Risoto ar ķirbjiem, saulē kaltētiem tomātiem un zilo sieru

Risoto ar ķirbjiem, saulē kaltētiem tomātiem un zilo sieru

  • Sarežģītība
  • Personas
  • Izmaksas
  • Sagatavošana
  • Gatavošana
  • Kopējais laiks

 

Sastāvdaļas:  

  • 200 g risoto rīsu
  • 280 g miltaina ķirbja, nomizots un sagriezts mazos kubiņos
  • 6 saulē kaltēti tomāti, sagriezti smalkos gabaliņos
  • 1 tējk. kaltēta timiāna
  • 2 mazi sīpoli, smalki sakapāti
  • 1200 ml buljona – vistas vai dārzeņu, karsts
  • 100 ml baltvīna vai vermuta, vai gaišā portvīna, ja vēlies
  • 2 ēd.k. olīveļļas
  • 20 g sviesta, auksts, sagriezts nelielos kubiņos
  • 50 g zilā siera, sagriezts neregulāros kubiņos
  • jūras sāls
  • svaigi malti pipari pēc garšas

Pirmo reizi gatavojot, liekas sarežģīti, bet patiesībā tas ir ļoti viegli. Noteikti gatavo ar īstajiem risoto rīsiem – Arborio vai Carnaroli, bet nekādā gadījumā ar parastajiem rīsiem. Gatavojot ar citiem, tam nepiemērotiem rīsiem, būs tikai vilšanās un maz gandarījuma. Ja mājās ir, tad noteikti izmanto nedaudz baltvīna, kā receptē minēts, jo tas dod nemanāmu, bet tomēr nedaudz citādu garšu.

Pagatavošana:

 

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Cepampannā ielej eļļu, ieber ķirbi, pieliec nedaudz sāls un piparus un samaisi. Liec cepties krāsnī apmēram 25 minūtes, līdz ķirbis skaisti zeltains un mīksts. Tikmēr gatavo risoto.
  2. Pannā uzkarsē olīveļļu. Kad tā karsta, liec klāt sīpolu, pieber nedaudz sāls un uz mazas liesmas cep, līdz tas ir mīksts, bet nekādā gadījumā nekļūst brūns – apmēram 5 minūtes.
  3. Pieber rīsus un cep kādas 3 minūtes, līdz jūti rīsu aromātu un tie kļūst viegli caurspīdīgi. Ja lieto alkoholu, tad tagad ir laiks to pieliet un gaidīt, līdz tas uzsūcas rīsos. Ja alkoholu nelieto, tad pielej apmēram 100 ml buljona un, tāpat kā gatavojot ar alkoholu, gaidi, līdz panna kļūst sausa un viss mitrums iesūcies rīsos. Pieliec tomātus un timiānu, iemaisi.
  4. Pielej apmēram 400 ml buljona, viegli samaisi un atstāj, lai uz vidējas liesmas vārās, ik pa laikam pieskatot. Kad rīsi uzsūkuši visu šķidrumu, lej klāt vēl 400 ml buljona. Arī viegli apmaisi un turpini, īpaši neaiztiekot, vārīt un vidējas uguns.
  5. Tā ik pa laikam papildini risoto ar buljonu, līdz rīsi ir gatavi (bet ar nelielu kraukšķi). Ja viss buljons beidzies, bet liekas, ka rīsi vēl cieti, tad papildini vēl vai nu ar karstu buljonu, vai ūdeni.
  6. Kad gatavs, pieber sieru, ieliec sviesta kubiņus, pavisam viegli apmaisi un pannai uzliec vāku. Atstāj uz 1 minūti. Pasniedz uz šķīvjiem uzliekot ķirbi un pa virsu liekot risoto. Ja vēlies, pārkaisi ar pipariem.


Recepte: Signe Meirāne

Komentāri

farke

09.12.2012.

Par cik mūsu mājās brūnie rīsi ir visiecienītākie, tad pamēģināju gatavot ar tiem. Sanāca brīnumgardi :) un krāsnī ceptie ķirbīši ir vienkārši debešķīgi! Paldies par lielisko recepti :)

Dagnija

30.05.2012.

Sanāk ļoti laba risoto garšas kombinācija.. mm.. gardi. Vienīgais man likās, ka bez ķirbja mierīgi var iztikt :)

alise

01.04.2011.

domāti parastie apaļie risoto rīsi :)

alise

01.04.2011.

Šis ēdiens pilnīgi noteikti paliks manā ēdienkartē! Ļoooti garšīgi! Es gan nelietoju receptē minētos speciālos rīsus, bet gan parastos risotot rīsus, tāpat sanāca loti gardi! Un buljonu man ari mazak vajadzeja nekā receptē.

Ailenda

04.03.2010.

Dievīgs ēdiens! Mielojos un baudīju! Šķiet, ka ķirbis pārspēj visus dārzeņus. Karalisks dārzenis - karaliska oga! Rīsiem pievienoju nedaudz gabaliņos sagrieztu vārītu vistu, no kuras tika iegūts buljons. Esmu atklājusi gandrīz no jauna gan ķirbi, gan pašu risoto būtību, tagad lūkošu pēc jaunām receptēm.

Komentārus var pievienot tikai reģistrēti portāla lietotāji.

Citas receptes no sadaļas "Graudaugi"

Receptes bilde

Risoto ar rikotu un cūku pupām

Krēmīgs, maigs, sātīgs un sezonāls - risoto ar cūku pupām, kuras tik lieliski sader ar rīsiem un rikotas sieru. Un interesanti, ka lieliski garšo arī auksts,...

Vairāk

Receptes bilde

Pelēkie zirņi ar gaļu

Ziemassvētki

Pelēkie zirņi ir neatņemama Ziemassvētku galda sastāvdaļa. Man arī tie garšo, ļoti. Īpaši Ziemassvētkos (kopā ar visiem ticējumiem). Tomēr ir viens bet....

Vairāk

Receptes bilde

Prosas salāti ar mandarīniem un čili

Tik bieži piemirstā prosa ir ideāls graudaugs, kas iederas salātos (un ne tikai). Skaistā krāsa, forma un garša ideāli saskan ar čili, arugulu, sezonas...

Vairāk

Zaļās lēcas ar portobello sēnēm un tējas sieru

Kad pašmāju sēņu sezona beigusies, laiks pievērsties portobello sēnēm (jeb divsporu atmatenēm). Tās ir patīkamas, jo ir gaļīgas, un arī lielais sēnes...

Vairāk

Receptes bilde

Citronu risoto

Citronu risoto ir viens no ziemas ēdieniem, kad organismam ik pa laikam gribas ko skābenu, tomēr krēmīgu un tik sildošu. Pagatavo, un, ja vien tev patīk just...

Vairāk

Receptes bilde

Grūbas ar sēnēm un puraviem

Grūbas ir mūsu reģiona tipiskais ēdiens. Un tās ir populāras arī pasaulē. Pateicoties skaistajai formai, lieliskajai riekstainajai garšai, tās sader ar...

Vairāk

Receptes bilde

Brūnie jasmīnu rīsi ar turku zirņiem un lasi

Pikants, pateicoties harisas pastai, sātīgs, pateicoties rīsiem un turku zirņiem, īpašs, pateicoties lasim, un sildošs, pateicoties visam kopā. Lielisks aukstu...

Vairāk

Arroz de Forno

Šo klasisko recepti aizguvu no „Quinta Nova” viesu nama, kurā viesiem cenšas pasniegt klasiskus portugāļu ēdienus, tādus, kurus gatavo mājās un kuri...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst

Vīns dāmai!

Mēs ar draudzenēm esam iecienījušas dažadus rozā vīnus. Tieši šī vidusceļa...

Ilze 30.12.2014. 11:16

Vīns dāmai!

Svarīgākais, ko vajadzētu mēģināt noskaidrot iepriekš, vai dāmai labāk patīk...

amanda 30.12.2014. 10:27

Vīns dāmai!

Sveiki!
Neesmu vīna eksperts, tāpēc jautāju pēc padoma.
Ir kāds universāls...

Kārlis 29.12.2014. 11:14

Ekoloģiska gaļa

Es arī šad tad no hereford,bet man tie komplekti šķiet pārāk lieli un...

Andis 18.12.2014. 19:09

Ziņas

Iittala Ruutu vāžu un Aito plauktu kolekcijas saņem iF dizaina balvas 11.02.15

Iittala ir lepna paziņot, ka kompānijas nesen tirgū laistie produkti ir saņēmuši starptautisku atzinību. Ronana un Ervana Buruleku (Ronan un Erwan Bouroullec) veidotā Ruutu vāžu kolekcija un Sesīlijas Mancas (Cecilie Manz) radītā Aitio plauktu un priekšmetu uzglabāšanas kolekcija ieguvušas 2015.gada iF dizaina balvas. Šie apbalvojumi papildina garo Iittala dizaina atzinības vēsturi.

Latvijas iedzīvotāji neizprot, kas ir bioloģiska pārtika 20.01.15

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija kampaņas BioLoģiski! ietvaros pagājušā gada nogalē veica iedzīvotāju aptauju, lai noskaidrotu, kāda ir Latvijas iedzīvotāju izpratne par bioloģisko pārtiku un tās lietošanas paradumi. Aptauja, kurā piedalījās vairāk kā 1000 respondenti, atklāja, ka lielākajai daļai ir nepilnīga izpratne par bioloģisko pārtiku, tajā pašā laikā cilvēki uzskata, ka tādu lieto. Tāpat aptauja parādīja, ka cilvēki Latvijā maz pazīst Eiropas Savienības ekomarķējumu – zaļo ekolapiņu, kas ir vienīgais marķējums, kurš garantē bioloģiskās lauksaimniecības principu ievērošanu produkta audzēšanā un ražošanā.

Ievieš atpazīstamības zīmi „100% Latvijā audzēts dzīvnieks”  13.01.15

Lai Latvijas iedzīvotāji veikalu plauktos varētu atpazīt vietējo vistas gaļas produkciju, kas izgatavota tikai no Latvijā audzētu vistu gaļas, Latvijas vadošie putnu gaļas ražotāji AS “Putnu fabrika Ķekava” (PF “Ķekava”) un SIA “Lielzeltiņi” ieviesuši atpazīstamības zīmi “100% Latvijā audzēts dzīvnieks”. Tā apliecinās, ka vistas gaļa ir vietējas izcelsmes - dzīvnieks audzēts Latvijā, ievērojot Eiropas Savienības regulas un Latvijas likumdošanas prasības.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos