Aromātiskā apelsīnu-melleņu kūka

Aromātiskā apelsīnu-melleņu kūka

Bez glutēna, sulīga, viegli drupena, ar lazdu riekstiem, mellenēm un apelsīniem. Šai kūkai vislabāk izmantot tieši eko apelsīnus, jo tad tai būs pavisam cita garša un krāsa.

Sarežgītība
vidēja
Izmaksas
augstas
Sagatavošana
12h
Gatavošana
2h
Kopējais laiks
2h

Sastāvdaļas:

  • 240 g apelsīnu vai 2 apelsīni (300 g vārītās masas)
  • 4 vidējas olas
  • 200 g Demeraras cukura
  • vaniļas pasta vai ekstrakts pēc garšas
  • 90 ml neitrālas eļļas
  • 1,5 tējk. cepamā pulvera
  • 1/2 tējk. kafijas ekstrakta
  • 100 g polentas + nedaudz formas izbārstīšanai
  • 130 g lazdu riekstu miltu
  • 40 g kukurūzas miltu
  • 115 g saldētu melleņu
  • sviests vai eļļa formas ietaukošanai

glazūrai:

  • 800 g grieķu jogurta
  • vaniļas pasta vai dabīgais vaniļas cukurs pēc garšas
  • dekori pēc izvēles

Pagatavošana:

  1. Iepriekšējā vakarā (ja gatavosi kūku no rīta) vai no rīta (ja gatavosi vakarā) izklāj smalku sietiņu ar marli, ielej tajā jogurtu un liec ledusskapī, lai notek.
  2. Katlā liec apelsīnus, pārlej ar ūdeni, uzvāri un vāri 15 minūtes no vārīšanās brīža. Pēc tam izņem apelsīnus no katla, nolej ūdeni un visu procesu atkārto vēlreiz. Tad atgriez apelsīnus vaļā un atdzesē. Kad atdzisuši, sablenderē ar visām mizām.
  3. Sakarsē krāsni 190 grādus karstu. Izklāj ar cepamo papīru kūkas formu 23 cm diametrā. Ietauko formas malas ar sviestu vai eļļu un izbārsti ar polentu, lai visas malas būtu pārklātas.
  4. Bļodā liec olas ar cukuru un puto ar lielu ātrumu apmēram 7 minūtes, līdz putas ir gaisīgas un stingras. Pievieno visas pārējās sastāvdaļas, samaisi, lej formā un liec cepties krāsns vidējā nodalījumā uz 45 minūtēm, līdz, iedurot kūkā kociņu, tas iznāk ārā tīrs. Izņem no krāsns, 30 minūtes atdzesē formā, tad noņem malas un atdzesē pilnībā.
  5. Pirms pasniegšanas sajauc notecināto jogurtu ar vaniļas pastu vai cukuru un uzsmērē uz kūkas. Dekorē ar riekstiem vai apelsīnu sukādēm, varbūt šokolādi vai citiem dekoriem pēc izvēles. Pasniedz.

Recepte: Signe Meirāne
FOTO: Kristīne Dzalbe

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!

Citas recepetes sadaļā Kūkas