Īpašā bērnības medus kūka

Īpašā bērnības medus kūka

  • Sarežģītība
  • Izmaksas
  • Sagatavošana
  • Gatavošana
  • Kopējais laiks

 

Sastāvdaļas:

  • 320 g medus (250 ml – 1 glāze)
  • 240 g baltā cukura (250 ml – 1 glāze)
  • 3 olas
  • 520 g augstākā labuma kviešu miltu (875 ml – 3 1/2 glāzes)
  • 2 tējk. sodas

krēmam:

  • 700 ml skābā krējuma, 25%
  • 1 ēd.k. vaniļas cukura vai vaniļas ekstrakta
  • 200 g „Laima” marmelādes – dzeltenas, sarkanas un zaļas, smalki sagrieztas

 

Šī ir mana bērnības medus kūka. Kūka, kuru 10 gadu vecumā ar asarām acīs cepu, nevienam neļaujot palīdzēt, jo gribēju visu izdarīt pati. Vienbrīd pašai sevis palika žēl, ka ģimene skatās televizoru un es viena pa virtuvi – kas izskatījās kā kara laukā. Aizgājusi gulēt, jutos tik pārgurusi, jo kūku beidzu cept iepriekšējā dienā pirms Ziemassvētku vakara ap 23.00. Nākamajā dienā bija tas vieglākais – dekorēšana un krēms. Visu izdarīju, kara lauks tika nokopts, un mans lepnums vakarā iededzās tik spoži kā nekad – vēl tagad atceros. Par to, ka pati savām rokām, 10 gadīgs bērns, biju uztapinājusi skaistāko medus kūku pasaulē. Un man liekas, ka, pateicoties šai kūkai, sevī sajutu to virtuves fanātiķa garu.

Šī kūka katru gadu tika pasniegta mūsu mājās Ziemassvētkos – no pirmās dienas, kad sevi atceros, līdz pat padsmitnieces gadiem. Un tieši tāpēc tā ir tik īpaša, jo ikviena skaista bērnības atmiņa ir īpaša.

Iekavās pieliktā mērvienība no tiem laikiem, kad visi mērijā glāzēs.

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 190 grādus karstu.
  2. Bļodā sajauc visas medus mīklas sastāvdaļas. Uz vairākiem cepamajiem papīriem uzzīmē 25 cm lielu apli. Tas ir tavas kūkas izmērs. Uz aci apmēram sadali mīklu sešās daļās. 
  3. Paņem 2–3 lielas ēdamkarotes mīklas un uzliec uz apļa vidus. Iemērc karoti karstā ūdenī, izņem ārā un ar apakšu smērē mīklu uz visām pusēm, lai ar to pārklājas viss aplis, ļaujot kūkai mīklai izsmērēties ārpus robežām (tas, kas būs ārpus šī apļa, tiks nogriezts un kalpos kūkas drupačām). Karotes iemērkšana jāveic vairākas reizes. 
  4. Kad mīkla izsmērēta, liec to krāsns vidū un cep kādas 10–13 minūtes, līdz biskvīts ir zeltains. Izņem ārā un tikai ar cepamo papīru – bez pannas – liec dzesēties uz režģa. Tā atkārto ar 6 apļiem. 
  5. Cep katru riņķi 10 minūtes.  
  6. Atdzesē visus mīklas apļus, līdz tie pilnībā atdzisuši. Tad saliec visus vienā kaudzē un aplīdzini maliņas. Vai arī vari uz katra apļa uzlikt apaļu kūkas formas pamatni un apgriezt apkārt. Dari, kā tev ērtāk. 
  7. Gatavo krēmu. Ar miksera palīdzību saputo krējumu un cukuru, kādas 3 minūtes. Pievieno marmelādes gabaliņus un samaisi. 
  8. Uz trauka, kurā pasniegsi kūku, liec pirmo biskvīta kārtu un smērē virsū krējumu. Uzliec otru kārtu un smērē atkal. Tā turpini, līdz piecas kārtas ir saliktas. Uz pēdējās arī uzsmērē krējumu. Ar krējumu nosmērē arī kūkas malas. 
  9. Gaļas mašīnā samal sesto kūkas kārtu un visus atgriezumus. Ar tiem pārber virsu un sānus, lai pilnībā viss ir pārklāts. 
  10. Liec kūku ledusskapī uz vismaz 12 h, bet var arī 24 h. Pasniedz vēsu.

Recepte: Signe Meirāne

Armanda omes medus kūka

Svētkos, kad dodamies pie vīra radiem, ome vienmēr cep medus kūku. Kādu dienu, kad viņai pajautāju recepti, viņa man iedeva un teica: „Tev tāpat tik laba kā...

Vairāk

Receptes bilde

Kristīnes omes un „Mūsmāju” medus torte

Izcilas medus kūkas meklējumos var izstaigāt vairākas konditorejas un apmeklēt desmitiem kāzu. Taču vislabāk ir pašai atrotīt piedurknes, paņemt recepti un...

Vairāk

Komentāri

vilandra

15.11.2012.

Vairākas reizes taisīta un atzīta par labu esam, jāsaka gan, ka marmelādes tomēr lieku mazāk, jo savādāk ir par saldu, bet tā jau gaumes lieta. Ļoti feina kūka. Agrāk domāju, ka medus kūkas ir baigā noņemšanās, bet šis ir labs variants.

lauva

21.05.2012.

paldies! sanāca ļoti garda kūka! tikai šīs 6 kārtas sanāca visai biezas un rezultātā man sanāca 2 normālas kūkas :)

Prieksgatatavot

14.12.2011.

Paldies!

CetrasSezonas

14.12.2011.

Nē, Nav jāpievieno, jo marmelāde ir salda. Arī biskvīti ir saldi. Ja pievieno cukuru, tad ir daudz pa saldu.

Prieksgatatavot

14.12.2011.

Vai krēmam parastais cukurs nav jāpievieno?

Komentārus var pievienot tikai reģistrēti portāla lietotāji.

Citas receptes no sadaļas "Kūkas"

Receptes bilde

Baltās šokolādes un jogurta groziņi

Šie groziņi tapuši no smilšu mīklas pārpalikumiem, jo neatkarīgi no tā, vai mīklu gatavo pats vai pērc veikalā, bieži gadās, ka paliek dažāda izmēra...

Vairāk

Receptes bilde

Aromātiskais ķirbju pīrāgs

Ķirbis nekad nebeidz pārsteigt ar savu daudzveidību un garšām. Šai receptei noteikti atrodi pēc iespējas oranžāku, sausāku un saldāku ķirbja šķirni...

Vairāk

Receptes bilde

Pekanriekstu tarte

Lai gan pekanrieksti vēl arvien mums ir zināmā mērā delikatese – jo ir gana dārgi un arī nemaz tik viegli nav pieejami, tomēr kad tad, ja ne svētkos...

Vairāk

Receptes bilde

„Merano” lazdu riekstu jogurta tarte

Tarte izskatās tikpat labi, cik garšo, jo pildījumā ir maigais, krēmīgais „Merano” lazdu riekstu jogurts, kas gatavots Itālijas reģionā Alto Adidže un...

Vairāk

Receptes bilde

Franču šokolādes un banānu kēkss

Šī ir kārtējā kūka – kēkss (fr. raksta: cake), kuru esmu aizguvusi no savas franču draudzenes. Vienkārša, bet tik laba. Sulīga, gana salda un ļoti...

Vairāk

Receptes bilde

Sulīgie valriekstu un baltās šokolādes četrstūri

Ja gatavosi šo kūku jubilejai, tad noteikti pagatavo krēmu – lai svinīgāk un krēmīgāk. Tikpat labi garšos arī bez krēma un viegli silta...

Vairāk

Receptes bilde

Māmiņdienas skaistie mafini

Māmiņdiena

Šie greznie mafini ir ne tikai skaisti, bet arī gardi, un viegli saldenajam mafinam lielisku svaigumu piedod krēmsiera un skāba krējuma krēms, kam pievienota laima...

Vairāk

Bītonas kundzes ievārījuma maizes (Mrs. Beeton’s victorian jam sandwiches)

Šo recepti atradu Mrs. Beeton’s grāmatā “Cookery book”, kas izdota 20. gs. pašā sākumā. Lai gan mūsdienās Victoria sponge biskvītkūku taisa citādi,...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst

Vīns dāmai!

Mēs ar draudzenēm esam iecienījušas dažadus rozā vīnus. Tieši šī vidusceļa...

Ilze 30.12.2014. 11:16

Vīns dāmai!

Svarīgākais, ko vajadzētu mēģināt noskaidrot iepriekš, vai dāmai labāk patīk...

amanda 30.12.2014. 10:27

Vīns dāmai!

Sveiki!
Neesmu vīna eksperts, tāpēc jautāju pēc padoma.
Ir kāds universāls...

Kārlis 29.12.2014. 11:14

Ekoloģiska gaļa

Es arī šad tad no hereford,bet man tie komplekti šķiet pārāk lieli un...

Andis 18.12.2014. 19:09

Ziņas

Iittala Ruutu vāžu un Aito plauktu kolekcijas saņem iF dizaina balvas 11.02.15

Iittala ir lepna paziņot, ka kompānijas nesen tirgū laistie produkti ir saņēmuši starptautisku atzinību. Ronana un Ervana Buruleku (Ronan un Erwan Bouroullec) veidotā Ruutu vāžu kolekcija un Sesīlijas Mancas (Cecilie Manz) radītā Aitio plauktu un priekšmetu uzglabāšanas kolekcija ieguvušas 2015.gada iF dizaina balvas. Šie apbalvojumi papildina garo Iittala dizaina atzinības vēsturi.

Latvijas iedzīvotāji neizprot, kas ir bioloģiska pārtika 20.01.15

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija kampaņas BioLoģiski! ietvaros pagājušā gada nogalē veica iedzīvotāju aptauju, lai noskaidrotu, kāda ir Latvijas iedzīvotāju izpratne par bioloģisko pārtiku un tās lietošanas paradumi. Aptauja, kurā piedalījās vairāk kā 1000 respondenti, atklāja, ka lielākajai daļai ir nepilnīga izpratne par bioloģisko pārtiku, tajā pašā laikā cilvēki uzskata, ka tādu lieto. Tāpat aptauja parādīja, ka cilvēki Latvijā maz pazīst Eiropas Savienības ekomarķējumu – zaļo ekolapiņu, kas ir vienīgais marķējums, kurš garantē bioloģiskās lauksaimniecības principu ievērošanu produkta audzēšanā un ražošanā.

Ievieš atpazīstamības zīmi „100% Latvijā audzēts dzīvnieks”  13.01.15

Lai Latvijas iedzīvotāji veikalu plauktos varētu atpazīt vietējo vistas gaļas produkciju, kas izgatavota tikai no Latvijā audzētu vistu gaļas, Latvijas vadošie putnu gaļas ražotāji AS “Putnu fabrika Ķekava” (PF “Ķekava”) un SIA “Lielzeltiņi” ieviesuši atpazīstamības zīmi “100% Latvijā audzēts dzīvnieks”. Tā apliecinās, ka vistas gaļa ir vietējas izcelsmes - dzīvnieks audzēts Latvijā, ievērojot Eiropas Savienības regulas un Latvijas likumdošanas prasības.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos