Ābolu pīrāgs (Apple pie)

Ābolu pīrāgs (Apple pie)

  • Sarežģītība
  • Personas
  • Izmaksas
  • Sagatavošana
  • Gatavošana
  • Kopējais laiks

Sastāvdaļas:

Mīklai:

  • 340 g miltu
  • 160 g sviesta
  • 1 olas dzeltenums
  • 1 tējk. piena
  • 100 g cukura ar vaniļu
  • sāls

Pildījumam:

  • 1 kg nomizotu, iztīrītu ābolu
  • ½ liela citrona sula
  • 80 g cukura
  • 50 g miltu
  • 1 tējk. ābolu garšvielu maisījuma („apple spice mix”)

Lai gan ābolu pīrāgs ir tradicionāls Amerikas Savienoto Valstu deserts, man liekas, ka tas tik pat labi iederas arī Latvijā, kur ābolu ir tik daudz, ka šādu pīrāgu varētu cept katru dienu. Tas ir ne tikai viegli, bet arī sulīgi, garšīgi un aromātiski. Īpašu garšu piešķir ābolu garšvielu maisījums, kuru vari pagatavot pats.

Pagatavošana:

  1. Bļodā liec miltus un sāli. Pierīvē aukstu sviestu un ar pirkstu galiem izveido drupačas. Tad pievieno cukuru un to viegli iecilā, arī ar pirkstiem. Tad pievieno olu un lielāko daļu piena un samīci mīklu. Ja liekas par sausu, pievieno vēl pienu, BET atceries, ka nedrīkst mīklu pārmīcīt, lai tā nav cieta. Noliec ledusskapī uz vismaz 30 minūtēm, kamēr sagriez un sagatavo ābolus.
  2. Ābolus sajauc ar cukuru, miltiem, citrona sulu un garšvielu maisījumu.
  3. Sakarsē krāsni 190 grādus karstu. Ietauko formu 23 cm diametrā. Izrullē 2/3 mīklas un izklāj ietaukotā formā. Nolīdzini maliņas. Ieber ābolus, tad izrullē otru daļu, uzklāj pa virsu un arī nolīdzini maliņas, salipinot augšējo un apakšējo daļu kopā un nogriežot lieko.
  4. Trauciņā sakul olas baltumu ar ūdeni un uzsmērē uz pīrāga. Liec cepties 45 minūtes krāsns vidējā nodalījumā.

Recepte: Signe Meirāne

Ābolu pēcpusdiena

Svētku idejas

Atnākot rudenim, daba mūs aplaimo ne tikai ar skaistām krāsainām koku lapām un vēsu laiku, sauli, lietu un tumšiem rītiem, bet arī ar ķirbjiem, āboliem, sēnēm, burkāniem un vēl daudz ko citu, ar ko Latvijā esam tik bagāti. Lai gan kādam āboli asociējas tikai ar augli, kuru var izcept plātsmaizē vai apēst svaigu, tā tas nebūt nav, jo ābols ir ļoti iespējām bagāts ēdiena gatavošanas „materiāls”. To var izmantot, gatavojot gaļas ēdienus, tai skaitā marinādes, to var pievienot biezzupām un, protams, desertiem...

Vairāk

Receptes bilde

Ābolu pīrāga garšvielas (ideālas ābolu un ziemas konditorejas izstrādājumiem)

Piedevas

Šis maisījums ir radies Eiropā, visvairāk to izmanto tieši Anglijā, gatavojot žāvētu augļu kūkas, cepumus...

Vairāk

Komentāri

CetrasSezonas

26.08.2013.

Sastāvā ir kanēlis, kardamons, muskatrieksts, krustnagliņas un smaržīgie pipari.

Lindarīns

21.08.2013.

Kāds zina, no kā sastāv tas ābolu garšvielu maisījums???

annaeisaks

10.01.2013.

Ar mīklu gāja grūti, bet kaut kā sanāca. Tika pa virsu man to mīklu neīpaši izdevas pārklāt, sanāca gabaliem un nevienmērīgi. Un āboli jāgriež mazākajiem gabaliem, jo tie paliek cieti

Inga G

26.12.2012.

Ar ko varētu aizstāt ābolu garšvielu maisījumu? Es aprobežojos ar tikai kanēli, varbūt ir vēl kādi ieteikumi? Mīkla neizdevās, tādēļ pievienoju vairāk piena, lai dabūtu mīklas konsistenci.

Beločka*

13.10.2012.

Šodien uzcepu, viss ir kārtībā, garšo labi, vienīgais - puse no liela citrona man negāja pie sirds, jo pīrāgs sanāca pārāk skābs.

Maiija

10.12.2011.

izcepu 2x un dažādi varianti mīklai sanāca. otrreiz par daudz piena un visu laiku uztraukums par plāno mīklu. bet kopuā gardi, jo gardi un ābolu daudzums ļoooti priecē šajā kūkā :)

Asnate

14.11.2011.

Izcepu, vienu brīdi mazliet pastresoju par mīklu, jo bija pārāk lipīga un bija grūti izrullēt, bet beigās viss sanāca un ļoti garšīgi! :)

centinjs

29.10.2011.

Šodien izcepu, super, ļoti garšigi un sātīgi :) citronsulu pieliku vēl pie smilšu mīklas, garšīgi bija, varēja just citronu. kad biju izcepusi izdomāju ari uztaisīt olu mērci- un izdevās! pārlēju pār pīrāgu pirms pasniegšanas, un kopā garšo labāk nekā atsevišķi :)

cetrassezonas

18.10.2011.

ĻOTI ĻOTI atvainojamies ka neatbildējām. Ir ielikts uzlabojums + jā, nepieciešama tikai 1 karote piena.

elly

22.09.2011.

neesmu vēl zaudējusi cerību saņemt atbildi uz savu jautājumu :)

elly

12.09.2011.

vai mīklai tiešām nepieciešama tikai 1 tējk. piena? un ko dara ar tiem miltiem, kas minēti pie pildījuma?

Komentārus var pievienot tikai reģistrēti portāla lietotāji.

Citas receptes no sadaļas "Kūkas"

Receptes bilde

Ruma kūka „baba au rhum”

"Četru Sezonu Virtuve"

Daži uzskata „baba au rhum” par tradicionālu franču, citi – par itāļu kūku, bet leģendas vēsta, ka tā cēlusies no Austrijas. Lai kā arī būtu, visās...

Vairāk

Receptes bilde

Šokolādes un bumbieru kūka

"Četru Sezonu Virtuve"

Lai gan tartes sastāvā ir šokolāde, sviests un bumbieri, kas, liekas, veido gana sātīgu kombināciju, patiesībā ēdot tā liekas ļoti gaisīga un maiga, ne...

Vairāk

Receptes bilde

Maskarpones Ziemassvētku kūka

Piparkūku pamatne, nedaudz piparkūku garšvielu pie krēma, ja vēlies – marcipāns, un tas viss cepts tik ilgi, lai pēc tam atdzisis kustu uz mēles un roka...

Vairāk

Receptes bilde

Zemeņu siera kūka

Šī ir ātra un vienkārša siera kūka, jo īstā būtu jācep ūdens peldē un produktiem būtu jābūt istabas temperatūrā. Bet tas nemaina tās labo garšu –...

Vairāk

Receptes bilde

Smilšērkšķu “biezpiena” (curd) groziņi

Šajā receptē izmantoju “smilšērkšķu biezpienu” un tas ir pildīts smilšu mīklas groziņos - vienkārši, dabīgi, svaigi un tik garšīgi. Izmanto labas...

Vairāk

Receptes bilde

Marcipāna kēksiņi (cupcakes)

Šīs mazās kūciņas ir vienlaikus sulīgas un ļoti trauslas, turklāt savu lielisko garšu saglabā vēl pāris dienu pēc cepšanas. Svētkiem tās vari skaisti...

Vairāk

Receptes bilde

Drumstalu kūka

Vari izmantot jebkuras sezonas augļus, ogas, svaigas vai saldētas. Pasniedz ar vaniļas mērci vai saldējumu. Pusi no miltiem vari aizstāt ar samaltiem riekstiem,...

Vairāk

Receptes bilde

Šokolādes kūka ar karameli un valriekstiem

"Četru Sezonu Virtuve"

Lai gan liekas, ka karameles kārta un šokolāde pamatsastāvā padara šo kūku ļoti saldu, pagaršojot būs pārsteigums, ka patiesībā tā nav...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Sieru šķirnes

Gorgonzola dolce ir viens no maigākajiem. Tikai nevajag to sajaukt ar Gorgonzola...

Normunds 14.04.2014. 20:29

Sieru šķirnes

Piekrītu, zilie sieri mēdz būt tik dažādi, ka tomēr ir jāzina - kas labāk derēs...

Zane 31.03.2014. 13:55

Sieru šķirnes

Labdien! Lūdzu kāds iesakiet vismaigāko no zilā vai zaļā pelējuma sieriem....

Velga 28.03.2014. 08:46

Mājās cepta maize

Man šķiet, ka jebkuru maizi var cept cepeškrāsnī. Tikai iepriekš mīkla jāsagatavo...

amanda 17.03.2014. 14:48

Ziņas

Starptautiskais modes preču zīmols H&M paziņo par veikala atvēršanu modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” Rīgā, Mūkusalas ielā 71 š. g. 26.04. plkst. 11.00. Pirmie 50 rindā stāvošie klienti saņems H&M dāvanu karti EUR 20 vērtībā (LVL 14,06). 15.04.14

„Līdz ar jaunā H&M veikala atvēršanu „Rīga Plaza”, lepojos, ka savus klientus Latvijā vienlaikus iepazīstinām arī ar H&M Home mājas preču līniju. Tagad mūsu klientiem ir vēl labākas iespējas izvēlēties sev ērtāko un tuvāko veikalu, lai iegādātos modi un kvalitāti par vislabāko cenu. Ļoti lepojamies arī ar izveidoto komandu, ko veido gan mūsu pieredzējušie, gan jaunie darbinieki,” teic H&M Baltijas valstu un Somijas vadītāja Marika Pīko.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos