Topāza dārgums – valriekstu eļļa

Topāza dārgums – valriekstu eļļa

Lai gan valrieksti zināmi jau izsenis, tomēr parasti lielu uzmanību pievērš tieši paša rieksta uzturvērtībām un izmantošanai uzturā, bieži piemirstot, ka ir vēl viens lielisks valrieksta produkts – eļļa. Pasaulē tiek nošķirtas tās šķirnes, no kurām labāk spiest eļļu, un tās, kuras labāk ēst tīrā veidā, kaut gan šīs speciālās šķirnes ir radītas tikai pēdējā laikā un daudzi vēl arvien spiež eļļas no vecajām šķirnēm.

Pateicoties plašākai pieejamībai un informācijai, pēdējā desmitgadē valriekstu eļļa gūst arvien lielāku popularitāti kā piedeva ēdieniem, jo tā ir ne tikai garšīga, bet arī lielisks vitamīnu un dažādu uzturvielu avots. Gan valrieksti, gan to eļļa ir viens no labākajiem antioksidantiem, ja salīdzina ar daudziem citiem riekstiem – un tieši tiem, kuri aug kokos. Kā zināms, antioksidanti ir tie, kas paildzina novecošanas procesus un atbrīvo no brīvajiem radikāļiem.

Te gan, kā jau ikvienai eļļai, svarīgi, lai eļļa ir nerafinēta – neatkarīgi no tā, vai izspiesta no grauzdētiem vai svaigiem riekstiem. Uztura speciālisti min noteiktu riekstu daudzumu, ko dienā vajadzētu apēst, lai saņemtu organismam nepieciešamo vitamīnu devu. Vidējais nepieciešamais daudzums dienā ir ap 50 g riekstu, savukārt, izspiežot eļļu, pietiek tikai ar 35 g eļļas, lai saņemtu tās paša vielas tādā pašā daudzumā. Un vielu ir daudz – selēns, fosfors, magnēzijs, cinks, dzelzs, varš un kalcijs, kā arī B1, B2, B3 un E vitamīni, Omega 3 taukskābes un vēl daudz kas cits. Un, ne mazsvarīgi, saprātīgos daudzumos eļļa samazina slikto un paaugstina labo holesterīnu.

Tiesa gan, valriekstu eļļa nav domāta cepšanai, kas būtu pilnīga naudas un labuma izmešana vējā. Arī pavāri ļoti reti izvēlēsies cept un karsēt šo eļļu, pazaudējot visas labās īpašības. Nekarsētu arī tāpēc, ka karsējot valriekstu eļļa iegūst nelielu rūgtumiņu.

Lielākoties labākās valriekstu eļļas ražo Francijā – Perigo un Burgundijā, bet nelielos daudzumos arī Austrālijā, Jaunzēlandē un Kalifornijā. Pārsvarā eļļu iegūst pēc Eiropas klasiskās metodes, kad riekstus vispirms ar akmens palīdzību sasmalcina pastā. Tad šo pastu viegli apgrauzdē, lai iegūtu riekstainumu, bet nezaudētu uzturvielas, kas notiek, ja riekstus pārcep. Pēc tam no pastas izspiež eļļu, ko rūpīgi filtrē.

Otrs variants – riekstus negrauzdē un eļļu spiež uzreiz pēc riekstu novākšanas, izmantojot korķveida presi. Pirms tam rieksti tiek sašķiroti – vienus izmanto ēšanai, bet no otriem spiež eļļu. Ir kompānijas, kuras riekstus novācot ievieto vakuuma iepakojumos un spiež tikai tad, kad ir pieprasījums. Šīs divas metodes arī nosaka eļļas garšu – vai tā būs maigāka un gaišāka vai riekstaināka un tumšāka.

Pēc tam daži eļļu filtrē vienreiz, citi – vairākas reizes (lai būtu dzidrāka krāsa). Tomēr lieka apstrāde eļļai tikai traucē, un katrs posms atņem ļoti daudz derīgu vielu.

Nerafinēta valriekstu eļļa, protams, ir vislabākā. Un vislabākā ir tieši 100% eļļa, nevis atšķaidīta. Labai eļļai jābūt topāza krāsā un ar izteiktu riekstu garšu.

Valriekstu eļļa vienmēr ir dārga. Ja tā tāda nav, tad, visticamāk, pudelē ir sajaukta valriekstu eļļa kopā ar kādu citu eļļu. Vai arī izmantots otrais ieguves veids, kad pirms spiešanas valriekstus iztur kādā no augu eļļām, padarot tos treknākus un eļļu – ar nelielu garšas niansi. Tad riekstus spiež un sajauc kopā ar izturēto eļļu.

Kā iegādāties

Iegādājoties jāpievērš uzmanība, lai eļļa, pirmkārt, ir nerafinēta. Otrkārt, tā nekad nevar būt lēta. Treškārt – lai tai ir maigi brūna vai topāza krāsa. Atverot tai jāsmaržo pēc riekstiem.

Kā uzglabāt

Aizvērtā veidā, tāpat kā ikviena eļļa, arī šī jāuzglabā sausā un vēsā vietā. Atvērta – vai nu vēsā vietā, vai pat ledusskapī. Atvērta jāizlieto dažu mēnešu laikā. Tās derīguma termiņš būs tikai pusgads vai, ilgākais, viens gads.

Kā izmantot

Necept, necept, necept. Šādu eļļu vislabāk izmantot aukstu – vai nu uzlejot jau gatavam ēdienam, vai pagatavojot mērces, pievienojot pastām. Lieliski sader arī ar zivīm un gaļām. Patiesībā valriekstu eļļa sava riekstainuma dēļ sader ar ļoti daudziem ēdieniem un tos lieliski atsvaidzina un papildina, bet, pievienota par daudz, pārņem ēdienu. Pamēģini arī kādu svaigu krēmu ar ogām, kam uzlej nedaudz valriekstu eļļas un uzber pašus riekstus. Pasaka.

Autors: Signe Meirāne

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Sieru šķirnes

Gorgonzola dolce ir viens no maigākajiem. Tikai nevajag to sajaukt ar Gorgonzola...

Normunds 14.04.2014. 20:29

Sieru šķirnes

Piekrītu, zilie sieri mēdz būt tik dažādi, ka tomēr ir jāzina - kas labāk derēs...

Zane 31.03.2014. 13:55

Sieru šķirnes

Labdien! Lūdzu kāds iesakiet vismaigāko no zilā vai zaļā pelējuma sieriem....

Velga 28.03.2014. 08:46

Mājās cepta maize

Man šķiet, ka jebkuru maizi var cept cepeškrāsnī. Tikai iepriekš mīkla jāsagatavo...

amanda 17.03.2014. 14:48

Ziņas

Starptautiskais modes preču zīmols H&M paziņo par veikala atvēršanu modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” Rīgā, Mūkusalas ielā 71 š. g. 26.04. plkst. 11.00. Pirmie 50 rindā stāvošie klienti saņems H&M dāvanu karti EUR 20 vērtībā (LVL 14,06). 15.04.14

„Līdz ar jaunā H&M veikala atvēršanu „Rīga Plaza”, lepojos, ka savus klientus Latvijā vienlaikus iepazīstinām arī ar H&M Home mājas preču līniju. Tagad mūsu klientiem ir vēl labākas iespējas izvēlēties sev ērtāko un tuvāko veikalu, lai iegādātos modi un kvalitāti par vislabāko cenu. Ļoti lepojamies arī ar izveidoto komandu, ko veido gan mūsu pieredzējušie, gan jaunie darbinieki,” teic H&M Baltijas valstu un Somijas vadītāja Marika Pīko.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos