Ziemassvētku vaniļas olu liķieris

Ziemassvētku vaniļas olu liķieris

  • Sarežģītība
  • Izmaksas
  • Sagatavošana
  • Gatavošana
  • Kopējais laiks

Sastāvdaļas:

  • 6 olu dzeltenumi
  • 190 g baltā cukura
  • 120 g brūnā cukura
  • 1 vaniļas pāksts, pārgriezta uz pusēm
  • 1 kanēļa standziņa
  • 5 krustnagliņas
  • 5 rīvējieni muskatrieksta, uz smalkās rīves
  • 625 ml piena, 2,5%
  • 300 ml salda krējuma
  • 250 ml tumšā ruma
  • 250 ml xo konjaka (vai brendija)

Rezultāts:

1,5 l

Olu liķieris bija dzerts ik pa laikam. Mamma taisīja ar spirtu, bet nevārītu. Daudzās recepšu grāmatās un internetā atspoguļojas, cik dažāds var būt viens klasisks dzēriens. Tas mani iedvesmoja radīt savu – ar daudz vaniļas, lai skaistās vaniļas pupiņas peld liķierī, garšā jūtams kanēlis un muskatrieksts, bet visu īpašu padara tumšais rums un brendijs (vislabāk – xo konjaks).

Pagatavošana:

  1. Katliņā lej pienu. Pievieno vaniļas pāksti, kanēļa standziņu un krustnagliņas. Liec uz mazas uguns sildīties. Visu laiku uzmani, jo, līdzko liekas, ka piens sāks burbuļot, tas no liesmas jāņem nost.
  2. Kamēr sildās piens, puto olu dzeltenumus ar abiem cukuriem, lai izveidojas nedaudz gaisīgāka masa. Apmēram 5 minūtes. Olu dzeltenumiem lēnam, mikserim darbojoties, lej klāt karsto pienu (pirms tam izņem laukā kanēļa standziņu un vaniļas pāksti, bet neizmet).
  3. Kad viss piens iemaisīts, tad masu lej atpakaļ katlā. Katlu liec uz mazas liesmas un aktīvi ar koka karoti maisi, līdz mērce ieguvusi tādu konsistenci, kad, apgriežot koka karotes aizmugurējo daļu un pa to novelkot ar pirkstu, paliek ļoti skaidra un tīra līnija. Tas varētu prasīt aptuveni 7 minūtes, bet tomēr tas ir jājūt pašam, jo daudz kas atkarīgs no katla un plīts virsmas un liesmas veida (gāze uzkarst ātrāk nekā elektriskā virsma). Galvenais – visu laiku maisīt, lai olas nesarauj kunkuļos. 
  4. Kad liekas, ka mērce ir gatava, to pārlej tīrā traukā un, vislabāk, trauku ieliec atkal aukstā ūdens peldē. Pārklāj ar pārtikas plēvi, lai neveidojas garoziņa, un atdzesē 1 stundu. 
  5. Pēc stundas pielej brendiju, rumu un saldu krējumu. Pierīvē muskatriekstu un visu kārtīgi samaisi. Pildi pudelēs un liec ledusskapī, lai pastāv 12 h un atdziest. Pasniedz.

Recepte: Signe Meirāne

Olu liķieris – kas tas ir?

Ziemassvētki

Dienas kļūst arvien īsākas, vakari – tumšāki, un Ziemassvētku laiks tuvojas. Tuvojoties svētkiem, mēs jau laicīgi domājam par uzkodām, pamatēdieniem un...

Vairāk

Komentāri

CetrasSezonas

06.02.2013.

Nesabojās nē, tikai jāatceras, ka cukurs darbojas kā konservants arī. Ne tikai saldinātājs. Bet ja daudzums mainās nedaudz, tad ir OK.

Ieva.J.

30.01.2013.

Var pievienot arī mazāk cukura, lai tas nebūtu tik salds? Domāju, vai tas nesabojās recepti?

CetrasSezonas

20.12.2012.

protams, ka nav lauku olas obligāti, bet mēs tomēr vienmēr visos ēdienos izmantojam lauku, bio vai mājās turētas. :)

kurmiite

17.12.2012.

Tā kā masa tiek karsēta, tad taču lauku olas nav obligāts nosacījums, vai ne?

CetrasSezonas

12.11.2012.

Var mest ārā, bet labāk noskalot, nolikt lai sausā temperatūrā izžūt un tad ielikt burciņā ar cukuru, kur tas pievilksies ar vaniļas aromātu.

pukainitis

08.11.2012.

Kas beigās jādara ar vaniļas pāksti, kad tā izņemta no katla?

CetrasSezonas

17.12.2011.

5 dienas

Shorks

17.12.2011.

Cik ilgi olu liķieri var uzglabāt ledusskapī?

Komentārus var pievienot tikai reģistrēti portāla lietotāji.

Citas receptes no sadaļas "Dzērieni"

Receptes bilde

Ābolu un ingvera siltais dzēriens

Šai receptei iedvesmu guvu Sanfrancisko kafejnīcā „Outerlands”, kad biju pārsalusi, un tas bija pirmais, ko iedzēru, lai sasildītos. Vienkārši un tik silti....

Vairāk

Receptes bilde

"Big Chill”

Šī ir viena no receptēm, par kurām var teikt – viss vienkāršais ir ģeniāls. Un tā ir taisnība. Centies izmantot tieši Ruby portvīnu, jo tā augļainums un...

Vairāk

Receptes bilde

„Crushed Tawny Offley”

Kokteilis

Vēl viens no „Offley” portvīna nama kokteiļiem, kas patiesībā ir tik vienkāršs – labu „Tawny” portvīnu ieliet glāzē ar ledu un pasniegt, pievienojot...

Vairāk

Receptes bilde

Šokolādes halvas kokteilis

Sātīgs, tumīgs, piesātināts un tik tik labs kokteilis. Neticami. Izbaudi.

Vairāk

Receptes bilde

Plūškoka kokteilis

Ja tev patīk plūškoks un krēmīgas garšas, tad tev patiks šis kokteilis.

Vairāk

Receptes bilde

Persiku un upeņu ports

Kokteilis

Viegls, saldeni svaigs, tumīgs un auksts. Elegants un interesants. Dzerot jūtams gan persiks, gan Creme de cassis, gan portvīns. Pasniedz aperitīvā. Vislabāk...

Vairāk

Receptes bilde

Zaļā ledus tēja ar bumbieriem

DZĒRIENS TAVAI VASARAI

Tik maz sastāvdaļu, bet tik garda... Dzēriens tavai vasarai.

Vairāk

Receptes bilde

Vārīta iebiezinātā piena kokteilis

Šis kokteilis ir liels bērnu favorīts, taču arī pieaugušie mēdz tam pieķerties un iztukšot glāzi vienā piegājienā. Tas nav pārlieku salds un ir izteikti...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Sieru šķirnes

Gorgonzola dolce ir viens no maigākajiem. Tikai nevajag to sajaukt ar Gorgonzola...

Normunds 14.04.2014. 20:29

Sieru šķirnes

Piekrītu, zilie sieri mēdz būt tik dažādi, ka tomēr ir jāzina - kas labāk derēs...

Zane 31.03.2014. 13:55

Sieru šķirnes

Labdien! Lūdzu kāds iesakiet vismaigāko no zilā vai zaļā pelējuma sieriem....

Velga 28.03.2014. 08:46

Mājās cepta maize

Man šķiet, ka jebkuru maizi var cept cepeškrāsnī. Tikai iepriekš mīkla jāsagatavo...

amanda 17.03.2014. 14:48

Ziņas

Starptautiskais modes preču zīmols H&M paziņo par veikala atvēršanu modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” Rīgā, Mūkusalas ielā 71 š. g. 26.04. plkst. 11.00. Pirmie 50 rindā stāvošie klienti saņems H&M dāvanu karti EUR 20 vērtībā (LVL 14,06). 15.04.14

„Līdz ar jaunā H&M veikala atvēršanu „Rīga Plaza”, lepojos, ka savus klientus Latvijā vienlaikus iepazīstinām arī ar H&M Home mājas preču līniju. Tagad mūsu klientiem ir vēl labākas iespējas izvēlēties sev ērtāko un tuvāko veikalu, lai iegādātos modi un kvalitāti par vislabāko cenu. Ļoti lepojamies arī ar izveidoto komandu, ko veido gan mūsu pieredzējušie, gan jaunie darbinieki,” teic H&M Baltijas valstu un Somijas vadītāja Marika Pīko.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos