Īpašā bērnības medus kūka

Īpašā bērnības medus kūka

  • Sarežģītība
  • Izmaksas
  • Sagatavošana
  • Gatavošana
  • Kopējais laiks

 

Sastāvdaļas:

  • 320 g medus (250 ml – 1 glāze)
  • 240 g baltā cukura (250 ml – 1 glāze)
  • 3 olas
  • 520 g augstākā labuma kviešu miltu (875 ml – 3 1/2 glāzes)
  • 2 tējk. sodas

krēmam:

  • 700 ml skābā krējuma, 25%
  • 1 ēd.k. vaniļas cukura vai vaniļas ekstrakta
  • 200 g „Laima” marmelādes – dzeltenas, sarkanas un zaļas, smalki sagrieztas

 

Šī ir mana bērnības medus kūka. Kūka, kuru 10 gadu vecumā ar asarām acīs cepu, nevienam neļaujot palīdzēt, jo gribēju visu izdarīt pati. Vienbrīd pašai sevis palika žēl, ka ģimene skatās televizoru un es viena pa virtuvi – kas izskatījās kā kara laukā. Aizgājusi gulēt, jutos tik pārgurusi, jo kūku beidzu cept iepriekšējā dienā pirms Ziemassvētku vakara ap 23.00. Nākamajā dienā bija tas vieglākais – dekorēšana un krēms. Visu izdarīju, kara lauks tika nokopts, un mans lepnums vakarā iededzās tik spoži kā nekad – vēl tagad atceros. Par to, ka pati savām rokām, 10 gadīgs bērns, biju uztapinājusi skaistāko medus kūku pasaulē. Un man liekas, ka, pateicoties šai kūkai, sevī sajutu to virtuves fanātiķa garu.

Šī kūka katru gadu tika pasniegta mūsu mājās Ziemassvētkos – no pirmās dienas, kad sevi atceros, līdz pat padsmitnieces gadiem. Un tieši tāpēc tā ir tik īpaša, jo ikviena skaista bērnības atmiņa ir īpaša.

Iekavās pieliktā mērvienība no tiem laikiem, kad visi mērijā glāzēs.

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 190 grādus karstu.
  2. Bļodā sajauc visas medus mīklas sastāvdaļas. Uz vairākiem cepamajiem papīriem uzzīmē 25 cm lielu apli. Tas ir tavas kūkas izmērs. Uz aci apmēram sadali mīklu sešās daļās. 
  3. Paņem 2–3 lielas ēdamkarotes mīklas un uzliec uz apļa vidus. Iemērc karoti karstā ūdenī, izņem ārā un ar apakšu smērē mīklu uz visām pusēm, lai ar to pārklājas viss aplis, ļaujot kūkai mīklai izsmērēties ārpus robežām (tas, kas būs ārpus šī apļa, tiks nogriezts un kalpos kūkas drupačām). Karotes iemērkšana jāveic vairākas reizes. 
  4. Kad mīkla izsmērēta, liec to krāsns vidū un cep kādas 10–13 minūtes, līdz biskvīts ir zeltains. Izņem ārā un tikai ar cepamo papīru – bez pannas – liec dzesēties uz režģa. Tā atkārto ar 6 apļiem. 
  5. Cep katru riņķi 10 minūtes.  
  6. Atdzesē visus mīklas apļus, līdz tie pilnībā atdzisuši. Tad saliec visus vienā kaudzē un aplīdzini maliņas. Vai arī vari uz katra apļa uzlikt apaļu kūkas formas pamatni un apgriezt apkārt. Dari, kā tev ērtāk. 
  7. Gatavo krēmu. Ar miksera palīdzību saputo krējumu un cukuru, kādas 3 minūtes. Pievieno marmelādes gabaliņus un samaisi. 
  8. Uz trauka, kurā pasniegsi kūku, liec pirmo biskvīta kārtu un smērē virsū krējumu. Uzliec otru kārtu un smērē atkal. Tā turpini, līdz piecas kārtas ir saliktas. Uz pēdējās arī uzsmērē krējumu. Ar krējumu nosmērē arī kūkas malas. 
  9. Gaļas mašīnā samal sesto kūkas kārtu un visus atgriezumus. Ar tiem pārber virsu un sānus, lai pilnībā viss ir pārklāts. 
  10. Liec kūku ledusskapī uz vismaz 12 h, bet var arī 24 h. Pasniedz vēsu.

Recepte: Signe Meirāne

Armanda omes medus kūka

Svētkos, kad dodamies pie vīra radiem, ome vienmēr cep medus kūku. Kādu dienu, kad viņai pajautāju recepti, viņa man iedeva un teica: „Tev tāpat tik laba kā...

Vairāk

Receptes bilde

Kristīnes omes un „Mūsmāju” medus torte

Izcilas medus kūkas meklējumos var izstaigāt vairākas konditorejas un apmeklēt desmitiem kāzu. Taču vislabāk ir pašai atrotīt piedurknes, paņemt recepti un...

Vairāk

Komentāri

vilandra

15.11.2012.

Vairākas reizes taisīta un atzīta par labu esam, jāsaka gan, ka marmelādes tomēr lieku mazāk, jo savādāk ir par saldu, bet tā jau gaumes lieta. Ļoti feina kūka. Agrāk domāju, ka medus kūkas ir baigā noņemšanās, bet šis ir labs variants.

lauva

21.05.2012.

paldies! sanāca ļoti garda kūka! tikai šīs 6 kārtas sanāca visai biezas un rezultātā man sanāca 2 normālas kūkas :)

Prieksgatatavot

14.12.2011.

Paldies!

CetrasSezonas

14.12.2011.

Nē, Nav jāpievieno, jo marmelāde ir salda. Arī biskvīti ir saldi. Ja pievieno cukuru, tad ir daudz pa saldu.

Prieksgatatavot

14.12.2011.

Vai krēmam parastais cukurs nav jāpievieno?

Komentārus var pievienot tikai reģistrēti portāla lietotāji.

Citas receptes no sadaļas "Kūkas"

Receptes bilde

Ābolu drumstalu kūka (crumble)

Īsts komforta ēdiens vēsiem vakariem.

Vairāk

Receptes bilde

Mango un banānu tarte

Šī mango tarte, kas bagātināta ar banānu un citronu sulu, ir skābeni svaiga, un tieši tāpēc pirms pasniegšanas to ieteicams noturēt ledusskapī, līdz tā ir...

Vairāk

Receptes bilde

Aveņu, biešu un šokolādes kūka

Pavisam neparasts salikums, kurā apvienojas avenes, vārītas bietes un melnā šokolāde. Nebaidies, pamēģini, jo patiesībā vienīgais, ko kūkā patiešām jūt,...

Vairāk

Receptes bilde

Svētku torte

"Četru Sezonu Virtuve"

Ak vai, salikums, kurā apvienojas šokolāde, valrieksti, marcipāns, sviests un vēl daudz kas piederīgs, rada atkarību un nepietiekamību, kad gribas vēl un vēl...

Vairāk

Receptes bilde

Kristīnes omes un „Mūsmāju” medus torte

Izcilas medus kūkas meklējumos var izstaigāt vairākas konditorejas un apmeklēt desmitiem kāzu. Taču vislabāk ir pašai atrotīt piedurknes, paņemt recepti un...

Vairāk

Receptes bilde

„Harry Morgan” Pavlovas kūka ar ogām

Ak, šī maigā, saldenā kūka ar tik cēlo vārdu – Pavlova. Kūka, kuru pazīst visa pasaule un no kuras atsakās tikai tie, kuriem nav ļauts ēst olu baltumus, jo...

Vairāk

Receptes bilde

Šokolādes un mazo bumbieru šķēles

Lai gan, liekot cepoties, liekas, ka mīklas ir ļoti maz, tomēr šīs šķēles ir ļoti sātīgas, jo sastāvā ir gan šokolāde, gan salds krējums un, protams,...

Vairāk

Receptes bilde

Neceptā „Philadelphia Milka” siera kūka

Ir reizes un apstākļi, kad krāsni negribas vai nevar iedarbināt, bet garšīga kūka ir vislielākā nepieciešamība. Tad ir laiks pagatavot šo vienkāršo siera...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Chai

Jaunums, kas vairs nav nekāds jaunums! Nesen vienā no Rīgas kafijas tirgotavām acis...

Roberts 20.10.2014. 22:34

Brančs

Par dažām klasiskām vietām pēdējā laikā mainas viedokli, jo vairs nav tās...

Roberts 20.10.2014. 22:24

Ekoloģiska gaļa

liellopu gaļa hereford.lv

kaspars 27.08.2014. 08:06

Brančs

Illy, protams, ir branča klasika, ar to nevar nošaut greizi. Esmu dzirdējusi arī...

Ilze 18.08.2014. 17:06

Ziņas

Kaspars Reitups izcīna Baltijas labākā someljē titulu 20.10.14

Piektdien, 17.oktobrī, konkursā „Vana Tallinn Baltic Grand Prix”, kas notiek jau devīto reizi, sīvā cīņā par labāko Baltijas valstu someljē tika atzīts Latvijas pārstāvis – restorāna “Vincents” vīnzinis Kaspars Reitups. Otrajā vietā šajās divu dienu sacensībās ierindojās Igaunijas Someljē asociācijas pasniedzējs Kristjans Markī, bet trešo vietu izcīnīja „Liviko HoReCa” tirdzniecības pārstāvis Karels Veski no Igaunijas.

Šodien Rīgā tiks noskaidrots 2014. gada labāko Baltijas someljē 17.10.14

Šodien, 17. oktobrī, konkursā „Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix”, kas notiek jau devīto reizi, tiks noteikts Baltijas valstu labākais someljē. Rīgā, divu dienu sacensību ietvaros, par šo titulu cīnīsies labākie someljē no visām Baltijas valstīm. Dalībnieku zināšanas un prasmes vērtēs starptautiska žūrija, ko šogad vada Austrijas Someljē savienības prezidente un Starptautiskās Someljē asociācijas izglītības komisijas vadītāja Annemarija Foidla.

Rīgā notiks praktisks seminārs par Tiešās pirkšanas pulciņa dibināšanu 16.10.14

Jau šo sestdien, 18. oktobrī, no 11:00 – 15:00, biedrības Homo ecos telpās, Rīgā, Ernestīnes ielā 12, notiks pirmais seminārs Personīgi. Ēdiens., kura dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar neformālās Tiešās pirkšanas kustības darbību un piedalīties aktivitātēs, kas ilustrēs kā praktiski noris pasūtījumi Tiešās pirkšanas pulciņos.

Valmiermuižas alus darītava sāk brūvēt graudu iesala dzērienu no Latvijas graudiem 15.10.14

“Valmiermuižas alus” sācis brūvēt bezalkoholisku Latvijas graudu iesala dzērienu ar  nosaukumu “Zelta zirgs” sadarbībā ar kooperatīvai sabiedrībai “Latraps” piederošo iesalnīcu Staļģenē, kas Valmiermuižas alus darītavai piegādā saldos miežu iesala graudus.

Rīgā notiks praktiskais seminārs ar mērķi dibināt Tiešās pirkšanas pulciņus 13.10.14

18. oktobrī, no 11:00 – 15:00, biedrības Homo ecos telpās, Rīgā, Ernestīnes ielā 12, notiks bezmaksas seminārs Personīgi. Ēdiens., kura apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar neformālās Tiešās pirkšanas kustības darbību, kā arī uzzināt par to, kāda ir mūsdienu pārtikas ražošanas sistēmas ietekme uz vidi un mums.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos