Gardā un veselīgā oga – zemene

Gardā un veselīgā oga – zemene

Dārza zemene (Fragaria ananassa) ir daudzgadīgs lakstaugs, kas pieder rožu dzimtas zemeņu ģintij. Dārza zemene savvaļā neeksistē, bet tā ir viena no izplatītākajām kultūrām pasaulē. Zemenes tiek augsti vērtētas savas raksturīgās smaržas, spilgti sarkanās krāsas, sulīgās faktūras un salduma dēļ. Pasaulē tās patērē lielos daudzumos – gan svaigas, gan pagatavotas ēdienos, piemēram, konservos, sulā, pīrāgos, saldējumā un piena kokteiļos. Dārza zemene ir mazkaloriju produkts, kurš satur tikai 30 kkal/100 g. Tā satur 4–10% cukura, organiskās skābes, minerālvielas un bioloģiski aktīvas vielas. Lai pieaugušam cilvēkam nodrošinātu dienas C vitamīna devu, ir jāapēd 100 g dārza zemeņu. Savukārt bērnam 6–12 gadu vecumā, lai nodrošinātu nepieciešamo C vitamīnu dienā, nepieciešams apēst tikai astoņas vidēja izmēra ogas. Tomēr ļoti svarīgi ir atcerēties, ka zemenes var izraisīt alerģiju. Īpaši jāuzmanās tās iekļaut mazu bērnu ēdienkartē.

Vēsture

Senatnē dziedniekiem esot bijis teiciens: „Tajā mājā, kurā ēd zemenes, ārstiem nav ko darīt”. Zemeņu sēklas ir atrastas akmens laikmeta celtņu arheoloģiskajos izrakumos. Zemeņu dziednieciskā vērtība bija labi zināma senajiem grieķiem un romiešiem. Senajā Eiropā, Romā, zemenes tika audzētas, lai no tām gatavotu dažādas zāles, arī Francijā šīs ogas tika izmantotas medicīnā. Šajā laikā zemeņu kulinārā vērtība netika augsti novērtēta, jo to garša nebūt nebija tik patīkama un salda kā mūsdienās. Tās nebija garšīgas.

Mūsdienās pieejamās garšīgās zemenes popularitāti ieguva 18. gs., kad, selekcionējot medicīnā izmantojamās ogas, tika uzlabots to izskats un garša. 1715. gadā karalim Ludviķim XV kāds franču inženieris no Amerikas atveda divas savvaļas zemeņu šķirnes – Virdžīnijas un Čīles šķirņu stādus. Daudzus gadus šīs zemenes tika audzētas tikai karaliskajos dārzos. 17. gs. Eiropā tika kultivētas tikai četras zemeņu šķirnes. Tibetas medicīnā zemenes uzskata par līdzekli pret priekšlaicīgu novecošanu, jaunības un ilgdzīvošanas eliksīru. Pasaulē mūsdienās ir sastopami 20 savvaļas zemeņu veidi. Mūsdienās savvaļas zemenes vairumā audzē Eiropas dienvidu rajonos. Dārza zemeņu šķirņu mūsdienās ir vairāk nekā 2000.

Līdz apmēram 1850. gadam zemenes bija iespēja baudīt tikai bagātiem cilvēkiem, tās uzskatīja par elites augļiem, un to cenas bija ļoti augstas.

Veidi

Zemeņu šķirnes var iedalīt 3 grupās:

Vienreiz ražojošās – parastās zemenes, kas dod vienu ražu vasaras sākumā. Tās attīsta stīgas garās dienas apstākļos (vasaras vidū) un ierieš ziedpumpurus rudenī, īsās dienas apstākļos.
Remontantās (divreiz ražojošās) – tās parasti ražo divas reizes: stiprāk vasaras sākumā un mazāk rudenī. Tās veido mazāk stīgu, sevišķi grūtības varētu rasties ar vecāku stādu pavairošanu. Ražu spēj ieriest arī garās dienas apstākļos. To ogas parasti sīkākas, nav tik garšīgas, ražība zemāka. Tās populāras kļūst tāpēc, ka dod ražu ārpus parastās zemeņu sezonas.
Neitrālās dienas zemenes – ražo visu vasaru no jūnija līdz pat pirmajam salam. Arī tās veido maz stīgu. Neveido ziedus, ja temperatūra augstāka par 29°C.

Latvijas tirgū visbiežāk sastopamās šķirnes un to pielietojums:

Desņanka - šķirne radīta Krievijā. Ogas vidējas līdz lielas, gaiši sarkanas, saldskābas, aromātiskas.
Eldorado
- šķirne izveidota Nīderlandē. Ogas lielas, spilgti sarkanas, spīdīgas, garšīgas, transportizturīgas.
Elsanta -
šķirne radīta Holandē. Ir vidēji vēla. Ogas spilgti sarkanas, saldas, ar patīkamu aromātu.
Induka
– ogas spīdīgas, spilgti sarkanas, garša saldskāba, aromāts – izteikts. Perspektīva lielražošanai. Ievārījumam.
Malling Pegasus
- šķirne radīta Anglijā. Ļoti ražīga, ar lielām, tumši sarkanām, teicamas garšas ogām.
Mēness zemenes - audzē aromātisko ogu dēļ. Kā aromāta, tā lieluma ziņā tās atgādina meža zemenes.
Polka – viena no vispopulārākajām šķirnēm Latvijā. Izceļas ar strauju ogu ienākšanos. Ogas vidēji lielas līdz lielas, plati koniskas vai sirdsveida, spilgti sarkanas. Tās ir ļoti sulīgas un aromātiskas, ar labu garšu, universāli izmantojamas.
Rubinovij Kulon - Šķirne radīta Krievijā. Ogas vidēji lielas, tumši sarkanas, spīdīgas ar specifisku garšu. Piemērotas pārstrādei un saldēšanai.
Saulene – šķirne izveidota Lietuvas dārzkopības zinātniski pētnieciskajā institūtā. Ogas apaļkoniskas, izlīdzinātas pēc formas, saldas, ar meža zemeņu aromātu.
Sara – zviedru selekcionēts mājas un meža zemeņu krustojums. Tās garšo un smaržo kā meža zemenes, bet ogas ir lielākas. Tās lieliski der pārstrādei, jo, izmantojot šīs šķirnes ogas, var iegūt meža zemeņu garšu un smaržu bez jebkādiem aromatizatoriem, ko ražotāji visai bagātīgi liek pie ievārījumiem.
Senga Pantagruella - šķirne radīta Vācijā. Izceļas ar ļoti strauju ogu ienākšanos. Raža liela. Īpatnēja, pievilcīga garša.
Tenira - šķirne radīta Holandē. Ogas lielas un ļoti lielas, vienmērīgas, ar izcilu garšu.
Venta – ogas ļoti lielas, tumši sarkanas, garša izcila. Izturība transportējot – vidēja. Piemērota saldēšanai.
Zefyr – ogas vidēji lielas, lielas, viegli koniskas, nedaudz saplacinātas, spilgti sarkanas, mīkstums blīvs, sarkans, sulīgs, garša izcila. Piemērotas lietošanai svaigā veidā un pārstrādei.

Kā iegādāties

Zemenēm jābūt sausām, ar matētu spīdumu. Ja zemeņu virsma ir slapja, tad tas visbiežāk nozīmē, ka tās transportējot ir par daudz sakratītas vai arī ievāktas lietainā laikā. Slapjām zemenēm jau pēc pāris stundām pēc iegādes apkārt riņķos mušu mākonis.

Izskats maldina. Zemeņu krāsas (sarkanuma) intensitātei nav izšķirošas nozīmes. Tumši sarkanas zemenes arī var būt skābas, gaiši sārtas – saldas. Tāpēc ir jāpagaršo vai vienkārši jāzina, kuru šķirni izvēlēties.

Zemenei ir jābūt stingrai un nesaspiestai. Labai zemenei nepaliek iespiedumi pat tad, ja tā kastē atradusies pie pašas sieniņas.

Garšojot zemeni, ir jāvērtē ne tikai tās garša, bet arī zemenes struktūra – tai jābūt blīvai. Zemenei nevajadzētu būt šķidrai vai ziepjainai.

Zemenes kātiņam un lapiņām jābūt svaigām, nevītušām. Par zemenes nogatavošanās pakāpi un arī apstākļiem liecina tas, cik viegli zemenes lapiņas un kātiņu var noraut. Kātiņam jāturas stingri pie zemenes, tomēr noraušanai jāpadodas viegli. Zemene būs pašā briedumā, kā arī nogatavināšanās notikusi dabiskos apstākļos, ja, noraujot kātiņu, tam līdzi aiziet arī kaut kas līdzīgs serdei.

Zemeņu šķirnes Induka, Zefīrs, Tenīra ir vairāk piemērotas zemeņu zupām, saldajiem ar jogurtu vai saldējumu, bet nav labas diezgan ēšanai svaigā veidā. Svaigā veidā garšīgas ir Venta, Senga-Sengana, Pegass, Polka un Rubīns.

Zemenes izmērs reti nosaka garšas kvalitāti. Tomēr lielās zemenes varbūt biežāk būs ūdeņainas, savukārt pavisam mazās – sausas un neērtas, jo pārāk bieži jārauj nost kātiņš.

Pērkot zemenes, kas izvietotas lielās plastmasas kastēs, ir lielāka iespējamība, ka tām būs sliktāka kvalitāte. Zemenēm kastēs jāatrodas ne vairāk kā trīs slāņos.

Pirms pirkšanas ir jāpapēta, kā pārdevējs pārdod zemenes. Vietējo un garšīgu zemeņu pārdevējs pārvieto zemenes no savas kastes uz pircēja kastīti ļoti rūpīgi, ar maigumu, jo katru zemeni viņš pats ir audzējis, ievācis un atvedis uz tirgu. Tie pārdevēji, kas izmanto platas lāpstiņas un darbojas kā ekskavatori vai arī krata kasti ar zemenēm, visdrīzāk, ir uzpircēji un zemeņu vietējā izcelsme varētu būt strīdīga.

Ir riskanti pirkt zemenes, kuras jau sabērtas pārdošanai gatavos trauciņos. Bieži trauciņu apakšā ir sabērtas bojātas zemenes.

Kā uzglabāt

Sasaldētas ogas nezaudē savas dziednieciskās īpašības, aromātu un ir noderīgas diētiskam uzturam visu gadu. Ledusskapī ogas var saglabāt 2–3 dienas; ir pierādīts, ka šajā laikā tās būtiski nezaudē C vitamīnu un polifenola antioksidantus. Lai ogas uzglabātu ilgāk nekā divas dienas, optimālā temperatūra ir 2°C.

Pirms uzglabā zemenes ledusskapī, izņem visas kaut nedaudz iebojājušās zemenes, lai tās neinficētu citas.

Ka esi nolēmis zemenes saldēt, vispirms tās rūpīgi nomazgā un tikpat rūpīgi nosusini. Izklāj tās vienā kārtā uz līdzenas pannas vai šķīvja un liec saldētavā. Kad tās sasalušas, saber plastmasas maisiņā, un šādi tās vari uzglabāt līdz pat vienam gadam. Ja pievienosi nedaudz citronu sulas, tā palīdzēs saglabāt ogu krāsu.

Kā lietot/pagatavot

Zemenes var izmantot faktiski visur. To garša un izskats kolosāli spēj papildināt jebkuru ēdienu. Gan uzkodās, gan pamatēdienos, zupās vai saldajos. Zemenes ir izmantojamas visur. Tomēr der atcerēties, ka zemenes savas labās un ārstnieciskās īpašības sāk zaudēt 175°C temperatūrā.

Interesanti fakti

  • Ne visi var lietot svaigas zemenes, jo ir novērojamas alerģiskas reakcijas. Parādās ādas izsitumi, nieze, sāpes vēderā, galvas reiboņi, vemšana. Šiem cilvēkiem ieteicams lietot lapu un sakņu uzlējumus un novārījumus.
  • Svaigu zemeņu sulu nav vēlams lietot grūtniecības, gastrītu (ar paaugstinātu skābes daudzumu) un hronisku apendicītu gadījumos. Ogu sula ir diezgan spēcīgs alergēns
  • Pēc C vitamīna daudzuma zemenes ir 10 reizes vērtīgākas par vīnogām, divas reizes – par kartupeļiem, līdzvērtīgas citroniem. Pēc dzelzs daudzuma zemenes ir četras reizes vērtīgākas par āboliem, vīnogām, ananasiem. Lielā kalcija daudzuma dēļ tās ieteicams lieto tiem, kuriem ir slimīgi zobi, trausli kauli.
  • Tumšajās zemenēs ir vairāk C vitamīna nekā gaišajās.
  • Zemenēs ir arī labās organiskās skābes – ābolskābe, vīnskābe, hinīnskābe, citronskābe –, kā arī jods.
  • Zemenēs salīdzinājumā ar citām ogām ir vairāk olbaltumvielu, dzelzs un cukura.
  • Amerikas Savienotās Valstis ir lielākā zemeņu ražotājvalsts pasaulē, kam seko Spānija.
  • Argentīnā zemenes tika uzskatītas par indīgām.

Autors: Ruta Kalniņa

Sāc saldēt jeb gatavojies ziemai

Derīgi zināt

Vasara ir laiks, kad vajadzētu ne tikai ogas, augļus un dārzeņus ēst, uzņemot maksimāli daudz vitamīnu sezonā, bet arī sākt saldēt visu šo ziemai. Lai gan mums ļoti garšo ievārījumi, tomēr tas ir našķis, piedeva, kas papildināta ar daudz cukura, bet svaigi saldēti produkti saglabā daļu vitamīnu, atrodoties arī saldētavā un priecējot mūs visu ziemu. Un tiem, kuriem dārzā viss kas aug vairāk, nekā spēj apēst, šis ir viens no veidiem, kā neko nemest ārā un visu saglabāt pēc iespējas labākā un veselīgākā stāvoklī...

Vairāk

Receptes bilde

Auzu piena želeja ar zemenēm un cepumiem

Šis ir izcils, svaigs un maigs deserts. Un tik viegli pagatavojams. Atliek sajaukt pienu ar sīrupu un želatīnu, sapildīt trauciņos un gaidīt, līdz sastingst. Pēc tam pa kārtai zemenes...

Vairāk

Receptes bilde

Biezpiena un zemeņu kūka

Šī ir ļoti ātra, viegla un svaiga kūka, jo tās sastāvā ir skābs krējums un daudz zemeņu. Ja negribi cept biskvītu, tad vari par pamatu ņemt sablenderētus cepumus vai pat veselus cepumus...

Vairāk

Dzidrā zemeņu želeja

Tik dzidra, caurspīdīga, svaiga un saldena. Lai želeja sanāktu tiešām dzidra, nekādā gadījumā zemenes nespaidi un nemaisi, jo tas samazinās tavas iespējas tikt pie dzidras želejas. Un tas pat ir labi...

Vairāk

Receptes bilde

Dzirkstošais vīns ar zemeņu sīrupu un zemenēm

Lai gan dzirkstošais vīns vislabāk garšo tieši tīrs un tāds, kāds tas ir pudelē, ir reizes, kad gribas ko citādu, īpašāku un kas piestāv mirklim. Tad nu lūk, zemeņu sezonā...

Vairāk

Receptes bilde

Maigā zemeņu kūciņa

Ne vienmēr kūkas jācep ilgi un sarežģīti. Bet lai vai cik viegli to pagatavot, vienmēr ir kāds knifs, kāpēc tā ir laba. Šoreiz knifi ir divi. Pirmkārt, kūka ir bez miltiem...

Vairāk

Receptes bilde

Ogu mērce

Kad tad vēl, ja ne vasarā, vislabāk var izbaudīt svaigu ogu mērci, kurai gatavojot vari pievienot gan zemenes, gan avenes un meža zemenes, gan kazenes un mellenes...

Vairāk

Receptes bilde

„Pavlova" ar zemenēm

Ārpusē kraukšķīga, iekšpusē mīksta un sulīga, pārlieta ar viegli saldinātu saputotu saldu krējumu, un tam visam pāri svaigas zemenes – viegli saldenas, ar mazu devu skābuma...

Vairāk

Receptes bilde

Rabarberu un zemeņu kokteilis

Viens no veidiem, kā izvairīties no rabarberu kraukšķīguma vai pārceptas kūkas, ir – rabarberus pirms cepšanas atsevišķi izcept kopā ar cukuru. Tad tos notecināt uz sieta un izmantot...

Vairāk

Receptes bilde

Smoothie ar ogām un mango

Svaigs, vasarīgs un spēcinošs brokastu kokteilis. Svarīgi ir izmantot patiešām gatavu mango un saldas pašmāju zemenes...

Vairāk

Receptes bilde

„Šarlote” ar zemenēm

Kūka ar šo trauslo un smalko vārdu „Šarlote” ir īsts viegluma un svaiguma iemiesojums. Klasiskajā receptē tās pamatā ir zemenes, kuras ziemā izmanto saldētas, vasarā – svaigas...

Vairāk

Receptes bilde

Zemeņu debesmanna

Kurš gan nezina uzpūteni, kas bērnībā tik daudz ēsts. Gatavoja mamma, ome, kaimiņiene, krustmāte. Katra nedaudz pa savam, bet visas tomēr līdzīgi. Sezonā – ar svaigām ogām, ziemā – ar ievārījumu...

Vairāk

Zemeņu saldējums

Krēmīgs, svaigs un vilinošs, jo, pateicoties zemeņu svaigumam, liekas, ka to iespējams apēst vairāk, nekā patiesībā to var izdarīt. Pirms pievieno saldu krējumu un zemenes, noteikti pilnībā atdzesē vaniļas mērci.

Vairāk

Receptes bilde

Zemeņu siera kūka

Šī ir ātra un vienkārša siera kūka, jo īstā būtu jācep ūdens peldē un produktiem būtu jābūt istabas temperatūrā. Bet tas nemaina tās labo garšu – saldeni, samtaini svaiga.

Vairāk

Receptes bilde

Zemeņu šokolādes bērnība

Kādu dienu ieraudzīju veikalā „bērnības garšu” metāla bundžiņā – iebiezināto pienu ar kakao un cukuru. Dzerot šo kokteili, man liekas, ka es atgriežos bērnībā, kad kokteilis bija viss...

Vairāk

Receptes bilde

Zemeņu un aprikožu kokteilis

Tumīgs, krēmīgs un svaigs vasaras kokteilis, kad zemeņu ir daudz. Kāds no degustatoriem teica, ka tieši tāda ir viņa zemeņu vasaras garša, kad ome taisījusi blenderētas zemenes ar krējumu...

Vairāk

Zemeņu un baltās šokolādes muss

Zemenes galvenokārt jāēd svaigas, bet ir reizes, kad gribas ko vairāk un saldāk. Lielisks deserts, kuru pagatavot nemaz nav tik grūti, bet iznākums ir gaisīgi maigs un salds...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Sieru šķirnes

Gorgonzola dolce ir viens no maigākajiem. Tikai nevajag to sajaukt ar Gorgonzola...

Normunds 14.04.2014. 20:29

Sieru šķirnes

Piekrītu, zilie sieri mēdz būt tik dažādi, ka tomēr ir jāzina - kas labāk derēs...

Zane 31.03.2014. 13:55

Sieru šķirnes

Labdien! Lūdzu kāds iesakiet vismaigāko no zilā vai zaļā pelējuma sieriem....

Velga 28.03.2014. 08:46

Mājās cepta maize

Man šķiet, ka jebkuru maizi var cept cepeškrāsnī. Tikai iepriekš mīkla jāsagatavo...

amanda 17.03.2014. 14:48

Ziņas

Starptautiskais modes preču zīmols H&M paziņo par veikala atvēršanu modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” Rīgā, Mūkusalas ielā 71 š. g. 26.04. plkst. 11.00. Pirmie 50 rindā stāvošie klienti saņems H&M dāvanu karti EUR 20 vērtībā (LVL 14,06). 15.04.14

„Līdz ar jaunā H&M veikala atvēršanu „Rīga Plaza”, lepojos, ka savus klientus Latvijā vienlaikus iepazīstinām arī ar H&M Home mājas preču līniju. Tagad mūsu klientiem ir vēl labākas iespējas izvēlēties sev ērtāko un tuvāko veikalu, lai iegādātos modi un kvalitāti par vislabāko cenu. Ļoti lepojamies arī ar izveidoto komandu, ko veido gan mūsu pieredzējušie, gan jaunie darbinieki,” teic H&M Baltijas valstu un Somijas vadītāja Marika Pīko.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos