Burkānkūka ar apelsīnu sukādēm, augļu cremeux un pekanriekstu kraukšķiem

Burkānkūka ar apelsīnu sukādēm, augļu cremeux un pekanriekstu kraukšķiem

Tā ir balta, sulīga, gaisīga un neticami garšīga. Tā prasa nedaudz vairāk darba, bet kuru gan tas satrauc, ja rezultāts ir tik skaists un neaizmirstams. Pamēģini un šī kļūs pa vienu no tavām iecienītākajām kūkām!

Sarežgītība
augsta
Personas
8
Izmaksas
augstas
Sagatavošana
30min
Gatavošana
24h
Kopējais laiks
24h

Sastāvdaļas:

apelsīnu miziņu sukādēm:

  • 1 apelsīns
  • 50 g ūdens
  • 50 g baltā cukura

burkānu biskvītam:

  • 63 g kviešu miltu + nedaudz formas izbārstīšanai
  • 3 g cepamā pulvera
  • 3 g sodas
  • šķipsniņa sāls
  • 3 g kanēļa
  • šķipsniņa malta muskatrieksta
  • 90 g vīnogu kauliņu eļļas
  • 50 g baltā cukura
  • 50 g brūnā cukura
  • 1 ola
  • 125 g sarīvētu burkānu
  • 50 g pekanriekstu, sakapāti
  • 50 g pagatavoto apelsīnu miziņu sukāžu
  • sviests formas ietaukošanai

pekanriekstu kraukšķiem:

  • 80 g baltā cukura
  • 80 g pekanriekstu

augļu cremeux:

  • 48 g olu dzeltenumu
  • 32 g baltā cukura
  • 100 g smiltsērkšķu biezeņa
  • 100 g sarkanā apelsīna biezeņa
  • 8 g želatīna + 48 g ūdens, lai izšķīdinātu želatīnu

krēmsiera musam:

  • 35 g piena
  • 1 vaniļas pāksts, tikai sēkliņas
  • 2 olu dzeltenumi
  • 25 g baltā cukura
  • 125 g krēmsiera
  • 175 g 35% saldā krējuma
  • 5 g želatīna + 30 g ūdens, lai izšķīdinātu želatīnu

spoguļglazūrai:

  • 75 g ūdens
  • 150 g glikozes sīrupa
  • 150 g baltā cukura
  • baltā krāsviela
  • 150 g baltās šokolādes, salauzta gabalos
  • 100 g iebiezinātā piena
  • 12 g želatīna + 72 g ūdens, lai izšķīdinātu želatīnu

Pagatavošana:

  1. Gatavo apelsīnu miziņu sukādes. Nomizo apelsīnam ļoti plānas miziņas. Sagriez tās plānos salmiņos, liec katlā, pārlej ar aukstu ūdeni un pievieno cukuru. Vāri, līdz  miziņas kļūst caurspīdīga un iztvaiko liekais šķidrums, bet sīrups kļūst biezs. Pēc tam atdzesē.
  2. Gatavo burkānu biskvītu. Sakarsē krāsni 160 grādus karstu. Ietauko formu  (18 cm diametrā) ar sviestu un izbārsti ar miltiem. Bļodā samaisi visas sausās  sastāvdaļas, izņemot abus cukurus. Citā bļodā sakul eļļu ar abiem cukuriem,  tad pievieno olu un vēlreiz sakul. Pievieno burkānus, pekanriekstus, apelsīnu  miziņu sukādes, sausās sastāvdaļas un samaisi. Lej mīklu formā un liec krāsnī  cepties uz 30–35  minūtēm. Kad biskvīts gatavs, izņem no krāsns, atdzesē un  tad pārgriez horizontāli uz pusēm.
  3. Gatavo pekanriekstu kraukšķus. Katliņā ieber cukuru un izkausē, līdz izveidojas karamele. Pievieno riekstus un samaisi. Izklāj masu uz cepamā papīra, veidojot apli 18 cm diametrā, un atdzesē.
  4. Gatavo augļu cremeux . Izmērcē želatīnu. Bļodā samaisi olu dzeltenumus ar cukuru. Katliņā uzsildi abus biezeņus un, nepārtraukti maisot, pievieno olu masai. Pārlej katliņā, liec uz lēnas uguns un sildi masu, nepārtraukti maisot, līdz tā kļūst biezāka un uzsilst līdz 83 grādu temperatūrai. Pievieno izmērcēto želatīnu, kārtīgi samaisi un ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai. Pēc tam pārlej formā (18 cm diametrā) un liec saldētavā, lai sastingst. 
  5. Gatavo krēmsiera musu. Izmērcē želatīnu. Katliņā ielej pienu, pievieno vaniļas sēkliņas un uzkarsē. Bļodā samaisi olu dzeltenumus ar cukuru un, nepārtraukti maisot, pievieno olu masai karsto pienu. Pārlej katliņā un uzsildi masu, līdz tā kļūst biezāka un uzsilst līdz 82 grādu temperatūrai. Pievieno izmērcēto želatīnu un samaisi. Pievieno krēmsieru, samaisi un ļauj atdzist līdz 30 grādu temperatūrai. Saputo saldo krējumu un iemaisi musā. Izmanto uzreiz.
  6. Gatavo spoguļglazūru. Izmērcē želatīnu. Katliņā ielej ūdeni, glikozes sīrupu,  pievieno cukuru, balto krāsvielu un uzkarsē, līdz masa ir 105 grādus silta.  Bļodā samaisi balto šokolādi un iebiezināto pienu, pievieno karsto masu un  samaisi, līdz tā kļūst viendabīga. Tad pievieno izmērcēto želatīnu un sablenderē  minimālajā ātrumā. Ļauj atdzist līdz 32 grādiem, tad uzreiz izmanto.
  7. Liec kopā kūku. Lai pārklātu kūku ar spoguļglazūru, tā jāveido no otra gala  (no augšas uz leju), lai kūka būtu gluda. Formā (20 cm diametrā), kuras malas  ir izklātas ar tortes lenti, liec daļu krēmsiera musa, tad biskvītu, pēc tam atkal  musu, augļu cremeux , pekanriekstu kraukšķus un biskvītu. Apkārt kūkai  starp formas maliņām un kūku liec krēmsiera musu. Liec kūku saldētavā uz  apmēram 10–12 h, līdz tā ir sastingusi. Sasaldētu kūku pārklāj ar glazūru, liec  ledusskapī uz 4 h un pasniedz.

 

Autors: Diāna Ozoliņa

Foto: Armands Meirāns

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!

Citas recepetes sadaļā Kūkas