Kondensētā piena tarte

Kondensētā piena tarte

  • Sarežģītība
  • Personas
  • Izmaksas
  • Sagatavošana
  • Gatavošana
  • Kopējais laiks

Sastāvdaļas:

Tartei:

  • 250 g smilšu vai mandeļu smilšu mīklas
  • 350 g kondensētā piena ar cukuru
  • 50 g sviesta, sālīts
  • 20 g zeltainā sīrupa

Glazūrai:

  • 30 g sviesta
  • 75 g šokolādes

Riekstiem:

  • 1 ēd.k. kļavu sīrupa vai medus
  • 1 ēd.k. pūdercukura
  • jūras sāls
  • 40 g valriekstu

Šī ir ļoti, ļoti salda tarte, kuras pamatā ir kondensētais piens. Lai tartes garša nebūtu tik salda, tā pārklāta ar pabiezu kārtu 70% šokolādes glazūras un izdekorēta ar valriekstiem, kam garšai nedaudz pievienots jūras sāls. Tā kā šī ir ļoti sātīga tarte, tad ar tik mazu tu varēsi pacienāt vismaz 12 cilvēkus.

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 210 grādus karstu. Ar sviestu iesmērē apaļu formu 20 cm diametrā.
  2. Izrullē mīklu, ieklāj formā, piespied maliņas. Pa virsu liec cepamo papīru, uzber cepamās pupiņas, lai tās ir līdz pašai malai. Liec formu krāsnī, uz restēm vidējā nodalījumā un cep 12 minūtes. Izņem formu no krāsns, noņem pupiņas ar cepamo papīru un ieliec mīklu atpakaļ krāsnī uz vēl 8 minūtēm.
  3. Kamēr cepas mīkla, mazā katliņā liec kondensēto pienu, sviestu un sīrupu. Uz mazas uguns maisot izkausē un pavāri 3 minūtes uz mazas liesmas. Noliec malā.
  4. Kad tartes pamatne gatava, tajā lej sagatavoto kondensētā piena masu un liec visu krāsnī uz kādām 7–10 minūtēm, līdz redzi, ka masa burbuļo un kļūst brūngana. Ņem ārā un atdzesē līdz istabas temperatūrai un tad, pārklātu ar pārtikas plēvi, ieliec ledusskapī, līdz tā kļūst pavisam auksta.
  5. Kad tarte auksta, pagatavo šokolādes glazūru. Katliņā ielej ūdeni apmēram 3 cm, uzvāri. Kad ūdens burbuļo, nogriez pavisam mazu liesmu, liec virsū bļodu, kas atbalstās uz katla maliņām un nesaskaras ar ūdeni, tikai ar tvaiku. Bļodā liec šokolādi un sviestu un  maisot izkausē.
  6. Ar šokolādes masu pārklāj tarti un rotā ar riekstiem. Liec ledusskapī, lai sastingst.
  7. Rieksti:
  8. Sakarsē krāsni 210 grādus karstu.
  9. Bļodā ar karoti samaisi sīrupu, pūdercukuru un sāli, līdz cukurs izkusis. Ieber iekšā riekstus, samaisi un liec uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Plāti liec krāsnī un cep, līdz tie ir kraukšķīgi zeltaini – kādas 7–9 minūtes. Atdzesē un liec uz kūkas, kas tikko pārklāta ar šokolādi.

Recepte: Signe Meirāne

FOTO: Armands Meirāns

Kas ir tarte un kā to sagatavot?

Praktiskas lietas

Lai gan latviešu valodā nav tāda apzīmējuma, tarte (angl. „tart” no franču „tarte”, latīņu „tarta”) ir kūka, kuru gatavo no saldās smilšu, kā arī sāļās mīklas. Lai izceptu tarti, ir daži soļi, kas jāievēro katrā cepšanas reizē.

Vairāk

Receptes bilde

Smilšu mīkla

Katras labas saimnieces mazajā pavārgrāmatā ir laba smilšu mīklas recepte. Arī manā pavārgrāmatā tāda ir, un tā izstrādājusies gadu gaitā. Atceries, ka,...

Vairāk

Komentāri

vintap

08.04.2014.

Veidoju smilsu miklu pec 4sezonas receptes, bet beigas loti drup. Vai ir kads noslepums, lai vina nedruptu, kad tarte tiek griesta?

Beločka*

14.09.2012.

Esmu taisījusi jau 2 reizes - abas sanāca fantastiski. Tumšā šokolāde neļauj kūkai būt pārlieku saldai, un tai pat laikā nav jūtama tās rūgtās šokolādes garša. Izrotāta ar riekstiem izskatās dikti labi. Ideāls svētku variants!* :)

MadameK

23.04.2012.

Labdien! Man galīgi nesanāca. Jau katliņā maisot parādījās brūni krikši. Vēlāk cepeškrāsnī briesmīga brūna plēve. Plēvi noņēmu, bet masa kā bija šķidra tā palika. Līdz ar to izņemt no trates formas bija problēma. Rezultāts - trekna, sķidra, lipīga un briemīgi salda (par spīti melnai šokolādei) masa. Varbūt pie vainas tas, ka nebija "sālītis", kas norādīts receptē pie sviesta? Tikai rieksti sanāca garšīgi.

CetrasSezonas

31.01.2012.

:) zeltainas sīrups ir cukura sīrups. Tāds ir gan Dansukker, gan Crazy Jack.

Gii

31.01.2012.

Sakiet lūdzu, kas ir 'zeltainais sīrups' ? :) Kūka garšīga, tikai es diemžēl sajaucu recepti un uzreiz pēc izvilkšanas no krāsns ielēju iekšā kondensēto pienu un tad nu man nācās cept 8+7-10 minūtes, beigās karamele sanāca tiiik cieta :) kā 'Daim', bet ciemiņi tāpat tarti slavēja :)

Komentārus var pievienot tikai reģistrēti portāla lietotāji.

Citas receptes no sadaļas "Kūkas"

Receptes bilde

Melleņu kēksiņi

Šiem kēksiņiem ir trīs labas īpašības - daudz ogas, maz cukura un izteikts sulīgums. Patiess vasaras svaigums aukstā ziemas dienā!

Vairāk

Receptes bilde

Ābolu strūdele

"Četru Sezonu Virtuve"

Daudziem ir priekšstats, ka strūdele ir virtuves neiespējamā misija, bet, noskatoties, kā to gatavo tavā acu priekšā, šis priekšstats mainās, jo tas tiešām...

Vairāk

Receptes bilde

„Merano” lazdu riekstu jogurta tarte

Tarte izskatās tikpat labi, cik garšo, jo pildījumā ir maigais, krēmīgais „Merano” lazdu riekstu jogurts, kas gatavots Itālijas reģionā Alto Adidže un...

Vairāk

Receptes bilde

Zemeņu un putukrējuma kūka

Starp maigām biskvīta kārtām slēpjas aromātiskas zemenes un gaisīgs putukrējums. Šis vieglais un ātrais vasaras deserts prasa tikai stundu laika un pacietību,...

Vairāk

Receptes bilde

Ābolu drumstalu kūka (crumble)

Īsts komforta ēdiens vēsiem vakariem.

Vairāk

Receptes bilde

Ķiršu drumstalkūka

Kad ķiršu sezona vēl nav pienākusi, bet tos tik ļoti gribas, ir laiks izmantot saldētos ķiršus. Ietērpti sulīgā pilngraudu miltu pamatnē un kraukšķīgās...

Vairāk

Maskarpones un ķiršu kūka

Ķiršu sezonā šo kūku vari pasniegt ar savārītiem skābajiem ķiršiem vai ēst kopā ar saldajiem. Bet nesezonā – ar ķiršu kompotu vai vienkārši tāpat....

Vairāk

Receptes bilde

Svētku torte

"Četru Sezonu Virtuve"

Ak vai, salikums, kurā apvienojas šokolāde, valrieksti, marcipāns, sviests un vēl daudz kas piederīgs, rada atkarību un nepietiekamību, kad gribas vēl un vēl...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Sieru šķirnes

Gorgonzola dolce ir viens no maigākajiem. Tikai nevajag to sajaukt ar Gorgonzola...

Normunds 14.04.2014. 20:29

Sieru šķirnes

Piekrītu, zilie sieri mēdz būt tik dažādi, ka tomēr ir jāzina - kas labāk derēs...

Zane 31.03.2014. 13:55

Sieru šķirnes

Labdien! Lūdzu kāds iesakiet vismaigāko no zilā vai zaļā pelējuma sieriem....

Velga 28.03.2014. 08:46

Mājās cepta maize

Man šķiet, ka jebkuru maizi var cept cepeškrāsnī. Tikai iepriekš mīkla jāsagatavo...

amanda 17.03.2014. 14:48

Ziņas

Starptautiskais modes preču zīmols H&M paziņo par veikala atvēršanu modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” Rīgā, Mūkusalas ielā 71 š. g. 26.04. plkst. 11.00. Pirmie 50 rindā stāvošie klienti saņems H&M dāvanu karti EUR 20 vērtībā (LVL 14,06). 15.04.14

„Līdz ar jaunā H&M veikala atvēršanu „Rīga Plaza”, lepojos, ka savus klientus Latvijā vienlaikus iepazīstinām arī ar H&M Home mājas preču līniju. Tagad mūsu klientiem ir vēl labākas iespējas izvēlēties sev ērtāko un tuvāko veikalu, lai iegādātos modi un kvalitāti par vislabāko cenu. Ļoti lepojamies arī ar izveidoto komandu, ko veido gan mūsu pieredzējušie, gan jaunie darbinieki,” teic H&M Baltijas valstu un Somijas vadītāja Marika Pīko.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos