Īpašā bērnības medus kūka

Īpašā bērnības medus kūka

  • Sarežģītība
  • Izmaksas
  • Sagatavošana
  • Gatavošana
  • Kopējais laiks

 

Sastāvdaļas:

  • 320 g medus (250 ml – 1 glāze)
  • 240 g baltā cukura (250 ml – 1 glāze)
  • 3 olas
  • 520 g augstākā labuma kviešu miltu (875 ml – 3 1/2 glāzes)
  • 2 tējk. sodas

krēmam:

  • 700 ml skābā krējuma, 25%
  • 1 ēd.k. vaniļas cukura vai vaniļas ekstrakta
  • 200 g „Laima” marmelādes – dzeltenas, sarkanas un zaļas, smalki sagrieztas

 

Šī ir mana bērnības medus kūka. Kūka, kuru 10 gadu vecumā ar asarām acīs cepu, nevienam neļaujot palīdzēt, jo gribēju visu izdarīt pati. Vienbrīd pašai sevis palika žēl, ka ģimene skatās televizoru un es viena pa virtuvi – kas izskatījās kā kara laukā. Aizgājusi gulēt, jutos tik pārgurusi, jo kūku beidzu cept iepriekšējā dienā pirms Ziemassvētku vakara ap 23.00. Nākamajā dienā bija tas vieglākais – dekorēšana un krēms. Visu izdarīju, kara lauks tika nokopts, un mans lepnums vakarā iededzās tik spoži kā nekad – vēl tagad atceros. Par to, ka pati savām rokām, 10 gadīgs bērns, biju uztapinājusi skaistāko medus kūku pasaulē. Un man liekas, ka, pateicoties šai kūkai, sevī sajutu to virtuves fanātiķa garu.

Šī kūka katru gadu tika pasniegta mūsu mājās Ziemassvētkos – no pirmās dienas, kad sevi atceros, līdz pat padsmitnieces gadiem. Un tieši tāpēc tā ir tik īpaša, jo ikviena skaista bērnības atmiņa ir īpaša.

Iekavās pieliktā mērvienība no tiem laikiem, kad visi mērijā glāzēs.

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 190 grādus karstu.
  2. Bļodā sajauc visas medus mīklas sastāvdaļas. Uz vairākiem cepamajiem papīriem uzzīmē 25 cm lielu apli. Tas ir tavas kūkas izmērs. Uz aci apmēram sadali mīklu sešās daļās. 
  3. Paņem 2–3 lielas ēdamkarotes mīklas un uzliec uz apļa vidus. Iemērc karoti karstā ūdenī, izņem ārā un ar apakšu smērē mīklu uz visām pusēm, lai ar to pārklājas viss aplis, ļaujot kūkai mīklai izsmērēties ārpus robežām (tas, kas būs ārpus šī apļa, tiks nogriezts un kalpos kūkas drupačām). Karotes iemērkšana jāveic vairākas reizes. 
  4. Kad mīkla izsmērēta, liec to krāsns vidū un cep kādas 10–13 minūtes, līdz biskvīts ir zeltains. Izņem ārā un tikai ar cepamo papīru – bez pannas – liec dzesēties uz režģa. Tā atkārto ar 6 apļiem. 
  5. Cep katru riņķi 10 minūtes.  
  6. Atdzesē visus mīklas apļus, līdz tie pilnībā atdzisuši. Tad saliec visus vienā kaudzē un aplīdzini maliņas. Vai arī vari uz katra apļa uzlikt apaļu kūkas formas pamatni un apgriezt apkārt. Dari, kā tev ērtāk. 
  7. Gatavo krēmu. Ar miksera palīdzību saputo krējumu un cukuru, kādas 3 minūtes. Pievieno marmelādes gabaliņus un samaisi. 
  8. Uz trauka, kurā pasniegsi kūku, liec pirmo biskvīta kārtu un smērē virsū krējumu. Uzliec otru kārtu un smērē atkal. Tā turpini, līdz piecas kārtas ir saliktas. Uz pēdējās arī uzsmērē krējumu. Ar krējumu nosmērē arī kūkas malas. 
  9. Gaļas mašīnā samal sesto kūkas kārtu un visus atgriezumus. Ar tiem pārber virsu un sānus, lai pilnībā viss ir pārklāts. 
  10. Liec kūku ledusskapī uz vismaz 12 h, bet var arī 24 h. Pasniedz vēsu.

Recepte: Signe Meirāne

Armanda omes medus kūka

Svētkos, kad dodamies pie vīra radiem, ome vienmēr cep medus kūku. Kādu dienu, kad viņai pajautāju recepti, viņa man iedeva un teica: „Tev tāpat tik laba kā...

Vairāk

Receptes bilde

Kristīnes omes un „Mūsmāju” medus torte

Izcilas medus kūkas meklējumos var izstaigāt vairākas konditorejas un apmeklēt desmitiem kāzu. Taču vislabāk ir pašai atrotīt piedurknes, paņemt recepti un...

Vairāk

Komentāri

vilandra

15.11.2012.

Vairākas reizes taisīta un atzīta par labu esam, jāsaka gan, ka marmelādes tomēr lieku mazāk, jo savādāk ir par saldu, bet tā jau gaumes lieta. Ļoti feina kūka. Agrāk domāju, ka medus kūkas ir baigā noņemšanās, bet šis ir labs variants.

lauva

21.05.2012.

paldies! sanāca ļoti garda kūka! tikai šīs 6 kārtas sanāca visai biezas un rezultātā man sanāca 2 normālas kūkas :)

Prieksgatatavot

14.12.2011.

Paldies!

CetrasSezonas

14.12.2011.

Nē, Nav jāpievieno, jo marmelāde ir salda. Arī biskvīti ir saldi. Ja pievieno cukuru, tad ir daudz pa saldu.

Prieksgatatavot

14.12.2011.

Vai krēmam parastais cukurs nav jāpievieno?

Komentārus var pievienot tikai reģistrēti portāla lietotāji.

Citas receptes no sadaļas "Kūkas"

Receptes bilde

Apelsīnu kūka (bez glutēna)

No rudens līdz pat pavasarim apelsīns ir tas auglis, kurš ir ne vien vislabāk pieejams, bet arī tik ļoti kārdinošs. Tas izstaro sauli, saldumu, sulīgumu un...

Vairāk

Receptes bilde

Šokolādes un bumbieru kūka

"Četru Sezonu Virtuve"

Lai gan tartes sastāvā ir šokolāde, sviests un bumbieri, kas, liekas, veido gana sātīgu kombināciju, patiesībā ēdot tā liekas ļoti gaisīga un maiga, ne...

Vairāk

Ziemassvētku kūka ar melno tēju, portvīnu un citroniem

Ziemassvētki

Ziemassvētki bez kūkas nav īsti svētki. Tomēr, gatavojot šo kūku, svētku sajūta mājās ienāk agrāk...

Vairāk

Nesaldā plūmju kūka

Šī ir ļoti viegla, gaisīga un skābena plūmju kūka, kura nav pārlieku salda, diezgan stingra, kas palīdz tās transportēšanā, kas nozīmē, ka droši var...

Vairāk

Receptes bilde

Safrāna biezpienkūka ar rozīnēm

Safrāns ir ļoti specifiska un universāla garšviela, ko izmanto gan saldajos, gan sāļajos ēdienos. Ir valstis, kurās to izmanto pārsvarā vienos vai otros...

Vairāk

Receptes bilde

Biezpiena kūka ar karameli

Šī ir ļoti viegli pagatavojama un sātīga kūka. Ja nevari iegādāties Digestives cepumus, izmanto kādus citus, tīrus auzu cepumus. Ja pasniegsi lielākā...

Vairāk

Receptes bilde

Riekstainā „Philadelphia Milka” kūka

Lai kūka izdotos skaista un tiešām ideāla, es produktus, kā krēmsieru, maskarponi un olas, vienmēr no ledusskapja izņemu vismaz 12 h pirms kūkas gatavošanas,...

Vairāk

Receptes bilde

Tumšo ķiršu un šokolādes torte

Šī ir nesalda kūka, pateicoties skābenajiem ķiršiem. Laba divu iemeslu dēļ – tas ir labs veids, kā apēst skābos ķiršus, kas daudziem negaršo. Un laba...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Ekoloģiska gaļa

liellopu gaļa hereford.lv

kaspars 27.08.2014. 08:06

Brančs

Illy, protams, ir branča klasika, ar to nevar nošaut greizi. Esmu dzirdējusi arī...

Ilze 18.08.2014. 17:06

Ekoloģiska gaļa

Sveiki!
Vēlos noskaidrot, kur jūs pērkat ekoloģisku un pārbaudīti labu gaļu no...

Ilze 13.08.2014. 12:58

Brančs

Vai Fazendā ir brančs? Neesmu par to dzirdējusi. Vai arī ir īpaša brokastu...

Samanta 16.07.2014. 11:45

Ziņas

„Riga Food 2014” medaļas sadalītas! 05.09.14

Pārtikas ražotāji un meistari starptautiskās pārtikas izstādes „Riga Food 2014” laikā sacentās par “Riga Food” medaļām izcilas kvalitātes pārtikas produktu konkursos – šogad tika vērtēti maizes, medus un piena produkti. Konkursu uzvarētāji tika apbalvoti „Riga Food 2014” atklāšanas ceremonijā 4. septembrī.

Par konkursa "Latvijas Gada vīns 2014" tituliem cīnīsies 450 vīni no visas pasaules 04.09.14

Konkursam „Latvijas Gada vīns 2014”, kas pirmoreiz noteiks labākos Latvijā pieejamos pasaules vīnus, pieteikti 450 vīni. Lai noteiktu Top 50, kā arī piešķirtu „Zelta”, „Sudraba”, „Bronzas” un „Vērts nogaršot” medaļas, starptautiska žūrija no 4.-6. septembrim Rīgā restorānā „Bibliotēka N˚1” ar aizklātām etiķetēm degustēs un vērtēs konkursam iesniegtos dzirkstošos, baltos, sarkanos, deserta un stiprinātos vīnus.

GODĪGĀ TIRDZNIECĪBA IZSTĀDĒ RIGA FOOD 2014
Biedrība “Zaļā Brīvība” aicina apmeklēt Godīgās tirdzniecības stendu
04.09.14

Godīgā tirdzniecība ir alternatīva tirdzniecības sistēma, kuras ietvaros attīstības valstu ražotāji var saņemt godīgu samaksu par savu darbu – izaudzēto kakao, tēju, banāniem, izgatavotajiem priekšmetiem un izejmateriāliem – kopā vairāk kā 1000 dažādiem produktiem. Par produktu, kurš ir sertificēts Godīgās tirdzniecības sistēmā, tā ražotājs vai audzētājs saņem stabilu samaksu, jo ir samazināts starpnieku skaits un noslēgti ilgtermiņa līgumi. Biedrība “Zaļā Brīvība” izstādē Riga Food 2014 iepazīstinās ar Godīgās tirdzniecības sistēmu un Godīgās tirdzniecības produktiem, kuri pieejami Latvijā. Tāpat šogad Baltijas valstīs norisināsies informatīva un izglītojoša kampaņa par Godīgo Tirdzniecību, par kuru arī varēs uzzināt izstādē.

Pavāri cīnās par Reaton zelta pavārnīcu un titulu „Latvijas 2014.gada pavārs” 04.09.14

Šo piektdien, 5.septembrī pavāri no visas Latvijas rādīs savu meistarību ikgadējā pavārmākslas konkursā „Latvijas 2014. gada pavārs” izstādes Riga Food 2014 laikā. Konkursa mērķis ir popularizēt un attīstīt pavārmākslu Latvijā, balstoties uz ”Mūsdienu Latvijas virtuves manifestu”.

Daumants Kalniņš un Ieva Kemlere ļaujas garšas baudām Gastronomijas festivālā! 04.09.14

Talantīgais džeza dziedātājs Daumants Kalniņš kopā ar šarmanto dejotāju Ievu Kemleri Gastronomijas festivālu atklāja restorānā „Čarlstons” un atzina, ka tā ir ideāla vieta vakariņām divvientulībā.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos