Pekanriekstu un ķirbju tarte

Pekanriekstu un ķirbju tarte

Kad gribas sevi palutināt ar ko vairāk kā vienkāršu maltīti... Ķirbis vienlīdz labi iederas gan pamatēdienos, gan šādās saldenās tartēs. Un, kopā ar pekanriekstiem un šokolādi - tas tik tiešām būs kā skaists finišs maltītei.

Sarežgītība
vidēja
Izmaksas
vidējas
Sagatavošana
30min
Gatavošana
40min
Kopējais laiks
1,50h

Sastāvdaļas:

pamatnei:

  • 150 g augstākā labuma kviešu miltu
  • 50 g pekanriekstu, sasmalcināti
  • 100 g mīksta sviesta + 20 g formas ietaukošanai
  • 1 olas dzeltenums
  • 50 g brūnā cukura

pildījumam:

  • 50 g muskovado cukura
  • 20 g sviesta
  • 1 ola, viegli sakulta
  • 50 g pekanriekstu
  • 25 g 70% tumšās šokolādes, sadrupināta

ķirbju krēmam:

  • 150 g nomizota ķirbja
  • (80 g pagatavotā ķirbju biezeņa)
  • 150 g baltā cukura
  • 15 g kukurūzas cietes
  • 3 olas
  • 50 g auksta sviesta, sagriezts kubiņos

dekorēšanai:

  • 50 g pekanriekstu
  • 3 rozmarīna zariņi
  • 50 g 70% tumšās šokolādes, izkausēta

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Ietauko ar sviestu 10x26 cm cepamo formu.
  2. Pamatnei sajauc kopā izsijātus miltus, pekanriekstus, mīkstu sviestu, cukuru. Pievieno olas dzeltenumu un samīci viendabīgā mīklā. Ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī atpūsties uz 30 minūtēm. Tad mīklu rūpīgi ieklāj formā un sadursti ar dakšiņu, lai tā cepoties neuzpūstos. Cep krāsnī apmēram 15 minūtes, līdz mīkla kļuvusi zeltaini brūna.
  3. Samazini krāsns temperatūru līdz 180 grādiem.
  4. Pildījumam katliņā (ar pēc iespējas biezāku pamatni) ieber cukuru un uz lēnas uguns izkausē. Tad pievieno sviestu un turpini sildīt. Lai karamelei veidotos viendabīga konsistence un tā nepiedegtu, masa visu laiku jāmaisa. Kad sviests ar cukuru kārtīgi sajaukušies un veidojas skaista karamele, to mazliet padzesē un tad pievieno viegli sakultu olu. Beigās pievieno pekanriekstus un šokolādi. Uz apceptās tartes pamatnes lej pildījumu un cep krāsnī 30 minūtes. Kad tarte gatava, izņem to no formas, kamēr tā vēl karsta un nav pielipusi pie formas malām. Atdzesē.
  5. Krēmam ķirbi sagriez kubiņos, liec mazā katliņā, nedaudz pārlej ar ūdeni un vāri 15 minūtes. Tad izberz caur sietiņu nomizoto ķirbi un nosver 80 g biezeņa krēmam. Nelielā katliņā ielej 0,5 l ūdens un liec vārīties. Karstumizturīgā bļodā liec cukuru, kukurūzas cieti un ar dakšiņu sajauc kopā. Tad pievieno olas un ar rokas putojamo slotiņu saputo. Beigās pievieno ķirbju biezeni. Bļodu liec virs katliņa, kurā vārās ūdens, un ļauj masai karsēties, ik pa laikam apmaisot ar putojamo slotiņu. Sildi masu, līdz tā kļūst krēmīga un sabiezē. Noņem nost no katliņa, ļauj krēmam nedaudz atdzist, tad lēnām pa gabaliņam pievieno sviestu un iemaisi, līdz tas izkūst.
  6. Pārsmērē tarti ar krēmu un liec ledusskapī uz 40 minūtēm, lai krēms sastingst. Dekorē ar pekanriekstiem un rozmarīnu, pārlej ar izkausētu šokolādi. Pasniedz.

Recepte: Vita Levkāne-Grīnberga
FOTO: Kristīne Dzalbe

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!

Citas recepetes sadaļā Tartes