Vairāk attēluCēzara salāti

Cēzara salāti

  • Sarežģītība
  • Personas
  • Izmaksas
  • Gatavošana
  • Kopējais laiks

Sastāvdaļas:

Mērcei:

  • 100 g rīvēta Parmas siera
  • 50 ml olīveļļas
  • 1 svaigs ķiploks
  • 1 ēd.k. Dižonas sinepju
  • 1 tējk. Vusteras mērces (Worcester jeb Worcestershire sauce)
  • ½ tējk. Tabasko mērces
  • 4 olas
  • sāls
  • svaigi malti melnie pipari
  • 200 ml olīveļļas – ne extra virgin
  • citrons

Salātiem:

  • 2 lapu jeb dārza salātu galviņas
  • 50 g Parmas siera, plānās šķēlēs
  • 8 šķēlītes bekona (apkūpināts)
  • 8 šķēlītes baltmaizes
  • 8 anšova filejas

Klasikas klasika, kuru diemžēl katrs interpretē citādi un pat necenšas nomainīt nosaukumu. Tā nu tas ir, taču klasiskie Cēzara salāti sastāv tikai un vienīgi no romiešu lapu salātiem, mērcē ir nevis anšovu pakļadarinājums zivis, bet īsti anšovi, un to gatavo nevis ar veikalā pirktu majonēzi, bet gan paša gatavotu mērci. Ja atkāpsies kādā no šiem punktiem, tad savus salātus vairs nevari dēvēt par klasiskiem Cēzara salātiem, bet gan par “Cēzara salātiem tavā gaumē”.

Pagatavošana:

  1. Uzkarsē krāsni 200 grādus karstu, augšas un apakšas režīmā.
  2. Baltmaizi plāni sagriez šķēlītēs (var arī kubiņos), apslaki vai ar otiņu apsmērē ar ķiploku eļļu un cep krāsnī, līdz tā kļūst gaiši brūna. Kad izņem ārā, nedaudz apber ar rīvētu Parmas sieru.
  3. Bekonu liec starp cepamā papīra loksnēm, liec krāsnī un cep, apmēraM 10 minūtes vai līdz tas zeltains un viegli kraukšķīgs.  
  4. Gatavo mērci. Blenderī liec 3 olu dzeltenumus, 1 veselu olu, 1 ēdamkaroti sinepju, Vusteras un Tabasko mērci, ķiploka daiviņu, anšova fileju un nedaudz rīvēta Parmas siera. Sablenderē. Lēnām pievieno eļļu, līdz sabiezē. Nobeidz ar pilienu citrona sulas.
  5. Bļodā liec salātu lapas, pārber ar rīvētu Parmas sieru, uzliec mērci un katru lapu atsevišķi apsmērē ar mērci.
  6. Šķīvī kārto salātu lapas, dažas anšovu šķēlītes, bekonu, grauzdiņus un pārber ar plāni sagrieztu Parmas sieru.

Recepte: Dace Tomsone

Komentāri

Mangusts

09.07.2014.

Ja baidās no jēlām olām bez tām var iztikt - tā mēdzu darīt, kad taisu Cēzara salātus savā gaumē, taču manā mērces receptē olu ir mazāk un tās tiek minūti vārītas, tikpat kā jēlas. Protams, tad jāpamaina arī pārējo produktu daudzums, lai mērce nesanāk pārāk koncentrēta. Esmu gatavojusi ar paipalu olām - atmiņā palicis kaut kur lasīts, ka tām nav salmonelozes. Jebkurā gadījumā, kad izmēģina paštaisīto mērci, uz veikala pudelēm pat skatīties negribas.

CetrasSezonas

17.10.2012.

Eļļā.

Lauma D

07.10.2012.

Vai anšovi tie, kas marinādē, vai tie, kas eļļā!?

ilisa

29.06.2012.

CIk anšovi iet mērcei, cik pašos salātos? Paldies!

cetrassezonas

03.01.2011.

Nē, olas nav jāvāra. Tapēc ieteicams izmantot bioloģikas vai zināmas izcelsmes un ļoti svaigas olas.

Lauminja

02.01.2011.

vai olas ir jānovāra vai ne?

Komentārus var pievienot tikai reģistrēti portāla lietotāji.

Citas receptes no sadaļas "Salāti"

Receptes bilde

Salāti ar panētu sieru un burkāniem

Lieldienas

Ja vienreiz pamēģināsi, gatavosi vēl. Svaigi, pikanti un tajā pašā laikā sātīgi salāti, jo siers tomēr ir panēts. Centies izmantot labas kvalitātes sojas...

Vairāk

Arugula ar ceptu persiku un zilo kazas piena sieru

Arugulas un zilā kazas piena siera pikantums kopā ar ceptā persika karamelizēto saldenumu veido labu un savdabīgu kombināciju, kas lieliski iederēsies kā uzkoda...

Vairāk

"Borges" kraukšķīgās vistas un turku zirņu salāti

Šie salāti ar turku zirņiem un salātu lapām ir lielisks apvienojums, kas derēs kā galvenā maltīte vakarā, jo kopā ar vistu turku zirņi ir sātīgi un ar...

Vairāk

Receptes bilde

Kaltētu cūku pupu siltie salāti

Šajā receptē vari izmantot gan kaltētas cūku pupas, gan “Kūdrāju” kaltēto bioloģisko pelēko zirņu un cūku pupu sajaukumu (tā vismaz man tās tika celtas...

Vairāk

Receptes bilde

Salāti lavašu groziņos

Lai pagatavotu šos salātus, izmanto dažādu veidu salātu lapas – spinātus, sinepju salātus, lapu redīsus, kreses, rukolu un dažādus citus salātus. Jo...

Vairāk

Receptes bilde

Siera un plūmju salāti ar riekstiem

Svaigi, saldi, pikanti un sāļi. Viss kopā. Tāpat kā visas krāsas – sarkana, balta un zaļa. Lieliska vasaras saskaņa. Tiem, kam patīk pikantāks, var pievienot...

Vairāk

Receptes bilde

Cēzara salāti ar grenlandiešu garnelēm un latviešu kazas sieru

"Četru Sezonu Virtuve"

Šie Cēzara salāti pārsteigs ar to, ka savieno kopā gan garneles, gan pikanti maigo mērci un kazas sieru ar ķiplokiem...

Vairāk

Receptes bilde

Krešu un auksti kūpināta laša salāti

Krešu pikantums, auksti kūpināta laša treknums un sāļums apvienojumā ar maigo paipalas olu, kas viss kopā ar maigu olīveļļas un citrona sulas mērci būs...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst

Vīns dāmai!

Mēs ar draudzenēm esam iecienījušas dažadus rozā vīnus. Tieši šī vidusceļa...

Ilze 30.12.2014. 11:16

Vīns dāmai!

Svarīgākais, ko vajadzētu mēģināt noskaidrot iepriekš, vai dāmai labāk patīk...

amanda 30.12.2014. 10:27

Vīns dāmai!

Sveiki!
Neesmu vīna eksperts, tāpēc jautāju pēc padoma.
Ir kāds universāls...

Kārlis 29.12.2014. 11:14

Ekoloģiska gaļa

Es arī šad tad no hereford,bet man tie komplekti šķiet pārāk lieli un...

Andis 18.12.2014. 19:09

Ziņas

Latvijas iedzīvotāji neizprot, kas ir bioloģiska pārtika 20.01.15

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija kampaņas BioLoģiski! ietvaros pagājušā gada nogalē veica iedzīvotāju aptauju, lai noskaidrotu, kāda ir Latvijas iedzīvotāju izpratne par bioloģisko pārtiku un tās lietošanas paradumi. Aptauja, kurā piedalījās vairāk kā 1000 respondenti, atklāja, ka lielākajai daļai ir nepilnīga izpratne par bioloģisko pārtiku, tajā pašā laikā cilvēki uzskata, ka tādu lieto. Tāpat aptauja parādīja, ka cilvēki Latvijā maz pazīst Eiropas Savienības ekomarķējumu – zaļo ekolapiņu, kas ir vienīgais marķējums, kurš garantē bioloģiskās lauksaimniecības principu ievērošanu produkta audzēšanā un ražošanā.

Ievieš atpazīstamības zīmi „100% Latvijā audzēts dzīvnieks”  13.01.15

Lai Latvijas iedzīvotāji veikalu plauktos varētu atpazīt vietējo vistas gaļas produkciju, kas izgatavota tikai no Latvijā audzētu vistu gaļas, Latvijas vadošie putnu gaļas ražotāji AS “Putnu fabrika Ķekava” (PF “Ķekava”) un SIA “Lielzeltiņi” ieviesuši atpazīstamības zīmi “100% Latvijā audzēts dzīvnieks”. Tā apliecinās, ka vistas gaļa ir vietējas izcelsmes - dzīvnieks audzēts Latvijā, ievērojot Eiropas Savienības regulas un Latvijas likumdošanas prasības.

Rīgā atvērts pirmais skandināvu zīmola "Iittala" veikals 18.12.14

Iittala ir skandināvu dizaina leģenda un daļa no uzņēmuma Fiskars Group. Pirmais zīmola veikals durvis vēra tieši laikā pirms strauji tuvojošās svētku sezonas, pašā Latvijas galvaspilsētas centrā – pretī Latvijas Nacionālajai operai, Aspazijas bulvārī 24. 120 kvadrātmetrus lielajā veikalā ir pieejama plaša Iittala dizaina objektu kolekcija, tajā skaitā, slaveno Somu dizaineru Kaja Franka (Kaj Franck) un Alvara Ālto (Alvar Aalto) meistardarbi.

Iznācis jauns ziemas sezonas gardēžu saldējums Ekselence ar mandarīniem un piparkūkām 06.12.14

Speciāli šai ziemas sezonai Latvijas vadošais piena pārstrādes uzņēmums Food Union radījis jaunu gardēžu saldējuma Ekselence ziemas produktu ar mandarīniem un piparkūkām. Jau no decembra sākuma jaunais saldējums ir pieejams visos lielākajos Latvijas veikalos un būs nopērkams ierobežotā daudzumā tikai šoziem.

Apbalvoti Latvijas labākie vīni un vīndari 06.12.14

Šonedēļ, 3.decembra vakarā, svinīgā ceremonijā Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrība godināja Latvijas labākos vīnus, dzirkstošos vīnus, sidrus un vīndarus – konkursa „Latvijas augļu un ogu vīnu konkursa 2014” uzvarētājus. Kopumā apbalvoti labākie Latvijā tapušie vīni 8 grupās, par labāko vīna darītavu atzīstot SIA „Lejasķērzēnus”, kas ražo „Naukšēnu mājas vīnu” un konkursa kopvērtējumā saņēma visvairāk punktu.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos