Seleriju-kastaņu krēmzupa

Seleriju-kastaņu krēmzupa

Fantastiski vienkārša zupa, kas pārsteidz ar savu bagātīgo svētku garšu. Un kā nu ne, jo kastaņi ir īsta ziemas delikatese, tāpēc tie labi iederas ne vien uz Ziemassvētku un Jaungada svinību galda, bet arī vēlāk. Vienīgais grūtais darbiņš – atrast veikalā svaigus, kvalitatīvus kastaņus (labāk izvēlies tādus, kas nāk no Francijas vai Itālijas), izvārīt un izlobīt tos. Bet labā kompānijā, ar mūziku un glāzi laba vīna tas tāds nieks vien būs!

Sarežgītība
vidēja
Personas
4
Izmaksas
vidējas
Sagatavošana
20min
Gatavošana
40min
Kopējais laiks
1h

Sastāvdaļas:

zupai:

  • 400 g svaigu vai 200 g vārītu un nomizotu kastaņu
  • 200 g selerijas saknes, nomizota
  • 1 mazs sīpols, nomizots
  • 400 ml vistas buljona (un vēl nedaudz)
  • 120 ml brendija vai heresa
  • 3 ēd.k. olīveļļas
  • 20 g sviesta
  • jūras sāls pēc garšas
  • 100 ml saldā krējuma
  • 3 timiāna zariņi

pasniegšanai:

  • 1 selerijas sakne, nomizota
  • eļļa fritēšanai
  • 50 ml saldā krējuma
  • 1 ēd.k. brendija
  • šķipsniņa sāls
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Kastaņu pagatavošanai katliņā uzvāri ūdeni. Katram kastanim iegriez spico galu krusteniski un vāri 10–15 minūtes, līdz kastaņi kļūst mīksti. Izņem kastaņus no ūdens un nolobi ārējo cieto miziņu.
  2. Gatavo zupu. Selerijas sakni un sīpolu sagriez nelielos kubiņos. Katliņā uzsildi eļļu, sviestu un apcep tajā dārzeņus ar kastaņiem, līdz tie kļūst viegli zeltaini. Pielej dārzeņiem brendiju un cep, līdz tas iztvaiko. Pievieno timiānu, sāli, buljonu un vāri 15 minūtes. Izņem no zupas timiāna zariņus, ielej to blenderī, poievieno saldo krējumu un sablenderē. Izkās zupu caur smalku sietu, lai tajā paliek cietāki kastaņu gabaliņi un zupa iegūtu samtainu konsistenci. Ja zupa ir par biezu, pievieno vēl buljonu.
  3. Katliņā uzkarsē eļļu. Sagriez selerijas sakni salmiņos, iec eļļā un vāri līdz tie ir zeltaini, tad izņem no eļļas un nosusini uz papīra dvieļa.
  4. Viegli sakul saldo krējumu ar sāli un pipariem, beigās pievieno brendiju.
  5. Servē siltu vai atdzisušu zupu nelielās glāzēs, virsū liec karoti sakulta krējuma un iespraud dažus selerijas salmiņus.

Recepte: Olga Elste
FOTO: Armands Meirāns

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!

Citas recepetes sadaļā Zupas