Rudens tartes

Rudens tartes

Kad satiekas smilšu mīklas irdenums, karameles saldenums, banāna maigums un ābola vieglums, sanāk kas neticami gards, maigs un gaisīgs.

Sarežgītība
augsta
Izmaksas
vidējas
Sagatavošana
2,15h
Gatavošana
45min
Kopējais laiks
3h

Sastāvdaļas:

smilšu mīklai:

  • 100 g sviesta istabas temperatūrā, sagriezts mazos kubiņos
  • 60 g pūdercukura
  • 20 g mandeļu miltu
  • šķipsniņa jūras sāls
  • 1 ola
  • 170 g konditorejas miltu

mīkstajai karamelei:

  • 150 g baltā cukura
  • 100 g saldā krējuma
  • 70 g sviesta, sagriezts gabaliņos

pildījumam:

  • 3 banāni, nomizoti, sagriezti ripiņās

ābolu musam:

  • 4 āboli
  • 60 g baltā cukura
  • 10 g želatīna, uzbriedināts pēc ražotāja norādēm
  • 200 g saldā krējuma

Pagatavošana:

  1. Gatavo smilšu mīklu. Saputo sviestu viendabīgā masā. Mikserim lēnām darbojoties, vienu pēc otras pievieno pārējās sastāvdaļas, kārtīgi tās iemaisot, bet mīklu nedrīkst pārmaisīt, citādi tā zaudēs savu drupeno tekstūru. Izveido apaļu bumbu, ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī uz 2 h.
  2. Sakarsē krāsni 170 grādus karstu augšas un apakšas režīmā. Izrullē mīklu un ieklāj tartes formiņās. Uzklāj uz mīklas pamatnēm cepamo papīru un pieber līdz malām pilnas ar cepamajām pupiņām (tas neļaus mīklai noslīdēt gar malām). Liec krāsnī cepties uz 15–20 minūtēm. Tad izņem no krāsns, izcel ārā cepamo papīru ar pupiņām un turpini cept, līdz tartes kļūst zeltaini brūnas.
  3. Tikmēr gatavo mīksto karameli. Katliņā ieber cukuru un uz mazas liesmas nemaisot ļauj tam izkust. Tad uzgriez lielāku liesmu un vāri, līdz karamele iegūst karameles toni. Citā katliņā uzsildi saldo krējumu. Kad karamele ir ieguvusi karameles toni, noņem no liesmas un uzmanīgi ielej tajā saldo krējumu, visu laiku maisot. Noliec malā, lai atdziest, un, kad karamele atdzisusi līdz 50 grādu temperatūrai, iemaisi tajā sviestu.
  4. Kamēr karamele dziest, gatavo ābolu musu. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Liec pannā veselus ābolus, izcep gatavus, pēc tam izņem tiem mīkstumu un liec bļodā. Kamēr ābolu masa ir karsta, pievieno cukuru un uzbriedinātu želatīnu. Kad masa atdzisusi līdz istabas temperatūrai, saputo saldo krējumu un iecilā ābolu biezenī.
  5. Pildi tartes ar mīksto karameli, banāniem un pārlej ar ābolu musu. Dekorē ar āboliem vai citiem augļiem un dekoriem pēc izvēles. Liec ledusskapī vai pasniedz. Labāk ļaut tām ievilkties.

Recepte: Iveta Dmitrijeva
FOTO: Kristīne Dzalbe

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!

Citas recepetes sadaļā Tartes