Sulīgā pilngraudu biskvītkūka

Sulīgā pilngraudu biskvītkūka

  • Sarežģītība
  • Izmaksas
  • Sagatavošana
  • Gatavošana
  • Kopējais laiks

 

Sastāvdaļas:

  • 8 olas, dzeltenumi un baltumi atdalīti
  • 120 g (apm. 8 karotes) brūnā cukura
  • 180 g pilngraudu kviešu miltu
  • 1/2 apelsīna miza, smalki sarīvēta
  • 1/2 citrona miza, smalki sarīvēta
  • nedaudz vaniļas ekstrakta vai cukura
  • šķipsniņa jūras sāls

biezenim:

  • 280 g nomizotu ābolu, mazos gabalos
  • 80 g Demeraras cukura
  • 120 g žāvētu plūmju
  • 1/2 citrona sulas
  • 300 g nomizotu bumbieru, nelielos gabalos

krēmam:

  • 120 g brūnā cukura
  • 400 g krēmsiera (vislabāk „Philadelphia”)
  • 200 g skāba krējuma
  • 100 g lazdu riekstu

Rezultāts:

  • 1 liela kūka

Biskvītu var gatavot ne tikai no augstākā labuma kviešu, bet arī pilngraudu kviešu miltiem. Tas, protams, iegūst pavisam citu struktūru, kļūst rupjāks un smagāks, bet tajā pašā laikā ir tik daudz jaunu garšu – riekstaina, graudaina. Un kas gan vēl labāk rudenī iederas kā āboli, bumbieri un plūmes. Un krēms no pašmāju skābā krējuma (laba, 25%, jo tā taču ir kūka).

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Ietauko vai izklāj ar cepamo papīru kūkas formu ar noņemamām maliņām, 25–27 cm diametrā.
  2. Bļodā liec 4 olu dzeltenumus un sāc miksēt. Tad pa vienam pievieno pārējos dzeltenumus un, kad tas izdarīts, arī cukuru. Puto kādas 5 minūtes, līdz masa ir gaiša un daudz apjomīgāka. Tad pievieno apelsīna un citrona mizas, vaniļu un samaisi. Pievieno miltus un sāli, iemaisi.
  3. Saputo olu baltumus vieglās putās (lai nekļūst sausi) un ar 3 piegājieniem iecilā dzeltenumā. Lej visu formā, liec krāsns vidējā nodalījumā un cep 25 minūtes.
  4. Izņem ārā un atdzesē 20 minūtes formā. Tad noņem formas malas un atdzesē pilnībā.
  5. Kamēr cepas kūka, katliņā liec ābolus, bumbierus un plūmes. Pielej citrona sulu un pieliec cukuru. Vāri kādas 10 minūtes, līdz ir mīksti. Noņem no liesmas un nokās. Bet sulu neizlej.
  6. Sablenderē masu un atdzesē.
  7. Kad biskvīts padzisis, sagriez to 2 vai 3 daļās. Uz katras daļas uzlej sulu, kas notecēja no āboliem.
  8. Gatavo krēmu. Liec bļodā krēmsieru un cukuru. Saputo kādas 2 minūtes. Tad lēnām pievieno krējumu un turpini putot, lai ir vijīgs un stingrs krēms.
  9. Uz kūkas pamatnes liec pirmo biskvīta kārtu, uzsmērē daļu biezeņa un krēmu. Izlīdzini. Liec otru kārtu, uzsmērē biezeni, krēmu un izlīdzini. Liec trešo kārtu, uzliec biezeni plānā kārtā un nedaudz krēma. Izlīdzini. Uz tad uzliec pārpalikušo krēmu, līdzinot lēnām, lai tas nesamaisās ar biezeni un paliek balts. Ja gatavo ar divām kārtām, dari to pašu.
  10. Uzber riekstus un liec ledusskapī, lai ievelkas vairākas stundas.

Recepte: Signe Meirāne
FOTO: Armands Meirāns

Daudzveidīgie milti – pilngraudu kviešu un auzu

Milti ir ļoti daudzveidīgi. Tos var iegūt no kviešiem, rudziem, rīsiem, griķiem, auzām, zirņiem, riekstiem un sēklām – gandrīz no visa, ko vien var iedomāties samalt. Tomēr arī viena veida milti atšķiras ar savu maluma pakāpi un graudu iepriekšējo apstrādi. Mūsdienās veikalu piedāvājums neaprobežojas tikai ar smalki maltiem baltajiem kviešu miltiem. Par idejām daudzveidīgo miltu lietošanai nevarētu sūdzēties, un,  ja ir pieprasījums – ir piedāvājums...

Vairāk

Komentāri

arnitabadere

28.11.2013.

Cepot šīs kūkas biskvītu visu māju pārņēma tik patīkams un sulīgs aromāts. Kūka izdevās ļoti garda, īpaši, pilngraudu milti radīja biskvītam to interesanto garšu. Tā noteikti nebūs pēdējā reize, kad gatavošu to! Paldies par jauko recepti!

Komentārus var pievienot tikai reģistrēti portāla lietotāji.

Citas receptes no sadaļas "Kūkas"

Receptes bilde

Svētku torte

"Četru Sezonu Virtuve"

Ak vai, salikums, kurā apvienojas šokolāde, valrieksti, marcipāns, sviests un vēl daudz kas piederīgs, rada atkarību un nepietiekamību, kad gribas vēl un vēl...

Vairāk

Receptes bilde

Rudenīgā lazdu riekstu kūka

Kūkas garšo visiem. Nu labi, ja ne visiem, tad ļoti daudziem. Ja vasara ir ogu un svaigo kūku laiks, tad rudenī prasās ko siltāku un sātīgāku, kaut ko, kas...

Vairāk

Ziemassvētku pudiņš

Ziemassvētki

Lai Ziemassvētku pudiņš izdotos perfekts, tas jāgatavo, vēlākais, pēdējā svētdienā pirms pirmās Adventes, kas dod tam laiku pastāvēt, sasūkties ar...

Vairāk

Receptes bilde

Kazas siera, tomātu un paprikas mafini

Šajos mafinos var izmantot gan z/s “Līvi” kazas desertsieru (kurš nav salds, bet gan krēmīgs), gan kazas piena jogurtu, tos papildinot ar pusžāvētiem...

Vairāk

Receptes bilde

Drumstalu kūka

Vari izmantot jebkuras sezonas augļus, ogas, svaigas vai saldētas. Pasniedz ar vaniļas mērci vai saldējumu. Pusi no miltiem vari aizstāt ar samaltiem riekstiem,...

Vairāk

Receptes bilde

Piecgraudu sāļā siera kūka ar garnelēm

„Finn Crisp” maizītes ir lieliskas ne tikai baudīšanai brokastīs, bet tās var arī izmantot sāļo kūku pamatnei un pievienot nedaudz pildījumā, lai piedotu...

Vairāk

Smiltsērkšķu biezpiena kūka ar āboliem

Šī biezpiena kūka, kurā ir ielikts viss mūsu pašu labums – biezpiens, āboli un smiltsērkšķi, domāta tiem, kam smiltsērkšķi ir cieņā, jo, lai gan te nav...

Vairāk

Receptes bilde

Kazas piena siera, bumbieru un karameles mafini

Ar kazas piena desertsieru no z/s „Līvi” šie mafini sanāk izteikti sulīgi, bet tikpat labi var izmantot kazas piena jogurtu, kas arī mafinus padarīs sulīgus...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst

Vīns dāmai!

Mēs ar draudzenēm esam iecienījušas dažadus rozā vīnus. Tieši šī vidusceļa...

Ilze 30.12.2014. 11:16

Vīns dāmai!

Svarīgākais, ko vajadzētu mēģināt noskaidrot iepriekš, vai dāmai labāk patīk...

amanda 30.12.2014. 10:27

Vīns dāmai!

Sveiki!
Neesmu vīna eksperts, tāpēc jautāju pēc padoma.
Ir kāds universāls...

Kārlis 29.12.2014. 11:14

Ekoloģiska gaļa

Es arī šad tad no hereford,bet man tie komplekti šķiet pārāk lieli un...

Andis 18.12.2014. 19:09

Ziņas

Latvijas iedzīvotāji neizprot, kas ir bioloģiska pārtika 20.01.15

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija kampaņas BioLoģiski! ietvaros pagājušā gada nogalē veica iedzīvotāju aptauju, lai noskaidrotu, kāda ir Latvijas iedzīvotāju izpratne par bioloģisko pārtiku un tās lietošanas paradumi. Aptauja, kurā piedalījās vairāk kā 1000 respondenti, atklāja, ka lielākajai daļai ir nepilnīga izpratne par bioloģisko pārtiku, tajā pašā laikā cilvēki uzskata, ka tādu lieto. Tāpat aptauja parādīja, ka cilvēki Latvijā maz pazīst Eiropas Savienības ekomarķējumu – zaļo ekolapiņu, kas ir vienīgais marķējums, kurš garantē bioloģiskās lauksaimniecības principu ievērošanu produkta audzēšanā un ražošanā.

Ievieš atpazīstamības zīmi „100% Latvijā audzēts dzīvnieks”  13.01.15

Lai Latvijas iedzīvotāji veikalu plauktos varētu atpazīt vietējo vistas gaļas produkciju, kas izgatavota tikai no Latvijā audzētu vistu gaļas, Latvijas vadošie putnu gaļas ražotāji AS “Putnu fabrika Ķekava” (PF “Ķekava”) un SIA “Lielzeltiņi” ieviesuši atpazīstamības zīmi “100% Latvijā audzēts dzīvnieks”. Tā apliecinās, ka vistas gaļa ir vietējas izcelsmes - dzīvnieks audzēts Latvijā, ievērojot Eiropas Savienības regulas un Latvijas likumdošanas prasības.

Rīgā atvērts pirmais skandināvu zīmola "Iittala" veikals 18.12.14

Iittala ir skandināvu dizaina leģenda un daļa no uzņēmuma Fiskars Group. Pirmais zīmola veikals durvis vēra tieši laikā pirms strauji tuvojošās svētku sezonas, pašā Latvijas galvaspilsētas centrā – pretī Latvijas Nacionālajai operai, Aspazijas bulvārī 24. 120 kvadrātmetrus lielajā veikalā ir pieejama plaša Iittala dizaina objektu kolekcija, tajā skaitā, slaveno Somu dizaineru Kaja Franka (Kaj Franck) un Alvara Ālto (Alvar Aalto) meistardarbi.

Iznācis jauns ziemas sezonas gardēžu saldējums Ekselence ar mandarīniem un piparkūkām 06.12.14

Speciāli šai ziemas sezonai Latvijas vadošais piena pārstrādes uzņēmums Food Union radījis jaunu gardēžu saldējuma Ekselence ziemas produktu ar mandarīniem un piparkūkām. Jau no decembra sākuma jaunais saldējums ir pieejams visos lielākajos Latvijas veikalos un būs nopērkams ierobežotā daudzumā tikai šoziem.

Apbalvoti Latvijas labākie vīni un vīndari 06.12.14

Šonedēļ, 3.decembra vakarā, svinīgā ceremonijā Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrība godināja Latvijas labākos vīnus, dzirkstošos vīnus, sidrus un vīndarus – konkursa „Latvijas augļu un ogu vīnu konkursa 2014” uzvarētājus. Kopumā apbalvoti labākie Latvijā tapušie vīni 8 grupās, par labāko vīna darītavu atzīstot SIA „Lejasķērzēnus”, kas ražo „Naukšēnu mājas vīnu” un konkursa kopvērtējumā saņēma visvairāk punktu.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos