Medus kūka ar mandeļu kraukšķiem, karamelizētiem banāniem un vaniļas musu

Medus kūka ar mandeļu kraukšķiem, karamelizētiem banāniem un vaniļas musu

Meduskūka ir neatņemama svētku sastāvdaļa ne vienās vien mājas, bet ja tā ir šāda - papildināta ar gaisīgu vaniļas musu, karamelizētiem banāniem un mandeļu kraukšķiem, tad svētkus gribas svinēt katru dienu!

Sarežgītība
augsta
Izmaksas
vidējas
Sagatavošana
12h
Gatavošana
2h
Kopējais laiks
2h

Sastāvdaļas:

medus biskvītam:

  • 50 g sviesta
  • 50 g baltā cukura
  • 1 ola
  • 100 g medus
  • 6 g sodas
  • 175 g kviešu miltu

mandeļu kraukšķiem:

  • 80 g baltā cukura
  • 80 g mandeļu skaidiņu

karamelizētiem banāniem:

  • 125 g nomizota banāna
  • 1/4 citrona sula
  • 10 g sviesta
  • 13 g brūnā cukura

medus musam:

  • 32 g piena
  • 95 g 35% saldā krējuma
  • 15 g olu dzeltenumu
  • 19 g medus
  • 2 g želatīna + 12 g ūdens, lai izšķīdinātu želatīnu

vaniļas musam:

  • 135 g 35% saldā krējuma
  • 125 g grieķu jogurta
  • 1/2 tējk. vaniļas ekstrakta
  • 13 g vaniļas cukura
  • 8 g želatīna + 48 g ūdens, lai izšķīdinātu želatīnu

spoguļglazūrai:

  • 75 g ūdens
  • 150 g glikozes sīrupa
  • 150 g baltā cukura
  • 1 tējk. baltās krāsvielas
  • 150 g baltās šokolādes, salauzta gabaļiņos
  • 100 g iebiezinātā piena
  • 12 g želatīna + 72 g ūdens, lai izšķīdinātu želatīnu

Pagatavošana:

  1. Gatavo biskvītu. Bļodā liec visas biskvīta sastāvdaļas, izņemot miltus, un sildi ūdens peldē, nepārtraukti maisot, līdz masa kļūst gaisīga. Noņem no ūdens peldes, pievieno miltus un maisi, līdz mīkla kļūst viendabīga. Liec ledusskapī uz 10–12 h. Tad izņem mīklu no ledusskapja un atstāj istabas temperatūrā 2–3 h.
  2. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Sadali mīklu divās daļās, izrullē starp divām cepamā papīra loksnēm un liec uz standarta cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep 7 minūtes un pēc tam atdzesē.
  3. Gatavo mandeļu kraukšķus. Katliņā ieber cukuru un izkausē, līdz cukurs ir pilnīgi izkusis, paliek brūns un izveidojas karamele. Pievieno mandeļu skaidiņas un samaisi. Izklāj masu uz cepamā papīra, lai sanāktu aplis 16 cm diametrā, un atdzesē.
  4. Gatavo karamelizētos banānus. Sagriez banānu ripiņās un pārlej ar citrona sulu. Pannā izkausē sviestu, tad pieber cukuru un apcep tajā banānus no abām pusēm. Liec caurdurī, lai notek, un atdzesē.
  5. Gatavo medus musu. Izmērcē želatīnu. Katliņā nedaudz uzkarsē pienu un 32 g saldā krējuma, bet uzmani, lai neuzvārās. Bļodā liec olu dzeltenumus ar medu un samaisi. Nepārtraukti maisot, lej klāt karsto pienu. Pārlej katliņā un sildi masu, līdz tā kļūst biezāka un uzsilst līdz 82 grādu temperatūrai. Nedaudz atdzesē, tad pievieno izmērcēto želatīnu un ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai. Saputo atlikušo saldo krējumu un samaisi ar medus masu. Izmanto uzreiz.
  6. Gatavo vaniļas musu. Izmērcē želatīnu. Bļodā saputo saldo krējumu un pievieno 100 g grieķu jogurta un vaniļas ekstraktu. Ielej katliņā atlikušo grieķu jogurtu, pievieno vaniļas cukuru un sildi, līdz masa ir 80 grādus silta. Tad pievieno izmērcēto želatīnu un kārtīgi samaisi. Pārlej šo masu putukrējumā ar jogurtu un samaisi. Izmanto uzreiz.
  7. Gatavo spoguļglazūru. Izmērcē želatīnu. Katliņā ielej ūdeni, glikozes sīrupu, pievieno cukuru, balto krāsvielu un uzkarsē, līdz masa ir 105 grādus silta. Bļodā samaisi balto šokolādi un iebiezināto pienu, pievieno karsto masu un samaisi, līdz tā kļūst viendabīga. Tad pievieno izmērcēto želatīnu un sablenderē minimālajā ātrumā. Ļauj atdzist līdz 32 grādiem, tad uzreiz izmanto.
  8. Liec kopā kūku. Lai pārklātu kūku ar spoguļglazūru, tā jāveido no otra gala (no augšas uz leju), lai kūka būtu gluda. Formā (20 cm diametrā), kuras malas ir izklātas ar tortes lenti, liec medus musu, tad biskvītu, pēc tam daļu vaniļas musa, karamelizētos banānus, mandeļu kraukšķus, vēl nedaudz vaniļas musa un biskvītu. Apkārt kūkai starp formas maliņām un kūku liec vaniļas musu. Liec kūku saldētavā uz 10–12 h, līdz tā ir sastingusi. Sasaldētu torti pārklāj ar glazūru, liec ledusskapī uz 4 h un pasniedz.

Recepte: Diāna Ozoliņa
FOTO: Armands Meirāns

Komentāri

Panda96

13.04.2019 16:10

kūka ir diezgan bezgaršīga un sausa, kaut kas nav līdz galam receptē ;)

Kapl

12.02.2018 16:07

Sveiki! Cik liela (cm diametrā) ir standarta cepamā panna, kura ir minēta priekš biskvīta?

Diana

18.12.2017 17:45

Kur Rīgā var iegādāties glikozes sīrupu?

Daugava

16.12.2017 11:54

Izskatās fantastiski! Vēlos izmēģināt, bet neliela neskaidrîba par tortes lenti. Vai var izgriezt lenti no cepamā papīra?

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!

Citas recepetes sadaļā Kūkas