Jāņu siers

Jāņu siers

  • Sarežģītība
  • Izmaksas
  • Sagatavošana
  • Gatavošana
  • Kopējais laiks

Sastāvdaļas:

  • 3 l nepasterizēta piena
  • 1 kg biezpiena
  • 4 olas
  • 90 g sviesta
  • ¾ – 1 ēd.k. sāls
  • sauja ķimeņu sēklu

Šis ir viens no variantiem mājās gatavotam ķimeņu sieram – nedaudz vieglāks un gaisīgāks nekā veikalos pieejamie, jo receptē izmantots gana daudz olu. Kāda manas paziņas vecmamma vienmēr esot teikusi – jo vairāk olu, jo gardāks siers. Tā kā vecmammas vairs nav un receptes arī ne, tad lūk – viens no izmēģinājumiem.

Pagatavošana:

  1. Sagatavo vienu palielu sietu, kurā noliesi pienu un biezpienu. Vienā trauciņā liec olas un sāli un ar dakšiņu pavisam rupji sakul. Citā trauciņā liec ķimenes. Un blakus noliec arī jau sagatavotu un sasvērtu sviestu.
  2. Lielā katlā liec pienu un biezpienu un uz vidēji mazas uguns karsē, līdz sāk atdalīties sūkalas. Tas varētu prasīt apmēram 20–25 minūtes. Apmēram pēc 15 minūtēm biezpiens jau savīsies vienā bumbā. Tad maisīšanu turpini. Pēc kāda laika sāks izdalīties sūkalas, un tad arī laiks pienu noliet. Uzmanies, ir brīdis, kad no lielās biezpiena bumbas biezpiens pārvēršas graudiņos. Kad šie graudiņi sāk veidoties, uzreiz nolej pienu caur sietu, kurā paliks biezpiens.
  3. Maksimāli daudz nospied biezpienu, lai tam izdalās liekais šķidrums. Kamēr notek biezpiens, izslauki katlu. Katlā liec sviestu un uz ļoti mazas uguns izkausē. Tad liec iekšā biezpienu, olas un ķimenes un aktīvi samaisi, lai ir vienmērīga masa.
  4. Palielini uguni uz vidēji lielu un maisi, līdz masa kļūst staipīgi vijīga un skaisti atdalās no katla malām un apakšas. Tas varētu ilgt 5–8 minūtes (kas atkarīgs arī no liesmas lieluma un katla).
  5. Gatavo sieru lej bļodās. Pārklāj ar drāniņu un liec virsū slogu. Atstāj pilnībā atdzesēties istabas temperatūrā un tad liec ledusskapī. Pirms karstās siera masas liešanas vari arī bļodu izklāt ar lina vai kokvilnas drānu un tad liet iekšā sieru. Pēc tam pārklāj sieru ar drānu, kas karājas pāri trauka malām, un tikai tad liec virsū slogu.

Recepte: Signe Meirāne

Komentāri

Komentārus var pievienot tikai reģistrēti portāla lietotāji.

Citas receptes no sadaļas "Atjaunotās"

Receptes bilde

Saldā desa

Atjaunotās receptes

Man tā asociējas ar padomju laiku un bērnību, kad katra mamma tādu gatavoja un deva līdzi uz skolas klases vakariem. Riekstu un marmelādes daudzuma attiecību...

Vairāk

Receptes bilde

„Dienvidu dzēriens”

Atjaunotās receptes

Šī recepte, lai gan 1953. gada grāmatā saucas “Dienvidu dzēriens”, nu nekādi neasociējas ar dienvidiem, jo nespēju iedomāties, ka dienvidos svelmīgi...

Vairāk

Receptes bilde

Buberts ar dzērveņu ķīseli

Atjaunotās receptes

Īstais buberts ir gatavots no miltiem, un šo recepti es aizguvu no savas mīļās vecmāmiņas, sauktas par „mahmājiņu”, kā to bērnībā iesauca mans brālis.

Vairāk

Receptes bilde

Elziņas zemeņu rulete

Atjaunotās receptes

Lai gan tā parasti tika gatavota tikai vasarā, zemeņu laikā, un es to vienmēr saņēmu dzimšanas dienās, kas iekrita šajā smaržīgajā laikā, no Elzas tantes,...

Vairāk

Receptes bilde

Vaniļas sausiņu pudiņš ar datelēm un citroniem

Atjaunotās receptes

Pārsteidzoši, bet šis pudiņš galīgi nav salds, kā ierasts, ja gatavo kaut ko no vecajām pavārgāmatām. Sulīgs, skābeni salds un lieliski saderēs ar...

Vairāk

Receptes bilde

Aukstā gaļa

Atjaunotās receptes

Katru gadu vecgada vakarā tā bija mūsu ģimenes svētku galdā, jo to var ēst vairākas dienas, turklāt šo ēdienu ēd aukstu. Nu man jau pašai ir ģimene, un...

Vairāk

Receptes bilde

Plānās pankūkas

Atjaunotās receptes

Šo pankūku pagatavošanas veids aizgūts no 1937. gada grāmatas „Pavāru māksla”, kuru sastādījusi Minjona, un, lai gan mīklas pagatavošanas veids netipisks,...

Vairāk

Viltotais zaķis

Zaķis vai ne zaķis, šis liellopa gaļas kukulītis, kura recepte iedvesmota no grāmatas „Mājturība” (precīzs iznākšanas datums nav zināms, bet aptuveni 20...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Sieru šķirnes

Gorgonzola dolce ir viens no maigākajiem. Tikai nevajag to sajaukt ar Gorgonzola...

Normunds 14.04.2014. 20:29

Sieru šķirnes

Piekrītu, zilie sieri mēdz būt tik dažādi, ka tomēr ir jāzina - kas labāk derēs...

Zane 31.03.2014. 13:55

Sieru šķirnes

Labdien! Lūdzu kāds iesakiet vismaigāko no zilā vai zaļā pelējuma sieriem....

Velga 28.03.2014. 08:46

Mājās cepta maize

Man šķiet, ka jebkuru maizi var cept cepeškrāsnī. Tikai iepriekš mīkla jāsagatavo...

amanda 17.03.2014. 14:48

Ziņas

Starptautiskais modes preču zīmols H&M paziņo par veikala atvēršanu modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” Rīgā, Mūkusalas ielā 71 š. g. 26.04. plkst. 11.00. Pirmie 50 rindā stāvošie klienti saņems H&M dāvanu karti EUR 20 vērtībā (LVL 14,06). 15.04.14

„Līdz ar jaunā H&M veikala atvēršanu „Rīga Plaza”, lepojos, ka savus klientus Latvijā vienlaikus iepazīstinām arī ar H&M Home mājas preču līniju. Tagad mūsu klientiem ir vēl labākas iespējas izvēlēties sev ērtāko un tuvāko veikalu, lai iegādātos modi un kvalitāti par vislabāko cenu. Ļoti lepojamies arī ar izveidoto komandu, ko veido gan mūsu pieredzējušie, gan jaunie darbinieki,” teic H&M Baltijas valstu un Somijas vadītāja Marika Pīko.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos