Sulīgā pilngraudu biskvītkūka

Sulīgā pilngraudu biskvītkūka

  • Sarežģītība
  • Izmaksas
  • Sagatavošana
  • Gatavošana
  • Kopējais laiks

 

Sastāvdaļas:

  • 8 olas, dzeltenumi un baltumi atdalīti
  • 120 g (apm. 8 karotes) brūnā cukura
  • 180 g pilngraudu kviešu miltu
  • 1/2 apelsīna miza, smalki sarīvēta
  • 1/2 citrona miza, smalki sarīvēta
  • nedaudz vaniļas ekstrakta vai cukura
  • šķipsniņa jūras sāls

biezenim:

  • 280 g nomizotu ābolu, mazos gabalos
  • 80 g Demeraras cukura
  • 120 g žāvētu plūmju
  • 1/2 citrona sulas
  • 300 g nomizotu bumbieru, nelielos gabalos

krēmam:

  • 120 g brūnā cukura
  • 400 g krēmsiera (vislabāk „Philadelphia”)
  • 200 g skāba krējuma
  • 100 g lazdu riekstu

Rezultāts:

  • 1 liela kūka

Biskvītu var gatavot ne tikai no augstākā labuma kviešu, bet arī pilngraudu kviešu miltiem. Tas, protams, iegūst pavisam citu struktūru, kļūst rupjāks un smagāks, bet tajā pašā laikā ir tik daudz jaunu garšu – riekstaina, graudaina. Un kas gan vēl labāk rudenī iederas kā āboli, bumbieri un plūmes. Un krēms no pašmāju skābā krējuma (laba, 25%, jo tā taču ir kūka).

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Ietauko vai izklāj ar cepamo papīru kūkas formu ar noņemamām maliņām, 25–27 cm diametrā.
  2. Bļodā liec 4 olu dzeltenumus un sāc miksēt. Tad pa vienam pievieno pārējos dzeltenumus un, kad tas izdarīts, arī cukuru. Puto kādas 5 minūtes, līdz masa ir gaiša un daudz apjomīgāka. Tad pievieno apelsīna un citrona mizas, vaniļu un samaisi. Pievieno miltus un sāli, iemaisi.
  3. Saputo olu baltumus vieglās putās (lai nekļūst sausi) un ar 3 piegājieniem iecilā dzeltenumā. Lej visu formā, liec krāsns vidējā nodalījumā un cep 25 minūtes.
  4. Izņem ārā un atdzesē 20 minūtes formā. Tad noņem formas malas un atdzesē pilnībā.
  5. Kamēr cepas kūka, katliņā liec ābolus, bumbierus un plūmes. Pielej citrona sulu un pieliec cukuru. Vāri kādas 10 minūtes, līdz ir mīksti. Noņem no liesmas un nokās. Bet sulu neizlej.
  6. Sablenderē masu un atdzesē.
  7. Kad biskvīts padzisis, sagriez to 2 vai 3 daļās. Uz katras daļas uzlej sulu, kas notecēja no āboliem.
  8. Gatavo krēmu. Liec bļodā krēmsieru un cukuru. Saputo kādas 2 minūtes. Tad lēnām pievieno krējumu un turpini putot, lai ir vijīgs un stingrs krēms.
  9. Uz kūkas pamatnes liec pirmo biskvīta kārtu, uzsmērē daļu biezeņa un krēmu. Izlīdzini. Liec otru kārtu, uzsmērē biezeni, krēmu un izlīdzini. Liec trešo kārtu, uzliec biezeni plānā kārtā un nedaudz krēma. Izlīdzini. Uz tad uzliec pārpalikušo krēmu, līdzinot lēnām, lai tas nesamaisās ar biezeni un paliek balts. Ja gatavo ar divām kārtām, dari to pašu.
  10. Uzber riekstus un liec ledusskapī, lai ievelkas vairākas stundas.

Recepte: Signe Meirāne
FOTO: Armands Meirāns

Daudzveidīgie milti – pilngraudu kviešu un auzu

Milti ir ļoti daudzveidīgi. Tos var iegūt no kviešiem, rudziem, rīsiem, griķiem, auzām, zirņiem, riekstiem un sēklām – gandrīz no visa, ko vien var iedomāties samalt. Tomēr arī viena veida milti atšķiras ar savu maluma pakāpi un graudu iepriekšējo apstrādi. Mūsdienās veikalu piedāvājums neaprobežojas tikai ar smalki maltiem baltajiem kviešu miltiem. Par idejām daudzveidīgo miltu lietošanai nevarētu sūdzēties, un,  ja ir pieprasījums – ir piedāvājums...

Vairāk

Komentāri

arnitabadere

28.11.2013.

Cepot šīs kūkas biskvītu visu māju pārņēma tik patīkams un sulīgs aromāts. Kūka izdevās ļoti garda, īpaši, pilngraudu milti radīja biskvītam to interesanto garšu. Tā noteikti nebūs pēdējā reize, kad gatavošu to! Paldies par jauko recepti!

Komentārus var pievienot tikai reģistrēti portāla lietotāji.

Citas receptes no sadaļas "Kūkas"

Receptes bilde

Gaišā žāvēto augļu Ziemassvētku kūka

Ziemassvētki

Šīs Ziemassvētku augļu kūkas pamatā ir gaišie žāvētie augļi – gaišās rozīnes, ananasi, aprikozes, pašmāju cidonijas un citrusaugļi...

Vairāk

Maskarpones un ķiršu kūka

Ķiršu sezonā šo kūku vari pasniegt ar savārītiem skābajiem ķiršiem vai ēst kopā ar saldajiem. Bet nesezonā – ar ķiršu kompotu vai vienkārši tāpat....

Vairāk

Receptes bilde

Melnās šokolādes un maskarpones groziņi

Ja tev paliek pāri neliels gabals mīklas, tad izmanto to groziņu pagatavošanai. Vari izcept groziņus jau dienu iepriekš un pildīt nākamajā dienā, tikai tad...

Vairāk

Receptes bilde

Riekstu pārsteigums ar ogām

Šī kūka ir kā pārsteigums, kas saliekams kā mozaīka – pa gabaliņam vien. Dažādas sastāvdaļas, bet kopējais iespaids neaizmirstams – medaini riekstains,...

Vairāk

Receptes bilde

Lazdu riekstu un melnās šokolādes bezē kūka

Daudzi no mums bērnībā bija iemīļojuši kūku „Cielaviņa”, un izaugot ne reizi vien gribējies ko līdzīgu uzcept mājās, zinot, no kā kūka ir uzcepta....

Vairāk

Dateļu, ingvera un valriekstu šķēles

Sulīgas, pilnīgas, ar nelielu ingvera klātesamību un saldenumu gan no datelēm, gan brūnā cukura. Brīvdienu našķis, kas spēcinās vēsā ziemas izbraukumā uz...

Vairāk

Receptes bilde

Mango un baltās šokolādes kēkss

Šajā receptē vislabāk izmantot tieši mango biezeni, kas dos sulīgumu un blīvu tekstūru, bet, ja mango biezenis nav pieejams, tad izmanto labu, nogatavojušos...

Vairāk

Receptes bilde

Rikotas siera un citrusu mafini

Pateicoties rikotai un sviestam, tie ir nedaudz krēmīgi; pateicoties olu baltumiem – gaisīgi, un citrusaugļu miziņām – atsvaidzinoši pikanti.

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Ekoloģiska gaļa

liellopu gaļa hereford.lv

kaspars 27.08.2014. 08:06

Brančs

Illy, protams, ir branča klasika, ar to nevar nošaut greizi. Esmu dzirdējusi arī...

Ilze 18.08.2014. 17:06

Ekoloģiska gaļa

Sveiki!
Vēlos noskaidrot, kur jūs pērkat ekoloģisku un pārbaudīti labu gaļu no...

Ilze 13.08.2014. 12:58

Brančs

Vai Fazendā ir brančs? Neesmu par to dzirdējusi. Vai arī ir īpaša brokastu...

Samanta 16.07.2014. 11:45

Ziņas

„Riga Food 2014” medaļas sadalītas! 05.09.14

Pārtikas ražotāji un meistari starptautiskās pārtikas izstādes „Riga Food 2014” laikā sacentās par “Riga Food” medaļām izcilas kvalitātes pārtikas produktu konkursos – šogad tika vērtēti maizes, medus un piena produkti. Konkursu uzvarētāji tika apbalvoti „Riga Food 2014” atklāšanas ceremonijā 4. septembrī.

Par konkursa "Latvijas Gada vīns 2014" tituliem cīnīsies 450 vīni no visas pasaules 04.09.14

Konkursam „Latvijas Gada vīns 2014”, kas pirmoreiz noteiks labākos Latvijā pieejamos pasaules vīnus, pieteikti 450 vīni. Lai noteiktu Top 50, kā arī piešķirtu „Zelta”, „Sudraba”, „Bronzas” un „Vērts nogaršot” medaļas, starptautiska žūrija no 4.-6. septembrim Rīgā restorānā „Bibliotēka N˚1” ar aizklātām etiķetēm degustēs un vērtēs konkursam iesniegtos dzirkstošos, baltos, sarkanos, deserta un stiprinātos vīnus.

GODĪGĀ TIRDZNIECĪBA IZSTĀDĒ RIGA FOOD 2014
Biedrība “Zaļā Brīvība” aicina apmeklēt Godīgās tirdzniecības stendu
04.09.14

Godīgā tirdzniecība ir alternatīva tirdzniecības sistēma, kuras ietvaros attīstības valstu ražotāji var saņemt godīgu samaksu par savu darbu – izaudzēto kakao, tēju, banāniem, izgatavotajiem priekšmetiem un izejmateriāliem – kopā vairāk kā 1000 dažādiem produktiem. Par produktu, kurš ir sertificēts Godīgās tirdzniecības sistēmā, tā ražotājs vai audzētājs saņem stabilu samaksu, jo ir samazināts starpnieku skaits un noslēgti ilgtermiņa līgumi. Biedrība “Zaļā Brīvība” izstādē Riga Food 2014 iepazīstinās ar Godīgās tirdzniecības sistēmu un Godīgās tirdzniecības produktiem, kuri pieejami Latvijā. Tāpat šogad Baltijas valstīs norisināsies informatīva un izglītojoša kampaņa par Godīgo Tirdzniecību, par kuru arī varēs uzzināt izstādē.

Pavāri cīnās par Reaton zelta pavārnīcu un titulu „Latvijas 2014.gada pavārs” 04.09.14

Šo piektdien, 5.septembrī pavāri no visas Latvijas rādīs savu meistarību ikgadējā pavārmākslas konkursā „Latvijas 2014. gada pavārs” izstādes Riga Food 2014 laikā. Konkursa mērķis ir popularizēt un attīstīt pavārmākslu Latvijā, balstoties uz ”Mūsdienu Latvijas virtuves manifestu”.

Daumants Kalniņš un Ieva Kemlere ļaujas garšas baudām Gastronomijas festivālā! 04.09.14

Talantīgais džeza dziedātājs Daumants Kalniņš kopā ar šarmanto dejotāju Ievu Kemleri Gastronomijas festivālu atklāja restorānā „Čarlstons” un atzina, ka tā ir ideāla vieta vakariņām divvientulībā.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos