Lēcas con carne

Lēcas con carne

Chili con carne ir meksikāņu klasika. Tradicionāli pagatavots ar pupiņām, tas ir kā vīrietis – ugunīgs, stiprs, pamatīgs. Aizvieto pupiņas ar lēcām, izvēlies liesu gaļu, pievieno kanēli, tumšo šokolādi, un uzbursi sievieti – vieglu, pikantu un ar raksturu.

Sarežgītība
vidēja
Personas
4
Izmaksas
vidējas
Sagatavošana
10min
Gatavošana
1,10h
Kopējais laiks
1,20h

Sastāvdaļas:

lēcām:

  • 100 g brūno lēcu
  • 1 ķiploka daiviņa, sakapāta
  • 1 lauru lapa
  • jūras sāls pēc garšas

mērcei:

  • 400 g maltas liesas liellopa gaļas
  • 1 sīpols, smalki sakapāts
  • 1 ķiploka daiviņa, smalki sakapāta
  • 4 ēd.k. olīveļļas cepšanai
  • 3 ēd.k. ūdens
  • 2 tējk. brūnā cukura
  • 1 čili pipars, smalki sakapāts
  • 1 tējk. maltas paprikas
  • čili pulveris pēc garšas
  • 300 ml tomātu savā sulā*
  • ¼ tējk. maltu melno piparu
  • ½ tējk. raudenes
  • ½ tējk. kanēļa
  • ½ tējk. sāls
  • ½ laima sula
  • 20 g tumšās 70% šokolādes

pasniegšanai:

  • vārīti basmati rīsi
  • skābs krējums

Pagatavošana:

  1. Dziļā pannā vai katlā uzkarsē 2 ēd.k. olīveļļas un pievieno sīpolu, ķiploka daiviņu un čili pāksti. Apcep olīveļļā. Uzber sīpoliem cukuru, maltu papriku un čili pulveri. Pielej 3 ēd.k. ūdens, lai sīpoli nepiedeg, samaisi. Pārliec sīpolus bļodiņā un noliec malā.
  2. Pannā uzkarsē atlikušo eļļu un cep maltu liellopa gaļu, visu laiku maisot. Kad gaļa apcepusies, pievieno tai sīpolus, gabaliņos sagrieztus tomātus savā sulā ar visu sulu, melnos piparus, sāli, raudeni, kanēli un laima sulu. Pielej gaļai karstu ūdeni, lai mērce nav sausa. Sautē uz mazas liesmas 40 minūtes.
  3. Tikmēr pagatavo lēcas. Katlā ber lēcas, pielej ūdeni un vāri lēcas 20 minūtes ar šķipsniņu sāls, ķiploka daiviņu un lauru lapu. Izkās lēcas caur sietu, atstāj nedaudz lēcu buljona.
  4. Pēc 40 minūtēm pievieno mērcei tumšo šokolādi, kārtīgi samaisi, lai šokolāde izšķīst. Pievieno lēcas. Ja mērce ir par sausu, pielej nedaudz lēcu buljona. Sautē vēl 20 minūtes.
  5. Pasniedz čili ar vārītiem rīsiem un skābu krējumu.

Recepte: Olga Elste
FOTO: Armands Meirāns

Papildinājumi:

 * Izvēlies veselus tomātus savā sulā, vēlams no Itālijas, tad varēsi kontrolēt, kādas kvalitātes tomāti ir ielikti bundžiņā.

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!

Citas recepetes sadaļā Sautējumi