Buberts ar dzērveņu mērci

Buberts ar dzērveņu mērci

Šī ir sena latviešu recepte. Marianna stāsta, ka pēckara gados nebija pieejami visādi labumi, kā tas ir šodien, un, ja mammai, kura bija acu ārste, kāds klients atnesa olas, tad tie bija lieli svētki un mājās tika gatavots buberts. Šis gaisīgais deserts garšo visiem, bet Mariannas ģimenē jaunie to neēd, jo domā par figūru, taču mazbērni gan pieprasa, tāpat kā dzērveņu ķīseli, tāpēc Marianna tos abus izdomāja apvienot vienā.

Sarežgītība
vidēja
Personas
4
Izmaksas
zemas
Sagatavošana
15min
Gatavošana
55min
Kopējais laiks
10min

Sastāvdaļas:

dzērveņu mērcei:

  • 500 ml samaltu purva dzērveņu (bez cukura)
  • 1,5 l auksta ūdens
  • 10 ēd.k. cukura
  • 2 ēd.k. kartupeļu cietes
  • 5 ēd.k. auksta ūdens

bubertam:

  • 1 l lauku piena
  • 4 ēd.k. cukura
  • 1 paciņa vanilīna cukura
  • naža gals sāls
  • 6,5 ēd.k. mannas
  • 4 lauku olas, dzeltenumi atdalīti no baltumiem

Pagatavošana:

  1. Katliņā liec dzērveņu masu, pielej ūdeni, pieber cukuru un uzvāri, līdz uzmet pirmo burbuli. Tad turpini vārīt uz vidējas liesmas apmēram 10 minūtes, ik pa laikam apmaisot.
  2. Kamēr mērce vārās, krūzītē ieber kartupeļu cieti, pievieno aukstu ūdeni un samaisi. Maisot lej klāt dzērveņu mērcei un vāri, līdz tā sabiezē. Ja mērce ir par biezu, pielej vēl nedaudz ūdens. Kad mērce gatava, lej traukā* un liec uz dvielīša pie atvērta loga atdzesēties.
  3. Lai bubertā nebūtu kunkuļu, katliņā ielej aukstu pienu, pirms tam atliekot 2 ēd.k., pievieno 3 ēd.k. cukura, vanilīna cukuru, sāli un mannu un vāri uz lēnas uguns 10 minūtes, visu laiku maisot. Pēc tam atstāj katliņu uz ļoti mazas liesmas vēl 5 minūtes nemaisot.
  4. Kamēr buberta masa sildās, olu dzeltenumiem pievieno 1 ēd.k. cukura un 2 ēd.k. piena un sakul ar dakšiņu. Noņem no uguns katliņu ar buberta masu un iemaisi tajā olu dzeltenumu masu. Liec atpakaļ uz lēnas uguns.
  5. Tikmēr sakul olu baltumus** apmēram 3 minūtes. Olu baltumu masa ir gatava, kad bļodiņas malās sāk parādīties grubuļaini punktiņi. Atkal noņem katliņu no uguns un siltajā masā iemaisi saputoto olu baltumu. Liec uz palodzes, lai nedaudz atdziest.
  6. Kārto bubertu deserta trauciņos, pārlej ar dzērveņu mērci un pasniedz.

Recepte: Marianna Medne
FOTO: Armands Meirāns

Papildinājumi:

 * Ome ielēja mērci stikla krūzē un, lai trauks nesaplīstu, ielika tajā metāla karoti.
** Olu baltumu masā nedrīkst būt ne pilītes olu dzeltenuma, citādi masu nevarēs sakult.

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!

Citas recepetes sadaļā Deserti