Cepelīni

Cepelīni

Cepelīni ir lietuviešu virtuves kulta ēdiens, kuru noteikti jānobauda katru reizi esot Lietuvā. Taču, lai ai nobaudītu īstus cepelīnus, nav obligāti jādodas pāri robežai - seko receptei un pēc pāris stundām jau varēsi baudīt karsti kūpošus cepelīnus ar skābo krējumu un kūpinātu speķi.

Sarežgītība
augsta
Personas
4
Izmaksas
vidējas
Sagatavošana
1h
Gatavošana
1h
Kopējais laiks
2h

Sastāvdaļas:

kartupeļu masai:

  • 750 g kartupeļu, vārīti ar mizu, pēc tam  nomizoti, sarīvēti*
  • 750 g nevārītu kartupeļu, nomizoti, sarīvēti
  • sāls pēc garšas
  • 1/2 ķiploka daiviņas, nomizota,  izspiesta caur ķiplokspiedi

pildījumiem:

  • 3 sīpoli, nomizoti, smalki sakapāti
  • 150 g vārītas liellopa gaļas, samalta
  • 150 g svaigas liellopa gaļas, samalta
  • 150 g vārītu gaileņu, sagrieztas gabaliņos
  • 3 ēd.k. buljona no gaļas vārīšanas
  • sviests cepšanai
  • sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • svaigi zaļumi pēc izvēles, sakapāti

pasniegšanai:

  • kūpināts speķis, apcepts
  • skābais krējums
  • svaigi zaļumi, sakapāti

Pagatavošana:

  1.  Sajauc vārītos kartupeļus ar nevārītiem kartupeļiem, pievieno sāli un ķiplokus un mīci, līdz  izveidojas viendabīga masa.
  2. Gatavo pildījumus. Pannā izkausē sviestu un apcep sīpolus. Gatavo pirmo pildījumu, sajaucot vārīto  gaļu ar buljonu, sāli, zaļumiem un 1/3 sīpolu. Gatavo otro pildījumu, sajaucot svaigu malto gaļu ar  sāli, zaļumiem, pipariem un 1/3 sīpolu. Gatavo trešo pildījumu, vispirms uz pannas izsutinot sēnes  savā sulā, līdz šķidrums gandrīz iztvaikojis, un tad sajaucot tās ar atlikušajiem sīpoliem un sāli.
  3. Pamērcē rokas vēsā ūdenī un veido cepelīnus. Izklāj kartupeļu masu uz plaukstas, liec vidū  apmēram 1 ēd.k. pildījuma, aiztaisi masu ciet un izveido ovālu kukulīti. Tāpat sagatavo pārējos  cepelīnus, variējot ar pildījumiem. Tad katru cepelīnu ar putu smeļamo karoti uzmanīgi ielaid  verdošā ūdenī. Vāri apmēram 8 minūtes, līdz tie uzpeld, un tad pavāri vēl kādu minūti. Liec uz sieta,  lai nedaudz notek.
  4. Pasniedz cepelīnus ar speķa gabaliņiem, skābo krējumu un pārkaisi ar zaļumiem. Ja vēlies, vari  cepelīnus pirms pasniegšanas uz pannas vai cepeškrāsnī apbrūnināt.

* Cepelīnu masu var arī gatavot tikai no vārītiem kartupeļiem, vārot tos bez mizas, bet tad masai jāpievieno ola un milti, lai tā turētos kopā.

Recepte: Inese Zandere

FOTO: Kristīne Dzalbe

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!

Citas recepetes sadaļā Sarkanā gaļa