Saulespuķu eļļa – kāda tā īsti ir?

Saulespuķu eļļa – kāda tā īsti ir?

Saulespuķu eļļa tās sastāva dēļ tiek uzskatīta par vienu no labākajām eļļām, ko izmantot uzturā. Viens no iemesliem – zemais piesātināto tauku līmenis, augstais mononepiesātināto tauku līmenis, augstais E vitamīna līmenis (visaugstākais no visām augu eļļām) un neitrālā garša, krāsa un spēja izturēt augstas temperatūras.

Saulespuķu eļļu iegūst no saulespuķu sēklām, tā satur visvairāk E vitamīna no visām augu eļļām. Visbiežāk eļļu spiež no vidēja izmēra sēklām, jo lielākās aiziet pārdošanai veselas, bet mazākās – dzīvnieku pārtikai. Lielākie ražotāji eļļu spiež no īpašām šķirnēm, kurās ir lielāks eļļu saturs un kuras ir ideāli piemērotas tieši eļļas spiešanai (tāpat kā ar olīvām – tās, no kurām spiež eļļu, neizmanto ēšanai). Ar saulespuķēm nav tā, ka tās, kas paredzētas eļļai, neizmanto ēšanai, bet tomēr salīdzinoši mazā sastāva dēļ – reti. Agrāk gan, lai iegūtu eļļu, izmantoja parastās sēklas, un, piemēram, Amerikas pirmiedzīvotāji eļļu ieguva, vārot sēklas verdošā ūdenī un nosmeļot taukus, kuri uzpeldēja pa virsu.

Saulespuķu eļļa izsenis tiek izmantota ne tikai pārtikā, bet arī ārējai lietošanai, jo eļļa baro ādu, mazina dažādas ādas problēmas un aizsargā (bet vienmēr jāatceras, ka mēs runājam par labas kvalitātes eļļām). Jau labu laiku zināms, ka tieši saulespuķu eļļa varētu būt labs dīzeļa aizstājējs. Nākotnē, iespējams, eļļa varētu būt bioloģisks atjaunojams ūdeņraža avots. Un vēl ir izpētīts, ka saulespuķu eļļa lieliski pārvēršama tādos plastiskos materiālos kā vinils un latekss.

Saulespuķu eļļas iedala trīs dažādos līmeņos – mid oleic, linoleic un high oleic –, tāpēc tās spēj apmierināt dažādas gatavošanas nepieciešamības, viena ir laba cepšanai, cita – tīrā veidā, viena ar pastiprinātu garšu, cita – mazāk. Linoleic tipa eļļa (linolskābe ir omega 6 taukskābe) patiesībā līdz pavisam nesenai pagātnei bija visbiežāk izmantojamais eļļas veids. Šai eļļai ir arī visvairāk dabīga E vitamīna. Omega 6 taukskābes ir nepieciešamas mūsu ķermenim, bet pats tas to saražot nevar. Šis saulespuķu eļļas veids bieži tiek izmantots margarīnu ražošanā. High oleic eļļu bieži izmanto dažādu produktu apstrādē, kā piemēram, uzsmidzinot uz brokastu pārslām, apstrādājot un cepot cepumus un kūkas. Saulespuķu eļļa ir laba, ja izvēlies maigas garšas produktu un arī tādu, kam nav krāsas. Ja tev nepieciešama gana augsta cepšanas temperatūra, tad vienmēr jāatceras, ka labāk izvēlēties nedaudz dārgāku vai pat bioloģisku eļļu.

Fiziskie rādītāji

Tā kā saulespuķu eļļu visbiežāk iesaka un tiešām arī izmanto cepšanai, tad svarīgi ir zināt eļļas degšanas temperatūru, kas, protams, rafinētai un nerafinētai atšķiras, jo tieši cepšanas temperatūra ir tā, kas noteiks, vai, gatavojot ar eļļu, jau nepārkāpsi punktu, kad laba eļļa kļūst par ne tik labu.

  • Rafinētai eļļai – 232 grādi.
  • Nerafinētai – 227 grādi.
  • Vislabākā viskozitāte tai ir 25 grādos.

Sastāvs

Eļļas sastāvā ir daudz E vitamīna un mazs piesātināto taukskābju līmenis*. Kā jau minēju, divi galvenie saulespuķu eļļas veidi:

  • Linoleic – pirmā, kuru izmanto cepšanā, ar augstu (69%) polinepiesātināto taukskābju saturu, 20% mononepiesātināto taukskābju un 11% piesātināto taukskābju. Tā kā eļļai ir tīra garša, tā ir lieliska cepšanai un neuzspiež savu garšu, bet gan izceļ produkta garšu.
  • High oleic – šajā eļļā mononepiesātināto taukskābju ir pat vairāk nekā 80%, un tāpēc šī eļļa ir mazāk izmantojama cepšanai, bet vairāk – svaigā veidā vai arī īpašos ēdienos.

Saulespuķu eļļa ir bagāta ar daudzām labām vielām, no kurām īpaši pieminams E vitamīns un nedaudz K vitamīns. Kaut arī tai ir laba kombinācija starp mononepiesātinātām un polinepiesātinātām skābēm un, kā jau minēju, zems piesātināto skābju līmenis, tai nav daudzu citu vitamīnu, kas nepieciešami organismam un kas sastopami, piemēram, olīveļļā. Tāpēc saulespuķu eļļa pēc kopējā vērtējuma, ja skatāmies uz vitamīniem un minerālvielām, ir novērtēta minimāli. 

Iegūšana

Lielākoties saulespuķu eļļas iegūšanai izmanto speciālas eļļas saulespuķu šķirnes, kurām vienas sēklas sastāvā ir apmēram 40–50% eļļas. Te gan jāatzīmē, ka daži ražotāji izvēlas spiest visu saulespuķes galvu, lai iegūtu maksimāli daudz eļļas, bet citi izmanto tikai sēklas, no kā arī mainās eļļas uzturvērtības un garšas nianses, kā arī, loģiski, cena. Eļļas ražošanā jāizdara izvēle par dažādiem soļiem:

  • sēklu sagatavošana un tīrīšana;
  • čaumalu noņemšana;
  • spiešana;
  • atdalīšana;
  • rafinēšana;
  • balināšana;
  • atvaskošana;
  • smaržas noņemšana;
  • uzglabāšana.

Modernās eļļas spiešanas mašīnas ir tik jaudīgas, ka rada vēl blakusproduktu – saulespuķu miltus vai presētas saulespuķu „kūkas”, no kurām pēc tam barojas zvēri.

Kā iegādāties

Lai gan pārsvarā pieejamas rafinētas saulespuķu eļļas, īpaši citur pasaulē, ir iespējams iegādāties arī nerafinētu. Svarīgākais ir saprast, kādam mērķim izmantosi un kāda ir eļļas kvalitāte. Lai kuru veidu izvēlies, centies izvēlēties eļļas vai nu no ražotājiem ar labu reputāciju, vai bioloģiskas. Rafinētai eļļai vienmēr būs izteikta krāsa un aromāts. Nerafinētai – blāva, maiga krāsa un ļoti vājš vai pat nekāds aromāts. Un cenai ir nozīme.

Kā uzglabāt

Tāpat kā ikvienu eļļu – tumšā, vēsā vietā, lai nesaskaras ar tiešiem saules stariem un nav tuvu karstuma avotam. Atvērtu izlietot pēc iespējas ātrāk.

Kā pagatavot

Saulespuķu eļļa ir lieliska cepšanai – augstā degšanas punkta dēļ tā ir droša un reti kad pārkāpj līmeni, kurā tā no labas pārvēršas par sliktu (tas notiek, ja šī temperatūra tiek pārkāpta). Tāpēc tieši cepšana varētu būt labs veids, kā šo eļļu iekļaut savā diētā.

Ar saulespuķu eļļu kūkās, cepumos un braunijos var aizstāt sviestu – samazinot sviesta vai margarīna daudzumu uz ¼. Ja receptē teikts, ka nepieciešams 100 g sviesta, tad izmanto 75 g saulespuķu eļļas. Protams, nedaudz mainīsies mīklas struktūra, smilšu mīkla vairs nebūs tik plēkšņaina, bet toties būs veselīgāka. Cepumiem un kūkām to var labot, pieliekot nedaudz vairāk olas vai/un cukuru.

* Taukskābes parasti iedala 3 veidos – piesātinātās, mononepiesātinātās un polinepiesātinātās.

Autors. Signe Meirāne

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Sieru šķirnes

Gorgonzola dolce ir viens no maigākajiem. Tikai nevajag to sajaukt ar Gorgonzola...

Normunds 14.04.2014. 20:29

Sieru šķirnes

Piekrītu, zilie sieri mēdz būt tik dažādi, ka tomēr ir jāzina - kas labāk derēs...

Zane 31.03.2014. 13:55

Sieru šķirnes

Labdien! Lūdzu kāds iesakiet vismaigāko no zilā vai zaļā pelējuma sieriem....

Velga 28.03.2014. 08:46

Mājās cepta maize

Man šķiet, ka jebkuru maizi var cept cepeškrāsnī. Tikai iepriekš mīkla jāsagatavo...

amanda 17.03.2014. 14:48

Ziņas

Starptautiskais modes preču zīmols H&M paziņo par veikala atvēršanu modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” Rīgā, Mūkusalas ielā 71 š. g. 26.04. plkst. 11.00. Pirmie 50 rindā stāvošie klienti saņems H&M dāvanu karti EUR 20 vērtībā (LVL 14,06). 15.04.14

„Līdz ar jaunā H&M veikala atvēršanu „Rīga Plaza”, lepojos, ka savus klientus Latvijā vienlaikus iepazīstinām arī ar H&M Home mājas preču līniju. Tagad mūsu klientiem ir vēl labākas iespējas izvēlēties sev ērtāko un tuvāko veikalu, lai iegādātos modi un kvalitāti par vislabāko cenu. Ļoti lepojamies arī ar izveidoto komandu, ko veido gan mūsu pieredzējušie, gan jaunie darbinieki,” teic H&M Baltijas valstu un Somijas vadītāja Marika Pīko.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos