Mango

Mango

Lielai daļai attiecības ar mango ir tādas, kā ir. Ja sanācis nopirkt pirmo, kas ir zaļš un negatavs, tad pēc tam kādu laiku tas iepirkumu grozā neiekrīt. Ja sanāk iepazīties ar sulīgu, gatavu un saldu, tad mango vieta mājās un ēdienkartē ir nodrošināta uz ilgu laiku. Tomēr, esot mūsu platuma grādos, mango pirkums lielākoties ir risks, un jārēķinās ar to, ka zināt nevar neko.

Mango auglim ir vairāk nekā 50 šķirņu, kuras ļoti atšķiras ar savu krāsu – tā var būt no zaļas līdz pat sarkanai. Audzēts Indijā tūkstošiem gadu, Austrumāziju mango sasniedza 5.–4. gadsimtā p.m.ē. Tikai 10. gadsimtā tie nokļuva Austrumāfrikā un pēc tam Brazīlijā, Indijas rietumos un Meksikā, kur ir labs klimats mango audzēšanai. Lai gan visvairāk mango audzē Indijā, taču tā veido mazāk nekā vienu procentu no pasaules mango tirdzniecības. Plašas mango plantācijas atrodamas arī Austrālijā.

Viens no karalistes

Mango ir ja ne visu augļu karalis, tad viens no karalistes noteikti, jo tas ir viens no populārākajiem un uzturvielām bagātākajiem augļiem ar unikālu garšu, smaržu un īpašībām. Protams, te jāņem vērā – tas var patikt un var nepatikt. Garšas ziņā tas ir viens no tīkamākajiem tropu augļiem.

Nogatavojies mango ir salds, ar unikālu garšu, kas atšķiras dažādām šķirnēm. Daži, kam ir mīksta, gaļīga faktūra, ir līdzīgi pārgatavām plūmēm, savukārt citiem tā ir cietāka nekā avokado. Līdzīgi kā citiem augļiem, arī mango ir veltīti dažādi pētījumi, kuros atklāts, ka mango augļi pasargā pret resnās zarnas, krūts, prostatas vēzi un leikēmiju. Tie ir lielisks vitamīnu avots, 100 g svaigu augļu nodrošina 765 mg jeb 25% ieteicamās A vitamīna dienas devas, auglī esošie savienojumi ir pazīstami antioksidanti. Vēl tie uzlabo ādas stāvokli un, tā kā ir bagāti ar karotīnu, tad pasargā organismu no plaušu un mutes dobuma vēža. Mango ir ļoti bagāts ar B un C vitamīniem un ir labs kālija avots, kas svarīgs sirdsdarbības un asinsspiediena regulēšanā.

Iegāde un uzglabāšana

Nekoncentrējies uz mango krāsu, jo tas nav labākais veids, kā noteikt, vai tas ir nogatavojies. Krāsu gamma variē no zaļas līdz pat sarkanai. Vislabāk to noteikt, maigi saspiežot – ja tas būs mīksts, tas būs nogatavojies (līdzīgi kā persiki vai avokado, kas arī kļūst mīksti, kad nogatavojušies). Sarkanīgā krāsa nav pazīme tam, ka auglis ir gatavs ēšanai. Vienmēr spried pēc sajūtām. Neizvēlies mango, kuram ir sakrokojusies miza, jo tas ir sažuvis. Ja mango ir zaļš, tad to, protams, var arī nogatavināt. Ieliec divus mango plastmasas maisiņā un glabā vēsā vietā, bet ne ledusskapī. Ja turēsi mango šādi kopā, viens no tiem nogatavināsies ātrāk nekā otrs. Vēl viens veids, kā nogatavināt, – ielikt to papīra maisā un uzglabāt istabas temperatūrā. Kad mango nogatavojies, uzglabā to ledusskapī. Uzglabā tur ne vairāk kā 5 dienas, lai nepārgatavotos.

Dažādos salātos

Mango vislabāk ēst svaigu, jo tam ir ļoti izteikts aromāts. Svaigs tas vislabāk saglabā savu uzturvērtību.

Mango salsa ļoti labi garšo ar jūras veltēm – astoņkāji, krabjiem, jūras ķemmītēm un garnelēm, arī ar grilētu lasi vai citām zivīm. Tā kā mango ir tropu auglis, tas lieliski iederas tropu zemju ēdienos, piemēram, karijā vai ar asām nūdelēm. Var arī izmantot kā piedevu vai pildījumu gaļas ēdieniem, mērcēs un marinādēs.

Tas ir lielisks auglis, ko pievienot salātiem. Izcili garšos arī augļu kokteiļos un augļu zupās. Pamēģini pievienot kādam saldam musam, kūkām, tartēm vai pudiņam. Mango spēj iekļauties visdažādākajos ēdienos.

 

Teksts: Laura Grēviņa

FOTO: Armands Meirāns