Ilgais liellopa astes sautējums

Ilgais liellopa astes sautējums

Vislabāk šo gatavo dienu iepriekš un pa nakti ļauj nostāvēties. Vari arī pirmo daļu līdz sautējamo dārzeņu pievienošanai sagatavot iepriekšējā dienā, tad nosmelt tauku kārtiņu nākamajā...

Sarežgītība
vidēja
Personas
4
Izmaksas
zemas
Sagatavošana
1,20h
Gatavošana
3h
Kopējais laiks
5h

 

Sastāvdaļas:

  • 1 liellopa aste, apm. 1,2 kg
  • 2 ēd.k. sāls
  • 1 burkāns, sagriezts kubiņos
  • 1 sīpols, rupji sakapāts
  • 3 lielas ķiploka daivas, notīrītas
  • 1 maza selerijas sakne, sagriezta palielos kubiņos
  • 2 ēd.k. olīveļļas
  • ½ tējk. veselu melno piparu
  • 5 g smaržīgo piparu
  • 3 lauru lapas
  • 250 ml sarkanvīna
  • 1 l buljona
  • 15 timiāna zariņi
  • 4 oregano zariņi
  • jūras sāls

 

Sautējumam:

  • 2 burkāni, sagriezti palielos gabalos
  • 1 kālis, sagriezts palielos gabalos
  • 1 rācenis, sagriezts palielos gabalos
  • 2 kartupeļi, sagriezti 6 daļās
  • 3 mazi sīpoli (piem., šalotes)

Vislabāk šo gatavo dienu iepriekš un pa nakti ļauj nostāvēties. Vari arī pirmo daļu līdz sautējamo dārzeņu pievienošanai sagatavot iepriekšējā dienā, tad nosmelt tauku kārtiņu nākamajā un pabeigt pievienojot dārzeņus.
Lai gan šis liellopa gaļas gabals nav īpaši populārs un pieejams, tas tomēr ir ļoti vērtīgs, jo satur daudz kaulu smadzeņu vielu. Pagatavojams ilgi? Jā. Lēts? Jā. Garšīgs? ĻOTI. Īsts ziemas sautējums.

Pagatavošana:

 

  1. Lielā bļodā lej aukstu ūdeni, pieber sāli un samaisi. Liec iekšā sadalītu asti un noliec pastāvēt 1‑2h.
  2. Uzkarsē krāsni 190 grādus karstu.
  3. Bļodā, kurā mērcējas astes gabals, nolej ūdeni, noskalo. Astes gabalus liec katlā, pārlej ar jaunu aukstu ūdeni un uz vidējas uguns liec vārīties, visu laiku nosmeļot izveidojušās putas. Kad sāk burbuļot, turpini vārīšanu 10 minūtes un visu laiku noputo. Ja arī pēc 10 minūtēm vēl ir putas, tad vāri, līdz to vairs nav.
  4. Izņem ārā gaļu, nolej ūdeni, katlu izmazgā un izslauki sausu.
  5. Katlā lej eļļu, uzkarsē un ber iekšā burkānus ar sīpoliem, pieber sāli un pacep aptuveni 5 minūtes, ik pa laikam apmaisot.
  6. Tad pievieno gaļu, pielej vīnu, buljonu, pieber garšvielas un ķiplokus. Uzliec vāku.
  7. Liec krāsnī sautēties 2 h, katlu liekot uz krāsns apakšējās pamatnes.
  8. Kad pagājušas 1 h 50 minūtes, sāc griezt dārzeņus, ko liksi klāt.
  9. Ņem katlu ārā no krāsns. Izņem astes gabalus un noliec malā – piem., uz dēlīša vai bļodā.
  10. Citā bļodā caur sietu izlej izveidojušos buljonu un ar karoti izspied sietā palikušos dārzeņus, lai pēc iespējas vairāk biezumu ietek buljonā.
  11. Atpakaļ katlā liec burkānus, kāli, rāceni, kartupeļus un sīpolus. Pa virsu kārto astes gabalus un pārlej ar buljonu.
  12. Liec atkal krāsnī uz vēl 1 h.
  13. Ja ir laiks, tad ļauj sautējumam nostāvēties līdz nākamajai dienai, jo tad pa virsu būs izveidojusies neliela tauku kārtiņa, kuru varēsi viegli noņemt. Ja laika nav, tad ēd uzreiz.


Recepte: Signe Meirāne
Trauki: Stockmann

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!

Citas recepetes sadaļā Sautējumi