebkuru maizi var cept cepeškrāsnī. Tikai iepriekš mīkla jāsagatavo...

amanda 17.03.2014. 14:48

Ziņas

Starptautiskais modes preču zīmols H&M paziņo par veikala atvēršanu modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” Rīgā, Mūkusalas ielā 71 š. g. 26.04. plkst. 11.00. Pirmie 50 rindā stāvošie klienti saņems H&M dāvanu karti EUR 20 vērtībā (LVL 14,06). 15.04.14

„Līdz ar jaunā H&M veikala atvēršanu „Rīga Plaza”, lepojos, ka savus klientus Latvijā vienlaikus iepazīstinām arī ar H&M Home mājas preču līniju. Tagad mūsu klientiem ir vēl labākas iespējas izvēlēties sev ērtāko un tuvāko veikalu, lai iegādātos modi un kvalitāti par vislabāko cenu. Ļoti lepojamies arī ar izveidoto komandu, ko veido gan mūsu pieredzējušie, gan jaunie darbinieki,” teic H&M Baltijas valstu un Somijas vadītāja Marika Pīko.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos