Citas garšas dimensijas

Citas garšas dimensijas 27.08.12

Tie, kas iecienījuši apmeklēt Četrassezonas.lv organizētās vakariņas, piekritīs, ka vienmēr ir interesanti spēlēties ar garšām, iepazīstot vīna un ēdiena saderību. Šoreiz šo iespēju sniedza Andreja Pumpura ielas gaumīgākais restorāns „Biscuit”, kurā svarīgākais ir pavāra meistarība un produktu izvēle – vienmēr zināt, no kurienes produkts nācis un, galvenais, lai tas ir svaigs un dabīgs. Par vīniem, kurus baudījām kopā ar šefpavāra Mihaila Markina radītajiem ēdieniem, parūpējās „Dylan Distributions” vīnu grupas menedžeris Einārs Lazdiņš. 29 gadus jaunais Mihails Markins no Maskavas, kur strādājis labākajos restorānos,  uz Rīgu pārcēlies tieši restorāna dēļ.

Restorāna “Biscuit” virtuvē dominē Itālija (bet ar to viss neapstājas), un arī telpās liela daļa interjera detaļu ir tieši no Itālijas, kā arī Francijas. Smalkās interjera detaļas īpaši atlasījusi pieredzējusi restorānu interjera dizainere Marija Birjukova no Maskavas. Un šis Francijas šarms un Itālijas burvība pavisam noteikti atspoguļojas arī atmosfērā – it kā vienkārši, bet šarmanti un eleganti. Viss kopā – telpas, ēdiens, atmosfēra – ir restorāns, kas sniedzas pēc izcilības.

Ja iepriekšējās Četrassezonas.lv vakariņās tika likts lielāks akcents uz sarkanās un putnu gaļas ēdieniem (toreiz apskatījām Austrālijas virtuvi), tad šoreiz pavisam citas sajūtas – jūra, jūra, jūra jeb astoņkājis, tuncis un jūras ķemmītes no Vidusjūras, bet no putniem – maigā un sulīgā paipala un pīle. Gribētos teikt – nedaudz vieglākas sajūtas un pavisam cits ceļojums. Ceļojums, kas sākas ar pārliecību izmēģināt jaunas garšas un to mainību. Un, kad katram no mums galda priekšā tika nolikta pirmā kārta, kas šoreiz bija pirmie trīs ēdieni, sākās ilgi gaidītā garšu spēle...

Esam raduši, ka vakariņās mums vispirms tiek pasniegts viens ēdiens un viens vīns. Ideāli, ja abi ir sapāroti tā, ka šaubas nerodas. Bet kas notiek tad, kad tiek pasniegts nevis viens, bet trīs ēdieni un trīs vīni uzreiz? Kaut gan arī katrs ar katru sapāroti, bet roka sniedzas nobaudīt, piemēram, pirmo ēdienu ar trešo vīnu. Kādam tas šķita grūti un mulsinoši – nav pierasts, ka baudot ir cītīgi jādomā līdzi, bet citi savukārt novērtē iespēju pašiem pastāvīgi meklēt un atrast, viņuprāt, atbilstošāku vīna pārinieku ēdienam vai varbūt pēc izmēģināšanas saprast, ka taisnība tomēr bijusi garšu saskaņu veidotājiem. Jebkurā gadījumā – veiksmīgi sākusies viedokļu apmaiņa, pēc kuras zinošāks kļūs ikviens.

Pirmā ēdienu kārta – trīs dažādas un atšķirīgi pagatavotas jūras veltes (astoņkājis, tuncis, jūras ķemmītes), no kurām, kā liek noprast sarunas ap galdu, katram ir savs favorīts. Savukārt, runājot par vīniem, domas dalās, bet secinājums viens – astoņkājis savas neitrālās garšas dēļ labi sader ar visiem trīs, šoreiz tiešām lieliskajiem, vīniem.

Otrā dimensija jeb otrā ēdienu plate – tās sastāvā atkal ir astoņkājis, bet šoreiz pavisam citā veidā – ceptā, paipala ar saldeno foie gras un klasika – pīles krūtiņa ar ne tik klasisku – karamelizētu ķirbi, kas gluži vai izkūst mutē. Iepazīšanās ar interesanto chablis, kas pildīts 17. gs. stila pudelēs un, kā apgalvoja restorāna vīnzinis Artūrs Zinovjevs mūsu pagrabos varētu droši stāvēt līdz pat 2025. gadam. Kopā ar astoņkāji – pasaka. Tam seko konservatīvāks Ronas baltvīns ar tikpat francisku, pieskaņotu ēdienu. Savukārt ar pīles krūtiņu sākam pāreju uz sarkanvīniem. Šajā kārtā ar vīniem „spēlēties” prasās mazāk, bet drīzāk bez iebildumiem baudīt jau piedāvāto salikumu.

Saldākais, kā pienākas, diemžēl liecina par vakara noslēgumu. Ābolu pīrāgs ar saldējumu, tik ļoti netipiski, bet patīkami gaisīgā siera kūka un maigais „milfejs”, kas, izrādās, ir ķiršu „Napoleons”. Lai arī sanāk neliela novirze vīnos – Vouvray Marc Bredif vietā tiek piedāvāts ne mazāk labais Tommasi Adorato Parziale Appassimento, kas jau izmēģināts pie tunča, vakars noslēdzas ar garšām bagātīgo un svaigo portu un laikam jau trešā seta favorītu – „milfeju”, kuru uz „Biscuit” solās nākt ēst vairāki vakariņu apmeklētāji.

Kopumā viens no lielākajiem vakariņu bonusiem ir iespēja iepazīties ar jaunu vietu. Šajā gadījumā – restorānu „Biscuit”, jo liela daļa vakariņotāju te bija pirmoreiz. Un vismaz man no pirmajām reizēm, kaut arī tās ir visinteresantākās, ir bail, bet tad, ja tas notiek lielā, drošā kompānijā, kopā ar stāstiem, un ir iespēja vienas pasūtītās porcijas vietā baudīt vairākas mazas, tas ir tas, kā gribētos vienmēr. Tas pats attiecas uz vīniem.

Starp citu, pēc oficiālās daļas vienmēr seko neoficiālā, kas ir sarunas ar pavāru, vīnzini, Četrām Sezonām un mūsu lasītājiem, kopā ar iespēju atkārtoti nogaršot vakara favorītvīnus. Un neoficiālā daļa šoreiz bja patīkami ilga...

Vakara ēdienkarte:
Pirmais trijnieks:

  • Astoņkāja karpačo, pasniegts ar vīnu „DOURTHE No. 1 Blanc”
  • Tunča tartars ar mango un sezama eļļu un „Tommasi Adorato Parziale Appassimento”
  • Jūras ķemmīšu salāti ar ingvera un burkānu mērci un „Gustave Lorentz Pinot Gris Reserve”

Otrais trijnieks:

  • Apcepts astoņkāja tausteklis ar rukolu un kartupeļiem, pasniegts ar Chablis
  • Paipala ar pate de foie gras un feihoa mērci, pasniegta ar „Jean-Luc Colombo La Redonne Blanc”
  • Pīles krūtiņa ar karamelizētiem ķirbjiem un ogu mērci kopā ar „Laurent Miquel Saint-Chinian Bardou”

Trešais trijnieks:

  • Ābolu pīrāgs ar pašmāju vaniļas saldējumu un „Vouvray Marc Bredif”
  • Siera kūka ar zemeņu un feihoa mērci kopā ar „Gustave Lorentz Pinot Noir Le Rose”
  • Gaisīgais un maigais „milfejs” ar ķiršiem un jaunumu – „Warre’s Otima 10 y.o. Tawny Port”


Autors: Laura Skudrīte
FOTO: IEVA SALMANE

Citi raksti

„Dufouleur Frères” vīnu degustācija 02.11.12

Cilvēki, kuri mīl vīnu, zina, ka gandrīz ikviena vīna degustācija mēdz būt ja ne aizraujoša, tad vismaz izzinoša, bet atsevišķas no tām ir īpaši izceļamas uz pārējo fona. Gribētos teikt, ka ar Burgundijas vīnu degustāciju, kas notika mūsu pašu studijā, Četrassezonas.lv lasītājiem paveicās jo īpaši. Vēl jo vairāk tāpēc, ka lieliskie „Dufouleur Frères” vīni kopā ar uzkodām, kuras neatradīsi nekur citur kā „Gourmet Studio” veikalos, sagādāja neviltotu baudu...

Vairāk

Dzēriens no grāmatas – kalvadoss 01.11.12

Ar šiem vārdiem iesākām kārtējo trešdienas vakaru „Tallink Hotel” restorānā „Elements”. Kārtējo, bet unikālo degustāciju, kurā šoreiz galvenās lomas ieņēma tādas spilgtas „personības” kā leģendārais kalvadoss un angļu simbols – Čedaras siers. Lai arī kalvadoss drīzāk būtu jābauda pēc maltītes, tradīcijas netiek lauztas, jo degustācijas regulārie apmeklētāji zina – dzērienu vienmēr degustējam pirmo, un ir tam gatavi...

Vairāk

Dienvidamerikas Chardonnay 20.08.10

Vasaras pēdējā mēnesī mēs nolēmām sarīkot tematisku balto vīnu degustāciju no pasaulē populārākās vīnogu šķirnes – Chardonnay. Kritērijs: vīnam ir jābūt no Dienvidamerikas, un tā aptuvenā cena veikala plauktā – 10 Ls. Jaunās Pasaules vīni pēc stila no Eiropas vīniem atšķiras ar savu augļainību, piesātinātību un spilgtu ozola toni. Bet, kā parādīja mūsu „aklā” degustācija, ražotāji no Čīles un Argentīnas,  jo tieši no šīm valstīm tika iesniegti paraugi, sākuši mērenāk gatavināt...

Vairāk

Degustējam aristokrātiskos Sancerre baltvīnus 18.09.15

Lai dotos garšas ceļojumā uz Franciju, dažreiz pietiek ar īsta franču vīna izbaudīšanu, kas gatavots no rūpīgi izvēlētām vīnogām. Viena no klasiskākajām izvēlēm baltvīnu mīļu vidū ir Sancerre vīns. Šoreiz degustācijā katram vīna veidam bija savi cienītāji un, iegādājoties veikalā, vilšanos nesagādātu neviens no tiem.

Vairāk

Gan krēmīgs, gan ar riekstu gabaliņiem – degustējam zemesriekstu sviestu 17.03.14

Krēmīgs, kraukšķīgs, vilinošs. Tāds, kuru nobaudot ar vienu karoti nepietiek. Sātīgais zemesriekstu sviests ir iedzīvojies arī Latvijā, un arvien biežāk tas tiek ne vien vienkārši ķeksēts no burkas, lai uzsmērētu uz maizītes, bet arī izmantots dažādās kulinārijas jomās, sākot ar cepumiem, kūkām, desertiem un beidzot ar zupām, sautējumiem un mērcēm.

Vairāk

Pikantais Čedaras siers 07.11.12

Kad pēc nupat degustētajiem kalvadosiem „Tallink Hotel” restorānā „Elements” sākām Četrassezonas.lv oktobra aklās degustācijas otro daļu – Čedaras sieru degustāciju –, laimīgi bija visi. Laimīgi, jo pēc tik spēcīgas un nepavisam ne vieglas degustācijas pirmās daļas kā šoreiz kaut ko sātīgu un ar garšām bagātu prasījās visiem. Nu tad arī bija lieliska izdevība nogaršot 9 Latvijā pieejamos Čedaras sierus...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst

par KitchenAid

Varbūt kādam/ai interesē KitchenAid virtuves kombains KFP1644. Jauns, iepakojumā ar...

Rūdolfs 25.07.2015. 21:31

Vīns dāmai!

Mēs ar draudzenēm esam iecienījušas dažadus rozā vīnus. Tieši šī vidusceļa...

Ilze 30.12.2014. 11:16

Vīns dāmai!

Svarīgākais, ko vajadzētu mēģināt noskaidrot iepriekš, vai dāmai labāk patīk...

amanda 30.12.2014. 10:27

Vīns dāmai!

Sveiki!
Neesmu vīna eksperts, tāpēc jautāju pēc padoma.
Ir kāds universāls...

Kārlis 29.12.2014. 11:14

Ziņas

Topošie pavāri sacentīsies bioloģisko recepšu konkursā “domā Loģiski! radi Bio!” 14.04.16

Lai veicinātu topošo ēdināšanas speciālistu izpratni par mūsdienu Latvijas garšas principiem un to izmantošanu ikdienas ēdināšanā, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija kampaņas BioLoģiski! ietvaros izsludina konkursu “domā Loģiski! radi Bio!”. Jaunajiem pavāriem jāizstrādā vienas nedēļas ēdienkarte sākumskolas skolēnu ēdināšanai, kurā tiek izmantoti bioloģiski produkti. Pavāru sniegumu vērtēs Latvijas izcilākie ēdināšanas speciālisti.

Santa Maria aicina pievienoties izaicinājumam ik dienu radīt daudzveidīgu un aizraujošu maltīti! 21.01.16

Ir tik neticami viegli ļauties rutīnai. Strādāt, ēst, gulēt un tā visu laiku no jauna. Ļaut vienai dienai saplūst ar nākamo. Ļaut katrai ēdienreizei kļūt par izdzīvošanas, nevis baudas mirkli.  Mēs pierodam gatavot pēc sen zināmām receptēm, un katra ēdienreize kļūst teju par refleksu. Pat nepamanot, ka ik dienas gatavojam vienu un to pašu.  Daudzi no mums atzīst, ka trūkst iztēles un iedvesmas, kad jāizlemj, ko konkrēti  gatavot pusdienām vai vakariņām.

Latvija aktīvi iesaistās iniciatīvā par par godīgas tirdzniecības prakses ievērošanu 25.11.15

Kā liecina 10.novembrī, Briselē publicēts ziņojums, negodīgai tirdzniecības praksei Eiropā ir tendence arvien pieaugt. Tā rezultātā par lētu pārtiku, īpaši banāniem, samaksā audzētāji un plantāciju strādnieki jaunattīstības valstīs. Šodien Eiropas Komisijas atbildīgajai pārstāvei Elžbetai Beņkovskai nodota petīcija ar vairāk nekā 61 000 savāktu parakstu par godīgu tropisko augļu tirdzniecību. Iniciatīvā par godīgu tropisko augļu tirdzniecību aktīvi iesaistījusies arī Latvija, savācot vairāk nekā 1400 iedzīvotāju parakstu.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos