Vairāk attēluGalette des rois

Galette des rois

  • Sarežģītība
  • Personas
  • Izmaksas
  • Sagatavošana
  • Gatavošana
  • Kopējais laiks

Sastāvdaļas:

  • 500 g kārtainās mīklas
  • 40 g miltu rullēšanai

mandeļu krēms:

  • 100 g sviesta
  • 100 g smalkā cukura
  • 2 olas
  • 100 g mandeļu miltu
  • vaniļas vai ruma ekstrakts

glazūra:

  • 20 g pūdercukura vai 20 ml sīrupa

 

Galette des rois, ja vien mīklu negatavo pats, ir ļoti ātri pagatavojama un vienkārša kūka, kur pats galvenais noteikums ir ļoti kārtīgi aiztaisīt malas ciet, lai negadās kā autorei, ka, atverot krāsni, pildījums peld pa visu pannu. Šajā receptē vari izmantot arī rupjāka maluma mandeļu miltus. Tieši Ziemassvētku dienās tajā cepot tiek ieslēpta maza figūriņa. Izdalot kūku, viens bērns tiek apsēdināts zem galda, un viņam jautā, kam dot katru gabalu. Bērns, neredzot, uz ko tiek norādīts, saka „jā” vai „nē”. Tam, kuram iekrīt gabals ar figūriņu, visu dienu jāvalkā kronis un solās būt labs gads.

Pagatavošana:

  1. Pagatavo mandeļu krēmu. Mīkstu sviestu ieliec bļodā un sakul, lai tas kļūst gaisīgs. Pievieno cukuru un samaisi, lai veidojas viendabīga masa. Pa vienai pievieno olas un pēc tam pievieno mandeļu miltus. Var pievienot pāris piles vaniļas ekstrakta vai ruma (pēc vēlmes). Ja ir vēlme un izdevība, tad mandeļu krēmam var pievienot mazliet jau gatava vārītā krēma. Krēms būs biezāks un treknāks.
  2. Pagatavo tarti. Mīklu sadali divās vienādās daļās.
  3. Mīklas daļas rullē tā, lai tās iegūst vienādu formu (ideālā gadījumā – apaļu, 24 cm diametrā un 4–5 mm biezumā). Vienu formu rullē nedaudz lielākā diametrā, apmēram 26–27 cm. Ar otiņu notīri liekos miltus no mīklas.
  4. Izmantojot konditorejas maisiņu, vienu no kārtām (mazāko) pārklāj ar krēmu (skat. bildi) apmēram 16 cm diametrā tā, lai paliek daži cm no malām, kuras tiks aizlocītas*.Ar otas palīdzību neapsmērētās maliņas nozied ar olu (vai samitrini).
  5.  Otru kārtu liec virsū ar krēmu apsmērētajai kārtai. Labi salipini abas daļas kopā, ar pirkstiem piespiežot. Piespied kārtīgi, jo, ja kaut mazākā spraudziņa paliks vaļā, tad krēms iztecēs pa visu pannu.  
  6. Ar naža palīdzību apgriez formas malas, liec ledusskapī vismaz uz 30 minūtēm.
  7. Sakarsē krāsni 220–230 grādus karstu.
  8. Pēc izņemšanas no ledusskapja apsmērē ar olu. Tartes virspusē izdur mazu caurumiņu, lai mīkla nepūšas. Ar naža palīdzību izrotā virsmu un liec atpakaļ ledusskapī uz 30 minūtēm.
  9. Noklāj vēlreiz ar olu.
  10. Liec cepeškrāsnī un cep apmēram 35–40 minūtes (apmēram pēc 20 min samazini grādus).
  11. Apmēram 5 minūtes pirms izņemšanas no krāsns apkaisi ar pūdercukuru vai apsmērē ar 30 grādus siltu cukura sīrupu.
  12. Pabeidz cept un atdzesē.

Autors: Inga Kalniņa
Papildinājumi:
* ja liksi iekšā figūriņu, tad taga ir laiks to paslēpt krēmā.

Ziemassvētku garšās

Pavārkursi

Pie mums, „Četru sezonu virtuvē”, jau kādu laiku smaržo pēc Ziemassvētkiem. Varbūt ne tieši tā, kā esam pieraduši kopš bērnības, – ar kāpostu, piparkūku un pīrādziņu aromātiem, bet vismaz pēc franču Ziemassvētkiem gan, jo šajos kursos mācījāmies ēdienus, kurus tieši Francijā ēd gada skaistākajos svētkos. Abos mūsu Ziemassvētku kursos Inga Kalniņa mācīja gatavot dažādus klasiskus franču Ziemassvētku ēdienus...

Vairāk

Komentāri

Komentārus var pievienot tikai reģistrēti portāla lietotāji.

Citas receptes no sadaļas "Kūkas"

Receptes bilde

Kazas piena siera, bumbieru un karameles mafini

Ar kazas piena desertsieru no z/s „Līvi” šie mafini sanāk izteikti sulīgi, bet tikpat labi var izmantot kazas piena jogurtu, kas arī mafinus padarīs sulīgus...

Vairāk

Receptes bilde

Bumbieru, ābolu un aroniju šķēles

Šo našķi, kas ir bez olām un piena produktiem, vari sagriezt šķēlēs un pasniegt kā spēka pilnu batoniņu, kurā apvienojas pašmāju āboli, bumbieri un...

Vairāk

Bītonas kundzes ievārījuma maizes (Mrs. Beeton’s victorian jam sandwiches)

Šo recepti atradu Mrs. Beeton’s grāmatā “Cookery book”, kas izdota 20. gs. pašā sākumā. Lai gan mūsdienās Victoria sponge biskvītkūku taisa citādi,...

Vairāk

Receptes bilde

Gâteau aux noix, Helene

Frančiem un viņu konditorejas izstrādājumiem ir viens fenomens – tie garšo ideāli neatkarīgi no tā, vai recepte ir tik viegla, ka pat ar aizvērtām acīm var...

Vairāk

Receptes bilde

Mango un baltās šokolādes kēkss

Šajā receptē vislabāk izmantot tieši mango biezeni, kas dos sulīgumu un blīvu tekstūru, bet, ja mango biezenis nav pieejams, tad izmanto labu, nogatavojušos...

Vairāk

Receptes bilde

Lieliskās burkānkūciņas

Lai tevi nebiedē burkāns saldā versijā, jo šīs ir vienas no vis garšīgākajām kūkām, kādas man jebkad ir bijusi iespēja baudīt. Tās ir sulīgas un ļoti,...

Vairāk

Receptes bilde

Ziemassvētku žāvēto augļu krēms

Ziemassvētki

Ziemīgs, jo no žāvētajiem augļiem, viegli pagatavojams un gards. Tie, kam patīk saldāks, var pievienot pūdercukuru, bet tiem, kam vidēji salds, pietiks ar...

Vairāk

Receptes bilde

Franču šokolādes un banānu kēkss

Šī ir kārtējā kūka – kēkss (fr. raksta: cake), kuru esmu aizguvusi no savas franču draudzenes. Vienkārša, bet tik laba. Sulīga, gana salda un ļoti...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Sieru šķirnes

Gorgonzola dolce ir viens no maigākajiem. Tikai nevajag to sajaukt ar Gorgonzola...

Normunds 14.04.2014. 20:29

Sieru šķirnes

Piekrītu, zilie sieri mēdz būt tik dažādi, ka tomēr ir jāzina - kas labāk derēs...

Zane 31.03.2014. 13:55

Sieru šķirnes

Labdien! Lūdzu kāds iesakiet vismaigāko no zilā vai zaļā pelējuma sieriem....

Velga 28.03.2014. 08:46

Mājās cepta maize

Man šķiet, ka jebkuru maizi var cept cepeškrāsnī. Tikai iepriekš mīkla jāsagatavo...

amanda 17.03.2014. 14:48

Ziņas

Starptautiskais modes preču zīmols H&M paziņo par veikala atvēršanu modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” Rīgā, Mūkusalas ielā 71 š. g. 26.04. plkst. 11.00. Pirmie 50 rindā stāvošie klienti saņems H&M dāvanu karti EUR 20 vērtībā (LVL 14,06). 15.04.14

„Līdz ar jaunā H&M veikala atvēršanu „Rīga Plaza”, lepojos, ka savus klientus Latvijā vienlaikus iepazīstinām arī ar H&M Home mājas preču līniju. Tagad mūsu klientiem ir vēl labākas iespējas izvēlēties sev ērtāko un tuvāko veikalu, lai iegādātos modi un kvalitāti par vislabāko cenu. Ļoti lepojamies arī ar izveidoto komandu, ko veido gan mūsu pieredzējušie, gan jaunie darbinieki,” teic H&M Baltijas valstu un Somijas vadītāja Marika Pīko.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos