Ziemassvētku kūka ar melno tēju, portvīnu un citroniem

Ziemassvētku kūka ar melno tēju, portvīnu un citroniem

  • Sarežģītība
  • Izmaksas
  • Sagatavošana
  • Gatavošana
  • Kopējais laiks

Sastāvdaļas:

  • 200 ml melnās tējas
  • 375 g sultanas rozīņu
  • 60 ml svaigas citronu sulas
  • 1 citrona miziņa, smalki sarīvēta
  • 50 g citronu sukāžu
  • 300 g tumšo rozīņu
  • 180 g aprikožu
  • 125 ml konjaka
  • 170 g ananasu riņķīšu
  • 25 g iecukurota ingvera, smalkos gabaliņos

 

  • 125 ml ruby portvīna
  • 75 g mandeļu skaidiņu
  • 4 olas
  • 220 g sviesta, istabas temperatūrā
  • 220 g brūnā cukura
  • 180 g augstākā labuma kviešu miltu
  • 3 tējk. vaniļas cukura, ar īstu vaniļu
  • 2 tējk. kanēļa

Rezultāts:

3 kūkas

Ziemassvētki bez kūkas nav īsti svētki. Tomēr, gatavojot šo kūku, svētku sajūta mājās ienāk agrāk, jo šo kūku vislabāk cept 8 nedēļas pirms svētkiem un katru nedēļu aplaistīt ar konjaku, lai iegūtu intensīvāku garšu un maigāku struktūru. Dekorē pirms pasniegšanas vai dāvināšanas, jo šo kūku kā dāvanu novērtē visi, izņemot tos, kam negaršo žāvētie augļi.

Pagatavošana:

  1. Iemērc karstā ūdenī ananasu riņķīšus, lai nav vairs cukura. Pēc tam sagriez 10 daļās. Bļodā liec sultanas un tumšās rozīnes, aprikozes, citronu sukādes, ananasu gabaliņus. Pielej melno tēju, konjaku un citrona sulu. Samaisi un atstāj uz vienu vai divām dienām ievilkties.
  2. Sakarsē krāsni 160 grādus karstu. Sagatavo trīs apaļas kūkas formas 16 cm diametrā, ieklāj 3 kārtas cepamā papīra gan pamatnē, gan sānu malās. 
  3. Ar mikseri saputo sviestu, cukuru un olas apmēram 2 minūtes. To visu pieliec žāvētajiem augļiem (ar tējas, citrona sulas un konjaka šķidrumu) un samaisi. Pievieno portvīnu. Pievieno miltus, vaniļas cukuru, kanēli un mandeļu skaidiņas. Samaisi. Mīklu sadali pa abām formām, nolīdzini virsmu un liec krāsnī cepties. 
  4. Cep krāsns vidējā nodalījumā augšas un apakšas režīmā 3 h, līdz kūka ir skaisti brūngana un gatava. Iedurtam kociņam ārā jānāk tīram. Ja liekas, ka kūka apbrūnē pārāk ātri, uzklāj virsū vienu kārtu cepamā papīra un turpini cept. 
  5. Atdzesē pannā, līdz tā pilnīgi atdzisusi, istabas temperatūrā. Tad ietin ar alkoholu samitrinātā kokvilnas drāniņā, to visu ietin folijā un liec skārda kārbā. Līdz ēšanas brīdim katru nedēļu aplaisti vienu reizi ar konjaku vai brendiju, katrā reizē 1–2 ēdamkarotes.
  6. Kad kūku pasniegsi vai dāvināsi, izdekorē. Katliņā kopā ar ūdeni izkausē ievārījumu. Uz virsmas, kas sabārstīta ar pūdercukuru, izrullē marcipānu 5 mm biezumā. Uz kūkas uzsmērē ievārījumu un uzliec marcipānu. Dekorē ar ogām un kanēļa standziņu vai ko citu. Lai tās pieliktu, vispirms uz tās vietas uzsmērē ievārījumu.

Recepte: Signe Meirāne

Komentāri

CetrasSezonas

15.12.2011.

Jā, žāvētajiem augļiem jābūt ar šķidrumu. Pierakstījām saprotamāk un sīkāk. Kad liet portvīnu - pielikts. Paldies.

alesja_k

15.12.2011.

paris jautajumi - 1) Ar mikseri saputo sviestu, cukuru un olas apmēram 2 minūtes. To visu pieliec žāvētajiem augļiem un samaisi. - augliem abut ar skidrumu (tēja, konjaks un citrona sula)?? 2) Ko darit ar 125 ml ruby portvīna?:)

CetrasSezonas

28.11.2011.

Ja mazajās formiņās tad pietiek ar 1,5h.

Ance

25.11.2011.

Vai, ja cep šādās mazākās formiņās, kūka arī jācep 3 stundas vai mazāk?

CetrasSezonas

25.11.2011.

Šādas formiņas var nopirkt Duni bāzē un cep ar visu formiņu. Ļoti ērti, skaisti un parocīgi. Pēc tam ideāli dāvanām. Iepakojums ir ar 100 kastītēm, bet cena ir adekvāta.

Ance

24.11.2011.

Kur var iegādāties šāda veida kastītes? Un vai viņās uzreiz jau cep vai sākumā formiņā un tad ieliek kastītē? Liels paldies jau iepriekš.

Komentārus var pievienot tikai reģistrēti portāla lietotāji.

Citas receptes no sadaļas "Kūkas"

Receptes bilde

Ķirbju un auksti kūpinātas gaļas mafini

Patiesībā šī recepte tapusi pateicoties tam, ka mājās ir mazs bērns, kuram jātaisa biezeņi. Tad nu lūk, vienā reizē šāds biezenis tika uztaisīts stipri...

Vairāk

Smiltsērkšķu biezpiena kūka ar āboliem

Šī biezpiena kūka, kurā ir ielikts viss mūsu pašu labums – biezpiens, āboli un smiltsērkšķi, domāta tiem, kam smiltsērkšķi ir cieņā, jo, lai gan te nav...

Vairāk

Receptes bilde

Pekanriekstu tarte

Lai gan pekanrieksti vēl arvien mums ir zināmā mērā delikatese – jo ir gana dārgi un arī nemaz tik viegli nav pieejami, tomēr kad tad, ja ne svētkos...

Vairāk

Skābo ķiršu pīrāgs

Šī pīrāga sastāvā nav olu, līdz ar to tas derīgs visiem, kuri kāda iemesla dēļ uzturā nelieto olas. Saldeni skābais pīrāgs lieliski der kopā ar aukstu...

Vairāk

Receptes bilde

Biešu kūka ar baltās šokolādes krēmu

Mēs esam pieraduši bietes izmantot tikai sāļajos ēdienos, bet velti, jo kūkā bietes iegūst otru elpu. Tās atveras un skaisti parāda savu saldumu, bet nav...

Vairāk

Receptes bilde

Vīnogu kabatiņa ar Indijas riekstiem

Ja tev ir iespēja iegādāties vīnogu ekstraktu, tad noteikti to izdari, jo tas ir lielisks un universāls produkts, kas der gan saldajiem, gan gaļas ēdieniem...

Vairāk

Receptes bilde

Riekstu pārsteigums ar ogām

Šī kūka ir kā pārsteigums, kas saliekams kā mozaīka – pa gabaliņam vien. Dažādas sastāvdaļas, bet kopējais iespaids neaizmirstams – medaini riekstains,...

Vairāk

Receptes bilde

Ābolu drumstalu kūka (crumble)

Īsts komforta ēdiens vēsiem vakariem.

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Sieru šķirnes

Gorgonzola dolce ir viens no maigākajiem. Tikai nevajag to sajaukt ar Gorgonzola...

Normunds 14.04.2014. 20:29

Sieru šķirnes

Piekrītu, zilie sieri mēdz būt tik dažādi, ka tomēr ir jāzina - kas labāk derēs...

Zane 31.03.2014. 13:55

Sieru šķirnes

Labdien! Lūdzu kāds iesakiet vismaigāko no zilā vai zaļā pelējuma sieriem....

Velga 28.03.2014. 08:46

Mājās cepta maize

Man šķiet, ka jebkuru maizi var cept cepeškrāsnī. Tikai iepriekš mīkla jāsagatavo...

amanda 17.03.2014. 14:48

Ziņas

Starptautiskais modes preču zīmols H&M paziņo par veikala atvēršanu modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” Rīgā, Mūkusalas ielā 71 š. g. 26.04. plkst. 11.00. Pirmie 50 rindā stāvošie klienti saņems H&M dāvanu karti EUR 20 vērtībā (LVL 14,06). 15.04.14

„Līdz ar jaunā H&M veikala atvēršanu „Rīga Plaza”, lepojos, ka savus klientus Latvijā vienlaikus iepazīstinām arī ar H&M Home mājas preču līniju. Tagad mūsu klientiem ir vēl labākas iespējas izvēlēties sev ērtāko un tuvāko veikalu, lai iegādātos modi un kvalitāti par vislabāko cenu. Ļoti lepojamies arī ar izveidoto komandu, ko veido gan mūsu pieredzējušie, gan jaunie darbinieki,” teic H&M Baltijas valstu un Somijas vadītāja Marika Pīko.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos