Sulīgā pilngraudu biskvītkūka

Sulīgā pilngraudu biskvītkūka

  • Sarežģītība
  • Izmaksas
  • Sagatavošana
  • Gatavošana
  • Kopējais laiks

 

Sastāvdaļas:

  • 8 olas, dzeltenumi un baltumi atdalīti
  • 120 g (apm. 8 karotes) brūnā cukura
  • 180 g pilngraudu kviešu miltu
  • 1/2 apelsīna miza, smalki sarīvēta
  • 1/2 citrona miza, smalki sarīvēta
  • nedaudz vaniļas ekstrakta vai cukura
  • šķipsniņa jūras sāls

biezenim:

  • 280 g nomizotu ābolu, mazos gabalos
  • 80 g Demeraras cukura
  • 120 g žāvētu plūmju
  • 1/2 citrona sulas
  • 300 g nomizotu bumbieru, nelielos gabalos

krēmam:

  • 120 g brūnā cukura
  • 400 g krēmsiera (vislabāk „Philadelphia”)
  • 200 g skāba krējuma
  • 100 g lazdu riekstu

Rezultāts:

  • 1 liela kūka

Biskvītu var gatavot ne tikai no augstākā labuma kviešu, bet arī pilngraudu kviešu miltiem. Tas, protams, iegūst pavisam citu struktūru, kļūst rupjāks un smagāks, bet tajā pašā laikā ir tik daudz jaunu garšu – riekstaina, graudaina. Un kas gan vēl labāk rudenī iederas kā āboli, bumbieri un plūmes. Un krēms no pašmāju skābā krējuma (laba, 25%, jo tā taču ir kūka).

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Ietauko vai izklāj ar cepamo papīru kūkas formu ar noņemamām maliņām, 25–27 cm diametrā.
  2. Bļodā liec 4 olu dzeltenumus un sāc miksēt. Tad pa vienam pievieno pārējos dzeltenumus un, kad tas izdarīts, arī cukuru. Puto kādas 5 minūtes, līdz masa ir gaiša un daudz apjomīgāka. Tad pievieno apelsīna un citrona mizas, vaniļu un samaisi. Pievieno miltus un sāli, iemaisi.
  3. Saputo olu baltumus vieglās putās (lai nekļūst sausi) un ar 3 piegājieniem iecilā dzeltenumā. Lej visu formā, liec krāsns vidējā nodalījumā un cep 25 minūtes.
  4. Izņem ārā un atdzesē 20 minūtes formā. Tad noņem formas malas un atdzesē pilnībā.
  5. Kamēr cepas kūka, katliņā liec ābolus, bumbierus un plūmes. Pielej citrona sulu un pieliec cukuru. Vāri kādas 10 minūtes, līdz ir mīksti. Noņem no liesmas un nokās. Bet sulu neizlej.
  6. Sablenderē masu un atdzesē.
  7. Kad biskvīts padzisis, sagriez to 2 vai 3 daļās. Uz katras daļas uzlej sulu, kas notecēja no āboliem.
  8. Gatavo krēmu. Liec bļodā krēmsieru un cukuru. Saputo kādas 2 minūtes. Tad lēnām pievieno krējumu un turpini putot, lai ir vijīgs un stingrs krēms.
  9. Uz kūkas pamatnes liec pirmo biskvīta kārtu, uzsmērē daļu biezeņa un krēmu. Izlīdzini. Liec otru kārtu, uzsmērē biezeni, krēmu un izlīdzini. Liec trešo kārtu, uzliec biezeni plānā kārtā un nedaudz krēma. Izlīdzini. Uz tad uzliec pārpalikušo krēmu, līdzinot lēnām, lai tas nesamaisās ar biezeni un paliek balts. Ja gatavo ar divām kārtām, dari to pašu.
  10. Uzber riekstus un liec ledusskapī, lai ievelkas vairākas stundas.

Recepte: Signe Meirāne
FOTO: Armands Meirāns

Daudzveidīgie milti – pilngraudu kviešu un auzu

Milti ir ļoti daudzveidīgi. Tos var iegūt no kviešiem, rudziem, rīsiem, griķiem, auzām, zirņiem, riekstiem un sēklām – gandrīz no visa, ko vien var iedomāties samalt. Tomēr arī viena veida milti atšķiras ar savu maluma pakāpi un graudu iepriekšējo apstrādi. Mūsdienās veikalu piedāvājums neaprobežojas tikai ar smalki maltiem baltajiem kviešu miltiem. Par idejām daudzveidīgo miltu lietošanai nevarētu sūdzēties, un,  ja ir pieprasījums – ir piedāvājums...

Vairāk

Komentāri

arnitabadere

28.11.2013.

Cepot šīs kūkas biskvītu visu māju pārņēma tik patīkams un sulīgs aromāts. Kūka izdevās ļoti garda, īpaši, pilngraudu milti radīja biskvītam to interesanto garšu. Tā noteikti nebūs pēdējā reize, kad gatavošu to! Paldies par jauko recepti!

Komentārus var pievienot tikai reģistrēti portāla lietotāji.

Citas receptes no sadaļas "Kūkas"

Ziemassvētku pudiņš

Ziemassvētki

Lai Ziemassvētku pudiņš izdotos perfekts, tas jāgatavo, vēlākais, pēdējā svētdienā pirms pirmās Adventes, kas dod tam laiku pastāvēt, sasūkties ar...

Vairāk

Receptes bilde

Rudens ābolkūka

Rudens un āboli ir divas nesaraujami saistītas lietas. Tāpat – rudens un ābolkūkas. Vismaz man. Šī kūka noderēs kā lieliska dāvana kādam, kurš ciena...

Vairāk

Receptes bilde

Zemeņu siera kūka

Šī ir ātra un vienkārša siera kūka, jo īstā būtu jācep ūdens peldē un produktiem būtu jābūt istabas temperatūrā. Bet tas nemaina tās labo garšu –...

Vairāk

Receptes bilde

Sāļās siera kūkas ar Vidusjūras garšvielām

Maigas, krēmīgas sāļās siera kūkas, kas vislabāk noderēs kā uzkoda maltītes sākumā. Vari gatavot lielas – 2 personām vai mazākas – vairākām...

Vairāk

Receptes bilde

Soufflé au fromage

"Četru Sezonu Virtuve"

Suflē ir klasiku klasika franču ēdienkartēs. Garšīgs, gaisīgs, tikai ar vienu nelielu problēmu – tas ātri saplok. Mainās tikai tas, ka pazūd gaisīgums, bet...

Vairāk

Receptes bilde

Dievīgi labā ķirbju kūka

Ja kūku plāno pasniegt kādam, kuram ķirbji negaršo, tad, ja vien tev uzbāzīgi nejautā, no kā tā gatavota, centies neteikt, kas ir sastāvdaļu pamatā....

Vairāk

Dateļu, ingvera un šokolādes kūka

Ši ir īsta delikatese ziemas vakaros, kad gribas ko sulīgu, sātīgu, pikantu un sildošu. Kopā ar tēju vai krūzi kafijas – īsta dāvana. Ja pasniegsi svinību...

Vairāk

Receptes bilde

Ziemassvētku kēkss

"Četru Sezonu Virtuve"

Šī ir ļoti bagātīga kūka – gan ar žāvētiem augļiem, gan ar alkoholu un, protams, ar mīlestību, ko tajā ieliek katrs, kurš gatavo, īpaši – to darot...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst

Vīns dāmai!

Mēs ar draudzenēm esam iecienījušas dažadus rozā vīnus. Tieši šī vidusceļa...

Ilze 30.12.2014. 11:16

Vīns dāmai!

Svarīgākais, ko vajadzētu mēģināt noskaidrot iepriekš, vai dāmai labāk patīk...

amanda 30.12.2014. 10:27

Vīns dāmai!

Sveiki!
Neesmu vīna eksperts, tāpēc jautāju pēc padoma.
Ir kāds universāls...

Kārlis 29.12.2014. 11:14

Ekoloģiska gaļa

Es arī šad tad no hereford,bet man tie komplekti šķiet pārāk lieli un...

Andis 18.12.2014. 19:09

Ziņas

Iittala Ruutu vāžu un Aito plauktu kolekcijas saņem iF dizaina balvas 11.02.15

Iittala ir lepna paziņot, ka kompānijas nesen tirgū laistie produkti ir saņēmuši starptautisku atzinību. Ronana un Ervana Buruleku (Ronan un Erwan Bouroullec) veidotā Ruutu vāžu kolekcija un Sesīlijas Mancas (Cecilie Manz) radītā Aitio plauktu un priekšmetu uzglabāšanas kolekcija ieguvušas 2015.gada iF dizaina balvas. Šie apbalvojumi papildina garo Iittala dizaina atzinības vēsturi.

Latvijas iedzīvotāji neizprot, kas ir bioloģiska pārtika 20.01.15

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija kampaņas BioLoģiski! ietvaros pagājušā gada nogalē veica iedzīvotāju aptauju, lai noskaidrotu, kāda ir Latvijas iedzīvotāju izpratne par bioloģisko pārtiku un tās lietošanas paradumi. Aptauja, kurā piedalījās vairāk kā 1000 respondenti, atklāja, ka lielākajai daļai ir nepilnīga izpratne par bioloģisko pārtiku, tajā pašā laikā cilvēki uzskata, ka tādu lieto. Tāpat aptauja parādīja, ka cilvēki Latvijā maz pazīst Eiropas Savienības ekomarķējumu – zaļo ekolapiņu, kas ir vienīgais marķējums, kurš garantē bioloģiskās lauksaimniecības principu ievērošanu produkta audzēšanā un ražošanā.

Ievieš atpazīstamības zīmi „100% Latvijā audzēts dzīvnieks”  13.01.15

Lai Latvijas iedzīvotāji veikalu plauktos varētu atpazīt vietējo vistas gaļas produkciju, kas izgatavota tikai no Latvijā audzētu vistu gaļas, Latvijas vadošie putnu gaļas ražotāji AS “Putnu fabrika Ķekava” (PF “Ķekava”) un SIA “Lielzeltiņi” ieviesuši atpazīstamības zīmi “100% Latvijā audzēts dzīvnieks”. Tā apliecinās, ka vistas gaļa ir vietējas izcelsmes - dzīvnieks audzēts Latvijā, ievērojot Eiropas Savienības regulas un Latvijas likumdošanas prasības.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos