Nedaudz vēstures, jeb kāpēc burkāni ir oranži? Melns burkāns? (2.daļa)

Nedaudz vēstures, jeb kāpēc burkāni ir oranži? Melns burkāns? (2.daļa)

Vai tu kādreiz esi redzējis purpursarkanu burkānu? Kā arī baltu, dzeltenu, sarkanu vai melnu? Lielākā daļa cilvēku nav, neskatoties uz to, ka tādi burkāni pastāv jau simtiem gadu.
Arī Latvijā salīdzinoši nesen sākusies balto un dzelteno burkānu atdzimšana, ir izveidota hibrīdā šķirne „White Satin F1” ar gludām, baltām saknēm, kuras sēklas ir iegādājamas arī Latvijā.

Baltie burkāni nesatur pigmentus, bet tajos ir daudz citu veselībai noderīgu vielu. Senajām balto burkānu šķirnēm, kuru dzimtene ir Afganistāna, Irāna, Pakistāna, raksturīga rūgtena piegarša, tāpēc daudzi uzskata, ka tie ir lopbarības burkāni. „White Satin F1” šie trūkumi nepiemīt, saknes ir ļoti saldas un sulīgas. Šķirnei gan ir nosliece veidot zaļas sakņu pierītes, tādēļ audzējot tās laiku pa laikam der apraust ar zemi.

Dzeltenie burkāni (piemēram, šķirnes „Yellowstone” un „Mello Yello F1”) satur ksantofilu – betakarotīnam līdzīgu pigmentu, kas veicina acu veselību un reizēm pat novērš plaušu un citu orgānu saslimšanu ar vēzi. Arī šo burkānu vēsturiskā dzimtene ir Vidusāzija.
Burkāniem pavisam neierastā krāsā ir Imperator tipa šķirņu „Purple Haze F1” un „Nutrired F1” saknes: ārpuse – tumši violeta, iekšpuse – koši oranža.

Savukārt firmas „Seminis” šķirņu klāstā ir melnie Imperator tipa burkāni „Anthonina” ar ļoti tumši violetu mizu un baltu serdi. Violetie un purpurkrāsas sakņaugi vairāk satur antociānus – pigmentus, kuriem piemīt antioksidantu iedarbība. Tie pasargā mūsu organismu no brīvajiem radikāļiem, samazina asinsspiedienu un novērš sirds slimību attīstību. Parasti tie visiem ļoti garšo, jo ir gan saldi, gan sulīgi. Violeto burkānu dzimtene ir Turcija, Vidusāzija un Tālie Austrumi.

Savukārt, iegādājoties paciņu hibrīdšķirnes „Rainbow F1” sēklu, var tikt pie četru krāsu burkāniem. Baltās, dzeltenās, oranžās un violetās saknes ienākas visas vienlaikus, ir izskatīgas un garšīgas. Tiesa, burkānu saknes krāsa ir atkarīga ne tikai no šķirnes, bet arī no augsnes mehāniskā sastāva. Smagākā augsnē vienas un tās pašas šķirnes saknes būs košākas nekā smiltīs augušas.

Vēl pasaulē pieejami sarkanie burkāni. To krāsu veido likopēns (cita veida karotīns), šis pigments atrodams arī tomātos un arbūzos. Likopēns palīdz novērst sirds slimības un plaušu vēzi, arī prostatas vēzi. Sarkanie burkāni sākotnēji nāk no Indijas un Ķīnas.

Latvijā burkānu šķirņu un hibrīdu klāsts pārdošanā ir ļoti plašs – vairāk nekā simts, gandrīz visiem audzēšanas apstākļiem (mālam gan ne) un izmantošanas vajadzībām.
Esam pieraduši pie Nantes tipa burkāniem – garām, gandrīz cilindriskām saknēm ar strupu, noapaļotu galu. Taču pasaulē pazīst vairāk nekā desmit dažādu burkānu šķirņu tipu. Lielākoties tie savu nosaukumu ieguvuši atbilstoši sākotnējai audzēšanas vietai. Eiropā tik populārie Nantes burkāni cēlušies pirms simts gadiem Nantes apkaimē Francijā. Laika gaitā izveidots bezgala daudz Nantes tipa šķirņu, arī lielākā daļa Latvijā nopērkamo burkānu šķirņu sēklu pieder tieši pie šā tipa (gandrīz visām firmas „Bejo” selekcionētajām Nantes tipa burkānu hibrīdšķirnēm nosaukumā pirmais burts ir „N” - „Napoli F1”, „Nandrin F1”, „Napa F1”, „Nevis F1”, „Narbonne F1” un citas).

Mazo, apaļo, redīsu lieluma burkāniņu šķirņu tipa Parisien nosaukums nepārprotami saistīts ar Francijas galvaspilsētas vārdu. Latvijā jau vairākus gadus piedāvā „Parmex” burkānu sēklas (par piederību pie „Parīzes” tipa liecina arī sākuma burti šķirnes nosaukumā). 

Kā pretstats attēlā redzamajiem gigantiem ir miniatūrie burkāni (piemēram, „Mignon F1”), kas izdalīti atsevišķā šķirņu grupā. Tos sēj ļoti biezi (2–6 miljoni sēklu uz hektāru) un saknes ievāc vēl pavisam mazas, kad tās ir sevišķi gardas un kraukšķīgas.
Nīderlandes galvaspilsētas Amsterdamas vārdu nes burkānu šķirņu tips, kas izceļas ar sevišķi tievām, cilindriski koniskām, ļoti sulīgām saknēm (piemēram, „Mokum F1”). Parasti šos burkānus audzē agrīnai saišķu precei. 

Savukārt Nīderlandes ziemeļu daļā, Frīzlandes provincē, atrodas ciems, kas devis nosaukumu Berlikum burkāniem – šim šķirņu tipam raksturīgas lielas, skaistas, cilindriskas saknes (Latvijā labi pazīstamas, piemēram, firmas „Bejo” hibrīdšķirnes „Bangor F1” un „Bersky F1”). Tās ir sevišķi piemērotas gan uzglabāšanai, gan pārstrādei sulās, arī kaltēšanai, īpaši iecienītas tās esot vairāku Austrumeiropas valstu tirgos, arī Krievijā.

Āzijas valstīs iecienītas Kuroda (Ķīles) tipa šķirnes – burkāni, kas labi pacieš karstumu un veido ļoti lielas, garas, koniskas saknes. Tās izmanto ne vien pārtikā, no tām arī izgrebj dekoratīvas figūras restorānu un kafejnīcu izrotāšanai.
Arī burkānu šķirņu tips Flakē (Flakkee) savu nosaukumu aizņēmies no kāda miesta Nīderlandes dienvidos. Šiem burkāniem ir lielas, cilindriski koniskas, ārkārtīgi sulīgas saknes, lielākoties tās audzē pārstrādei (starp pazīstamākajām ir, piemēram, „Fontana F1” un „Florida F1”). Audzētājiem tās patīk zemās izsējas normas un augstās ražības dēļ (uz 1 hektāru sēj 600 000 sēklu, izaug ap 500 000 vidēji 400 g smagu sakņu, potenciālā ražība – 200 t/ha). Patērētājiem – garšīgās sulas dēļ.

Savukārt Imperator tipa šķirnēm saknes ir ļoti garas (30 cm un vairāk) un tievas (2–2,5 cm diametrā), ar smailu galu, arī šīs šķirnes izmanto pārstrādei – griež ripiņās vai 4 cm garos gabaliņos. Sevišķi populāras šā tipa šķirnes ir ASV.
Savulaik ļoti iecienītā šķirne "Šantenē" ("Chantenay") ar lielām, koniskām saknēm arī radusies Francijā. Parasti šīs šķirnes burkānus izmanto pārstrādei, tās ir sevišķi piemērotas rīvēšanai skaidiņās un kaltēšanai.

Kā iegādāties

Burkānu saknēm jābūt stingrām, gludām, diezgan taisnām un spilgtu krāsu. Izvairieties no burkāniem, kas ir ļoti sazaroti, mīksti vai taukaini. Tāpat, ja burkānam ir nolauzti laksti, pievērsiet uzmanību burkāna stumbram – vai tas nav tumšas krāsas, jo tā norāda uz burkāna vecumu. Ja laksti ir palikuši, tiem jābūt krāsainiem, gaisīgiem un neapvītušiem.

Kā uzglabāt

Burkāni ir izturīgi dārzeņi, kas uzglabājas ilgāk nekā daudzi citi dārzeņi, ja vien tos pareizi uzglabā. Lai tos saglabātu ilgāk svaigus, līdz minimumam ir jāsamazina iespēja tiem zaudēt mitrumu. Lai to panāktu, turiet tos ledusskapja aukstākajā daļā plastmasas maisiņā vai ietītus papīra dvielī, kas samazina kondensātu, kas var veidoties uzglabāšanas laikā. Šādi burkānus var uzglabāt svaigus apmēram 2 nedēļas. Tāpat burkāni jāglabā atstatus no āboliem, bumbieriem, kartupeļiem un citiem augļiem un dārzeņiem, kas ražo etilēna gāzes jo tās padarīs burkānus rūgtus. Pirms uzglabāšanas ledusskapī rūpējieties, lai laksti būtu nogriezti, jo tie liks burkāniem priekšlaicīgi sākt vīst, jo uzsūks mitrumu no saknēm.
Ja ir iespēja uzglabāt burkānus pagrabā, tad burkānus, kā no lauka, vēlams aplipušus ar zemi, ierušina smiltīs, kuras sabērtas kastē. Obligāts nosacījums ir laba ventilācija. Uzglabājot burkānus, pēc iespējas jāizvēlas tos uzglabāt līdzās kāpostiem vai vienus pašus.

Kā pagatavot

Jaunus burkānus mizot nav nepieciešams, tas vairāk ir nepieciešams vecākiem burkāniem. Ja tie kļūst mīksti, tos var atsvaidzināt, paturot ledusaukstā ūdenī. Burkānus var cept, vārīt, veidot biezenī, sautēt, tvaicēt un lietot neapstrādātus. Burkāni labi sader ar mandelēm, bekonu, baziliku un liellopu gaļu, brendiju, sviestu, sarkanajiem pipariem, selerijām, sieru, maurlokiem, koriandru, kanēli, krustnagliņām, krējumu, ķimenēm, dillēm, fenheli, ķiplokiem, ingveru, medu, citronu, kļavu sīrupu, majorānu, majonēzi, piparmētrām, sēnēm, sinepēm, muskatriekstiem, riekstiem, olīveļļu, sīpoliem, apelsīniem, pētersīļiem, zirņiem, kartupeļiem, rozīnēm, rozmarīnu, šalotes sīpoliem, krējumu, cukuru, estragonu, timiānu, tomātiem, bietēm, etiķi, valriekstiem. 

Interesanti fakti par burkāniem:  

1.Senie grieķi burkānu sauca par philtron jeb „mīlas burvestību”. Viņi ticēja, ka burkāni liek ātrāk iemīlēties.
2.Dažām tautām ir tradīcija dāvināt burkānu līgavai, lai viņai labi sokas saimniekošana virtuvē.
3.Burkāna sastāvā 87% ir ūdens.
4.Ja ēd pārāk daudz burkānu, āda var kļūt dzelteni oranža, īpaši elkoņi un pēdas. To sauc par Carotenemia. Par laimi, tā izzūd, kad patērēto burkānu daudzums tiek samazināts.
5.Apēdot dienā divus vidēji lielus burkānus, cilvēkam ir izredzes pazemināt holesterīna līmeni asinīs par 20%.
6.9 burkānos ir tikpat daudz kalcija kā glāzē piena.
7.Trīs vidēji lieli burkāni nodrošina enerģiju, kas vajadzīga, lai nosoļotu 5 km.
8.Pasaules garākais burkāns bija 5.839 metrus garš. To izaudzēja Lielbritānijā 1996. gadā. Savukārt lielākais izaudzēts 1998. gadā Aļaskā (ASV), tas svēra 8,6 kilogramus.
9.Starptautiskajā dārzkopības produktu gadatirgū „Fruit Logistica” nesen vienu no godalgām ieguva Itālijā ražota viegla uzkoda Carrot Fetuccini – lentēs sagriezti garšīgi un kraukšķīgi burkāni.
10.Burkāns ir pirmais dārzenis, kuru iekonservēja, lai pārdotu vairumtirdzniecībā.
11.Holtvila (Holtville, Kalifornijā) ir iecēlusi sevi par „Pasaules burkānu galvaspilsētu”, tur katru gadu notiek burkānu festivāls.
12.Selekcionāri veido īpašas šķirnes atšķirīgiem izmantošanas veidiem. Piemēram, firmā „Vilmorin” selekcionētie šķirņu „Bolero F1” un „Maestro F1” burkāni sevišķi piemēroti sulu spiešanai – no tiem var iegūt īpaši daudz sulas ar ļoti labām garšas īpašībām. Liela daļa šķirņu veidota tā, lai saknes būtu piemērotas mazgāšanai, tām ir sevišķi gluda virsma. Ir izveidota pat speciāla šķirne plova gatavošanai „Kazan F1” (par kazanu vairākās Āzijas valstīs sauc katlu, kurā gatavo plovu) – šo burkānu skaidiņas neizmaina tradicionālo ēdiena krāsu.

Autors: Ruta Kalniņa

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Ekoloģiska gaļa

liellopu gaļa hereford.lv

kaspars 27.08.2014. 08:06

Brančs

Illy, protams, ir branča klasika, ar to nevar nošaut greizi. Esmu dzirdējusi arī...

Ilze 18.08.2014. 17:06

Ekoloģiska gaļa

Sveiki!
Vēlos noskaidrot, kur jūs pērkat ekoloģisku un pārbaudīti labu gaļu no...

Ilze 13.08.2014. 12:58

Brančs

Vai Fazendā ir brančs? Neesmu par to dzirdējusi. Vai arī ir īpaša brokastu...

Samanta 16.07.2014. 11:45

Ziņas

„Riga Food 2014” medaļas sadalītas! 05.09.14

Pārtikas ražotāji un meistari starptautiskās pārtikas izstādes „Riga Food 2014” laikā sacentās par “Riga Food” medaļām izcilas kvalitātes pārtikas produktu konkursos – šogad tika vērtēti maizes, medus un piena produkti. Konkursu uzvarētāji tika apbalvoti „Riga Food 2014” atklāšanas ceremonijā 4. septembrī.

Par konkursa "Latvijas Gada vīns 2014" tituliem cīnīsies 450 vīni no visas pasaules 04.09.14

Konkursam „Latvijas Gada vīns 2014”, kas pirmoreiz noteiks labākos Latvijā pieejamos pasaules vīnus, pieteikti 450 vīni. Lai noteiktu Top 50, kā arī piešķirtu „Zelta”, „Sudraba”, „Bronzas” un „Vērts nogaršot” medaļas, starptautiska žūrija no 4.-6. septembrim Rīgā restorānā „Bibliotēka N˚1” ar aizklātām etiķetēm degustēs un vērtēs konkursam iesniegtos dzirkstošos, baltos, sarkanos, deserta un stiprinātos vīnus.

GODĪGĀ TIRDZNIECĪBA IZSTĀDĒ RIGA FOOD 2014
Biedrība “Zaļā Brīvība” aicina apmeklēt Godīgās tirdzniecības stendu
04.09.14

Godīgā tirdzniecība ir alternatīva tirdzniecības sistēma, kuras ietvaros attīstības valstu ražotāji var saņemt godīgu samaksu par savu darbu – izaudzēto kakao, tēju, banāniem, izgatavotajiem priekšmetiem un izejmateriāliem – kopā vairāk kā 1000 dažādiem produktiem. Par produktu, kurš ir sertificēts Godīgās tirdzniecības sistēmā, tā ražotājs vai audzētājs saņem stabilu samaksu, jo ir samazināts starpnieku skaits un noslēgti ilgtermiņa līgumi. Biedrība “Zaļā Brīvība” izstādē Riga Food 2014 iepazīstinās ar Godīgās tirdzniecības sistēmu un Godīgās tirdzniecības produktiem, kuri pieejami Latvijā. Tāpat šogad Baltijas valstīs norisināsies informatīva un izglītojoša kampaņa par Godīgo Tirdzniecību, par kuru arī varēs uzzināt izstādē.

Pavāri cīnās par Reaton zelta pavārnīcu un titulu „Latvijas 2014.gada pavārs” 04.09.14

Šo piektdien, 5.septembrī pavāri no visas Latvijas rādīs savu meistarību ikgadējā pavārmākslas konkursā „Latvijas 2014. gada pavārs” izstādes Riga Food 2014 laikā. Konkursa mērķis ir popularizēt un attīstīt pavārmākslu Latvijā, balstoties uz ”Mūsdienu Latvijas virtuves manifestu”.

Daumants Kalniņš un Ieva Kemlere ļaujas garšas baudām Gastronomijas festivālā! 04.09.14

Talantīgais džeza dziedātājs Daumants Kalniņš kopā ar šarmanto dejotāju Ievu Kemleri Gastronomijas festivālu atklāja restorānā „Čarlstons” un atzina, ka tā ir ideāla vieta vakariņām divvientulībā.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos